Kandidat i antropologi
-
København
-
Holdundervisning
-
2 år
Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi
-
Flere byer (2)
-
Holdundervisning
Bachelor i antropologi
-
København
-
Holdundervisning
-
Fall
-
3 år
Anthropology
-
Surrey
-
Holdundervisning
-
3 år
Bacheloruddannelsen i Antropologi
-
Århus
-
Holdundervisning
-
3 år
Anthropology, BA
-
San José
-
Holdundervisning
Anthropology
-
San Diego, California
-
Holdundervisning
Anthropology
-
Los Angeles
-
Holdundervisning
Anthropology
-
Berkeley
-
Holdundervisning
Anthropology, Associate in Arts (AA)
-
Santa Barbara
-
Holdundervisning
Sociologi og Kulturanalyse
-
Esbjerg
-
Holdundervisning
-
3 år
Kandidatuddannnelsen i didaktik - materiel kultur
-
København
-
Holdundervisning
Market and Management Anthropology (Bachelor)
-
Odense
-
Holdundervisning
-
3 år
Teknoantropologi (Aalborg og København) - bachelor
-
Aalborg
-
Holdundervisning
-
3 år
African American Studies, BA
-
San José
-
Holdundervisning
Chicana and Chicano Studies, BA
-
San José
-
Holdundervisning
American Studies
-
Berkeley
-
Holdundervisning
Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, and Plus (LGBTQ+) Studies
-
San Diego, California
-
Holdundervisning
Studér i spændingsfeltet mellem individ og samfund
Er du drevet af en undren over, hvorfor forskellige samfund fungerer, som de gør, og hvordan samfund og kulturer former menneskerne, der er en del af dem? Så er antropologi eller andre kulturstudier som fx europæisk etnologi eller arkæologi måske drømmestudiet for dig.
Fælles for de uddannelserne er, at de befinder sig i spændingsfeltet mellem individ og samfund såvel som i spændingsfeltet mellem det humanistiske og samfundsvidenskabelige felt. Hvor kulturstudier tidligere har haft blikket vendt mod fjerne kulturer, er der igennem de seneste årtier vokset et stigende fokus på vestlige kulturer frem.
Som studerende på antropologi eller andre kulturstudier kommer du til at sætte det velkendte i et nyt perspektiv ved hjælp af kvalitative metoder som feltarbejde. Du kommer også til at arbejde med kvantitative metoder og dataindsamling.
Genstandsfeltet for dine studier kan omfatte både sociale, materielle, historiske og politiske processer samt forhold og med varierende betydning af deres påvirkning af individet. Hvor dit fokus kommer til at være afhænger af, om du vælger en antropologi uddannelse eller andre kulturstudier. Her på siden kan du læse mere om antropologi uddannelsen og dens relationer til andre kulturstudier.
Hvad lærer du på en antropologi uddannelse?
Uddannelsen til antropolog er en universitetsuddannelse på sammenlagt fem år. Efter de første tre år opnår du en bachelor i antropologi. Herefter kan du fortsætte på en toårig kandidatuddannelse i antropologi eller læse videre på en anden kandidatuddannelse inden for kulturstudier. Nogle af disse vil dog kræve supplering.
Som antropologistuderende arbejder du inden for tre centrale felter:
- Regional etnografi, hvor du lærer om forskellige samfund rundt om i verden
- Antropologisk teori, hvor du lærer at analysere og forstå kulturelle og sociale processer
- Antropologisk metode, hvor du lærer at indsamle viden og materiale gennem kvalitative metoder
Du kommer især til at arbejde med deltagerobservation og kvalitative forskningsinterviews i feltarbejdet. Fælles for alle antropologiske undersøgelser er, at du sætter mennesket i centrum for din analyse. Du sætter også altid enkeltfænomener i en større kulturel eller social sammenhæng.
Der er gode muligheder for at komme til udlandet i løbet af din antropologi uddannelse. Det kan være på tredje år af din bachelor, på overbygningen eller begge dele såvel som i praktik, på udvekslingsophold eller begge dele.
Hvordan er det at studere antropologi?
Der er forskelle i fag og fokus på antropologi uddannelserne afhængigt af dit valg af studiested. Undervisningen er dog begge steder baseret på et tæt samspil mellem underviser og studerende. Undervisningen veksler mellem forelæsninger, holdundervisning og projektarbejde.
Som antropologistuderende vil en væsentlig del af din studietid være dedikeret til forberedelse alene og i samspil med din læsegruppe. Der stilles store krav til din evne til at reflektere over tekster i pensum for de enkelte fag. Foruden feltarbejde får du også hands-on erfaring med at formidle din viden gennem udstilling, lyd, film, foto og tekst.
Hvilke kulturstudier er relateret til antropologi?
Antropologi er forbundet med en række andre kulturstudier inden for humaniora og samfundsvidenskab. De mest kendte og populære af disse er uddannelser som:
Ved Københavns Universitet kan du desuden vælge at studere en bachelor og kandidat i europæisk etnologi, der er nært beslægtet med antropologi uddannelsen. Begge uddannelser har fokus på kontinuitet, forandring og variation i kulturformer såvel som de relevante kulturhistoriske teorier. Der er sammenfald mellem de feltmetoder, der er mest udbredte på uddannelserne. Dertil er kulturanalysen i fokus for både etnologer og antropologer.
Europæisk etnologi har dog et større fokus på det historiske perspektiv på nutidige forhold. Som navnet antyder, har etnologer også fokus på Europa, mens antropologi uddannelsen typisk beskæftiger sig med kulturer fra hele verden.
Hvor kan du tage en antropologi uddannelse?
Du kan studere antropologi ved to universiteter i Danmark:
- Københavns Universitet
- Aarhus Universitet
I København er antropologi kategoriseret som en samfundsvidenskabelig uddannelse, mens antropologi i Aarhus hører under det humanistiske fakultet. Ved Aalborg Universitet kan du desuden læse teknoantropologi, mens der på samtlige universiteter er en bred vifte af kulturstudier, hvoraf flere har fokus på specifikke regioner af verden. Ved Aarhus Universitet kan du desuden tage en kandidat i pædagogisk antropologi.
Hvad er adgangskravene til en bachelor i antropologi?
For at blive optaget på bacheloruddannelsen i antropologi i København eller Aarhus skal du have en studentereksamen (STX) eller en anden adgangsgivende eksamen som fx HF, HTX, HHX eller EUX. Derudover skal du have følgende fag:
- Dansk A
- Engelsk B
- Historie B, Idehistorie B, Samfundsfag B eller Samtidshistorie B
Alle fag skal være bestået. Typisk er adgangskvotienten mellem 10 og 11, hvor det generelt kræver det højeste gennemsnit at komme ind på antropologi ved Københavns Universitet. Har du ikke et højt nok gennemsnit, kan du overveje at søge ind via kvote 2, hvor dine erfaringer også tæller.
Læs mere om forskellen på kvote 1 og kvote 2 samt, hvordan du søger via KOT.
Jobmuligheder som antropolog
Med en kandidat i antropologi har du mulighed for at etablere dig som forsker og antropolog. Du kan også vælge mellem en række spændende muligheder i det offentlige og det private sektor. Her kan du løse opgaver inden for:
- Kvalitative undersøgelser
- Analyse
- Projektledelse
- Underviser
- Planlægning, evaluering og formidling
Lyder en fremtid som antropolog som noget for dig? Eller er du brændt varm på idéen om at fordybe dig i andre kulturstudier? Gå på opdagelse i mulighederne i listen oven for og find din drømmeuddannelse.