Vis studentum.dk som: Mobile
Viser 1-20 af 26
Viser 1-20 af 26
12

Tag en timeout og dyrk din passion på højskole

Har du svært ved at vælge din vej i uddannelsesjunglen? Overvejer du et sabbatår? Har du brug for et afbræk fra din uddannelse for at finde ud af, om det er den rigtige for dig? Et højskoleophold giver dig den timeout, der skal til for, at du finder det, du er god til. Og det du brænder for.

Du kommer på en personlig udviklingsrejse, der giver dig spændende oplevelser, venner for livet og kompetencer, du tager med dig i fremtiden. Både i din uddannelse og din karriere.

Vælg mellem omkring 70 højskoler i Danmark med hver deres særlige profil. Der er derfor den perfekte højskole for dig, uanset om brænder for sport, teater, journalistik eller noget helt fjerde. Her kan du vælge imellem korte højskoleophold fra en til syv ugers varighed til længere ophold fra otte uger og op til 40 uger.

Dyrk din passion og få venner for livet på højskole

Hvad får jeg ud af et højskoleophold?

Et højskoleophold er en intens oplevelse, der udfordrer dig til at opdage nye sider af dig selv. Fritid og undervisning smelter sammen. Du bliver udfordret med nye idéer, tanker og indtryk. Det bringer dig tæt på en masse fantastiske mennesker. Måske knytter du endda venskaber, der varer ved resten af dit liv.

Vigtigst af alt bringer det dig også tættere på dig selv. Du får mere selvtillid til at stole på din mavefornemmelse. På den måde giver et højskoleophold dig roen og tiden til at mærke efter, hvad der er vigtigt for dig, og hvad du er god til. Du får med andre ord en indsigt i, hvem du er, der gør dig klar til at vælge en uddannelse med hjernen og med hjertet.

Har du allerede en idé om, hvilken vej du vil gå? Flere højskoler tilbyder forløb, der er skræddersyet til at hjælpe dig igennem nåleøjet til populære uddannelser fra journalist over skuespiller til Politiskolen.

Hvor kan jeg tage på højskole?

Kun din fantasi og ønsker sætter grænserne. De danske folkehøjskoler er spredt over hele landet. Du kan derfor tage på højskole i naturskønne omgivelser på landet eller midt i det dynamiske byliv i landets største byer.

Foruden to særlige ungdomshøjskoler for de 16- til 19-årige og tre seniorhøjskoler målrettet det modne publikum, kan du vælge imellem fem overordnede højskoletyper i Danmark:

 • Fagspecialiserede højskoler med fokus på fx design, musik eller medier
 • Sports- og Idrætshøjskoler med fokus på motion, idræt og bevægelse
 • Grundtvigske og almene højskoler med mulighed for at fordybe sig i flere områder
 • Livsstilshøjskoler med fokus på ernæring, motion og personlig udvikling
 • Kristne eller spirituelle højskoler med fokus på den spirituelle tilgang til livet 

På alle folkehøjskoler i Danmark er mindst halvdelen af undervisningen af bred almen karakter. Det betyder, at der er fokus på samfund, natur og kultur i både undervisningen og i samværet med dine lærere og de andre højskoleelever.

Kan jeg tage på højskole i udlandet?

På de fleste længere højskolekurser er der en studietur til udlandet. Nogle højskoler giver dig også mulighed for at kombinere et højskoleophold med et længerevarende ophold i udlandet i et perfekt sabbatår. Den første del af forløbet er forberedelser til selve rejsen, så du er godt klædt på til afrejsen. Sidst men ikke mindst er der arrangører, der tilbyder højskoleophold i lande som USA, Australien, Argentina og andre eksotiske destinationer.

Kan jeg få støtte til folkehøjskole i et nordisk land?

Vil du på folkehøjskole i Norge, Sverige eller Finland har du mulighed for at søge om et Nordisk Højskolestipendium. Her gælder følgende betingelser:

 • Du skal være dansk statsborger (færøske og grønlandske elever er også omfattet)
 • Opholdet skal være på en folkeshøjskole i et andet nordisk land og være offentligt anerkendt
 • Støtten dækker højskoleophold af mindst 12 ugers og højest 32 ugers varighed
 • Stipendiet er på cirka 700 kroner om ugen og udbetales direkte til højskolen

Det Nordiske Højskolestipendium deles op i to årlige puljer, der fordeles efter først til mølle princippet. Det er derfor en god idé at være tidligt ude. Husk også, at du skal søge samtidig med, at du søger om optagelse på højskolen. Du kan nemlig ikke få stipendiet, hvis du allerede er startet på dit nordiske højskoleophold.

Læs mere om det nordiske højskolestipendium udfyld ansøgningsskemaet online (åbner i nyt vindue)

Hvor meget koster et højskoleophold?

Gennemsnitsprisen for et langt højskoleophold er knap 1.500 kroner per uge. Det dækker:

 • Kost og logi med indkvartering i dobbeltværelse
 • Undervisning, arrangementer og fritidsaktiviteter

Afhængigt af dit valg af højskole og fag samt om udgifter som materialer og studieture er inklusiv prisen, kan ugeprisen variere fra omkring 1.000 kroner til 2.500 kroner.

Er du klar til en intens oplevelse, der former dig og følger dig på din videre vej i livet? Find det højskoleophold du drømmer om i oversigten her på siden. Held og lykke med din fremtid på højskole!

Ønskeliste

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Åbent hus
november 2021
ma
ti
on
to
fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12