Vis studentum.dk som: Mobile

Uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi

Bliv klar til psyskologistudiet

Bliv klædt på til psykologistudiet med et højskoleophold der har mennesket i centrum. Dyk ned i psykologiens univers, og få en større forståelse for personlighedsdannelse mv. 


I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut.

Hvis du har interesse for mennesker og for at hjælpe andre med personlige problemstillinger og personlig udvikling, så kan en uddannelse inden for psykologi være noget for dig.

Når du har læst psykologi, kan du få job på flere forskellige områder. Det kan være som privatpraktiserende psykolog, hvor du har samtaler med dine egne klienter - ofte over et længere forløb - eller i det offentlige, fx på hospitaler eller skoler. Det er også en mulighed at blive ansat i private virksomheder og have med personaleudvikling eller samarbejde at gøre.

Når du tager en uddannelse inden for det psykologiske område, vil du bl.a. komme til at beskæftige dig med, hvordan mennesker tænker og føler, og hvorfor de handler som de gør. Det kræver stor tålmodighed at arbejde med psykologi, og det kræver, at du kan tale med mennesker med personlige problemer og mennesker i krise.

Se alle vores uddannelser i psykologi

Hvilke uddannelser findes der inden for psykologi?

Hvis du gerne vil have en uddannelse og arbejde inden for det psykologiske område, er der flere veje at gå. Tre af dem kan du læse om her. Din uddannelsesbaggrund og erhvervserfaring afhænger af, hvilke uddannelser du har mulighed for at læse. Du kan læse mere om optagelseskrav og uddannelses specifikke forhold under hvert afsnit. 

Psykologi

Du kan læse psykologi på flere universiteter rundt om i landet, og uddannelsen består af en bachelordel på tre år og en kandidatdel, som varer to år. Med en kandidatgrad i psykologi kan du komme til at arbejde som psykolog, enten privatpraktiserende, i det offentlige eller i det private. For at blive autoriseret psykolog skal du have:

  • En kandidatuddannelse i psykologi eller en ligestillet eksamen
  • En 2-årig praktisk uddannelse fastsat af Psykolognævnet

Læs spørgsmål og svar om autorisation som psykolog på Ankestyrelsens hjemmeside

Under uddannelsen i psykologi vil du komme til at beskæftige dig med teori om bl.a. menneskets bevidsthedsliv, personlighedens struktur og udvikling og psykiske vanskeligheder.

Bacheloruddannelsen er en forudsætning for at kunne starte på kandidatuddannelsen. Kandidatuddannelsen er bygget forskelligt op på de forskellige universiteter, og på denne del øver du dig i at bruge det, du lærer, i praksis. Undervisningen består af forelæsninger, holdundervisning, gruppearbejde og projektarbejde.

Find din uddannelse i psykologi

Pædagogisk psykologi

Denne kandidatuddannelse er for dig, som i forvejen har en relevant bachelor eller professionsbacheloruddannelse. Hvis du ønsker at tage uddannelsen som en diplomuddannelse, skal du ydermere have min. to års relevant erhverserfaring. Forskellen på de to er længde og finansiering af uddannelsen.

Uanset om du vælger den ene eller anden type uddannelse, får du en god kombination af teori og praksis, som bygger videre på det, du allerede kan i forvejen. På kandidatuddannelsen kan du have fag som psykologiske perspektiver på læring og tilblivelse og på diplomuddannelsen kan det fx være udviklingspsykologi, neuropsykologi og neuropædagogik.

Du skal mærke efter i dig selv. Går du og drømmer om at arbejde med andre mennesker, og har du et godt hoved og et stort bankende hjerte for det? 

- Yazmin Fox, Stifter af Sexologiskolen

Find din uddannelse i pædagogisk psykologi

Parterapeut og sexologuddannelsen

Hvis du er interesseret i at hjælpe mennesker på det personlige plan med problematikker, som skaber spændinger og splid i parforholdet eller hos det enkelte menneske, så kan en uddannelse som parterapeut eller sexolog være noget for dig.

Du kan tage uddannelserne enkeltvis, men der er også mulighed for at kombinere dem, hvilket er oplagt, da de to områder ligger så tæt på hinanden. På uddannelserne får du både teoretisk viden og praktisk erfaring, og du vil komme til at beskæftige dig med emner som at forstå hinanden, konflikthåndtering og hvordan man udvikler parforholdet og sexlivet.

Find din uddannelse i parterapi og sexologi

Karriere og videreuddannelse inden for psykologi og terapi

Jobmulighederne er som nævnt mange, når du har en uddannelse inden for det psykologiske område. Med en kandidatgrad i psykologi eller pædagogisk psykologi er der, ud over jobmulighederne inden for det offentlige og private, også mulighed for at undervise og forske i universitetsregi.

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Senest opdateret: 07 nov 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 03-07-2019

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2018

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser.  Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Drømmer du om et job, hvor kompetencer som det at være social, have en god hukommelse og salgsfærdigheder, være stærk til at multi-taske 

Læs mere
Sidst opdateret 08-08-2019

Kom du ikke ind? Du kan stadig søge en ledig studieplads

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 26-10-2015

Copenhagen skills 2015

Boren og banken blander sig med tusindvis af stemmer, og bliver til et virvar af lyde. Velkommen til Copenhagen Skills! Studentum var med, da elever i 8.-10. klasse tog til uddannelsesmesse for at bruge alle sanserne i jagten på det rigtige uddannelsesvalg.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2019

Bliv mentor - Det ideelle studiejob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Den fleksible ungdomsuddannelse: Hf online

Går du og overvejer om du skal tage en ungdomsuddannelse, og har du drømme om at studere videre?

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

Vil du på højskole i dit sabbatår?

Et højskoleophold er sagen! Hvad enten du vil forbedre dit CV, finde dig selv og dyrke dine interesser eller bare have det sjovt med nye mennesker. Mød fem tidligere højskoleelever her og få deres gode råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Hjælp til fagforening og a-kasse hos Frie Funktionærer

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmad

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2019

Bachelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Fordele ved medlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

5-trins guide til et fremtidssikret CV

Dit CV tæller nemlig meget mere end det papir, som det står på. Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til drømmejobbet. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-02-2019

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Mød regionsmestrene i SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2019

Alternative drømmeuddannelser - hvad skal du vælge?

Drømmer du om at blive læge, psykolog eller arbejde med international business? Så ved du også, hvor svært det kan være at komme ind på studierne - fint dit alternativ her. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-11-2015

Sabbatår, uddannelse og drømme om det frie liv

Det er maj måned, solens stråler kigger frem fra et par regnvejrsskyer og tre år med lektier, eksamener og minder om fester, venskab og kærlighed lakker mod ende for landets elever i 3.G. Livet ligger for deres fødder, men det kan være lettere sagt end gjort at beslutte, hvad man skal? Mød Jonas, Sofie og Kristoffer og hør om deres drømme for fremtiden. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

Den ultimative optagelsesguide til kvote 2 på psykologi

Psykologistudiet er kendt for deres meget høje gennemsnit på Kvote 1, og derfor, kan vejen til psykologistudiet være via en kvote 2 ansøgning, find hele vores guide her. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere