Vis studentum.dk som: Mobile

COVID-19 - Er dit studievalg blevet påvirket? Svar på 3 lynhurtige spørgsmål

Kvote 2-guide: 6 trin til at kickstarte din skriveproces

Vær opmærksom på, at fristen for kvote 2-ansøgning er udsat til 22. marts 2020 klokken 12:00.

Drømmer du om at studere jura, psykologi eller noget helt tredje, men har et karaktergennemsnit, der er for lavt? Så er kvote 2 løsningen! Men hvordan skriver du egentlig en motiveret ansøgning og et målrettet CV, der viser, at netop DU er studieegnet og har de bedste forudsætninger for at gennemføre uddannelsen?

Den 15. marts klokken 12 er sidste chance for at komme med i puljen om kvote 2-pladserne rundt om på landets universiteter. Det kan dog være svært at komme i gang med skriveprocessen og danne sig et overblik over, hvad dét universitet du søger uddannelse hos, fokuserer på. Studentum giver dig derfor her en guide i 6 steps til, hvordan du skriver din motiverede ansøgning og dit CV.

Step 1. Tag til en kvote 2 workshop

Lige nu afholder en række af universiteterne kvote 2 workshops, der kan giver dig indsigt i, hvad netop den uddannelse du søger, fokuserer på. Kvote 2 workshop er en super mulighed for at få skabt et overblik eller måske få besvaret de spørgsmål, som du måtte gå rundt med.

Det er en rigtig god idé at deltage i en kvote 2-workshop! Det var rigtig fedt at blive inspireret af andre, for så tænkte man: "Nå ja, sådan kan jeg også skrive". Det satte skub i tankerne. 

- Maria, der drømmer om at studere jura

Det kan ligeledes være en unik mulighed for at blive inspireret af, hvordan andre unge i samme situation som dig sammenfatter erfaring, kvalifikationer og kompetencer ned på papiret.

Tjek dit universitets hjemmeside for specifikke datoer og tilmelding:

Step 2. Læs alt om uddannelsen og dit universitet

Det allerførste du bør gøre er at stille dig nysgerrig over for den uddannelse, du søger ind på.

Researchprocessen er vigtig, da du her får et indtryk af, hvilke kompetencer det forventes, at du tilegner dig undervejs i uddannelsen. Og om du måske har erfaring fra tidligere, der kan sættes i relation hertil? I den motiverede ansøgning skal du nemlig demonstrere, at du har styr på uddannelsens opbygning, indhold og krav. OG har de kvalifikationer og kompetencer, der kræves!

Kort sagt: Søg og læs al den information du kan finde om uddannelsens indhold og sigte. På den måde bliver du klædt på til at demonstrere, at du har de kvalifikationer og kompetencer, der kræves!

Tip: Læs mere om kvote 1 og kvote 2

6 trin til at lave den gode kvote2 ansøgning

Step 3. Begynd skriveprocessen med dit CV

Når du søger kvote 2, kan din motiverede ansøgning ikke stå alene. Hvis du ikke allerede har udarbejdet et CV, kan det derfor være en god idé at starte her. CV’et er vigtigt, da det fører tilbage og dokumenterer tidligere:

 • Erhvervserfaring, værnepligt og barsel
 • Uddannelse eller supplerende kurser
 • Frivilligt arbejde
 • Udlandsophold

De ovenstående punkter er blot et udsnit – måske har du lavet noget helt andet, du mener, gør dig egnet til netop den uddannelse, du søger? Og husk: Et CV er personligt, der er 1000 måder at gøre det på!

Det vigtige er, at du gennem dit CV fører tilbage og dokumenterer, hvilke erfaringer du har, hvor ansøgningen rækker fremad.

Det kan derfor være en god idé, at du i din motiverede ansøgning udvælger 3-4 aktiviteter, der underbygger din argumentation og viser, hvorfor du er super motiveret og studieegnet.

Tjekliste til dit CV

Når du har skrevet det bør du spørge dig selv om følgende; 

1. Hvad er godt ved mit CV?

2. Er mit CV overskueligt?

3. Er mit CV målrettet uddannelsen?

4. Er der noget jeg med fordel kan rette eller tilføje?

Tip: Se seks uddannelser, der hitter i kvote 2

Bør jeg dokumentere mine aktiviteter i CV’et?

Nogle universiteter vægter højt, at du kan dokumentere dine aktiviteter med diverse bilag, eksamensbeviser, arbejdsgivererklæringer og så videre.

Det underbygger, at du faktisk har udført, det du skriver! Hvis du er usikker på om dit universitet lægger vægt på dokumentation så hold ikke tilbage med at kontakte dem, da det kan være en vigtig del af din ansøgning!

Hvordan ser en motiveret ansøgning ud?

Der findes ikke et endegyldigt svar på, hvordan din motiverede ansøgning skal se ud, da din ansøgning er personlig. Der er dog nogle formelle krav:

 • Ansøgningen må højst være 2 sider af 2400 tegn (altså maksimum 4800 tegn)
 • Ingen grammatiske stavefejl – det ødelægger det gode budskab at læse

Din ansøgning skal være en fagligt begrundet motivation, hvor du trækker på de aktiviteter, du har lavet frem til nu. Måske har du rejst i udlandet, været frivillig i en klub eller noget helt tredje, hvor du har tilegnet dig kvaliteter og kompetencer, der vil være en fordel på den uddannelse, du søger? Overvej dine styrker og svagheder i forhold til uddannelsen. Hvordan kan du sætte dem i spil som relevante?

Tip: Se et eksempel på den gode kvote 2 ansøgning

Step 4. Kend forskel på kvalifikationer og kompetencer

Det kan være en fordel at kende forskel på kvalifikationer og kompetencer. Det gør dig nemlig knivskarp til at skelne mellem, hvad der skal stå i dit CV og hvad, der skal uddybes i din motiverede ansøgning.

Hvad er forskellen på kvalifikationer og kompetencer?

En kvalifikation er en egenskab eller kunnen, der er nødvendig for, at du kan udføre en bestemt opgave. 

Kompetencer er måden du bruger dine kvalifikitationer på i praksis.

Når du er kommet hertil, bør du se dig selv i spejlet:

 • Har jeg styr på uddannelsens vurderings-kriterier?
 • Har jeg læst studieordningen?
 • Har jeg min dokumentation i orden?

Hvis ja, så er du klar til at kickstarte skriveprocessen af din motiverede ansøgning.

Step 5. Server dine skills på et sølvfad!

Du er nu kommet til selve skriveprocessen, men det er ikke nødvendigvis en nem opgave at gå i gang med.

Vi giver dig derfor her en god øvelse til at skabe overblik over, hvilke kvalifikationer og kompetencer, de aktiviteter du har lavet, har givet dig:

 • Start med at tage et A4-papir og en kuglepen
 • Tegn en lille mand midt på papiret
 • Skriv dine mest relevante aktiviteter i hvert hjørne af papiret
 • Overvej nu, hvilke kompetencer og kvalifikationer disse har givet dig? Og om de kan være relevante for det     studie, du søger?

Kvote 2

Det handler om, at du finder den røde tråd mellem de aktiviteter, du har lavet og hvordan disse, har gjort dig studieegnet til netop den uddannelse, du søger. Kort sagt: Server dine skills på et sølvfad, eller måske ligefrem på et guldfad!

Step 6. READY, SET, GO!

Før du sender din motiverede ansøgning og dit CV afsted til uddannelsesstedet gennem Den Koordinerede Tilmelding, er det vigtigt, at du spørger dig selv: 

 • Har jeg skabt en rød tråd mellem min motiverede ansøgning og i mit CV?
 • Er det overskueligt, letlæseligt og grammatisk korrekt?
 • Hvordan kan jeg gøre det bedre? 
 • Mangler jeg noget?

Vi ved det er en svær opgave, så bed gerne om hjælp i dit netværk og gennemgå de forskellige steps her i guiden flere gange. - Er du tilfreds med din motiverede ansøgning og dit CV? I så fald er der kun tilbage at få ansøgningen sendt afsted og afvente et svar!

Vi på Studentum ønsker dig held og lykke med skriveprocessen og krydser fingre for, at du bliver optaget på dit drømmestudie!


Senest opdateret: 16 mar 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 16-03-2020

Eksempel motiveret kvote 2-ansøgning

Sidder du og sveder over den motiverede ansøgning? Så er du ikke alene. Hvert år sidder mange kvote 2 ansøgere i akkurat samme situation, som dig. Vi giver dig her et eksempel på, hvordan din motiverede ansøgning kan se ud.

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2020

Få et alternativt bud på dit drømmestudie

Overvejer du at søge ind på én af de rigtige populære uddannelser? Og frygter du ikke at blive blive optaget? Eller har du måske allerede fået afslag? Læs med her og få 10 bud på alternative drømmestudier.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Guide til kvote 1 og kvote 2

Studentum giver dig her alle de nødvendige oplysninger om, hvordan du søger kvote 1, kvote 2 og sender din ansøgning afsted gennem KOT (Den Koordinerede tilmelding). 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Ansøgningsfrister til uddannelse i udlandet

Hvis du vil studere i udlandet er det en god idé at være ude i god tid! Planlægningen af et studieophold i udlandet kan være en lang proces, og der er mange ting, som du skal huske. Her får du et hurtigt overblik over ansøgningsfrister i udlandet.

Læs mere