Viser 1-20 af 38
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-20 af 38
1
2

Åbn døre med en SOSU uddannelse!

Er du altid først til at rejse dig for den ældre dame i bussen? Eller er du måske den første på pletten, når en udsat medborger er i problemer? Så er en SOSU uddannelse måske det helt rette spor for dig!

Du åbner ikke bare døren til spændende fremtid med omsorg og pleje i fokus, hvor du med garanti kommer til at gøre en forskel. Efter din SOSU uddannelse har du også adgang til en lang række populære uddannelser som fx pædagog, sygeplejerske eller socialrådgiver.

Uddannelsen veksler mellem praktik og skole, og du får løn under hele uddannelsen. Bagefter er du klar til et spændende job på sygehuse, i psykiatrien, på plejehjem eller i hjemmeplejen - eller du kan vælge at læse videre efter din SOSU uddannelse.

SOSU

Hvordan bliver du social- og sundhedshjælper, social- og sundhedsassistent eller pædagogisk assistent?

Tidligere har SOSU uddannelsen været samlet i én uddannelse, men i dag er uddannelsen delt op efter 2 grundforløb.

Kommer du direkte fra folkeskolen, eller tog du en afgangsprøve for mindre end 2 år siden?

For at starte på grundforløb 1, skal du:

 • have bestået folkeskolens afgangseksamen
 • have et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i dansk (skriftlig og mundtlig) fra folkeskolen
 • have et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i matematik fra 9. klasse (skriftlig) eller fra 10. klasse (skriftlig og mundtlig)
 • være vurderet uddannelsesparat
 • have indsendt din studievalgsportfolio

For at starte på grundforløb 2, skal du:

 • have bestået folkeskolens afgangseksamen (gælder kun, hvis du har afsluttet folkeskolen i 2018 eller senere)
 • have et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i dansk (skriftlig og mundtlig) fra folkeskolen
 • have et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i matematik fra 9. klasse (skriftlig) eller fra 10. klasse (skriftlig og mundtlig, dog kun skriftlig, hvis du har afsluttet før 2018)
 • deltage i en samtale med skolen, hvor det vurderes, om du kan gennemføre uddannelsen.

Hvis du ikke har gået i folkeskolen, skal du have bestået en af følgende;

 • Alle prøver i dansk og matematik, som er indplaceret på niveau G eller højere
 • Forberedende voksenundervisning (FVU); Dansk trin 4 og Matematik trin 2
 • Dansk som andetsprog på almenvoksenuddannelse (AVU)
 • Prøve i Dansk 3
 • Realkompetencebevis indeholdende dansk og matematik på niveau G eller højere.

Opfylder du ikke ovenstående krav kan du også komme til en optagelsesprøve. 

Hovedforløbet

For at du kan komme ind på uddannelsens hovedforløb skal du have bestået grundforløb 2 og have en læreplads, før du kan starte på hovedforløbet. Læreplads søger du hos en kommune.

SOSU hjælper

SOSU-hjælper tager 2 år og 2 måneder. Som SOSU hjælper bliver du klædt på til at give bistand, pleje og omsorg i form af praktisk og personlig hjælp til borgere på plejehjem eller i eget hjem, hvis du er ansat i hjemmeplejen. I løbet af uddannelsen har du fire skoleperioder på sammenlagt 17 uger. Resten af tiden er i praktik på plejehjem og i hjemmeplejen i den kommune, hvor du er ansat.

SOSU-assistent

SOSU-assistent tager 3 år og 9 måneder, og her bliver du rustet til at vurdere og igangsætte sundheds- og sygeplejeopgaver på et grundlæggende plan. Du får også kompetencer inden for blandt andet psykiatri, rehabilitering og farmakologi. Det giver adgang til en bredere vifte af jobmuligheder, end SOSU-hjælper.

Hvordan er mine fremtidsmuligheder som SOSU assistent?

Som SOSU assistent vil du foruden hjemmeplejen og plejehjem have mulighed for at arbejde i psykiatrien, på sygehuse, på væresteder, inden for rehabilitering og mange andre steder i den primære sundhedssektor. Du har også direkte adgang til følgende uddannelser:

 • Sygeplejerske
 • Farmakonom
 • Pædagog
 • Diakoni og socialpædagogik
 • Socialrådgiver

Du kan desuden tage sygeplejerskeuddannelsen på kortere tid, mens du med HF enkeltfag kan læse videre til en lang række andre professionsbacheloruddannelser inden for sundhedsområdet.

Er du over 25 år, når du går i gang med din SOSU uddannelse?

Kommer du allerede med en del erfaringer inden for social og sundhed eller noget helt andet, og er du over 25 år, får du en skræddersyet SOSU uddannelse, der tager afsæt i din tidligere erfaring og uddannelse. Det betyder, at du kan få merit og på den måde forkorte din SOSU uddannelse.

For blive EUV1-elev skal du:

 • være fyldt 25 år 
 • have 2 års relevant erhvervserfaring indenfor de sidste 4 år
 • have været ansat minimum 24 timer ugentlig. Mere end 50% af din arbejdstid skal have været i dagvagt. 

Overvejer du at gå SOSU-vejen?

Klik dig igennem listen ovenfor og læs mere om de to trin på SOSU uddannelsen på de forskellige skoler. Her kan du også komme direkte i kontakt med en studievejleder.

FAQ

 • SOSU uddannelser er også kendt som sundhedsfaglige uddannelser eller sundhedsuddannelser. Du finder en bred vifte af denne type uddannelser i Danmark, men nævner du en SOSU uddannelse vil der ofte være tale om en uddannelse som SOSU hjælper eller som SOSU assistent. (Også kendt som hhv. Social- og sundhedshjælper og Social- og sundhedsassistent)

 • Varigheden af din SOSU uddannelse afhænger af, hvilken uddannelse du ønsker at tage. Derudover kan det også afhænge af din alder, og om du eksempelvis kommer direkte fra 9. eller 10. klasse. Dog skal du typisk afsætte to år, hvis du ønsker at uddanne dig til SOSU hjælper, mens uddannelsen til SOSU assistent tager cirka 3 år og 10 måneder.

 • Din indtægt som SOSU assistent afhænger af forskellige faktorer og forhold. For eksempel kan dine ansættelsesforhold, din erfaring, og hvor i landet du er ansat som SOSU assistent være afgørende for, hvor meget du tjener. Det spiller for eksempel en rolle om du er kommunal ansat eller ansat i det private.

 • Din månedlige indkomst som SOSU hjælper afhænger blandt andet af dine ansættelsesforhold - for eksempel om du er kommunal ansat, eller om du er ansat i det private. Derudover er forhold som erfaring og geografisk placering for din arbejdsplads også afgørende for dit lønniveau.

Ønskeliste

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Åbent hus
maj 2024
ma
ti
on
to
fr
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Relaterede kategorier