Vis studentum.dk som: Mobile

Uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi

Bliv klar til psyskologistudiet

Bliv klædt på til psykologistudiet med et højskoleophold der har mennesket i centrum. Dyk ned i psykologiens univers, og få en større forståelse for personlighedsdannelse mv. 


I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut.

Hvis du har interesse for mennesker og for at hjælpe andre med personlige problemstillinger og personlig udvikling, så kan en uddannelse inden for psykologi være noget for dig.

Når du har læst psykologi, kan du få job på flere forskellige områder. Det kan være som privatpraktiserende psykolog, hvor du har samtaler med dine egne klienter - ofte over et længere forløb - eller i det offentlige, fx på hospitaler eller skoler. Det er også en mulighed at blive ansat i private virksomheder og have med personaleudvikling eller samarbejde at gøre.

Når du tager en uddannelse inden for det psykologiske område, vil du bl.a. komme til at beskæftige dig med, hvordan mennesker tænker og føler, og hvorfor de handler som de gør. Det kræver stor tålmodighed at arbejde med psykologi, og det kræver, at du kan tale med mennesker med personlige problemer og mennesker i krise.

Se alle vores uddannelser i psykologi

Hvilke uddannelser findes der inden for psykologi?

Hvis du gerne vil have en uddannelse og arbejde inden for det psykologiske område, er der flere veje at gå. Tre af dem kan du læse om her. Din uddannelsesbaggrund og erhvervserfaring afhænger af, hvilke uddannelser du har mulighed for at læse. Du kan læse mere om optagelseskrav og uddannelses specifikke forhold under hvert afsnit. 

Psykologi

Du kan læse psykologi på flere universiteter rundt om i landet, og uddannelsen består af en bachelordel på tre år og en kandidatdel, som varer to år. Med en kandidatgrad i psykologi kan du komme til at arbejde som psykolog, enten privatpraktiserende, i det offentlige eller i det private. For at blive autoriseret psykolog skal du have:

  • En kandidatuddannelse i psykologi eller en ligestillet eksamen
  • En 2-årig praktisk uddannelse fastsat af Psykolognævnet

Læs spørgsmål og svar om autorisation som psykolog på Ankestyrelsens hjemmeside

Under uddannelsen i psykologi vil du komme til at beskæftige dig med teori om bl.a. menneskets bevidsthedsliv, personlighedens struktur og udvikling og psykiske vanskeligheder.

Bacheloruddannelsen er en forudsætning for at kunne starte på kandidatuddannelsen. Kandidatuddannelsen er bygget forskelligt op på de forskellige universiteter, og på denne del øver du dig i at bruge det, du lærer, i praksis. Undervisningen består af forelæsninger, holdundervisning, gruppearbejde og projektarbejde.

Find din uddannelse i psykologi

Pædagogisk psykologi

Denne kandidatuddannelse er for dig, som i forvejen har en relevant bachelor eller professionsbacheloruddannelse. Hvis du ønsker at tage uddannelsen som en diplomuddannelse, skal du ydermere have min. to års relevant erhverserfaring. Forskellen på de to er længde og finansiering af uddannelsen.

Uanset om du vælger den ene eller anden type uddannelse, får du en god kombination af teori og praksis, som bygger videre på det, du allerede kan i forvejen. På kandidatuddannelsen kan du have fag som psykologiske perspektiver på læring og tilblivelse og på diplomuddannelsen kan det fx være udviklingspsykologi, neuropsykologi og neuropædagogik.

Du skal mærke efter i dig selv. Går du og drømmer om at arbejde med andre mennesker, og har du et godt hoved og et stort bankende hjerte for det? 

- Yazmin Fox, Stifter af Sexologiskolen

Find din uddannelse i pædagogisk psykologi

Parterapeut og sexologuddannelsen

Hvis du er interesseret i at hjælpe mennesker på det personlige plan med problematikker, som skaber spændinger og splid i parforholdet eller hos det enkelte menneske, så kan en uddannelse som parterapeut eller sexolog være noget for dig.

Du kan tage uddannelserne enkeltvis, men der er også mulighed for at kombinere dem, hvilket er oplagt, da de to områder ligger så tæt på hinanden. På uddannelserne får du både teoretisk viden og praktisk erfaring, og du vil komme til at beskæftige dig med emner som at forstå hinanden, konflikthåndtering og hvordan man udvikler parforholdet og sexlivet.

Find din uddannelse i parterapi og sexologi

Karriere og videreuddannelse inden for psykologi og terapi

Jobmulighederne er som nævnt mange, når du har en uddannelse inden for det psykologiske område. Med en kandidatgrad i psykologi eller pædagogisk psykologi er der, ud over jobmulighederne inden for det offentlige og private, også mulighed for at undervise og forske i universitetsregi.

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Senest opdateret: 07 nov 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan kommer du ind på HA Kom gennem kvote 2

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2020

De mest søgte uddannelser

Overvejer du at søge ind på én af de rigtige populære uddannelser? Og frygter du ikke at blive blive optaget? Eller har du måske allerede fået afslag? Læs med her og få 10 bud på alternative drømmestudier.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

Mød regionsmestrene i SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2016

Karriereguide: Pædagogik, undervisning og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til fx pædagog, lærer eller psykolog være noget for dig.Selvom uddannelserne er forskellige, har jobs inden for dette område det til fælles, at du skal have lyst til at være sammen med andre mennesker - både børn og voksne - og arbejde tæt sammen med dem.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Din guide til uddannelser med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Her guider vi dig til uddannelser med løn.

Læs mere
Sidst opdateret 31-05-2016

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-03-2014

Netværk dig til drømmejobbet

Du kan nu få adgang til et virtuelt jobmarked og opbygge et professionelt netværk ved at nå ud til de helt rigtige mennesker og holde dig ajour med nye trends og medier. Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme i gang.

Læs mere
Sidst opdateret 16-11-2015

Sabbatår, uddannelse og drømme om det frie liv

Det er maj måned, solens stråler kigger frem fra et par regnvejrsskyer og tre år med lektier, eksamener og minder om fester, venskab og kærlighed lakker mod ende for landets elever i 3.G. Livet ligger for deres fødder, men det kan være lettere sagt end gjort at beslutte, hvad man skal? Mød Jonas, Sofie og Kristoffer og hør om deres drømme for fremtiden. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Bliv klar til din karriere med et udenlandsophold

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Annika valgte HD i stedet for bacheloren: “Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen”

Annika Borbye Omraninejhad kom skævt ind på studielivet i gymnasiet, men tog revanche på CBS’ HD-uddannelse, hvor hun kunne studere, mens hun gjorde karriere.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2016

Fra erhvervsuddannelse til videregående uddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske, og ser du gymnasiet som et nødvendigt onde på vej mod din drømmeuddannelse? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmad

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Skal du også gennem kvote 2-nåleøjet?

Drømmer du om at læse jura, men mangler de adgangsgivende karakterer? Så er kvote 2 en oplagt mulighed. Også her er der dog hård konkurrence. Derfor kan en uddannelse hos Jurainstituttet være din vej ind på studiet - læs hvorfor lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

6 uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet? Få 6 fordele her!

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere