Vis studentum.dk som: Mobile

Din guide til kvote 2 på medicin

Bliv rustet til dit drømmestudie!

Få de bedste forudsætninger for at komme ind på din drømmeuddannelse. Få et kæmpe forspring i kvote 2-køen med en uddannelse der giver dig, de kompetencer som universiteterne efterspørger.


Sætter dit gennemsnit fra gymnasiet en stopper for din drøm om at blive læge? Så kan kvote 2 være løsningen for dig. Blot en brøkdel af studiepladserne på medicin går til kvote 2 ansøgere. Det gør konkurrencen benhård, og stiller krav til, at du kender de enkelte universiteters optagelsesproces og kriterier.

Se alle medicin-uddannelser her

I denne guide går vi tæt på optagelsesprocessen for kvote 2 ansøgere til medicin i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Klik dig videre og læs mere om det eller de universiteter, hvor du søger ind. Syddansk Universitet og Aarhus Universitet er samlet under et punkt, da de samarbejder om dele af kvote 2 optagelsesprocessen.

Optagelse på medicin 2018


Københavns Universitet

Ansøgere: 2.581
Optagne: 559
Adgangskvotient: 11,4


Aalborg Universitet

Ansøgere: 1.772
Optagne: 162
Adgangskvotient: 10,9

Aarhus Universitet

Ansøgere: 2.827
Optagne: 496 
Adgangskvotient: 11,2


Syddansk Universitet 

Ansøgere: 2.690
Optagne: 332 
Adgangskvotient: 11,0

Kvote 2 proces

KU: Motiveret ansøgning og relevant erfaring

AU: Optagelsesprøve

AAU: Relevant erfaring

SDU: Optagelsesprøve


Medicin på KU - Kvote 2 i København

Når du søger om optagelse i kvote 2 ved Københavns Universitet, bliver din ansøgning først vurderet af den centrale Uddannelsesservice. Herefter går de bedst kvalificerede ansøgere videre til et fagligt udvalg på medicinuddannelsen. Begge steder bliver du vurderet ud fra syv fastlagte kvote 2 kriterier.

Medicin på KU

Der går cirka tre gange så mange medicinansøgere videre fra Uddannelsesservice til det faglige udvalg på medicinuddannelsen, end der er plads til i kvote 2.

Det bliver der lagt vægt på i den motiverede ansøgning til medicin på KU

Den motiverede ansøgning til medicin på Københavns Universitet skal binde trådene sammen. Det er her, at du skal brænde igennem med din faglige motivation og dit studiepotentiale i forhold til at læse til læge. Her er det ikke nok, at du skriver, at du drømmer om at læse medicin og arbejde med mennesker.

Det blev der lagt vægt på i vurderingen af ansøgninger til medicin i 2018:

 • Du fortæller kort, velstruktureret og præcist om din studieegnethed. Husk at reflektere over, hvordan dine kompetencer matcher studiets indhold.
 • Du giver en konkret forklaring på eventuelle studieskift og på, hvordan du vil sikre, at du opnår bedre resultater på medicinuddannelsen.
 • Du forholder dig til medicinfaget både under og efter studietiden på uddannelsen. Du skal være realistisk i din tilgang.
 • Du fremviser studiepotentiale ved fx at have været målrettet i dine kvote 2 aktiviteter. Det kan være via krævende fritidsinteresser eller elitesport.
 • Du fortæller om interesser inden for det sundheds- eller naturvidenskabelige felt, som du har bragt i spil via fx lignende uddannelse, arbejde eller udlandsophold.
 • Du har bygget ovenpå din adgangsgivende eksamen med fx suppleringskurser, forskning eller dele af en videregående uddannelse med gode resultater.

Det skal du huske: skriv på dansk, norsk eller svensk og husk at tjekke for stave- og grammatiske fejl. Selve ansøgningen skal være velskrevet og gennemarbejdet og holde sig inden for 1 - 2 sider a 2.400 tegn inklusiv mellemrum. Husk også, at dit CV skal være overskueligt og fortælle, hvem du er, og hvad du har med dig.

Læs også: Kickstart din skriveproces til kvote 2 ansøgningen her

Til toppen

Medicin på AU eller SDU - Kvote 2 i Aarhus og Odense

Når du søger ind på bacheloruddannelsen i medicin i Aarhus eller Odense via kvote 2, skal du ikke skrive en motiveret ansøgning. I stedet skal du have et eksamensgennemsnit på minimum 6,0 fra din adgangsgivende eksamen for at blive inviteret til optagelsesprøve og eventuelt interview. På Aarhus Universitet og Syddansk Universitet optages kvote 2 ansøgere på medicin nemlig på baggrund af en optagelsesprøve, uniTEST, og interviews, MMI prøven.

I 2017 afholdes optagelsesprøven på medicin på følgende datoer:

 • 22. april: uniTEST i Aarhus
 • 22. april: uniTEST i Odense
 • 29. maj: MMI i Aarhus
 • 1. juni: MMI i Odensen

AU og SDU samarbejder om uniTEST i forbindelse med vurderingen af kvote 2 medicinansøgere. Da de to universiteter koordinerer testresultaterne, behøver du kun at gennemføre testen på det ene universitet. I praksis betyder det, at kun behøver at deltage i en uniTEST. Du skal dog deltage i to MMI prøver, hvis du søger ind på medicin i både Århus og Odense og går videre fra første del på begge universiteter.

Sådan foregår optagelsesprøven til medicin på SDU og AU

Den første del af optagelsenprøven er multiple choice testen, uniTEST. Her får du 30 spørgsmål inden for hver af de tre hovedområder: Kvantitativt, Kritisk og Sprogligt ræsonnement. Formålet med testen er at vurdere din studieegnethed og relevante kompetencer som studerende på en videregående uddannelse.

Når universiteterne har vurderet besvarelserne fra uniTEST, vælger de kandidaterne, der går videre til interviewprøven, Multiple Mini Interview (MMI). Her møder du ind til en række interviewstationer. I Aarhus er der otte interviewstationer, mens der i Odense var syv i 2016. Her kan antallet dog variere.

Hver interviewstation har en opgave og en interviewer, der bedømmer din præstation. Husk derfor at deltage aktivt ved alle interviewstationer. Opgaverne kræver ikke specifik baggrundsviden og gør det muligt at vurdere dine evner inden for udvalgte emneområder.

Emneområder ved MMI prøverne

Aarhus Universitet: 

- Robusthed
- Samrbejdsevner*
- Kommunikationsfærdigheder*
- Empati

Syddansk Universitet: 

- Etik
- Kritisk tænkning
- Viden om sundhedsvæsnet
- Engelsk

* Både samarbejdsevner og kommunikative færdigheder kan også indgå ved SDU.

Ved AU får du point på en skala fra 1 til 7 med 7 som det højeste ved hver interviewstation. Det samlede resultat afgør, hvem der får kvote 2 pladserne.

Det skal du huske: al kommunikation omkring optagelsesprøverne foregår via de to universiteters kvote 2 selvbetjeningsløsninger. Der kan være kort frist ved indkaldelse. Så tjek jævnligt, og husk også at bekræfte din studieplads efter den 30. juli, hvis du kommer igennem nåleøjet til optagelsesprøven på medicin.

Læs også: Svar på optagelse på videregående uddannelse - hvad nu?

Til toppen

Medicin på AAU - Kvote 2 i Aalborg

Når du søger ind på medicin i Aalborg i kvote 2, bliver din ansøgning grundlag for en konkret helhedsvurdering. Det betyder, at universitetet lægger vægt på dit eksamensgennemsnit i adgangskravsfagene til lægeuddannelsen. Foruden Dansk A, Engelsk B og Matematik A består disse af en af følgende fagkombinationer:

 • Fysik B og Kemi B
 • Fysik B og Bioteknologi A
 • Geovidenskab A og Kemi B
 • Kemi B, Biologi A og Fysik C

Foruden dit generelle eksamensgennemsnit og karaktererne i ovenstående fag, vurderer universitetet mellem et halvt og et helt års relevant erhvervserfaring eller uddannelse.

Det bliver der lagt vægt på i kvote 2 på medicin på AAU

I helhedsvurderingen af din kvote 2 ansøgning til medicin indgår hverken udlandsophold eller frivilligt arbejde. Der skelnes også mellem, om aktiviteterne er relevante for netop uddannelsen til læge. Nedenfor kan du se nogle eksempler på relevant erhvervserfaring og uddannelse for kvote 2 ansøgere til medicinuddannelsen i Aalborg.

Det skal du huske: Det vigtige er, at du kan dokumentere disse aktiviteter. Det er ikke nok at medsende et CV. Ved AAU bliver der heller ikke lagt vægt på en motiveret ansøgning. Husk også at aktiviteterne skal være afsluttet inden 15. marts. Skal du supplere specifikke fag, er fristen for dokumentation dog 5. juli.

Til toppen

Den anden vej til din drøm om at læse medicin

Kom du ikke igennem nåleøjet til medicin i kvote 2, eller vil du øge dine chancer for at komme i gang med din uddannelse til læge? Så er udlandet måske en mulighed for dig. Her får du muligheden for at læse medicin i et internationalt studiemiljø med et højt akademisk niveau.

Vil du vende hjem til Danmark på et senere tidspunkt kan du enten vælge at søge overflytning på kandidatdelen eller vende hjem, når du er klar til at få din autorisation samt påbegynde den kliniske uddannelse.

Senest opdateret: 09 jul 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-05-2019

Seks uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

Guide til sprogtests før uddannelse i udlandet

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 15-02-2017

Uddannelsesguide - Studievalg i 3 trin

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Måske har du en klar idé om, hvad du vil arbejde med, men du kan ikke gennemskue hvilken uddannelse, der fører dertil.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2019

Bliv journalist - din guide til optagelsesprøven

Har du næse for den gode historie, styr på grammatikken og er du nyhedsjunkie med hukommelse som en elefant? Så er du allerede godt klædt på til en fremtid som journalist. Her klæder vi dig på til at komme gennem nåleøjet til optagelsesprøven på journalistuddannelserne på SDU og DMJX.

Læs mere
Sidst opdateret 26-04-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år på ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - Graduate Management Admission Test

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 12-09-2019

Alt du skal vide om TOEFL-testen

Du er nok stødt på TOEFL en del gange, når du har set på uddannelser i USA eller andre engelsksprogede lande. Det er ikke tilfældigt. Sprogtesten har nemlig mere end 50 år bag sig. I dag er der mere end 9.000 universiteter i verden, der kræver, at du har bestået TOEFL.

Læs mere
Sidst opdateret 28-08-2019

Eksempel på kvote 2 ansøgning

Sidder du og sveder over den motiverede ansøgning? Så er du ikke alene. Hvert år sidder mange kvote 2 ansøgere i akkurat samme situation, som dig. Vi giver dig her et eksempel på, hvordan din motiverede ansøgning kan se ud.

Læs mere
Sidst opdateret 08-08-2019

De mest søgte uddannelser

Overvejer du at søge ind på én af de rigtige populære uddannelser? Og frygter du ikke at blive blive optaget? Eller har du måske allerede fået afslag? Læs med her og få 10 bud på alternative drømmestudier.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Guide til kvote 1 og kvote 2

Studentum giver dig her alle de nødvendige oplysninger om, hvordan du søger kvote 1, kvote 2 og sender din ansøgning afsted gennem KOT (Den Koordinerede tilmelding). 

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

IELTS - International English Language Testing System

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL. Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training".

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Interview med EVA om optagelse på de videregående uddannelser

Hvordan sikrer man, at det er de bedst egnede, der slipper igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Det har Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) undersøgt via en række analyser af optagesystemet i de seneste år. Analyserne viser, at karaktergennemsnittet fra den gymnasiale uddannelse er en markant indikator for, om den studiesøgende vil klare sig godt på universitetet og komme i job efterfølgende. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Eksempel på kvote 2 ansøgning: HA Kom

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-06-2018

Blev du ikke optaget på din drømmeuddannelse?

Er du ikke kommet igennem nåleøjet og blevet optaget på din drømmeuddannelse? 

Læs mere
Sidst opdateret 08-08-2019

Kom du ikke ind? Du kan stadig søge en ledig studieplads

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Når din uddannelsesdrøm skydes i sænk af regeringen

Over 2000 unge blev ikke optaget på deres drømme-erhvervsuddannelse i 2015. Studentum har været på besøg på Københavns Tekniske Skole (KTS). Se med og find ud af, hvad eleverne mener om karakterkrav ved optagelse på en erhvervsuddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 01-04-2019

Kvote 2 guide: Kickstart din skriveproces!

Det kan være svært at skabe sig det nødvendige overblik mellem aktiviteter, kvaliteter og kompetencer, som kvote 2 ansøgningen kræver. Studentum giver dig derfor her en step-by-step guide med øvelser til at kickstarte din skriveproces!

Læs mere
Sidst opdateret 17-03-2017

PRESSEMEDDELELSE: Kvote 2 ansøgere søger hjælp online

PRESSEMEDDELELSE: Jagten på inspiration til studievalg og kvote 2 ansøgning når nye højder online. 94 procent bruger internettet som den primære researchkanal i jagten på drømmeuddannelsen, mens inspirationsartikler med hjælp til kvote 2 ansøgningen hitter op til 15. marts.

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv