Vis studentum.dk som: Mobile

Din guide til uddannelser med løn

Din guide til uddannelser med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Det kan også være, at du drømmer om at skifte retning efter flere år i samme fag.

I denne guide giver vi dig overblik over dine muligheder for at skifte SU’en ud med løn i studietiden. Læs blandt andet om elevløn på erhvervsuddannelserne og muligheden for at få voksenelevløn til en EUV. Du kan også læse mere om andre muligheder for at løn samtidig med, at du uddanner dig.

Uddannelser med elevløn

Der findes mere end 100 forskellige erhvervsuddannelser. Fælles for dem alle er, at du som elev eller lærling får elevløn fra den dag, du indgår en uddannelsesaftale med et praktiksted. I praksis betyder det, at du som minimum får løn hele dit hovedforløb uanset, om du er i praktik eller på skolen. Har du endnu ikke indgået en uddannelsesaftale, når du starter på grundforløbet, har du mulighed for at søge SU, hvis du er fyldt 18 år.

På nogle uddannelser har du mulighed for at komme i skolepraktik på hovedforløbet, hvis du ikke finder en læreplads. Her er din elevløn noget mindre og afhænger af, om du er over eller under 18 år.

Vil du læse en erhvervsuddannelse?

Hvor meget får jeg i elevløn?

Hvor meget du får i elevløn afhænger af flere ting. Først og fremmest er dit valg af EUD afgørende. De faglige organisationer og relevante arbejdsgiverforeninger fastsætter nemlig lønniveauet for elever som en del af overenskomstforhandlingerne.

Som udgangspunkt kan du regne med, at elevlønnen er mellem kr. 9.500 og kr. 12.500 før skat det første år. Derefter stiger den år for år. Som elev er du ofte også omfattet af overenskomst i forhold til fx ferie og pension. Nedenfor kan du se nogle eksempler på elevlønnen for blandt andet kontor, butik, handel, SOSU og PAU-uddannelserne.  Der gælder andre satser, hvis du er under 18 år.

Elevløn på udvalgte uddannelser

Elever inden for butik, kontor og handel: fra 10.677 kr. det første år til 14.186 kr. på sidste år.

Elever inden for kontor og finans: fra 14.751-15.333 kr. det første år til 15.878-16.722 kr. sidste år. 

SOSU elever ansat i kommuner: 10.329 kr. på trin 1 og 10.954 kr. på første år af trin 2 samt 11.562 kr på andet år af trin 2. 

SOSU elever ansat i regioner: 10.280 kr på trin 1 og 10.933 kr. på første år af trin 2 samt 11.541 kr. på andet år af trin 2. 

PAU elever ansat i kommuner: 10.304 kr. på første år og 10.955 kr. på andet år. 

PAU elever ansat i regioner: 10.285 kr. på første år og 10.935 kr. på andet år. 

2016 satser - kilde: HR, Finansforbundet og FOA. 

Særligt inden for industri, håndværk og service er der en lang række overenskomster og satser for elevløn afhængig af din uddannelse. Det har også betydning, om dit praktiksted er en offentlig eller privat arbejdsplads. Find den elevløn og overenskomst, der gælder for dig på 3F’s hjemmeside. For kontorelever og andre klassiske HK-områder er der også forskellige satser for din mindsteløn som elev afhængig af din overenskomst og alder.

Uddannelser med voksenelevløn

Er du fyldt 25 år, når du starter på en erhvervsuddannelse, får du en EUV, der er skræddersyet til din baggrund og dine erfaringer. Har du fx relevant erfaring eller tidligere uddannelse, kan du blive faglært på kortere tid. En anden fordel ved at tage en erhvervsuddannelse for voksne er, at du i nogle tilfælde kan få voksenelevløn.

Som voksenlærling får du en løn under uddannelse, der svarer til mindstelønnen for ufaglærte inden for faget. Derudover har dit praktiksted mulighed for at søge om et tilskud til din løn, der afhænger af din baggrund. Jobcenteret skal bevilge tilskuddet.

Hvem kan blive voksenlærling?

Muligheden for at komme i voksenlære er først og fremmest for ufaglærte, der vil have papir på deres evner og nye muligheder. Som ufaglært kan du derfor blive voksenlærling uanset, om du er i job eller ej. Du skal dog have været ledig i mindst to måneder. Har du en uddannelse, og er du ledig, kan du også komme i voksenlære, hvis lever op til et af følgende kriterier:

  • Have en forældet uddannelse samt mindst to måneders ledighed bag dig
  • Have en erhvervskompetencegivende uddannelse og et års ledighed bag dig

Var du i job, før du begyndte som voksenlærling, gælder ordningen kun for to år. For ledige er der mulighed for voksenelevløn under hele uddannelsesforløbet.

Særligt for voksenelever på SOSU og PAU uddannelserne

Som elev på sosu uddannelsen eller på uddannelsen til pædagogisk assistent har du ret til voksenelevløn, hvis du har mindst et års relevant erfaring inden for de sidste fire år. Lønnen afhænger af, hvilken overenskomst du bliver ansat på. Derudover er der fire grupper inden for hvert løntrin. Hvilken en du hører under afhænger af, hvor i landet du bor.

Voksenelevløn for SOSU og PAU uddannelsen

SOSU voksenelever: løntrin 11 (mellem 18.877 kr. og 19.856 kr. pr. måned)

PAU voksenelever på Pædagogmedhjælperoverenskomsten: løntrin 13 + grundlønstillæg (mellem 19.569 og 20.603 kr. pr. måned). 

PAU voksenelever på Omsorgs- og pædagogmedhjælperoverenskomsten: løntrin 15 + grundlønstillæg (mellem 20.212-21.293 kr (region) og 20.250-21.336 kr. (kommune) pr. måned). 

PAU voksenelever på Dagplejeoverenskomsten: løntrin 18 (mellem 21.227 kr. og 22.398 kr. pr. måned). 

2016 satser - kilde: FOA

Du skal selv dokumentere, at du lever op til kravet om relevant erhvervserfaring. Det kan fx være via lønsedler eller en underskrevet attest fra din arbejdsgiver.

Se alle SOSU uddannelser        Se alle PAU udddannelser her

Hvilke uddannelser kan man få voksenelevløn til?

Har du været ledig i mindst to måneder, kan du frit vælge mellem alle erhvervsuddannelser og søge om voksenelevløn, hvis du opfylder betingelserne. Er du derimod i job, eller har du været ledig under to måneder, er det kun udvalgte uddannelser, der giver dig mulighed for at komme i voksenlære.

Andre muligheder for at få løn under uddannelse

Til trods for at erhvervsuddannelserne er dit absolut bedste bud på en uddannelse med løn, er der også andre muligheder. Vil du uddanne dig til en central rolle i sundhedsvæsenet, er en farmakonom uddannelse måske dig. Her får du elevløn under hele uddannelsen. Både når du er i lære på apoteket og i skoleperioderne i Hillerød.

På flere videregående uddannelser er der perioder med lønnet praktik som en del af studieforløbet. Det gælder fx:

På flere universitetsuddannelser er der også mulighed for praktik med løn efter individuel forhandling. Husk blot at du ikke må modtage praktikløn og SU på samme tid.

Sidst men ikke mindst findes der en række uddannelsesforløb i virksomheder, hvor der er løn under uddannelse. Det gælder fx for trafiklederuddannelsen ved DSB og redderuddannelsen ved Falck. Er du i arbejde, findes der også en række støtteordninger som fx SVU, VEU og jobrotation, der kan give dig mulighed for kompetenceudvikling eller uddannelse med løn.

Senest opdateret: 09 apr 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 29-10-2015

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Alternative drømmeuddannelser - hvad skal du vælge?

Drømmer du om at blive læge, psykolog eller arbejde med international business? Så ved du også, hvor svært det kan være at komme ind på studierne - fint dit alternativ her. 

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Gør dig klar til din fremtidige karriere

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Tre bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Eksempel på kvote 2 ansøgning: HA Kom

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2016

Fra erhvervsuddannelse til videregående uddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2018

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lærer alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl om du har snittet? Se et eksempel på en motiveret ansøgning her. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

De mest prestigefyldte jobs i Danmark - Er dit et af dem?

Går du op i prestige, og er det vigtigt for dig, at du bliver anerkendt i kraft af dit job? Danskerne har for nylig deltaget i en undersøgelse af YouGov, der har taget temperaturen på os, i forhold til hvor prestigefyldte vi anser forskellige jobs for at være. Er dit drømmejob med på listen?

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 08-04-2019

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Hvad end du er på udkig efter en hel ungdomsuddannelse eller gerne vil supplere din STX-eksamen, så har du gode muligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2015

EUX-uddannelsen

Er du splittet i valget mellem en erhvervsuddannelse eller gymnasiet? Med den nye EUX-uddannelse behøver du ikke at vælge længere. Nu kan du få en studentereksamen samtidig med, at du bliver f.eks. tømrer, murer eller noget helt tredje på en teknisk skole. Få overblik over dine muligheder med EUX her.

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2018

Få et overblik over, hvor du kan skaffe bøgerne på din pensumliste billigst

En af de største udgifter for studerende er bøger. På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Studentum.dk har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger.
Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - Graduate Management Admission Test

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 16-11-2015

Sabbatår, uddannelse og drømme om det frie liv

Det er maj måned, solens stråler kigger frem fra et par regnvejrsskyer og tre år med lektier, eksamener og minder om fester, venskab og kærlighed lakker mod ende for landets elever i 3.G. Livet ligger for deres fødder, men det kan være lettere sagt end gjort at beslutte, hvad man skal? Mød Jonas, Sofie og Kristoffer og hør om deres drømme for fremtiden. 

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Sværeste uddannelse - Guide til de sværeste at blive optaget på

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 04-09-2018

10 sparetips til den studerende på budget

Som studerende er det ikke altid helt lige til at få pengene til at række hele måneden.

Læs mere
Sidst opdateret 10-04-2017

Madbudget på SU

Er der langt til de lækre bøffer med rødvin, når dine faste månedlige udgifter er betalt? Så bør du læse med her. Vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du får overskud på kontoen og mere lækker mad i køleskabet!

Læs mere
Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv