Vis studentum.dk som: Mobile

Uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi

Bliv klar til psyskologistudiet

Bliv klædt på til psykologistudiet med et højskoleophold der har mennesket i centrum. Dyk ned i psykologiens univers, og få en større forståelse for personlighedsdannelse mv. 


I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut.

Hvis du har interesse for mennesker og for at hjælpe andre med personlige problemstillinger og personlig udvikling, så kan en uddannelse inden for psykologi være noget for dig.

Når du har læst psykologi, kan du få job på flere forskellige områder. Det kan være som privatpraktiserende psykolog, hvor du har samtaler med dine egne klienter - ofte over et længere forløb - eller i det offentlige, fx på hospitaler eller skoler. Det er også en mulighed at blive ansat i private virksomheder og have med personaleudvikling eller samarbejde at gøre.

Når du tager en uddannelse inden for det psykologiske område, vil du bl.a. komme til at beskæftige dig med, hvordan mennesker tænker og føler, og hvorfor de handler som de gør. Det kræver stor tålmodighed at arbejde med psykologi, og det kræver, at du kan tale med mennesker med personlige problemer og mennesker i krise.

Se alle vores uddannelser i psykologi

Hvilke uddannelser findes der inden for psykologi?

Hvis du gerne vil have en uddannelse og arbejde inden for det psykologiske område, er der flere veje at gå. Tre af dem kan du læse om her. Din uddannelsesbaggrund og erhvervserfaring afhænger af, hvilke uddannelser du har mulighed for at læse. Du kan læse mere om optagelseskrav og uddannelses specifikke forhold under hvert afsnit. 

Psykologi

Du kan læse psykologi på flere universiteter rundt om i landet, og uddannelsen består af en bachelordel på tre år og en kandidatdel, som varer to år. Med en kandidatgrad i psykologi kan du komme til at arbejde som psykolog, enten privatpraktiserende, i det offentlige eller i det private. For at blive autoriseret psykolog skal du have:

  • En kandidatuddannelse i psykologi eller en ligestillet eksamen
  • En 2-årig praktisk uddannelse fastsat af Psykolognævnet

Læs spørgsmål og svar om autorisation som psykolog på Ankestyrelsens hjemmeside

Under uddannelsen i psykologi vil du komme til at beskæftige dig med teori om bl.a. menneskets bevidsthedsliv, personlighedens struktur og udvikling og psykiske vanskeligheder.

Bacheloruddannelsen er en forudsætning for at kunne starte på kandidatuddannelsen. Kandidatuddannelsen er bygget forskelligt op på de forskellige universiteter, og på denne del øver du dig i at bruge det, du lærer, i praksis. Undervisningen består af forelæsninger, holdundervisning, gruppearbejde og projektarbejde.

Find din uddannelse i psykologi

Pædagogisk psykologi

Denne kandidatuddannelse er for dig, som i forvejen har en relevant bachelor eller professionsbacheloruddannelse. Hvis du ønsker at tage uddannelsen som en diplomuddannelse, skal du ydermere have min. to års relevant erhverserfaring. Forskellen på de to er længde og finansiering af uddannelsen.

Uanset om du vælger den ene eller anden type uddannelse, får du en god kombination af teori og praksis, som bygger videre på det, du allerede kan i forvejen. På kandidatuddannelsen kan du have fag som psykologiske perspektiver på læring og tilblivelse og på diplomuddannelsen kan det fx være udviklingspsykologi, neuropsykologi og neuropædagogik.

Du skal mærke efter i dig selv. Går du og drømmer om at arbejde med andre mennesker, og har du et godt hoved og et stort bankende hjerte for det? 

- Yazmin Fox, Stifter af Sexologiskolen

Find din uddannelse i pædagogisk psykologi

Parterapeut og sexologuddannelsen

Hvis du er interesseret i at hjælpe mennesker på det personlige plan med problematikker, som skaber spændinger og splid i parforholdet eller hos det enkelte menneske, så kan en uddannelse som parterapeut eller sexolog være noget for dig.

Du kan tage uddannelserne enkeltvis, men der er også mulighed for at kombinere dem, hvilket er oplagt, da de to områder ligger så tæt på hinanden. På uddannelserne får du både teoretisk viden og praktisk erfaring, og du vil komme til at beskæftige dig med emner som at forstå hinanden, konflikthåndtering og hvordan man udvikler parforholdet og sexlivet.

Find din uddannelse i parterapi og sexologi

Karriere og videreuddannelse inden for psykologi og terapi

Jobmulighederne er som nævnt mange, når du har en uddannelse inden for det psykologiske område. Med en kandidatgrad i psykologi eller pædagogisk psykologi er der, ud over jobmulighederne inden for det offentlige og private, også mulighed for at undervise og forske i universitetsregi.

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Senest opdateret: 07 nov 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 06-10-2017

Fire HR-direktører: Kompetencer vi efterspørger blandt nyuddannede

Vi har spurgt fire HR-direktører, fra vidt forskellige brancher, om hvilke kompetencer de efterspørger, og hvad de lægger vægt på, når de ansætter nyuddannede.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet? Få 6 fordele her!

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 06-08-2019

Iværksætterdrømme? Få de bedste råd fra unge iværksættere

Drømmer du om at blive iværksætter? Her giver en række unge, succesfulde iværksættere dig de bedste råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2018

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser.  Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Drømmer du om et job, hvor kompetencer som det at være social, have en god hukommelse og salgsfærdigheder, være stærk til at multi-taske 

Læs mere
Sidst opdateret 04-07-2019

Skriv et godt kompetence CV - se et eksempel her

Er du i gang med at søge job, og ønsker at fange opmærksomheden med dit CV? Et kompetence CV kan være den rigtige vej for dig - se her hvordan du laver det.

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2019

Bliv anlægsgartner

Med denne uddannelse vil du nemlig komme til at arbejde med både etablering og vedligholdelse af haver, parker, kirkegårde blandt meget mere. Du får altså en solid forståelse for blomster, træer, sten med videre, og hvordan de forskellige elementer fungerer bedst sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden. Læs mere her. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2016

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til fx pædagog, lærer eller psykolog være noget for dig.Selvom uddannelserne er forskellige, har jobs inden for dette område det til fælles, at du skal have lyst til at være sammen med andre mennesker - både børn og voksne - og arbejde tæt sammen med dem.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Sværeste uddannelse - Guide til de sværeste at blive optaget på

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 18-03-2014

Netværk dig til drømmejobbet

Du kan nu få adgang til et virtuelt jobmarked og opbygge et professionelt netværk ved at nå ud til de helt rigtige mennesker og holde dig ajour med nye trends og medier. Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme i gang.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2015

Unge fra Ørestad Gymnasium producerer program for TV2Lorry

En stor gruppe unge fra Ørestad Gymnasium arbejder i øjeblikket på at producere ungdomsprogrammet ’90’, der sendes på TV2Lorry. Tre af de elever, der står bag programmet er Emma, Bianca og Laura, som Studentum har mødt til en snak om karriere og fremtidsdrømme.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Tre bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere