Vis studentum.dk som: Mobile
Viser 1-20 af 29
Viser 1-20 af 29
12

Din fremtid med sygeplejerskeuddannelsen

Engagement, samarbejde, empati, respekt og ansvar. Er det nøgleord, der alle sammen beskriver dig? Så er sygeplejerskeuddannelsen måske noget for dig. På 3 ½ år får du en Professionsbacheloruddannelse med tæt kobling mellem teori og praksis i den kliniske undervisning.

Efter din sygeplejerske uddannelse er du godt rustet til en karriere i sundhedssektoren, hvor du bliver lægens højre hånd og har et væld af muligheder. Uanset om du vælger at arbejde på et sygehus, i hjemmeplejen, på plejehjem eller et af verdens brændpunkter som udsendt for en hjælpeorganisaion, får du en nøglefunktion, der stiller krav til din faglige dygtighed og indlevelsesevne i patientens eller borgerens situation.

Som sygeplejerske kommer du tæt på livets glæder og sorger, og du får et krævende job, der til gengæld for de høje krav er både givende og udvikler dig som person. Lyder det som noget for dig? Læs mere om din fremtid med en sygeplejerske uddannelse under billedet.

Gør en forskel - Vælg en fremtid som sygeplejerske

Hvad laver en sygeplejerske?

Kernen i jobbet som sygeplejerske er at yde omsorg og konkret sygepleje for andre mennesker, der ofte befinder sig i en svær situation. Det stiller krav til, at du møder patienten og eventuelle pårørende i øjenhøjde samtidig med, at du bevarer overblikket, så du med dine observationer bidrager til, at patienten får den rigtige pleje og behandling.

Dine konkrete arbejdsopgaver som sygeplejerske afhænger af din arbejdsplads. Det kan for eksempel være:

 • På medicinske eller kirurgiske afsnit på sygehuse
 • På plejehjem og i hjemmeplejen i kommuner
 • På hospicer, palliative afsnit og inden for rehabilitering
 • I psykiatrien, beskyttede boliger og på bosteder

Uanset hvor du får arbejde efter din sygeplejerske uddannelse, bliver samarbejdet med andre faggrupper i sundhedssektoren som for eksempel læger, visitatorer og sosu assistenter en vigtig del af din hverdag. Derudover vil de sygeplejefaglige opgaver som sårpleje, måling af vitale værdier, medicinadministration og lignende være blandt kerneopgaverne.

Læs mere om hverdagen som sygeplejerske i interviewet med Søs, der arbejder i Akutmodtagelsen

Hvad lærer jeg på sygeplejerske uddannelsen?

Uddannelsen til sygeplejerske er fordelt på 14 moduler med vekselvirkning mellem teoretisk undervisning på en professionshøjskole og klinisk undervisning på sygehuse i samme region. På uddannelsen har du en kombination af sygeplejefaglige, humanistiske, naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige fag, der omfatter:

 • Sygepleje- og omsorgsteori
 • Sygeplejebegreber og -modeller
 • Kliniske metoder i sygeplejen
 • Folkesundhedsvidenskab og sygdomslære
 • Biokemi, mikrobiologi, anatomi og fysiologi
 • Kommunikation, psykologi, etik og filosofi
 • Antropologi, sociologi, jura, organisation og ledelse

I den kliniske undervisning er fokus på din udvikling såvel som på individets oplevelser, handlemønstre og vilkår, når sygdommen rammer såvel som før og efter.

Undervejs i uddannelsen er der gode muligheder for at komme på udvekskling eller i praktik i udlandet i et semester. I det valgfrie modul 13 lige inden, du skriver dit bachelorprojekt, kan der også være særlige forløb, hvor du kan komme til ulande som sygeplejerskestuderende.

Mød Rikke, som tog til Ghana som en del af  modul 13 på sin sygeplejerske uddannelse

Hvem kan blive sygeplejerske?

Du kan uddanne dig til sygeplejerske på syv professionshøjskoler med mere end 20 undervisningssteder fordelt over hele landet. For at blive optaget, skal du opfylde et af følgende adgangskrav:

 • En gymnasial eksamen (STX, HF, HTX, HHX eller EUX)
 • Social- og sundhedsuddannelsen (inkl. dansk C, naturfag C og engelsk D)
 • 9 måneders relevant erhvervserfaring og 4 HF enkeltfag: dansk A, engelsk B, samfundsfag C eller psykologi C og matematik B, fysik B, geovidenskab A, kemi B, biologi B eller bioteknologi

På mange HF- og VUC-centre kan du tage særlige HF pakker målrettet uddannelsen til sygeplejerske, hvor du får de fire påkrævede fag på et år, hvor undervisningen bliver suppleret med studieaktiviteter, der gør dig klogere på dine fremtidsmuligheder som sygeplejerske.

Optagelse på sygeplejerskeuddannelsen sker via den koordinerede tilmelding med studiestart i august eller februar. Søger du ind på baggrund af SOSU uddannelsen eller HF enkeltfag, skal du søge i kvote 2 senest 15. marts.

Hvordan er fremtidsmulighederne efter en sygeplejerske uddannelse?

En sygeplejerske uddannelse er din adgangsbillet til en fremtid med mange muligheder. Ikke alene er der gode beskæftigelsesmuligheder for sygeplejersker i basisstillinger i hele landet. Du kan også vælge mellem seks specialistuddannelser:

 • Sundhedsplejerske
 • Anæstesisygeplejerske
 • Psykiatrisk sygeplejerske
 • Hygiejnesygeplejerske
 • Intensiv sygeplejerske
 • Kræftsygeplejerske

Dertil har du som sygeplejerske adgang til en bred vifte af sundhedsfaglige diplom- og kandidatuddannelser samt mulighed for at gå undervisnings- eller ledelsesvejen i din karriere. Du kan også gå en mere alternativ vej, og blive kosmetisk sygeplejerske, efter din uddannelse som sygeplejerske. Som kosmetisk sygeplejerske har du ikke en beskyttet titel, men der er for eksempel efteruddannelser i kosmetiske behandlinger, der gør dig rustet til rollen som kosmetisk sygeplejerske.

Hvad tjener en sygeplejerske i Danmark?

Gennemsnitslønnen for sygeplejersker i basisfunktioner er mellem kr. 33.000 og kr. 37.000 inklusiv tillæg, pension og værdi af personalegoder afhængig af om ansættelsesstedet er i en kommune, region eller i staten.

Lyder en fremtid som sygeplejerske som noget for dig? Find dit uddannelsessted i listen længere oppe på siden. Har du spørgsmål, kommer du nemt i kontakt med en studievejleder via formularen inde under den enkelte uddannelse.

Ønskeliste

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Åbent hus
oktober 2022
ma
ti
on
to
fr
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6