Vis studentum.dk som: Mobile

Din guide til uddannelser med løn

Din guide til uddannelser med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Det kan også være, at du drømmer om at skifte retning efter flere år i samme fag.

I denne guide giver vi dig overblik over dine muligheder for at skifte SU’en ud med løn i studietiden. Læs blandt andet om elevløn på erhvervsuddannelserne og muligheden for at få voksenelevløn til en EUV. Du kan også læse mere om andre muligheder for at løn samtidig med, at du uddanner dig.

Uddannelser med elevløn

Der findes mere end 100 forskellige erhvervsuddannelser. Fælles for dem alle er, at du som elev eller lærling får elevløn fra den dag, du indgår en uddannelsesaftale med et praktiksted. I praksis betyder det, at du som minimum får løn hele dit hovedforløb uanset, om du er i praktik eller på skolen. Har du endnu ikke indgået en uddannelsesaftale, når du starter på grundforløbet, har du mulighed for at søge SU, hvis du er fyldt 18 år.

På nogle uddannelser har du mulighed for at komme i skolepraktik på hovedforløbet, hvis du ikke finder en læreplads. Her er din elevløn noget mindre og afhænger af, om du er over eller under 18 år.

Vil du læse en erhvervsuddannelse?

Hvor meget får jeg i elevløn?

Hvor meget du får i elevløn afhænger af flere ting. Først og fremmest er dit valg af EUD afgørende. De faglige organisationer og relevante arbejdsgiverforeninger fastsætter nemlig lønniveauet for elever som en del af overenskomstforhandlingerne.

Som udgangspunkt kan du regne med, at elevlønnen er mellem kr. 9.500 og kr. 12.500 før skat det første år. Derefter stiger den år for år. Som elev er du ofte også omfattet af overenskomst i forhold til fx ferie og pension. Nedenfor kan du se nogle eksempler på elevlønnen for blandt andet kontor, butik, handel, SOSU og PAU-uddannelserne.  Der gælder andre satser, hvis du er under 18 år.

Elevløn på udvalgte uddannelser

Elever inden for butik, kontor og handel: fra 10.677 kr. det første år til 14.186 kr. på sidste år.

Elever inden for kontor og finans: fra 14.751-15.333 kr. det første år til 15.878-16.722 kr. sidste år. 

SOSU elever ansat i kommuner: 10.329 kr. på trin 1 og 10.954 kr. på første år af trin 2 samt 11.562 kr på andet år af trin 2. 

SOSU elever ansat i regioner: 10.280 kr på trin 1 og 10.933 kr. på første år af trin 2 samt 11.541 kr. på andet år af trin 2. 

PAU elever ansat i kommuner: 10.304 kr. på første år og 10.955 kr. på andet år. 

PAU elever ansat i regioner: 10.285 kr. på første år og 10.935 kr. på andet år. 

2016 satser - kilde: HR, Finansforbundet og FOA. 

Særligt inden for industri, håndværk og service er der en lang række overenskomster og satser for elevløn afhængig af din uddannelse. Det har også betydning, om dit praktiksted er en offentlig eller privat arbejdsplads. Find den elevløn og overenskomst, der gælder for dig på 3F’s hjemmeside. For kontorelever og andre klassiske HK-områder er der også forskellige satser for din mindsteløn som elev afhængig af din overenskomst og alder.

Uddannelser med voksenelevløn

Er du fyldt 25 år, når du starter på en erhvervsuddannelse, får du en EUV, der er skræddersyet til din baggrund og dine erfaringer. Har du fx relevant erfaring eller tidligere uddannelse, kan du blive faglært på kortere tid. En anden fordel ved at tage en erhvervsuddannelse for voksne er, at du i nogle tilfælde kan få voksenelevløn.

Som voksenlærling får du en løn under uddannelse, der svarer til mindstelønnen for ufaglærte inden for faget. Derudover har dit praktiksted mulighed for at søge om et tilskud til din løn, der afhænger af din baggrund. Jobcenteret skal bevilge tilskuddet.

Hvem kan blive voksenlærling?

Muligheden for at komme i voksenlære er først og fremmest for ufaglærte, der vil have papir på deres evner og nye muligheder. Som ufaglært kan du derfor blive voksenlærling uanset, om du er i job eller ej. Du skal dog have været ledig i mindst to måneder. Har du en uddannelse, og er du ledig, kan du også komme i voksenlære, hvis lever op til et af følgende kriterier:

  • Have en forældet uddannelse samt mindst to måneders ledighed bag dig
  • Have en erhvervskompetencegivende uddannelse og et års ledighed bag dig

Var du i job, før du begyndte som voksenlærling, gælder ordningen kun for to år. For ledige er der mulighed for voksenelevløn under hele uddannelsesforløbet.

Særligt for voksenelever på SOSU og PAU uddannelserne

Som elev på sosu uddannelsen eller på uddannelsen til pædagogisk assistent har du ret til voksenelevløn, hvis du har mindst et års relevant erfaring inden for de sidste fire år. Lønnen afhænger af, hvilken overenskomst du bliver ansat på. Derudover er der fire grupper inden for hvert løntrin. Hvilken en du hører under afhænger af, hvor i landet du bor.

Voksenelevløn for SOSU og PAU uddannelsen

SOSU voksenelever: løntrin 11 (mellem 18.877 kr. og 19.856 kr. pr. måned)

PAU voksenelever på Pædagogmedhjælperoverenskomsten: løntrin 13 + grundlønstillæg (mellem 19.569 og 20.603 kr. pr. måned). 

PAU voksenelever på Omsorgs- og pædagogmedhjælperoverenskomsten: løntrin 15 + grundlønstillæg (mellem 20.212-21.293 kr (region) og 20.250-21.336 kr. (kommune) pr. måned). 

PAU voksenelever på Dagplejeoverenskomsten: løntrin 18 (mellem 21.227 kr. og 22.398 kr. pr. måned). 

2016 satser - kilde: FOA

Du skal selv dokumentere, at du lever op til kravet om relevant erhvervserfaring. Det kan fx være via lønsedler eller en underskrevet attest fra din arbejdsgiver.

Se alle SOSU uddannelser        Se alle PAU udddannelser her

Hvilke uddannelser kan man få voksenelevløn til?

Har du været ledig i mindst to måneder, kan du frit vælge mellem alle erhvervsuddannelser og søge om voksenelevløn, hvis du opfylder betingelserne. Er du derimod i job, eller har du været ledig under to måneder, er det kun udvalgte uddannelser, der giver dig mulighed for at komme i voksenlære.

Andre muligheder for at få løn under uddannelse

Til trods for at erhvervsuddannelserne er dit absolut bedste bud på en uddannelse med løn, er der også andre muligheder. Vil du uddanne dig til en central rolle i sundhedsvæsenet, er en farmakonom uddannelse måske dig. Her får du elevløn under hele uddannelsen. Både når du er i lære på apoteket og i skoleperioderne i Hillerød.

På flere videregående uddannelser er der perioder med lønnet praktik som en del af studieforløbet. Det gælder fx:

På flere universitetsuddannelser er der også mulighed for praktik med løn efter individuel forhandling. Husk blot at du ikke må modtage praktikløn og SU på samme tid.

Sidst men ikke mindst findes der en række uddannelsesforløb i virksomheder, hvor der er løn under uddannelse. Det gælder fx for trafiklederuddannelsen ved DSB og redderuddannelsen ved Falck. Er du i arbejde, findes der også en række støtteordninger som fx SVU, VEU og jobrotation, der kan give dig mulighed for kompetenceudvikling eller uddannelse med løn.

Senest opdateret: 24 okt 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 08-01-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2016

Topliste over jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-05-2018

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2018

Studerende? Vælg det rette mobilabonnement og bredbånd

Du er lige flyttet hjemmefra for at studere i storbyen. Du leder efter det bedste bredbånd og mobilabonnement, men hvad skal man vælge? Vi guider dig her til den bedste løsning. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Læs jura i England

Det engelske retssystem er verdenskendt - og ligger til grund for meget af den verdensomspændende handel, der går igennem London. Du kan i England læse en jura bacheloruddannelse på universitetet - eller tage en intensiv law-conversion degree.

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2016

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til fx pædagog, lærer eller psykolog være noget for dig.Selvom uddannelserne er forskellige, har jobs inden for dette område det til fælles, at du skal have lyst til at være sammen med andre mennesker - både børn og voksne - og arbejde tæt sammen med dem.

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 31-05-2016

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 06-12-2017

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 09-08-2018

Når du flytter hjemmefra til studiestart

Flyver du fra reden til studiestart? Vi har samlet fem gode råd, så du får styr på det praktiske og din studieøkonomi fra starten. Det giver dig luft under vingerne og mere overskud til dit nye liv som studerende.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Stipendieguide

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 16-11-2015

Sabbatår, uddannelse og drømme om det frie liv

Det er maj måned, solens stråler kigger frem fra et par regnvejrsskyer og tre år med lektier, eksamener og minder om fester, venskab og kærlighed lakker mod ende for landets elever i 3.G. Livet ligger for deres fødder, men det kan være lettere sagt end gjort at beslutte, hvad man skal? Mød Jonas, Sofie og Kristoffer og hør om deres drømme for fremtiden. 

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 26-10-2015

Copenhagen skills 2015

Boren og banken blander sig med tusindvis af stemmer, og bliver til et virvar af lyde. Velkommen til Copenhagen Skills! Studentum var med, da elever i 8.-10. klasse tog til uddannelsesmesse for at bruge alle sanserne i jagten på det rigtige uddannelsesvalg.

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 09-01-2019

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? 

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2015

EUX-uddannelsen

Er du splittet i valget mellem en erhvervsuddannelse eller gymnasiet? Med den nye EUX-uddannelse behøver du ikke at vælge længere. Nu kan du få en studentereksamen samtidig med, at du bliver f.eks. tømrer, murer eller noget helt tredje på en teknisk skole. Få overblik over dine muligheder med EUX her.

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

De mest prestigefyldte jobs i Danmark - Er dit et af dem?

Går du op i prestige, og er det vigtigt for dig, at du bliver anerkendt i kraft af dit job? Danskerne har for nylig deltaget i en undersøgelse af YouGov, der har taget temperaturen på os, i forhold til hvor prestigefyldte vi anser forskellige jobs for at være. Er dit drømmejob med på listen?

Tags: Studievalg
Læs mere
Sidst opdateret 01-09-2016

Hjælp til fagforening og a-kasse hos Frie Funktionærer

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv