Vis studentum.dk som: Mobile

Den ultimative optagelsesguide til kvote 2 på psykologi

Der er rift om pladserne på psykologistudiet, og der er derfor mange unge, der må søge optagelse gennem kvote 2 for at komme ind på deres drømmestudie. Samtidig er der et begrænset antal af studerende, der bliver optaget via kvote 2, og det stiller benhårde krav til din ansøgning.

Vi har derfor skabt denne guide til dig, hvor vi går tæt på optagelsesprocesserne for kvote 2 ansøgere til psykologi i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Klik og læs mere om det eller de universiteter, hvor du søger ind.

Københavns universitet Aarhus universitet Aalborg universitet Syddansk universitetDe overordnede krav for optagelse på psykologistudiet

For at blive optaget på bacheloruddannelsen i psykologi, skal du have bestået enten en gymnasial eksamen eller en tilsvarende udenlandsk eller international gymnasial eksamen.

Specifikke adgangskrav på både kvote 1 og kvote 2 er:

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Matematik B
 • Enten historie B, idehistorie B, samfundsfag B eller samtidshistorie B

Med Studieakademiet forøger du dine chancer for at komme gennem nåleøjet.

Københavns Universitet

Når du søger en optagelse på psykologi gennem kvote 2, skal du deltage i en kvote 2-prøve og et skriftligt interview. Hvis dit prøveresultat er blandt de bedste, går dit skriftlige interview videre til vurdering hos det faglige optagelsesudvalg på uddannelsen.

For at søge optagelse på kvote 2 på Københavns Universitet, er der nogle krav til din ansøgning:

 • Du skal deltage i en kvote 2-optagelsesprøve
 • Du skal udforme et skriftligt interview

De seks kriterier i kvote 2-vurderingen:

Dine prøveresultater og interviewbesvarelser vil blive vurderet ud fra seks kriterier:

De seks bedømmelseskriterier:

Studiepotentiale

Faglige færdigheder

Faglige motivation

Kendskab til uddannelsen

Formidlingsevne

Karakterer fra din adgangsgivende eksamen

Det bliver der lagt vægt på i din kvote 2-ansøgning til psykologi på KU

I kvote 2-prøven og det skriftlige interview til psykologi på Københavns Universitet skal vise, hvorfor du brænder for studiet, og hvad dit studiepotentiale er i forhold til at læse psykologi. Her er det ikke nok, at du skriver, at du drømmer om at blive psykolog og arbejde med mennesker. Ud fra de seks kriterier er der nogle specifikke kompetencer og færdigheder, der bliver lagt særlig vægt på på psykologistudiet.

Der bliver blandt andet lagt særligt vægt på:

 • Om du er målrettet i din tilgang til opgaveløsning, såvel som det at fuldføre uddannelsen
 • Lyst og evne til at læse mange relativt vanskelige videnskabelige tekster på dansk og engelsk
 • Evnen til at holde oplæg som en del af en gruppe
 • Hvordan din interesse for uddannelsens fagområde kommer til udtryk
 • Dit kendskab til uddannelsens fag, indhold, opbygning, undervisnings- og arbejdsformer
 • Dine overvejelser og kendskab til jobmuligheder efter endt uddannelse
 • Evnen til at ræsonnere logisk og simpelt

Aarhus Universitet

Hvis du vælger at søge ind via kvote 2 på psykologistudiet ved Aarhus Universitet, foretager universitetet en konkret og individuel helhedsvurdering af din ansøgning med udgangspunkt i de to følgende kriterier:

 • Gennemsnit af særligt relevante fag
 • Andre særligt relevante dokumenterede kvalifikationer

Du bliver vurderet individuelt og konkret ud fra din fremsendte dokumentation og bliver derefter vurderet op imod det øvrige ansøgerfelt. 

Det bliver der lagt vægt på i din kvote 2-ansøgning til psykologistudiet på AU

På Aarhus Universitet arbejder de med fagsnit - altså karaktersnittet af de fag, som psykologi finder relevant for studiet. Det er dermed ikke dit samlede snit fra gymnasiet, men kun fra de enkelte fag, som har en særlig relevans for psykologistudiet. 

AU

Aalborg Universitet

Som kvote 2-ansøger på Aalborg Universitet udvælges du efter en konkret helhedsvurdering, hvor der lægges vægt på dit karaktergennemsnit i adgangsgivende fag og andre særligt relevante aktiviteter.

Adgangsgivende fag: 

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Historie B eller Idehistorie B eller Samtidshistorie B eller Samfundsfag B
 • Matematik B

Det blev der lagt vægt på i din kvote 2-ansøgning til psykologi på AAU

Særligt relevante aktiviteter er relevant uddannelse og/eller relevant erhvervsarbejde på fuld tid. Frivilligt arbejde indgår ikke i vurderingen. Der må i den konkrete vurdering lægges vægt på maks.12 måneders særligt relevante aktiviteter (dog minimum 6 måneders aktivitet).

Eksempler på relevante aktiviteter til kvote 2-ansøgningen til psykologi på AAU

Du skal ikke lave en motiveret ansøgning, men blot dokumentere de særligt relevante aktiviteter, som du ønsker at få med i vurderingen af din ansøgning.

Syddansk Universitet

Hvis du vil søge ind via kvote 2 på psykologistudiet ved SDU, skal du dels opfylde en række adgangskrav og igennem to tests for at blive optaget.

De to tests hedder uniTEST og Multiple Mini Interview (MMI). Resultaterne af uniTEST afgør, hvem der inviteres til MMI. Ansøgere med den højeste score står øverst på listen, og de 50 øverste på listen bliver udvalgt til et MMI. Resultaterne af MMI afgør derefter, hvem der bliver tilbudt en plads på psykologistudiet gennem kvote 2.

På SDU udgør kvote 2-ansøgere 50% af de optagende på psykologistudiet.

Optagelsesprøve på SDU til kvote 2 på psykologi

SDU arbejder med optagelsesprøver, og derfor skal du ikke fremsende en motiveret ansøgning eller dit CV med din kvote 2-ansøgning.Testen er delt op to dele; en faglig del og en del, der har fokus på dine personlige kompetencer. 

SDU

Du kan også downloade en guide, som er skabt i samarbejde med StudieAkademiet, med 12 skrive tips til dig, der vil lære at skrive fremragende ansøgningstekster og skriftlige interviews.

12 tips & tricks til dig der søger ind via kvote 2
This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Kontakt detaljer

Senest opdateret: 16 feb 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 25-02-2021

Eksempel på kvote 2 ansøgning: HA Kom

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - trin for trin

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Guide til de sværeste optagelser

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 11-02-2021

Skal du også gennem Kvote 2-nåleøjet?

Der er rift om studiepladserne på landets universiteter, og i 2018 var adgangskvotienterne højere end nogensinde. Læs derfor, hvordan du kommer igennem nåleøjet til Kvote 2 lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2020

Få et alternativt bud på dit drømmestudie

Overvejer du at søge ind på én af de rigtige populære uddannelser? Og frygter du ikke at blive blive optaget? Eller har du måske allerede fået afslag? Læs med her og få 10 bud på alternative drømmestudier.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 11-02-2021

Kvote 2 på International Business på CBS - din guide til optagelse

BSc International Business er kendt for sit tårnhøje snit, hvor de færreste bliver optaget via kvote 1. Vi har lavet en guide til, hvordan du søger ind via kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

Vil du på højskole i dit sabbatår?

Et højskoleophold er sagen! Hvad enten du vil forbedre dit CV, finde dig selv og dyrke dine interesser eller bare have det sjovt med nye mennesker. Mød fem tidligere højskoleelever her og få deres gode råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-07-2020

Kom du ikke ind?

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Kickstart din karriere på 5 uger

Bliv klar til at komme ud i erhvervslivet på 5 uger, for dig der har en STX, HTX eller HF bag dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2021

Eksempel motiveret kvote 2-ansøgning

Sidder du og sveder over den motiverede ansøgning? Så er du ikke alene. Hvert år sidder mange kvote 2 ansøgere i akkurat samme situation, som dig. Vi giver dig her et eksempel på, hvordan din motiverede ansøgning kan se ud.

Læs mere
Sidst opdateret 25-02-2021

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lære alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl, om du har snittet til at komme ind? Få et overblik over kvote 2-reglerne her og se et eksempel på en motiveret ansøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Uddannelsesguide - Studievalg i 3 trin

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-02-2021

Bliv opdatereret på de nyeste regler for kvote 2-optag

Skal du søge ind gennem kvote 2 på din drømmeuddannelse i år? Er du opdateret på de nyeste regler og adgangskrav? I denne guide kan du blive klogere på optagelsesprøverne gennem kvote 2 på Københavns-, Aarhus- og Syddansk Universitet. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-03-2020

Kvote 2 ansoegning udsat pga. Coronavirus

På grund af den nuværende situation med coronavirus, kan du stadig nå at søge kvote 2. Uddannelse- og Forskningsministeret har valgt at forlænge ansøgningsfristen, hvilket betyder, at du i stedet har indtil søndag d. 22 marts 2020 klokken 12:00 til at færdiggøre din kvote 2-ansøgning.  Nåede du ikke at sende din kvote 2-ansøgning afsted, så har du stadig tid til at nå det.

Læs mere
Sidst opdateret 18-02-2021

Seks uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år på ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Svar på optagelse

Vi guider dig her til, hvad der sker, når du får svar om optagelse på dit drømmestudie.

Læs mere