Vis studentum.dk som: Mobile

COVID-19 - Er dit studievalg blevet påvirket? Svar på 3 lynhurtige spørgsmål

Den ultimative optagelsesguide til kvote 2 på psykologi

Bliv klar til psyskologistudiet

Bliv klædt på til psykologistudiet med et højskoleophold der har mennesket i centrum. Dyk ned i psykologiens univers, og få en større forståelse for personlighedsdannelse mv. 


Vær opmærksom på, at fristen for kvote 2-ansøgning er udsat til 22. marts 2020 klokken 12:00.


Der er rift om pladserne på psykologistudiet, og der er derfor mange unge, der må søge optagelse gennem kvote 2 for at komme ind på deres drømmestudie. Samtidig er der et begrænset antal af studerende, der bliver optaget via kvote 2, og det stiller benhårde krav til din ansøgning.

Vi har derfor skabt denne guide til dig, hvor vi går tæt på optagelsesprocesserne for kvote 2 ansøgere til psykologi i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Klik og læs mere om det eller de universiteter, hvor du søger ind.

Københavns universitet Aarhus universitet Aalborg universitet Syddansk universitetDe overordnede krav for optagelse på psykologistudiet

For at blive optaget på bacheloruddannelsen i psykologi, skal du have bestået enten en gymnasial eksamen eller en tilsvarende udenlandsk eller international gymnasial eksamen.

Specifikke adgangskrav på både kvote 1 og kvote 2 er:

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Matematik B
 • Enten historie B, idehistorie B, samfundsfag B eller samtidshistorie B

Københavns Universitet

Når du søger en optagelse på psykologi gennem kvote 2, skal du deltage i en kvote 2-prøve og et skriftligt interview. Hvis dit prøveresultat er blandt de bedste, går dit skriftlige interview videre til vurdering hos det faglige optagelsesudvalg på uddannelsen.

For at søge optagelse på kvote 2 på Københavns Universitet, er der nogle krav til din ansøgning:

 • Du skal deltage i en kvote 2-optagelsesprøve
 • Du skal udforme et skriftligt interview

De seks kriterier i kvote 2-vurderingen:

Dine prøveresultater og interviewbesvarelser vil blive vurderet ud fra seks kriterier:

De seks bedømmelseskriterier:

Studiepotentiale

Faglige færdigheder

Faglige motivation

Kendskab til uddannelsen

Formidlingsevne

Karakterer fra din adgangsgivende eksamen

Det bliver der lagt vægt på i din kvote 2-ansøgning til psykologi på KU

I kvote 2-prøven og det skriftlige interview til psykologi på Københavns Universitet skal vise, hvorfor du brænder for studiet, og hvad dit studiepotentiale er i forhold til at læse psykologi. Her er det ikke nok, at du skriver, at du drømmer om at blive psykolog og arbejde med mennesker. Ud fra de seks kriterier er der nogle specifikke kompetencer og færdigheder, der bliver lagt særlig vægt på på psykologistudiet.

Der bliver blandt andet lagt særligt vægt på:

 • Om du er målrettet i din tilgang til opgaveløsning, såvel som det at fuldføre uddannelsen
 • Lyst og evne til at læse mange relativt vanskelige videnskabelige tekster på dansk og engelsk
 • Evnen til at holde oplæg som en del af en gruppe
 • Hvordan din interesse for uddannelsens fagområde kommer til udtryk
 • Dit kendskab til uddannelsens fag, indhold, opbygning, undervisnings- og arbejdsformer
 • Dine overvejelser og kendskab til jobmuligheder efter endt uddannelse
 • Evnen til at ræsonnere logisk og simpelt

Aarhus Universitet

Hvis du vælger at søge ind via kvote 2 på psykologistudiet ved Aarhus Universitet, foretager universitetet en konkret og individuel helhedsvurdering af din ansøgning med udgangspunkt i de to følgende kriterier:

 • Gennemsnit af særligt relevante fag
 • Andre særligt relevante dokumenterede kvalifikationer

Du bliver vurderet individuelt og konkret ud fra din fremsendte dokumentation og bliver derefter vurderet op imod det øvrige ansøgerfelt. 

Det bliver der lagt vægt på i din kvote 2-ansøgning til psykologistudiet på AU

På Aarhus Universitet arbejder de med fagsnit - altså karaktersnittet af de fag, som psykologi finder relevant for studiet. Det er dermed ikke dit samlede snit fra gymnasiet, men kun fra de enkelte fag, som har en særlig relevans for psykologistudiet. 

AU

Aalborg Universitet

Som kvote 2-ansøger på Aalborg Universitet udvælges du efter en konkret helhedsvurdering, hvor der lægges vægt på dit karaktergennemsnit i adgangsgivende fag og andre særligt relevante aktiviteter.

Adgangsgivende fag: 

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Historie B eller Idehistorie B eller Samtidshistorie B eller Samfundsfag B
 • Matematik B

Det blev der lagt vægt på i din kvote 2-ansøgning til psykologi på AAU

Særligt relevante aktiviteter er relevant uddannelse og/eller relevant erhvervsarbejde på fuld tid. Frivilligt arbejde indgår ikke i vurderingen. Der må i den konkrete vurdering lægges vægt på maks.12 måneders særligt relevante aktiviteter (dog minimum 6 måneders aktivitet).

Eksempler på relevante aktiviteter til kvote 2-ansøgningen til psykologi på AAU

Du skal ikke lave en motiveret ansøgning, men blot dokumentere de særligt relevante aktiviteter, som du ønsker at få med i vurderingen af din ansøgning.

Syddansk Universitet

Hvis du vil søge ind via kvote 2 på psykologistudiet ved SDU, skal du dels opfylde en række adgangskrav og igennem to tests for at blive optaget.

De to tests hedder uniTEST og Multiple Mini Interview (MMI). Resultaterne af uniTEST afgør, hvem der inviteres til MMI. Ansøgere med den højeste score står øverst på listen, og de 50 øverste på listen bliver udvalgt til et MMI. Resultaterne af MMI afgør derefter, hvem der bliver tilbudt en plads på psykologistudiet gennem kvote 2.

På SDU udgør kvote 2-ansøgere 50% af de optagende på psykologistudiet.

Optagelsesprøve på SDU til kvote 2 på psykologi

SDU arbejder med optagelsesprøver, og derfor skal du ikke fremsende en motiveret ansøgning eller dit CV med din kvote 2-ansøgning.Testen er delt op to dele; en faglig del og en del, der har fokus på dine personlige kompetencer. 

SDU

Vi håber, at du er blevet klogere optagelsesproceduren gennem kvote 2 på psykologistudiet. Eller har du overvejet mulighederne for at studere psykologi i udlandet? Se dine uddannelsesmuligheder via linket.

Læs psykologi i udlandet

Senest opdateret: 16 mar 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 07-11-2019

Uddannelsesguide - Studievalg i 3 trin

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år på ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Guide til de sværeste optagelser

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

Seks uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2020

Få et alternativt bud på dit drømmestudie

Overvejer du at søge ind på én af de rigtige populære uddannelser? Og frygter du ikke at blive blive optaget? Eller har du måske allerede fået afslag? Læs med her og få 10 bud på alternative drømmestudier.

Læs mere
Sidst opdateret 16-03-2020

Eksempel på kvote 2 ansøgning: HA Kom

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Svar på optagelse

Vi guider dig her til, hvad der sker, når du får svar om optagelse på dit drømmestudie.

Læs mere
Sidst opdateret 08-08-2019

Kom du ikke ind?

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - trin for trin

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Skal du også gennem kvote 2-nåleøjet?

Drømmer du om at læse jura, men mangler de adgangsgivende karakterer? Så er kvote 2 en oplagt mulighed. Også her er der dog hård konkurrence. Derfor kan en uddannelse hos Jurainstituttet være din vej ind på studiet - læs hvorfor lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 20-02-2019

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Guide til journalistprøven

Har du næse for den gode historie, styr på grammatikken og er du nyhedsjunkie med hukommelse som en elefant? Så er du allerede godt klædt på til en fremtid som journalist. Her klæder vi dig på til at komme gennem nåleøjet til optagelsesprøven på journalistuddannelserne på SDU og DMJX.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2016

3 fordele ved at vælge en erhvervsudd.

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Tag i praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Guide til kvote 1 og kvote 2

Studentum giver dig her alle de nødvendige oplysninger om, hvordan du søger kvote 1, kvote 2 og sender din ansøgning afsted gennem KOT (Den Koordinerede tilmelding). 

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Guide til stipendier

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Drømmer du om et job med prestige?

Går du op i prestige, og er det vigtigt for dig, at du bliver anerkendt i kraft af dit job? Danskerne har for nylig deltaget i en undersøgelse af YouGov, der har taget temperaturen på os, i forhold til hvor prestigefyldte vi anser forskellige jobs for at være. Er dit drømmejob med på listen?

Læs mere