Videregående uddannelser

Studentum.dk
Velkommen til Studentum.dk’s forum for spørgsmål og svar om uddannelse. Her kan du læse de spørgsmål, som vi får fra vores besøgere samt de svar, som vores besøgere har fået fra os. Læs andres spørgsmål og svar eller stil dit eget spørgsmål!

Søg

Seneste spørgsmål i: Videregående uddannelser

Hvis man ikke har et snit på 6, har man så ingen mulighed for at blive optaget på medicin kvote 2?
Hej,

Jeg afslutter min STX eksamen her til sommer, men har et gennemsnit på lidt over 4. Jeg vil rigtig gerne læse medicin, men for at blive optaget på kvote 2, skal man have et gennemsnit på 6 (i københavn læste jeg). Hvis man ikke har et snit på 6, har man så ingen mulighed for at blive optaget på kvote 2, eller hvordan? Og skal man så læse enkelt fag op?
Svar:

Hej Cæcilie,

Vi har skrevet en guide om, hvordan du kommer ind på medicin-studiet via kvote 2:

https://www.studentum.dk/studieguiden/artikler-og-tips/kom-ind-paa-medicin-i-kvote-2-11885

Fra pædagog til familierådgiver - hvilken vej skal jeg vælge?
Hej.

Jeg er uddannet pædagog, og vil rigtig gerne arbejde som familierådgiver/Familiebehandler. Jeg har undersøgt meget om diverse udbudte uddannelser, og er meget i tvivl om hvilken retning der er den rigtige.

Jeg har kig på kandidat i pædagogisk psykologi, diplom i familieterapi, eller måske en privat udbudt uddannelse. Hvad ville give den bedst mulige chance for at få et job inde for dette område? Ser desværre at det typisk er socialrådgiver/formidler der søges til disse stillinger, og kan ikke finde konkret svar på om en pædagog kan tage diplom i socialformidling, og derfor søger jeg nu lidt vejledning for hvad der ville give bedst mening i mit tilfælde.
Svar:

Hej

Tak for din henvendelse. Det er svært at svare på præcis, hvilken uddannelse der er bedst for netop dig i forhold til din baggrund og dine ønsker. Først og fremmest skal du tage stilling til, om du vil læse på fuld tid eller deltid sideløbende med, at du arbejder. Ønsker du at læse fuldtid vil en kandidatuddannelse i pædagogisk psykologi være det mest oplagte. Denne kan tages i Emdrup ved København eller i Aarhus og er SU-berettiget. Derudover er der ingen deltagerbetaling.

Ønsker du derimod en diplomuddannelse i socialformidling eller eventuelt en pædagogisk diplomuddannelse er der typisk tale om en deltidsuddannelse med deltagerbetaling. Uddannelsen er desuden opbygget i moduler, så du kan tage uddannelsen i det tempo, der passer dig og din økonomi. Der kan være mulighed for støtte fra fx den kommunale kompetencefond eller lignende, der skal søges via din arbejdsgiver. Ved diplomuddannelser skal du desuden have mindst to års relevant erfaring.

Sidst men ikke mindst kan en master eller en privat uddannelse inden for familieterapi være en mulighed. Du kan se et udvalg og komme direkte i kontakt med en studievejleder fra de enkelte familieterapi uddannelser her. Generelt vil vi anbefale, at du kontakter studievejledningen ved de forskellige uddannelser, du tænker kunne være noget for dig. De har nemlig helt styr på adgangskrav og indhold på uddannelserne. Derudover har de ofte en god føling med, hvor færdiguddannede typisk får job efter uddannelsen.

Jeg håber, at dette bringer dig videre. Held og lykke med det.

Mvh. Sofie

Giver laborantuddannelsen adgang til veterinærmedicin?
Hej!
Kan laborantuddannelsen være adgangsgivende til veterinær medicin, hvis man ikke har har haft fysik og kemi på b niveau og matematik på a?
Svar:

Hej

Tak for din henvendelse. For at blive optaget på bacheloruddannelsen i veterinærmedicin skal du have en adgangsgivende eksamen som fx en studentereksamen, HF, HTX eller HHX med Dansk A, Engelsk B, Matematik A og en af følgende fagkombinationer:

  • Fysik B og Kemi B
  • Fysik B og Bioteknologi A
  • Geovidenskab A og Kemi B
  • Kemi B, Biologi A og Fysik C

Laborantuddannelsen vil således kunne eventuelt give point i forbindelse med en kvote 2 ansøgning samt eventuelt give anledning til merit i nogle fag (sidstnævnte vurderes dog først efter optagelse). Har du ikke ovenstående fag vil du således skulle supplere med HF enkeltfag eller Gymnasial supplering

Jeg håber, at dette hjælper dig videre. Held og lykke med det.

Mvh. Sofie, Studentum.dk

Hvad er adgangskravene til dyrlægeuddannelsen?
Hej.

For at være dyrelæge efter gymnasiet, gør det så noget hvis man vælger matematik C eller B i gymnasiet?

Kh. Lara
Svar:

Hej Lara

Tak for din henvendelse. For at blive optaget på bacheloruddannelsen i veterinærmedicin skal du have en gymnasial uddannelse med følgende fag:

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Matematik A
  • Enten fysik B og kemi B eller fysik B og bioteknologi A eller geovidenskab A og kemi B eller kemi B, biologi A og fysik C.

Da dyrlægeuddannelsen er populær og kun kan tages et sted i landet (ved Københavns Universitet), skal du være forberedt på, at du skal have højt gennemsnit for at blive optaget via kvote 1. Du kan læse mere om dyrlægeuddannelsen og andre uddannelser med dyr her.

Jeg håber, at dette hjælper dig på vej. Held og lykke med det.

Mvh. Sofie, Studentum.dk

Hvordan bliver man arkæolog?
hej jeg er en pige på 13 og vi skal undersøge, hvad vi vil være når vi bliver store. Jeg tænkte på at blive Arkæolog og jeg ville gerne vide om hvor man skal søge ind, hvilke fag og hvor mange karakter man skal have.
Svar:

Hej Zandra

Tak for din henvendelse. Der findes fire forskellige bacheloruddannelser inden for arkæologi, der alle udbydes af Aarhus Universitet (AU) og/eller Københavns Universitet (KU):

  • Arkæologi (AU): en gymnasial uddannelse med Dansk A, Engelsk B samt yderligere et fremmedsprog (begyndersprog A eller fortsættersprog B) og enten Historie B, Idéhistorie B eller Samtidshistorie B. I 2016 var adgangskvotienten 5,6.
  • Klassisk arkæologi (AU og KU): en gymnasial uddannelse med Dansk A, Engelsk B, Græsk A, Latin A og enten Historie B, Idéhistorie B eller Samtidshistorie B. I 2016 var adgangskvotienten  4,6 i Aarhus og 6,8 i København. Fra 2018 skal du have et gennemsnit på minium 6 for at kunne blive optaget.
  • Forhistorisk arkæologi (KU): en gymnasial uddannelse med Dansk A, Engelsk B samt yderligere et fremmedsprog (begyndersprog A eller fortsættersprog B) og enten Historie B, Idéhistorie B eller Samtidshistorie B. I 2016 var adgangskvotienten 7,5. Fra 2018 skal du have et gennemsnit på minium 6 for at kunne blive optaget.
  • Nærorientalsk arkæologi (KU): en gymnasial uddannelse med Dansk A, Engelsk B samt yderligere et fremmedsprog (begyndersprog A eller fortsættersprog B) og enten Historie B, Idéhistorie B eller Samtidshistorie B. I 2016 var adgangskvotienten 3,5. Fra 2018 skal du have et gennemsnit på minium 6 for at kunne blive optaget.

Foruden klassisk arkæologi, forhistorisk arkæologi og nærorientalsk arkæologi kan du afhængigt af din bachelor også vælge kandidatuddannelser i marinarkæologi eller middelalder- og renæssancearkæologi. Du kan læse mere om fagene på de to universiteters hjemmesider.

Jeg håber, at dette hjælper dig på vej. Held og lykke med det.

Mvh. Sofie, Studentum.dk

Giver en HF fagpakke adgang til en professionsbachelor i Ernæring og Sundhed?
Kan man bruge en hf fagpakke (sundhed og ernæring) på fjerundervisning, til at komme ind på uc syd og læse ernæring og sundhed?

Jeg har en 10 klasse, er det nok til at læse en hf fagpakke på fjerundervisning?
Svar:

Hej Zarah

For at blive optaget på en professionsbachelor i Ernæring og sundhed ved UC Syd eller en af andre professionshøjskoler skal du have følgende fag og niveauer:

  • Engelsk C
  • Bioteknologi A eller Kemi C
  • Biologi C, Matematik C eller Samfundsfag C

Disse er de specifikke adgangskrav, som du skal opfylde. Derudover skal du have en gymnasial uddannelse som fx en studentereksamen, en 2-årig HF, en HHX eller HTX. Søger du via kvote 2 senest den 15. marts kan du også blive optaget på baggrund af en udenlandsk gymnasial uddannelse eller en relevant erhvervsuddannelse som fx:

  • Bager (trin 2)
  • Detailslagter med specialer
  • Ernæringsassistent (trin 2)
  • Gastronom (med specialer)
  • Industrislagter (med specialer)
  • Konditor (trin 2)
  • Social- og sundhedsuddannelsen (trin 2)
  • Tjener (trin 2)

Du kan således godt tage en HF fagpakke som fjernundervisning, når du har afsluttet 10. klasse, men for at opfylde adgangskravene til en professionsbachelor i Ernæring og Sundhed skal du have en gymnasial uddannelse eller en af de ovenstående erhvervsuddannelser samt de specifikke fag og niveauer. Du kan desuden læse mere om kvote 1 og kvote 2 her.

Jeg håber, at dette hjælper dig videre. Held og lykke med det.

Mvh. Sofie, Studentum.dk

Hvor kan man læse psykologi i Danmark?
Hei.

Mitt navn er Ingrid Bergland. Jeg er 19 år, 20 i Mai, og er fra Skien i Norge. Jeg har et ønske om å bli psykolog i fremtiden, og jeg har hørt at man kan få et godt tilbud i Danmark.

Kan du/dere fortelle meg litt om dette? Hvis jeg velger å ta psykologiutdannelse i Danmark, hvordan skal jeg gå fram? Hvilke tilbud finnes? Hvor er de beste studentmiljøene? Hva som skal til av karakterer for å komme inn på ønskelig studie? Hvor søker jeg?

Håper dere kan hjelpe meg med dette, og at dere gjør det litt enklere for meg å velge :-)

Tusentakk!

Mvh Ingrid

Svar:

Hej Ingrid

Tak for din henvendelse. Du kan tage læse psykologi i Danmark ved fire universiteter:

  • Københavns Universitet (adgangskvotient i 2016: 11,5)
  • Aarhus Universitet (adgangskvotient i 2016: 11,1)
  • Aalborg Universitet (adgangskvotient i 2016: 10,4)
  • Syddansk Universitet (adgangskvotient i 2016: 11,0)

Fælles for alle studiesteder er, at du skal have en adgangsgivende eksamen i form af fx en studentereksamen eller tilsvarende. Du skal også have bestået følgende fag og niveauer: 

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Matematik B
  • Historie B, idehistorie B, samfundsfag B eller samtidshistorie B

Vil du ikke nødvendigvis være autoriseret psykolog, kan du også uddanne dig i psykologi og erhvervsøkonomi ved CBS i København eller kombinere psykologi med et andet fag ved RUC.

Når du søger på baggrund af en norsk studentereksamen, skal du søge i kvote 2 senest den 15. marts. Du kan læse mere om, hvordan ansøgnings- og optagelsesprocessen foregår i denne guide til KOT samt hvordan du laver en god kvote 2 ansøgning her.

For at blive klogere på studiemiljøet, og hvad der bliver lagt vægt på hos ansøgere til uddannelsen, anbefaler vi, at du kontakter de enkelte uddannelsessteder. Universiteterne afholder også Åbent Hus arrangementer, som du med fordel kan besøge her i januar og februar, hvis du har mulighed for at komme til Danmark.

Jeg håber, at dette hjælper dig videre. Held og lykke med det.

Mvh. Sofie, Studentum.dk

Fra sygeplejerske til læge - hvad er mine chancer?
Jeg bliver uddannet som BSc i sygepleje (240 ECTS) til sommer, jeg har arbejdet som afløser på plejehjem i halvandet år nu. Ja og så har jeg en matematisk gymnasiel uddannelse. Men jeg har matematik på b niveau og kemi på c.
Hvordan lyder mine odds til at blive optaget på medicinstudiet? Jeg har planet om at søge igennem kvote 2, da jeg jo bliver uddannet kommende år.
Svar:

Hej

Tak for din henvendelse. Vi kan desværre ikke udtale os specifikt om, hvordan dine muligheder er for at blive optaget på medicinstudiet. For at få en vurdering af dine konkrete chancer, vil vi anbefale, at du tager direkte fat i det eller de universiteter, hvor du overvejer at søge ind på medicinuddannelsen. De vil dels kunne fortælle dig om, hvad de vægter i forhold til en kvote 2 ansøgning, og hvor mange de optager i kvote 2.

Læs mere om kvote 2 ansøgning og se et eksempel her

Hvad enten du søger ind via kvote 1 eller kvote 2, skal du dog have følgende fag og niveauer:

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Matematik A
  • Enten fysik B og kemi B eller fysik B og bioteknologi A eller geovidenskab A og kemi B eller kemi B, biologi A og fysik C

Har du ikke disse som en del af din studentereksamen kan du tage dem som HF enkeltfag eller gymnasial supplering. Du kan læse mere om adgangskrav og opbygning på lægeuddannelsen her. 

Kommer du ikke ind på medicinstudiet her i Danmark, kan du også overveje, om du vil læse medicin i udlandet.

Jeg håber, at dette bringer dig videre. Held og lykke med det.

Mvh. Sofie, Studentum

Hvad kræver det at blive kriminaltekniker?
Hej

Jeg hedder Mailea og er 14 år. Jeg skal snart bestemme, hvad jeg vil, og har bestemt mig for, at jeg gerne vil være kriminaltekniker.

Hvilke gymnasiale veje skal jeg tage for at blive kriminaltekniker? Altså kan i skrive en slags tidslinje over, hvad man skal, om man skal tage HF osv, og hvad skal gennemsnitskarakter være?
Svar:

Hej Mailea

Tak for din henvendelse. Uddannelsen og jobbet som kriminaltekniker er en karrierevej i Politiet. Det betyder, at du først skal uddanne dig til politibetjent. Efter nogle års erfaring kan du så søge om at uddanne dig videre til kriminaltekniker. Dette foregår som et internt uddannelsesforløb inden for Politiet.

Når du afslutter folkeskolen, skal du derfor først opfylde kravene til at komme ind på Politiskolen. Disse er:

  • Du skal være 21 år og være dansk statsborger eller have ansøgt om dansk statsborgerskab
  • Du skal have et godt helbred og være i god fysisk form samt have kørekort og være rutineret billist
  • Du skal have en gymnasial uddannelse, en erhvervsuddannelse eller en lignende uddannelse

En lignende uddannelse kan fx være en uddannelse fra Forsvaret eller en HF fagpakke målrettet politiuddannelsen.

Du skal ikke have et bestemt karaktergennemsnit for at blive optaget på uddannelsen til politibetjent. Der bliver dog lagt vægt på, at du har de rette studiekompetencer. Derudover bliver der lagt vægt på, at du er ustraffet og er i stærk i forhold til kommunikation og samarbejde. Sidst men ikke mindst skal du levere et tilfredsstillende resultat ved optagelsesprøven, sikkerhedsgodkendes og gennemgå en helbredsundersøgelse ved egen læge.

Den samlede basisuddannelse i Politiet varer to år fordelt på tre semestre, hvor du er i praktik i andet semestre. Det første og sidste semester er skoleperioder på Politiskolen.

Jeg håber, at dette bringer dig videre. Held og lykke med det.

Mvh. Sofie, Studentum.dk

Hvordan går man fra pædagogpakken til psykolog?
Hej.

Jeg læser pt på HF under pædagog-pakken, altså Dansk A, Samfundsfag, Engelsk og Psykologi og skal efter endt eksamen i december videre på pædagogseminariet med henblik på at færdiggøre uddannelsen og læse videre derfra til Familierådgiver indenfor et speciale.

Men jeg er enormt grebet af psykologien og kan mærke at nit hjerte taler til at uddanne mig inde for børnepsykologien.

Mine spørgsmål lyder derfor: Hvad kan jeg gøre under og efter min pædagog uddannelse som retter mig hen imod målet?

Hvad hedder den uddannelse jeg skal bygge ovenpå pædagog uddannelsen for at ende med ret til at kalde sig for psykolog?
Svar:

Hej

Tak for din henvendelse. Det lyder som en rigtig spændende vej, du gerne vil gå.

Vælger du at læse videre på pædagoguddannelsen, når du har afsluttet Pædagog-pakken, er der to oplagte veje foruden uddannelsen til familierådgiver. Det er enten en pædagogisk diplomuddannelse i psykologi eller en kandidatuddannelse i pædagogisk psykologi. Førstnævnte er tilrettelagt på deltid og er med deltagerbetaling, mens andennævnte er en fuldtidsuddannelse, hvor du er berettiget til SU.

Du kan læse mere om uddannelserne inden for pædagogisk psykologi her

Der er imidlertid desværre ingen af ovenstående uddannelsesveje, der giver dig mulighed for at opnå autorisation som psykolog. Det kræver nemlig en kandidatuddannelse i psykologi eller tilsvarende efterfulgt af en praktisk uddannelse, der lever op til retningslinjerne fra Psykolognævnet.

Ved du derfor allerede nu, at du gerne vil være psykolog eller børnepsykolog, kan du derfor også vælge at fortsætte og tage en hel HF, når du har afsluttet Pædagog-pakken for herefter at søge ind på bacheloruddannelsen i psykologi i Odense, København, Aarhus eller Aalborg.

Du kan læse mere om at læse psykologi på universitetet her 

Jeg håber, at dette bringer dig videre. Held og lykke med det.

Mvh. Sofie, Studentum.dk

Viser 1-10 af 308 spørgsmål
1
2
3
4
...
31

Annoncer