Vis studentum.dk som: Mobile
Viser 1-20 af 144
Viser 1-20 af 144

Læs psykologi som enkeltfag eller tag en hel psykologi uddannelse

Psykologi som fag er for dig, der er nysgerrig efter at vide mere om andre menneskers tanker, handlinger og følelser, og som vil hjælpe andre mennesker til at forstå deres reaktions- og handlemønstre. Lyder det som noget for dig? Du kan læse psykologi som HF enkeltfag som fjernundervisning eller på VUC. Du kan også læse en hel psykologi uddannelse på universitetet eller som diplomuddannelse, der bygger ovenpå din faglighed. 

På hver af uddannelsesprofilerne får du information om adgangskravene til psykologi, hvad du lærer på uddannelsen, og hvordan du bliver psykolog.

Hvad kan jeg blive, når jeg har læst psykologi?

En psykologi uddannelse er meget mere end blot den lige vej til at blive autoriseret psykolog med egen praksis. Med en kandidatuddannelse i psykologi har du også en bred vifte af jobmuligheder i både den offentlige og den private sektor. Her kan du specialisere dig inden for felter som:

 • Undervisning, forskning, terapi og rådgivning
 • HR, konsulentarbejde og organisationsudvikling

Inden for retspsykiatrien arbejder psykologer ofte med undersøgelser, et slags detektivarbejde for at finde ud af hvad patienten fejler. Dine karrieremuligheder afhænger af dine valg undervejs i uddannelsen, og om du læser en klassisk kandidat i psykologi eller vælger at kombinere psykologi med erhvervsøkonomi eller et andet fag. Afhængig af branche vil din startløn som psykolog typisk være omkring kr. 35.000 inklusiv pension og tillæg.

Hvilken psykologi uddannelse passer dig?

Hvor kan jeg tage en psykologi uddannelse?

Foruden psykologi som enkeltfag på HF og VUC, kan du læse psykologi som en videregående uddannelse på flere universiteter i Danmark og i udlandet. Du kan læse en klassisk bachelor i psykologi på tre år efterfulgt af en toårig kandidat på følgende universiteter:

 • Københavns Universitet (KU)
 • Aarhus Universitet (AU)
 • Aalborg Universitet (AAU)
 • Syddansk Universitet (SDU) 

Vil du læse psykologi på RUC, skal du søge ind på den humanistiske basisuddannelse. På tredje år vælger du så psykologi og et andet fag, som du kombinerer i din bachelor og kan fortsætte på en kandidat inden for. På CBS kan du tage en bachelor (HA) og en kandidat (Cand.Merc.) i psykologi og erhvervsøkonomi.

Hvilke adgangskrav er der til psykologi?

Adgangskravene afhænger af, hvilken psykologi uddannelse du søger ind på. Som udgangspunkt skal du have en gymnasial eksamen (studentereksamen, HF, HTX, HHX eller tilsvarende). Derudover er der følgende specifikke adgangskrav til psykologi på AAU, AU og SDU: 

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Matematik B
 • Historie B, idehistorie B, samfundsfag B eller samtidshistorie B

Vil du læse psykologi og erhvervsøkonomi på CBS, skal du ligeledes have Dansk A, Engelsk B og Matematik B samt enten International økonomi B eller et af fire ovenstående fag på B-niveau, mens du ikke behøver at have Matematik B for at søge om optagelse på Den Humanistiske Basisuddannelse. I stedet skal du have et begyndersprog på A-niveau eller et fortsættersprog på B-niveau.

Kan jeg søge psykologi i kvote 2?

Psykologi uddannelserne på landets universiteter er som regel blandt de uddannelser med højest adgangskvotienter. Du skal derfor typisk have et højt eksamensgennemsnit fra din adgangsgivende eksamen for at blive optaget på psykologi via kvote 1.

Søger du i stedet ind på psykologi i kvote 2, kan du være heldig at komme ind. Her skal du være opmærksom på, at det er forskelligt fra universitet til universitet, hvad der bliver lagt vægt på i en kvote 2 ansøgning til psykologi. Læs mere om KOT ansøgningsprocessen her eller, hvordan du kommer godt i gang med din kvote 2 ansøgning her.

Hvordan opnår jeg autorisation som psykolog?

Mulighederne er som nævnt mange efter en psykologi uddannelse. I dag findes der godt 4.000 autoriserede psykologer i Danmark, som typisk arbejder med at undersøge og behandle mennesker med psykiske problemer eller rådgiver om psykologiske, sociale og organisatoriske spørgsmål. Det kan være i egen praksis eller i en organisation.

Vil du arbejde som psykolog med autorisation, skal du have den femårige psykologi uddannelse fra SDU, KU, AAU eller AU. Det er også kun disse fire uddannelser eller tilsvarende fra udlandet, der giver adgang til at bruge den beskyttede titel 'Psykolog'. Vil du bruge den beskyttede titel 'Autoriseret psykolog' skal du desuden opfylde følgende:

 • Gennemføre en toårig praktisk uddannelse efter din kandidatuddannelse i psykologi
 • Ansøge om autorisation ved Psykolognævnet med dokumentation for den praktiske erfaring

Kombinationsuddannelserne med psykologi og et andet fag giver således ikke mulighed for autorisation. Det samme gælder den populære kandidatuddannelse i pædagogisk psykologi.

Drømmer du om en fremtid som psykolog eller i spændingsfeltet mellem psykologi og andre felter? Find din drømmeuddannelse inden for psykologi i oversigten længere oppe på siden. Du kan også sammenligne op til tre psykologi uddannelser og få et hurtigt overblik over, hvilken en der passer dig. 

Ønskeliste

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Åbent hus
september 2021
ma
ti
on
to
fr
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10