Vil du på højskole i dit sabbatår?

Vil du på højskole i dit sabbatår? Mød 5 tidligere højskoleelever, som har været på højskole. Få deres bedste råd og erfaringer om højskole her.

Derfor skal du på højskole i dit sabbatår | Læs mere i artiklen her

Sommerferien står for døren, eksamensperioden lakker mod enden og meget snart springer studenterne ud og fylder gadebilledet med hvide huer og højt humør. Hvad enten det er din tur til at fejre den søde studentertid, eller du må vente et par år, har du helt sikkert gjort dig tanker om, hvad du skal bruge tiden på, når huen igen skal af. 


Måske har du, ligesom som mange andre unge, allerede besluttet dig for, at du skal have et eller flere sabbatår, inden du vil læse videre, og måske har du overvejet at tage på højskole. Et højskoleophold i Danmark eller udlandet i løbet af dit sabbatår giver dig nemlig en masse nye oplevelser, eventyr og venskaber, og så vil det samtidig udvikle dig personligt og fagligt. 

Tidligere højskoleelever: Derfor tog vi på højskole i vores sabbatår

I artiklen her kan du møde fem tidligere højskoleelever, som hver især har oplevet, hvor givende et højskoleophold kan være. Mød f.eks. Martha, som tog med Dansk Studie Center på højskole i Mellemamerika og senere blev optaget på kvote 2 på drømmeuddannelsen. Eller Søren, som på Askov Højskole blev bekræftet i, at han skulle læse journalistik. 

Så hvad enten du vil til udlandet eller blive i Danmark, styrke dit CV eller bare have det sjovt, så bør du læse med her og blive inspireret til et sabbatår i højskolens tegn. 


Hvilket højskoleophold skal du på?

Stine Stenbirk, 23 om højskole i udlandet

Jeg tog på et tre måneders højskoleophold til New Zealand & Australien i mit sabbatår. Jeg ville ud og opleve verden og pakke nogle vilde oplevelser i rygsækken, inden jeg igen satte mig tilbage på skolebænken. Derfor valgte jeg at bestille en tur igennem Dansk Studie Center.  

Mit første råd til alle, der overvejer en lignende tur, er at stoppe med at overveje det og bare gøre det! Det er uden tvivl en af de bedste perioder i mit liv, og jeg ville aldrig have været foruden. Udover at kunne lave et lækkert fotoalbum på Facebook, så giver det dig nogle unikke oplevelser og kendskab. Man lærer om sig selv, om andre mennesker og andre kulturer – og det er virkelig værdifuldt at få med i bagagen, inden man begynder næste kapitel af sit liv som, for manges vedkommende, er et nyt studie.

Mit andet råd er at tage imod alle indtryk med åbne arme, også selvom det ind imellem kan virke intimiderende. Med en ja-hat kommer man langt og det handler om at udnytte denne unikke og sjældne oplevelse til fulde. Sidst men ikke mindst, husk at stoppe op og værdsætte øjeblikket, og hvor heldig du er at være afsted!


Højskole i Danmark eller udlandet?

Thilde Slumstrup, 24 om højskole i Danmark

Jeg så højskole som lidt af en institution og kunne ligesom fornemme, at det var ved at være sidste chance for mig, hvis jeg skulle opleve, hvordan det er at være højskoleelev. Jeg startede på højskole, primært for at indgå i et trygt og stærkt fællesskab. Men at jeg valgte Krogerup frem for mange andre danske højskoler havde noget at gøre med de fag, de kunne tilbyde mig - og kombinationen af rejse og højskole. Jeg havde fotografi som hovedfag og rejste til Israel/Palæstina med mit hold af 8-10 personer. Kombinationen af fællesskab, nye venskaber, rejse og muligheden for at prøve kræfter med nye og anderledes fag, end hvad man har kendt til fra tidligere undervisning, gav mig følelsen af at det måtte jeg ikke gå glip af. Derfor startede jeg på Krogerup, inden jeg blev “for gammel” til at gøre det.

Dog vil jeg sige, at det er fuldstændig ligegyldigt, om du er 18, 25 eller 30 år gammel. Tag på højskole, hvis du er det mindste interesseret i at mærke efter, hvad du inderst inde brænder for. Det kan virke corny at sige det på den måde, men har man muligheden for at prøve kræfter med så mange forskellige interesser/fag sammen med et hold af fede bekendtskaber, så skal man gøre det. Jeg tror kun man fortyder, hvis ikke man har været på højskole - ikke at man var det. Selvom det er åndssvagt dyrt, men det er en anden snak. Jeg vil give det råd videre, at hvis man tager på højskole, så skal man trække alt ud af det. Man kan vælge at se film og være på sociale medier i gennem 4-6 måneder, men man har mulighed for at udnytte rum og materialer, så man kan lave ting, der er så meget federe end det. Det tror jeg, man kan glemme, når der går hverdag i den - og det ærgrer i hvert fald mig, at jeg ikke udnyttede de kreative rum, der var til rådighed i min hverdag, noget mere.


Højskoleophold i Danmark eller udlandet?

Martha Skak Olufsen: Derfor tog jeg på højskole i Danmark

Jeg har spillet teater i mange år som barn, men havde i en årrække holdt en pause også gennem gymnasieårene. Jeg vidste dog med mig selv, at jeg blev nødt til at prøve skuespil af igen for at finde ud af, om det virkelig var det fag, jeg brændte for. Derfor virkede det også oplagt, at jeg skulle på højskole, da jeg vidste, at der på flere danske højskoler var mulighed for at fordybe sig i blandt andet teater. Jeg begyndte derfor min research. Jeg kendte ikke nogen, der før havde gået på højskole, da de fleste af mine venner også netop var blevet studenter. Derfor var det også udelukkende min mavefornemmelse efter at have besøgt diverse hjemmesider, der afgjorde, at jeg endte med at vælge Testrup Højskole.

Hvad der særligt tiltrak mig ved Testrup var tværfagligheden. På Testrup tilbydes fem forskellige linjer, og jeg syntes det virkede spændende at få mulighed for at møde mennesker med andre interesser end min egen. Derudover var der 20 forskellige valgfag, som man kunne vælge ved siden af sit eget linjefag. Dette tiltrak mig også meget, da jeg på den måde kunne få mulighed for at få en spændende og varieret hverdag på skolen og indblik i flere forskellige fag.

Sidst men ikke mindst var jeg bare fascineret af hele højskoleånden. At man i næsten fem måneder kunne få lov til at lære hver dag, med kun ting man virkelig interesserede sig for og så helt uden at skulle bedømmes i nogle af dem.


Højskole i Danmark eller udlandetSøren Nørgaard Jensen, 23 om højskole i Danmark

Man hører ofte, at sammenholdet på en højskole kan sammenlignes med efterskolen, og da jeg aldrig har gået på efterskole, valgte jeg at tage på højskole, da det var det en oplagt mulighed for mig til at mærke det fællesskab, som jeg har hørt så meget om. Derudover var det naturligvis, fordi Askov Højskole havde en linje med journalistisk, som tiltalte mig. Jeg ville gerne ind på journalistuddannelsen i enten Odense eller Århus og Askov Højskole gav mig muligheden for at prøve de forskellige genrer og formater af, og dermed give mig en mulighed for at snuse til faget, inden jeg var begyndt på uddannelsen. På den måde blev jeg også bekræftet i, at jeg skulle læse journalistik.

I dag er der høje krav til de unge og mange vælger derfor en uddannelse, som de efterfølgende fortryder og derfor dropper. Her er højskolen den perfekte løsning, fordi det netop giver unge muligheden for at få et indblik i den verden, de måske begiver sig ind i. Om det så er journalistik, idræt og sundhed eller noget helt andet er underordnet. Derudover giver højskolen venner for livet, fordi sammenholdet på en højskole er unikt.


Højskole i Danmark eller udlandet?

Martha Køhler Pederson: Derfor valgte jeg at tage på højskole i udlandet

Jeg valgte at tage på højskole i udlandet, fordi jeg havde en stor lyst til at komme ud og rejse og møde nye mennesker. Dog turde jeg ikke rejse på egen hånd, og derfor var højskole en oplagt mulighed – især hvis man gerne vil udforske verden, men stadig vil have en vis tryghed. Derudover ville jeg gerne indsamle point til at søge ind på kvote 2 på CBS. Det giver gode point til kvote 2 ansøgninger, hvis du gerne vil ind på din drømmeuddannelse. Jeg valgte en højskole, hvor jeg havde nogle fag, der var relevante for det, jeg gerne ville studere.

Mit bedste råd til dig, der overvejer højskole i udlandet, er at du skal springe ud i det - du kommer ikke til at fortryde det. Det er en oplagt mulighed for dig, som ikke vil rejse alene, men stadig er sulten på at opleve verden.  Jeg var selv nervøs, inden jeg skulle af sted. Dog bliver der holdt intro møder, hvor man bliver introduceret for dem, man skal rejse med, så de er ikke helt fremmede. Jeg ville undgå at rejse med én du kender i forvejen, da det tit hæmmer dit mod på at være åben for nye venskaber. Man har en tendens til at hænge på dem, man kender bedst.

Find dit højskoleophold her


Annoncer