Vis studentum.dk som: Mobile

Din guide til uddannelser med løn

Din guide til uddannelser med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Det kan også være, at du drømmer om at skifte retning efter flere år i samme fag.

I denne guide giver vi dig overblik over dine muligheder for at skifte SU’en ud med løn i studietiden. Læs blandt andet om elevløn på erhvervsuddannelserne og muligheden for at få voksenelevløn til en EUV. Du kan også læse mere om andre muligheder for at løn samtidig med, at du uddanner dig.

Uddannelser med elevløn

Der findes mere end 100 forskellige erhvervsuddannelser. Fælles for dem alle er, at du som elev eller lærling får elevløn fra den dag, du indgår en uddannelsesaftale med et praktiksted. I praksis betyder det, at du som minimum får løn hele dit hovedforløb uanset, om du er i praktik eller på skolen. Har du endnu ikke indgået en uddannelsesaftale, når du starter på grundforløbet, har du mulighed for at søge SU, hvis du er fyldt 18 år.

På nogle uddannelser har du mulighed for at komme i skolepraktik på hovedforløbet, hvis du ikke finder en læreplads. Her er din elevløn noget mindre og afhænger af, om du er over eller under 18 år.

Vil du læse en erhvervsuddannelse?

Hvor meget får jeg i elevløn?

Hvor meget du får i elevløn afhænger af flere ting. Først og fremmest er dit valg af EUD afgørende. De faglige organisationer og relevante arbejdsgiverforeninger fastsætter nemlig lønniveauet for elever som en del af overenskomstforhandlingerne.

Som udgangspunkt kan du regne med, at elevlønnen er mellem kr. 9.500 og kr. 12.500 før skat det første år. Derefter stiger den år for år. Som elev er du ofte også omfattet af overenskomst i forhold til fx ferie og pension. Nedenfor kan du se nogle eksempler på elevlønnen for blandt andet kontor, butik, handel, SOSU og PAU-uddannelserne.  Der gælder andre satser, hvis du er under 18 år.

Elevløn på udvalgte uddannelser

Elever inden for butik, kontor og handel: fra 11.730 kr. det første år til 14.179 kr. på sidste år.

Elever inden for kontor og finans: fra 14.751-15.333 kr. det første år til 15.878-16.722 kr. sidste år. 

SOSU elever ansat i kommuner: får du på første år 12.796,39 kr. pr. måned. På andet år af uddannelsen får du 14.622,69 kr. pr. måned.

SOSU elever ansat i regioner: når du er fyldt 18 år får du 11.562,36 kr. pr. måned. På andet år af uddannelsen får du 12.198,99 kr. pr. måned.

PAU elever ansat i kommuner:10.894,88 kr. på første år og 11.571,57 kr. på andet år. 

PAU elever ansat i regioner:10.774,73 kr. på første år og11.353,29 kr. på andet år. 

2019 satser - kilde: HR, Finansforbundet og FOA. 

Særligt inden for industri, håndværk og service er der en lang række overenskomster og satser for elevløn afhængig af din uddannelse. Det har også betydning, om dit praktiksted er en offentlig eller privat arbejdsplads. Find den elevløn og overenskomst, der gælder for dig på 3F’s hjemmeside. For kontorelever og andre klassiske HK-områder er der også forskellige satser for din mindsteløn som elev afhængig af din overenskomst og alder.

Uddannelser med voksenelevløn

Er du fyldt 25 år, når du starter på en erhvervsuddannelse, får du en EUV, der er skræddersyet til din baggrund og dine erfaringer. Har du fx relevant erfaring eller tidligere uddannelse, kan du blive faglært på kortere tid. En anden fordel ved at tage en erhvervsuddannelse for voksne er, at du i nogle tilfælde kan få voksenelevløn.

Som voksenlærling får du en løn under uddannelse, der svarer til mindstelønnen for ufaglærte inden for faget. Derudover har dit praktiksted mulighed for at søge om et tilskud til din løn, der afhænger af din baggrund. Jobcenteret skal bevilge tilskuddet.

Hvem kan blive voksenlærling?

Muligheden for at komme i voksenlære er først og fremmest for ufaglærte, der vil have papir på deres evner og nye muligheder. Som ufaglært kan du derfor blive voksenlærling uanset, om du er i job eller ej. Du skal dog have været ledig i mindst to måneder. Har du en uddannelse, og er du ledig, kan du også komme i voksenlære, hvis lever op til et af følgende kriterier:

  • Have en forældet uddannelse samt mindst to måneders ledighed bag dig
  • Have en erhvervskompetencegivende uddannelse og et års ledighed bag dig

Var du i job, før du begyndte som voksenlærling, gælder ordningen kun for to år. For ledige er der mulighed for voksenelevløn under hele uddannelsesforløbet.

Særligt for voksenelever på SOSU og PAU uddannelserne

Som elev på sosu uddannelsen eller på uddannelsen til pædagogisk assistent har du ret til voksenelevløn, hvis du har mindst et års relevant erfaring inden for de sidste fire år. Lønnen afhænger af, hvilken overenskomst du bliver ansat på. Derudover er der fire grupper inden for hvert løntrin. Hvilken en du hører under afhænger af, hvor i landet du bor.

Voksenelevløn for SOSU og PAU uddannelsen

SOSU voksenelever: løntrin 11 (mellem 18.877 kr. og 19.856 kr. pr. måned)

PAU voksenelever på Pædagogmedhjælperoverenskomsten: løntrin 13 + grundlønstillæg (mellem 20.525,75 kr. og 21.603,83 kr. pr. måned). 

PAU voksenelever på Omsorgs- og pædagogmedhjælperoverenskomsten: løntrin 15 + grundlønstillæg (mellem 21.268,00 kr. og 22.409,08 pr. måned). 

PAU voksenelever på Dagplejeoverenskomsten: løntrin 18 (mellem 22.239,75 og 23.466,75 kr. pr. måned). 

2019 satser - kilde: FOA

Du skal selv dokumentere, at du lever op til kravet om relevant erhvervserfaring. Det kan fx være via lønsedler eller en underskrevet attest fra din arbejdsgiver.

Se alle SOSU uddannelser        Se alle PAU udddannelser her

Hvilke uddannelser kan man få voksenelevløn til?

Har du været ledig i mindst to måneder, kan du frit vælge mellem alle erhvervsuddannelser og søge om voksenelevløn, hvis du opfylder betingelserne. Er du derimod i job, eller har du været ledig under to måneder, er det kun udvalgte uddannelser, der giver dig mulighed for at komme i voksenlære.

Andre muligheder for at få løn under uddannelse

Til trods for at erhvervsuddannelserne er dit absolut bedste bud på en uddannelse med løn, er der også andre muligheder. Vil du uddanne dig til en central rolle i sundhedsvæsenet, er en farmakonom uddannelse måske dig. Her får du elevløn under hele uddannelsen. Både når du er i lære på apoteket og i skoleperioderne i Hillerød.

På flere videregående uddannelser er der perioder med lønnet praktik som en del af studieforløbet. Det gælder fx:

På flere universitetsuddannelser er der også mulighed for praktik med løn efter individuel forhandling. Husk blot at du ikke må modtage praktikløn og SU på samme tid.

Sidst men ikke mindst findes der en række uddannelsesforløb i virksomheder, hvor der er løn under uddannelse. Det gælder fx for trafiklederuddannelsen ved DSB og redderuddannelsen ved Falck. Er du i arbejde, findes der også en række støtteordninger som fx SVU, VEU og jobrotation, der kan give dig mulighed for kompetenceudvikling eller uddannelse med løn.

Senest opdateret: 19 jun 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 20-02-2019

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2018

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Tre bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

De mest prestigefyldte jobs i Danmark - Er dit et af dem?

Går du op i prestige, og er det vigtigt for dig, at du bliver anerkendt i kraft af dit job? Danskerne har for nylig deltaget i en undersøgelse af YouGov, der har taget temperaturen på os, i forhold til hvor prestigefyldte vi anser forskellige jobs for at være. Er dit drømmejob med på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Få mere ud af dit SU-budget

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 31-05-2016

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet? Få 6 fordele her!

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2018

Få et overblik over, hvor du kan skaffe bøgerne på din pensumliste billigst

En af de største udgifter for studerende er bøger. På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Studentum.dk har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger.
Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Guide: Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Eksempel på kvote 2 ansøgning: HA Kom

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-09-2018

10 sparetips til den studerende på budget

Som studerende er det ikke altid helt lige til at få pengene til at række hele måneden.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - Graduate Management Admission Test

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 10-04-2017

Madbudget på SU

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2019

Leder hos Ørsted: “De, der kan vise, at de har løst nogle udfordringer i praksis, kan noget særligt”

Julian Johansen droppede ud efter et år på sit drømmestudie, HA(fil). I stedet har han fået en masse erhvervserfaring – og en nu næsten færdiggjort HD-uddannelse fra CBS. Læs hans historie her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Hvad end du er på udkig efter en hel ungdomsuddannelse eller gerne vil supplere din STX-eksamen, så har du gode muligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Seks uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv