Vis studentum.dk som: Mobile

Uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi

Bliv klar til psyskologistudiet

Bliv klædt på til psykologistudiet med et højskoleophold der har mennesket i centrum. Dyk ned i psykologiens univers, og få en større forståelse for personlighedsdannelse mv. 


Er en uddannelse og karriere inden for psykologi noget for dig?

I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut.

Se alle vores uddannelser i psykologi

Hvis du har interesse for mennesker og for at hjælpe andre med personlige problemstillinger og personlig udvikling, så kan en uddannelse inden for psykologi være noget for dig.

Når du har læst psykologi, kan du få job på flere forskellige områder. Det kan være som privatpraktiserende psykolog, hvor du har samtaler med dine egne klienter - ofte over et længere forløb - eller i det offentlige, fx på hospitaler eller skoler. Det er også en mulighed at blive ansat i private virksomheder og have med personaleudvikling eller samarbejde at gøre.

Når du tager en uddannelse inden for det psykologiske område, vil du bl.a. komme til at beskæftige dig med, hvordan mennesker tænker og føler, og hvorfor de handler som de gør. Det kræver stor tålmodighed at arbejde med psykologi, og det kræver, at du kan tale med mennesker med personlige problemer og mennesker i krise.

Hvilke uddannelser findes der inden for psykologi?

Hvis du gerne vil have en uddannelse og arbejde inden for det psykologiske område, er der flere veje at gå. Tre af dem kan du læse om her, og hvilken du kan vælge afhænger af din uddannelsesbaggrund og erhvervserfaring. Her kan du læse om disse tre uddannelser:

Psykologi

Du kan læse psykologi på flere universiteter rundt om i landet, og uddannelsen består af en bachelordel på tre år og en kandidatdel, som varer to år. Med en kandidatgrad i psykologi kan du komme til at arbejde som psykolog, enten privatpraktiserende, i det offentlige eller i det private. For at blive autoriseret psykolog skal du have:

  • En kandidatuddannelse i psykologi eller en ligestillet eksamen
  • En 2-årig praktisk uddannelse fastsat af Psykolognævnet

Læs spørgsmål og svar om autorisation som psykolog på Ankestyrelsens hjemmeside

Under uddannelsen i psykologi vil du komme til at beskæftige dig med teori om bl.a. menneskets bevidsthedsliv, personlighedens struktur og udvikling og psykiske vanskeligheder.

Bacheloruddannelsen er en forudsætning for at kunne starte på kandidatuddannelsen. Kandidatuddannelsen er bygget forskelligt op på de forskellige universiteter, og på denne del øver du dig i at bruge det, du lærer, i praksis. Undervisningen består af forelæsninger, holdundervisning, gruppearbejde og projektarbejde.

Find din uddannelse i psykologi

Pædagogisk psykologi

Denne kandidatuddannelse er for dig, som i forvejen har en relevant bachelor eller professionsbacheloruddannelse. Hvis du ønsker at tage uddannelsen som en diplomuddannelse, skal du ydermere have min. to års relevant erhverserfaring. Forskellen på de to er længde og finansiering af uddannelsen.

Uanset om du vælger den ene eller anden type uddannelse, får du en god kombination af teori og praksis, som bygger videre på det, du allerede kan i forvejen. På kandidatuddannelsen kan du have fag som psykologiske perspektiver på læring og tilblivelse og på diplomuddannelsen kan det fx være udviklingspsykologi, neuropsykologi og neuropædagogik.

Du skal mærke efter i dig selv. Går du og drømmer om at arbejde med andre mennesker, og har du et godt hoved og et stort bankende hjerte for det? 

- Yazmin Fox, Stifter af Sexologiskolen

Find din uddannelse i pædagogisk psykologi

Parterapeut og sexologuddannelsen

Hvis du er interesseret i at hjælpe mennesker på det personlige plan med problematikker, som skaber spændinger og splid i parforholdet eller hos det enkelte menneske, så kan en uddannelse som parterapeut eller sexolog være noget for dig.

Du kan tage uddannelserne enkeltvis, men der er også mulighed for at kombinere dem, hvilket er oplagt, da de to områder ligger så tæt på hinanden. På uddannelserne får du både teoretisk viden og praktisk erfaring, og du vil komme til at beskæftige dig med emner som at forstå hinanden, konflikthåndtering og hvordan man udvikler parforholdet og sexlivet.

Find din uddannelse i parterapi og sexologi

Karriere og videreuddannelse inden for psykologi og terapi

Jobmulighederne er som nævnt mange, når du har en uddannelse inden for det psykologiske område. Med en kandidatgrad i psykologi eller pædagogisk psykologi er der ud over jobmulighederne inden for det offentlige og private også mulighed for at undervise og forske i universitetsregi.

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Senest opdateret: 03 jul 2019

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv