Vis studentum.dk som: Mobile
Viser 1-20 af 25
Viser 1-20 af 25
12

Åbn døre med en SOSU uddannelse

Er du altid først til at rejse dig for den ældre dame i bussen? Eller er du måske den første på pletten, når en udsat medborger er i problemer? Så er en SOSU uddannelse måske det rette spor for dig.

Du åbner ikke bare døren til spændende fremtid med omsorg og pleje i fokus, hvor du med garanti kommer til at gøre en forskel. Efter SOSU uddannelsen har du også adgang til en lang række populære uddannelser som fx pædagog, sygeplejerske eller socialrådgiver.

Uddannelsen veksler mellem praktik og skole, og du får løn under hele uddannelsen.

Bagefter er du klar til et spændende job på sygehuse, i psykiatrien, på plejehjem eller i hjemmeplejen - eller du kan vælge at læse videre efter din SOSU uddannelse.

Hvordan bliver du social- og sundhedshjælper, social- og sundhedsassistent eller pædagogisk assistent?

Tidligere har SOSU uddannelsen været samlet i én uddannelse, men i dag er uddannelsen delt op efter grundforløbet. 

Hvis du kommer direkte fra folkeskolen, og har minimum 02 i dansk og matematik, så kan du starte på Grundforløb 1, der tager 20 uger. 

Herefter starter du på Grundforløb 2, som også har tager 20 uger - det er også her du starter direkte, hvis det er mere end 14 måneder siden du stoppede i folkeskolen. På grundforløb 2 vælger du om du vil uddannes som SOSU-hjælper, SOSU-assistent, Pædagogisk assistent eller EUX velfærd. Herefter starter grundforløbet på samme uddannelse. 

SOSU-hjælper

SOSU-hjælper tager 1 år og 2 måneder. Som SOSU hjælper bliver du klædt på til at give bistand, pleje og omsorg i form af praktisk og personlig hjælp til borgere på plejehjem eller i eget hjem, hvis du er ansat i hjemmeplejen. I løbet af uddannelsen har du fire skoleperioder på sammenlagt 17 uger. Resten af tiden er i praktik på plejehjem og i hjemmeplejen i den kommune, hvor du er ansat.

SOSU-assistent

SOSU-assistent tager 2 år og 9 måneder, og her bliver du rustet til at vurdere og igangsætte sundheds- og sygeplejeopgaver på et grundlæggende plan. Du får også kompetencer inden for blandt andet psykiatri, rehabilitering og farmakologi. Det giver adgang til en bredere vifte af jobmuligheder, end SOSU-hjælper.

Brænder du for at gøre en forskel? Tag en SOSU uddannelse

Hvordan er mine fremtidsmuligheder som SOSU assistent?

Som SOSU assistent vil du foruden hjemmeplejen og plejehjem have mulighed for at arbejde i psykiatrien, på sygehuse, på væresteder, inden for rehabilitering og mange andre steder i den primære sundhedssektor. Du har også direkte adgang til følgende uddannelser:

  • Sygeplejerske
  • Farmakonom
  • Pædagog
  • Diakoni og socialpædagogik
  • Socialrådgiver

Du kan desuden tage sygeplejerskeuddannelsen på kortere tid, mens du med HF enkeltfag kan læse videre til en lang række andre professionsbacheloruddannelser inden for sundhedsområdet.

Hvordan kommer jeg i gang med SOSU uddannelsen?

Der er flere veje til en SOSU uddannelse. Hvilken en, der passer dig, afhænger af din baggrund og de erfaringer, du har med i bagagen. Er du under 25 år, når søger ind på uddannelsen, gælder følgende:

  • Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, starter du på grundforløb 1
  • Er det mere end et år siden, at du forlod skolen, starter du på grundforløb 2

Hvert grundforløb varer 20 uger og har en kombination af grundfag som fx dansk, engelsk og naturfag og erhvervsrettede fag som dokumentation, metode, samfund og sundhed, kultur på arbejdspladsen og praktikpladssøgning.

Er du over 25 år, når du går i gang med din SOSU uddannelse?

Kommer du allerede med en del erfaringer inden for social og sundhed eller noget helt andet, og er du over 25 år, får du en skræddersyet SOSU uddannelse, der tager afsæt i din tidligere erfaring og uddannelse. Det betyder, at du kan få merit og på den måde forkorte din uddannelse.

  • EUV 1 er uden praktik og for dig, der har mindst to års relevant erhvervserfaring
  • EUV 2 er med praktik og for dig med mindre end to års relevant erhvervserfaring
  • EUV 3 er med praktik og for dig helt uden relevant erhvervserfaring

For at blive optaget på EUV, skal du have mindst 02 i dansk og matematik fra 9. eller 10. klasse, og du har mulighed for at få voksenelevløn.

Overvejer du at gå SOSU-vejen?

Klik dig videre i listen oven for og læs mere om de to trin på SOSU uddannelsen på de forskellige skoler. Her kan du også komme direkte i kontakt med en studievejleder.

Ønskeliste

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Åbent hus
oktober 2022
ma
ti
on
to
fr
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6