Årets Studieby: Om undersøgelsen
25 apr 2022

Årets Studieby: Om undersøgelsen

Vil du gerne vide mere om, hvordan vi på studentum.dk har fundet frem til Danmarks bedste studiebyer 2022? Her på siden kan du læse om vores metode og beregninger forud for kåringen.

Udvælgelseskriterier for studiebyerne

Byerne i undersøgelsen er blevet udvalgt på baggrund af antallet af videregående uddannelsesinstitutioner i byen. Vi har sat et krav om, at der i hver by skal være minimum to uddannelsesinstitutioner på videregående niveau før, at byen kan kaldes for en studieby. Sådan har vi fundet frem til, at der findes 22 studiebyer i Danmark: København, Aarhus, Aalborg, Herning, Sønderborg, Skive, Viborg, Silkeborg, Kolding, Roskilde, Holstebro, Odense, Horsens, Vejle, Randers, Esbjerg, Næstved, Rønne (Bornholm), Lyngby, Slagelse, Holbæk og Hillerød.

Bedømmelseskriterier for studiebyerne

På studentum.dk har vi undersøgt, hvad unge vægter højt, når det kommer til valg af kommende studieby. Det har vi gjort ved at udsende en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse til unge. I undersøgelsen har vi blandt andet spurgt om, hvilke faktorer der har indflydelse på deres valg af studieby. Respondenterne har haft mulighed for at vælge tre faktorer ud af 13. De 13 faktorer var: Karrieremuligheder, transportmuligheder, skolens omdømme, netværk i byen, kultur og fritidstilbud, studiejobs, leveomkostninger, billig bolig, outdoor og natur muligheder, byliv og tryghed. 

390 personer besvarede vores undersøgelse, og ud fra respondenternes svar, har vi fundet frem til, at følgende 8 parametre vægter højest, når det kommer til unges valg af kommende studieby. Procenttallet viser, hvor stor en del af de unge, der har vurderet parametret som værende vigtigst for dem.

Indsamling af data 

Her kan du læse om, hvordan vi har indsamlet data om studiebyerne indenfor de 8 parametre.

Karrieremuligheder

For at afgøre karrieremulighederne i de forskellige studiebyer, har vi indsamlet tal fra JobIndex i forhold til antallet af jobopslag inden for alle brancher fra januar 2021 - december 2021. Derudover har vi indhentet tal om den gennemsnitlige startløn samt lønstigning efter 10 år i hver enkelt studieby gennem Uddannelses Zoom. Den samlede data har vi brugt til at skabe et overblik over, hvilke studiebyer i Danmark der har de bedste karrieremuligheder.

Faglighed

Vi har vurderet faglighed ud fra de studerendes evalueringer af det faglige niveau, kvaliteten af undervisningen og det sociale fællesskab på uddannelsesinstitutionerne i de forskellige studiebyer. Tallene er hentet fra Uddannelses Zoom i marts 2022.

Tryghed

For at vurdere trygheden i de danske studiebyer har vi hentet tal fra Danmarks Statistik over anmeldte cykeltyverier, indbrud i beboelse, seksual- og voldsforbrydelser i 2021. Vi har udvalgt disse anmeldelser, da vi har vurderet dem til at være de mest relevante i forhold unges bekymringer og dermed vores undersøgelse.

Billig bolig

For at finde frem til de danske studiebyer med den billigste husleje, har vi undersøgt den gennemsnitlige kvadratmeterpris på lejeboliger i hver enkelt by. Priserne er hentet fra husleje.dk i perioden fra 1. januar 2021 til og med 31. december 2021. Priserne er suppleret med en undersøgelse foretaget af akutbolig.dk, der har undersøgt lejeboligmarkedet 2019.

Studiejobs

For at vurdere unges muligheder for at finde et relevant studiejob i de enkelte danske studiebyer, har vi indsamlet data fra JobIndex ud fra antallet af ledige studiejobs fra januar 2021 - december 2021.

Transport muligheder

For at få en ide om, hvilke byer der har de bedste offentlige transportmuligheder har vi spurgt Movia, Midttrafik, Fynbus, Aalborg Kommune, Sydtrafik og BAT om antallet af stoppesteder i den enkelte by for både tog, busser, letbane, metro, s-tog mv. Dette tal er holdt op imod antallet af indbyggere ifølge Danmarks Statistik i hver by, for at få en fornemmelse af, hvor der er bedst mulighed for offentlig transport.

Kultur, sport & fritid

For at vurdere studiebyerne kultur-, sport- og fritidsmuligheder, har vi indsamlet tal fra noegletal.dk, hvor det er muligt er finde statistikker over kommunernes budget til kultur-, sport- og fritidsaktiviteter pr. indbygger. Dette tal giver udtryk for kommunernes prioritering af kultur-, sport- og fritidsaktiviteter i de enkelte studiebyer.

Byliv

For at vurdere bylivet i de danske studiebyer, har vi indsamlet data om antallet af barer, caféer, værthuse mv. i hver enkelt by. Disse tal er hentet fra cvr.dk under kategorien '563000 Caféer, værtshuse, diskoteker mv.'.

Metode til beregninger i undersøgelsen

Tallene i de forskellige parametre er blevet omregnet til procent ud fra et gennemsnitligt tal for alle byerne. Hvis en by lander lige på gennemsnittet, til deles byen 100%, og alt efter om byerne ligger under eller over gennemsnittet, vil de få en score henholdsvis under eller over de 100%.

Herefter har vi omregnet tallet til et pointsystem fra 0 til 100. Den bedste by i det pågældende parameter tildeles 0 eller 100 point ud fra en vurdering om, hvorvidt det er positivt eller negativt at ligge øverst i tabellen i det givne parameter. (Flest karrieremuligheder er positivt, høje boligpriser er negativt). De andre byer er derefter fordelt relativt ud fra dette. 

Eksempel: Boligpriserne i de 21 byer. Her er København den dyreste studieby og ligger 71% højere end gennemsnittet. Da det er en negativ faktor for de studerende, at boligerne er dyre, bliver København som den dyreste by tildelt 0 point. Aalborg ligger tæt på gennemsnittet og er markant billigere end København, hvorfor byen bliver tildelt 46 point. Skive er den billigste på listen og ligger 35% under gennemsnittet, og derfor tildeles Skive 62 point. Det gælder altså om at opnå det højeste antal point igennem alle 8 parametre for at vinde titlen som Årets Studieby 2022. 

Til sidst har vi vægtet hvert af de 8 parametre, således at det stemmer overens med respondenternes svar i undersøgelsen.

Overblik over studiebyernes samlede rating

Hvis du er nysgerrig og gerne vil dykke mere ned i tallene, har vi nedenfor skabt et overblik, der viser, hvordan de danske studiebyer hver især har rangeret i undersøgelsen. 

Se alle beregningerne her


Spørgsmål:

Er du nysgerrig på eller har spørgsmål til vores udregning af Danmarks Bedste Studieby, så kontakt os endelig på info@studentum.dk.


studentum.dk er et digitalt uddannelsesmedie for ungdomsuddannelser, sabbatår og videregående uddannelser. Vi henvender os til uddannelsessøgende og studerende og har siden vores lancering i 2008 dagligt guidet flere tusinde af danskere til deres kommende uddannelse.

studentum.dk er en del af Keystone Education Group, som er global markedsfører inden for søgning af kompetenceudvikling, videreuddannelse og uddannelse i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Holland, Frankrig, Storbritannien og USA. Vores vision er at hjælpe alle med at finde den rette uddannelse.


Top 10 studiebyer 

Senest opdateret: 25 apr 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 25-04-2022

Årets Studieby 2022: Størst tryghed

Følelsen af tryghed er vigtig for alle - og alle byer i Danmark er trygge. Her kan du se listen over de studiebyer med mindst kriminalitet i 2022.

Læs mere
Sidst opdateret 22-04-2022

Årets Studieby 2022: Højeste faglige niveau

Vil du gerne være sikker på, at fagligheden er i top i din studieby? Her kan du se listen over studierbyer, der scorer højest på faglighed.

Læs mere
Sidst opdateret 25-04-2022

Årets Studieby 2022: Bedste karrieremuligheder

Vil du gerne studere i en studieby, hvor der er gode karrieremuligheder, så du ikke behøver at flytte efter endt studie? Her kan du se listen over de studiebyer, hvor der er bedst karrieremuligheder i 2022. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-04-2022

Årets Studieby 2022: Bedste byliv

Betyder et godt byliv og en masse events meget for dig, når du skal vælge din kommende studieby? Her kan du se listen over de studiebyer med det bedste byliv i 2022.

Læs mere
Sidst opdateret 22-04-2022

Årets Studieby 2022: Billigste boliger

Vil du gerne være sikker på, at du kan bo billigt, når du skal vælge hvilken by, du gerne vil studere i? Her kan du se listen over de studiebyer, hvor den gennemsnitlige leje er lavest.

Læs mere
Sidst opdateret 22-04-2022

Årets Studieby 2022: Bedste sports- og fritdsmuligheder

Elsker du at dyrke sport og idræt med gode venner og kammerater? Her kan du se en liste over de danske studiebyer med de bedste sports- og fritidsaktiviteter.

Læs mere
Sidst opdateret 22-04-2022

Årets Studieby 2022: Flest studiejobs

Vil du gerne have et studiejob, mens du studerer, så økonomien hænger bedre sammen, og du har noget erfaring, du kan skrive på CV'et? Her kan du se listen over de studiebyer, hvor der er flest studiejobs pr. indbygger.

Læs mere
Sidst opdateret 21-04-2022

Årets Studieby 2022: Se Danmarks 10 bedste studiebyer

Er du i gang med at overveje, hvor du gerne vil læse din kommende uddannelse? På studentum.dk har vi kåret Danmarks bedste studiebyer for at hjælpe dig med at træffe det rette valg af din kommende studieby. Se vinderen her! 

Læs mere
Sidst opdateret 22-04-2022

Årets Studieby 2022: Her finder du de bedste transportmuligheder

Vægter du også dine transportmuligheder højt når du skal vælge hvor du vil studere? Her kan du se en liste over de danske studiebyer med de bedste transportmuligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Aarhus - Vinder af Årets Studieby 2022!

Forventer du, at din kommende studieby har gode karrieremuligheder, et højt fagligt niveau, et socialt miljø i top og gode muligheder for at komme rundt? Så kan du med fordel vælge, at Aarhus skal danne rammen for din studietid - årets studieby 2022! 

Læs mere
Sidst opdateret 25-04-2022

København - Danmarks 3. bedste studieby i 2022

Er du på udkig efter en studieby med et fantastisk byliv, stor diversitet og gode muligheder for at gøre karriere? Så burde du tage et kig på København som din kommende studieby! 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Aalborg - Danmarks 2. bedste studieby i 2022

Aalborg fastholder sin position som den anden bedste studieby i Danmark 2022. Læs mere om dine uddannelsesmuligheder i Aalborg og meget mere lige her!

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Odense - Danmarks 4. bedste studieby i 2022

Tiltaler det dig at studere i en by med gode uddannelses- og karrieremuligheder, en fantastisk infrastruktur,  og som har et byliv, der siger spar to? Så kan Odense som studieby meget vel være noget for dig. Læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Esbjerg - Danmarks 5. bedste studieby i 2022

Bliv studerende i Danmarks femtestørste by, hvor du finder intet mindre end to universiteter, et erhvervsakademi, professionshøjskole og musikkonservatorium - bare for at nævne nogle af dine muligheder i Danmarks 5. bedste studieby i 2022: Esbjerg.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Herning - Danmarks 6. bedste studieby i 2022

Vægter det højt, at din kommende studieby har billige boliger, der er gode muligheder for at få kulturelle indspark og holde sig i aktiv, og hvor der samtidig er trygt at være? Så er Herning muligvis den rette studieby for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 09-12-2022

Kolding - Danmarks 7. bedste studieby i 2022

Er du på udkig efter en studieby, der byder på gode karrieremuligheder, relevante studiejobs, hvor du nemt kan komme fra A til B, og hvor du kan føle dig tryg? Så er Kolding måske lige studiebyen for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Bornholm - Danmarks 8. bedste studieby i 2022

Drømmer du om en studieby, hvor solen altid skinner, hvor der er trygt at være, og hvor mulighederne er mange? I så fald kan vi ikke komme i tanker om en bedre mulig studieby for dig, end solskinsøen Bornholm. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Horsens - Danmarks 9. bedste studieby i 2022

Fornuftige karrieremuligheder, mange uddannelser, et godt studiemiljø, en studieby i vækst og gode muligheder for sport og fritid. Er dette buzzwords, der er vigtige for dig, når du skal til at vælge studieby? Så vend blikket mod Horsens! 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Vejle - Danmarks 10. bedste studieby i 2022

En studieby med flot natur, pulserende byliv, gode muligheder for at få et studiejob, og hvor du kan føle dig tryg. Lyder det tiltalende? Så er det lige præcis Vejle, du skal kigge mere på som din kommende studieby! 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Best student cities in Denmark in 2022

We have ranked Denmark’s best student cities to guide you to the right choice of future place of study. This year Aarhus, ‘The city of smiles’, took our top spot. See the list of top 10-best cities in 2022 here.

Læs mere