Vis studentum.dk som: Mobile

Din guide til uddannelser med løn

Bliv rustet til dit drømmestudie!

Få de bedste forudsætninger for at komme ind på din drømmeuddannelse. Få et kæmpe forspring i kvote 2-køen med en uddannelse der giver dig, de kompetencer som universiteterne efterspørger.


Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Det kan også være, at du drømmer om at skifte retning efter flere år i samme fag.

I denne guide giver vi dig overblik over dine muligheder for at skifte SU’en ud med løn i studietiden. Læs blandt andet om elevløn på erhvervsuddannelserne og muligheden for at få voksenelevløn til en EUV. Du kan også læse mere om andre muligheder for at løn samtidig med, at du uddanner dig.

Uddannelser med elevløn

Der findes mere end 100 forskellige erhvervsuddannelser. Fælles for dem alle er, at du som elev eller lærling får elevløn fra den dag, du indgår en uddannelsesaftale med et praktiksted. I praksis betyder det, at du som minimum får løn hele dit hovedforløb uanset, om du er i praktik eller på skolen. Har du endnu ikke indgået en uddannelsesaftale, når du starter på grundforløbet, har du mulighed for at søge SU, hvis du er fyldt 18 år.

På nogle uddannelser har du mulighed for at komme i skolepraktik på hovedforløbet, hvis du ikke finder en læreplads. Her er din elevløn noget mindre og afhænger af, om du er over eller under 18 år.

Vil du læse en erhvervsuddannelse?

Hvor meget får jeg i elevløn?

Hvor meget du får i elevløn afhænger af flere ting. Først og fremmest er dit valg af EUD afgørende. De faglige organisationer og relevante arbejdsgiverforeninger fastsætter nemlig lønniveauet for elever som en del af overenskomstforhandlingerne.

Som udgangspunkt kan du regne med, at elevlønnen er mellem kr. 9.500 og kr. 12.500 før skat det første år. Derefter stiger den år for år. Som elev er du ofte også omfattet af overenskomst i forhold til fx ferie og pension. Nedenfor kan du se nogle eksempler på elevlønnen for blandt andet kontor, butik, handel, SOSU og PAU-uddannelserne.  Der gælder andre satser, hvis du er under 18 år.

Elevløn på udvalgte uddannelser

Elever inden for butik, kontor og handel: fra 11.730 kr. det første år til 14.179 kr. på sidste år.

Elever inden for kontor og finans: fra 14.751-15.333 kr. det første år til 15.878-16.722 kr. sidste år. 

SOSU elever ansat i kommuner: får du på første år 12.796,39 kr. pr. måned. På andet år af uddannelsen får du 14.622,69 kr. pr. måned.

SOSU elever ansat i regioner: når du er fyldt 18 år får du 11.562,36 kr. pr. måned. På andet år af uddannelsen får du 12.198,99 kr. pr. måned.

PAU elever ansat i kommuner:10.894,88 kr. på første år og 11.571,57 kr. på andet år. 

PAU elever ansat i regioner:10.774,73 kr. på første år og11.353,29 kr. på andet år. 

2019 satser - kilde: HR, Finansforbundet og FOA. 

Særligt inden for industri, håndværk og service er der en lang række overenskomster og satser for elevløn afhængig af din uddannelse. Det har også betydning, om dit praktiksted er en offentlig eller privat arbejdsplads. Find den elevløn og overenskomst, der gælder for dig på 3F’s hjemmeside. For kontorelever og andre klassiske HK-områder er der også forskellige satser for din mindsteløn som elev afhængig af din overenskomst og alder.

Uddannelser med voksenelevløn

Er du fyldt 25 år, når du starter på en erhvervsuddannelse, får du en EUV, der er skræddersyet til din baggrund og dine erfaringer. Har du fx relevant erfaring eller tidligere uddannelse, kan du blive faglært på kortere tid. En anden fordel ved at tage en erhvervsuddannelse for voksne er, at du i nogle tilfælde kan få voksenelevløn.

Som voksenlærling får du en løn under uddannelse, der svarer til mindstelønnen for ufaglærte inden for faget. Derudover har dit praktiksted mulighed for at søge om et tilskud til din løn, der afhænger af din baggrund. Jobcenteret skal bevilge tilskuddet.

Hvem kan blive voksenlærling?

Muligheden for at komme i voksenlære er først og fremmest for ufaglærte, der vil have papir på deres evner og nye muligheder. Som ufaglært kan du derfor blive voksenlærling uanset, om du er i job eller ej. Du skal dog have været ledig i mindst to måneder. Har du en uddannelse, og er du ledig, kan du også komme i voksenlære, hvis lever op til et af følgende kriterier:

  • Have en forældet uddannelse samt mindst to måneders ledighed bag dig
  • Have en erhvervskompetencegivende uddannelse og et års ledighed bag dig

Var du i job, før du begyndte som voksenlærling, gælder ordningen kun for to år. For ledige er der mulighed for voksenelevløn under hele uddannelsesforløbet.

Særligt for voksenelever på SOSU og PAU uddannelserne

Som elev på sosu uddannelsen eller på uddannelsen til pædagogisk assistent har du ret til voksenelevløn, hvis du har mindst et års relevant erfaring inden for de sidste fire år. Lønnen afhænger af, hvilken overenskomst du bliver ansat på. Derudover er der fire grupper inden for hvert løntrin. Hvilken en du hører under afhænger af, hvor i landet du bor.

Voksenelevløn for SOSU og PAU uddannelsen

SOSU voksenelever: løntrin 11 (mellem 18.877 kr. og 19.856 kr. pr. måned)

PAU voksenelever på Pædagogmedhjælperoverenskomsten: løntrin 13 + grundlønstillæg (mellem 20.525,75 kr. og 21.603,83 kr. pr. måned). 

PAU voksenelever på Omsorgs- og pædagogmedhjælperoverenskomsten: løntrin 15 + grundlønstillæg (mellem 21.268,00 kr. og 22.409,08 pr. måned). 

PAU voksenelever på Dagplejeoverenskomsten: løntrin 18 (mellem 22.239,75 og 23.466,75 kr. pr. måned). 

2019 satser - kilde: FOA

Du skal selv dokumentere, at du lever op til kravet om relevant erhvervserfaring. Det kan fx være via lønsedler eller en underskrevet attest fra din arbejdsgiver.

Se alle SOSU uddannelser        Se alle PAU udddannelser her

Hvilke uddannelser kan man få voksenelevløn til?

Har du været ledig i mindst to måneder, kan du frit vælge mellem alle erhvervsuddannelser og søge om voksenelevløn, hvis du opfylder betingelserne. Er du derimod i job, eller har du været ledig under to måneder, er det kun udvalgte uddannelser, der giver dig mulighed for at komme i voksenlære.

Andre muligheder for at få løn under uddannelse

Til trods for at erhvervsuddannelserne er dit absolut bedste bud på en uddannelse med løn, er der også andre muligheder. Vil du uddanne dig til en central rolle i sundhedsvæsenet, er en farmakonom uddannelse måske dig. Her får du elevløn under hele uddannelsen. Både når du er i lære på apoteket og i skoleperioderne i Hillerød.

På flere videregående uddannelser er der perioder med lønnet praktik som en del af studieforløbet. Det gælder fx:

På flere universitetsuddannelser er der også mulighed for praktik med løn efter individuel forhandling. Husk blot at du ikke må modtage praktikløn og SU på samme tid.

Sidst men ikke mindst findes der en række uddannelsesforløb i virksomheder, hvor der er løn under uddannelse. Det gælder fx for trafiklederuddannelsen ved DSB og redderuddannelsen ved Falck. Er du i arbejde, findes der også en række støtteordninger som fx SVU, VEU og jobrotation, der kan give dig mulighed for kompetenceudvikling eller uddannelse med løn.

Senest opdateret: 09 jul 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 25-06-2019

Skal du også gennem Kvote 2-nåleøjet?

Der er rift om studiepladserne på landets universiteter, og i 2018 var adgangskvotienterne højere end nogensinde. Læs derfor, hvordan du kommer igennem nåleøjet til Kvote 2 lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-04-2019

Bliv klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet gennem kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 08-08-2019

Kom du ikke ind? Du kan stadig søge en ledig studieplads

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Guide: Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Skal du også gennem kvote 2-nåleøjet?

Drømmer du om at læse jura, men mangler de adgangsgivende karakterer? Så er kvote 2 en oplagt mulighed. Også her er der dog hård konkurrence. Derfor kan en uddannelse hos Jurainstituttet være din vej ind på studiet - læs hvorfor lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-02-2017

Uddannelsesguide - Studievalg i 3 trin

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Måske har du en klar idé om, hvad du vil arbejde med, men du kan ikke gennemskue hvilken uddannelse, der fører dertil.

Læs mere
Sidst opdateret 04-09-2018

10 sparetips til den studerende på budget

Som studerende er det ikke altid helt lige til at få pengene til at række hele måneden.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

De mest prestigefyldte jobs i Danmark - Er dit et af dem?

Går du op i prestige, og er det vigtigt for dig, at du bliver anerkendt i kraft af dit job? Danskerne har for nylig deltaget i en undersøgelse af YouGov, der har taget temperaturen på os, i forhold til hvor prestigefyldte vi anser forskellige jobs for at være. Er dit drømmejob med på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2016

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til fx pædagog, lærer eller psykolog være noget for dig.Selvom uddannelserne er forskellige, har jobs inden for dette område det til fælles, at du skal have lyst til at være sammen med andre mennesker - både børn og voksne - og arbejde tæt sammen med dem.

Læs mere
Sidst opdateret 26-10-2015

Copenhagen skills 2015

Boren og banken blander sig med tusindvis af stemmer, og bliver til et virvar af lyde. Velkommen til Copenhagen Skills! Studentum var med, da elever i 8.-10. klasse tog til uddannelsesmesse for at bruge alle sanserne i jagten på det rigtige uddannelsesvalg.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Stipendieguide

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2018

Studerende? Vælg det rette mobilabonnement og bredbånd

Du er lige flyttet hjemmefra for at studere i storbyen. Du leder efter det bedste bredbånd og mobilabonnement, men hvad skal man vælge? Vi guider dig her til den bedste løsning. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Eksempel på kvote 2 ansøgning: HA Kom

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Fra backpacker til barchef

Mike Thomsen er barchef i VEGA, hvor han efter nogle år som backpacker startede i kælderen med at håndtere fadøl.

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv