Årets Studieby 2024: De 10 tryggeste studiebyer i Danmark

Følelsen af tryghed er vigtig for alle - og alle byer i Danmark er trygge. Få overblikket over danske studiebyer med mindst kriminalitet i 2024.

Årets Studieby 2024: De 10 tryggeste studiebyer i Danmark

Vil du gerne bo i en by, hvor der er lav risiko for at få stjålet cykel? Er det vigtigt for dig, at du kan føle dig sikker, når du går alene hjem om aftenen? 

Som udgangspunkt har du god grund til at føle dig sikker og tryg i alle danske studiebyer, da niveauet af kriminalitet overordnet er lavt i Danmark. Her kan du se listen over de danske studiebyer med mindst kriminalitet pr. Indbygger. 

Undersøgelsen viste, at 'Der ikke er meget kriminalitet (fx vold og tyveri)' kun vægter for 12,20 % af de adspurgte, når de skal vælge, hvilken by de gerne vil studere i. I årets undersøgelse viser det, at dette er det 9. vigtigste parameter. 

Vi har derfor undersøgt antallet af anmeldte seksualforbrydelser, voldsforbrydelser, indbrud og cykeltyverier i de danske studiebyer. 

Studiebyerne rangeret efter mindst kriminalitet:

🚓 Thisted

🚓 Bornholm

🚓 Skive

🚓 Holbæk

🚓 Kalundborg

🚓 Frederikshavn

🚓 Silkeborg

🚓 Tønder

🚓 Viborg

🚓 Næstved

Thisted er den tryggeste studieby i 2024  

Hvis det er vigtigt for dig, at din kommende studieby er tryg at færdes og opholde sig i, så bør du kigge i retning af Thisted. I alt var der kun 262 anmeldte forbrydelser i byen i 2023, fordelt over seksualforbrydelser, voldsforbrydelser, indbrud i beboelse og tyveri/brugstyveri af cykel.  

Kigger vi nærmere på cykeltyverier isoleret set, så er Thisted også her med i top 5. Faktisk løber Thisted også her med førstepladsen over byer i undersøgelsen, der har færrest anmeldelser om stjålne cykler. I hele 2023 var der faktisk kun 45 anmeldelser om tyveri/brugstyveri af cykel i byen. 

Det gør, at du kan parkere din cykel uden, du skal være bekymret for, at den bliver stjålet. Det er især rart for dig som studerende, der skal bruge din cykel til og fra studiet. Hvis cyklen er dit foretrukne transportmiddel, kan det også være en dyr og træls omgang, hvis den bliver stjålet. Vi har derfor samlet en række gode råd til dig, der gerne vil undgå cykeltyverier. 

Gode råd til dig, der gerne vil mindske risikoen for, at din cykel bliver stjålet:

1. Lås altid din cykel - også når du parkerer den hjemme eller bare lige skal ind og have en kop kaffe med din studiekammerat

2. Prøv så vidt muligt altid at låse din cykel fast til noget, det kan fx være et cykelstativ, en lygtepæl eller et hegn 

3. Brug altid en godkendt lås

4. Undgå at sætte din cykel ved stationer og stoppesteder - hvis du ikke kan undgå det, så er det en god idé at sikre din cykel ekstra godt ved at følge de ovenstående 4 råd

5. Tag løse lygter, cykelhjelm og lignende med dig, når du går fra din låste cykel.

Top 5 studiebyer med færrest cykeltyverier

🚲 Thisted

🚲 Tønder

🚲 Bornholm

🚲 Kalundborg

🚲 Skive

Det er generelt sikkert at færdes i Danmark 

Generelt er det trygt at færdes i alle danske studiebyer - og det gælder også i nattelivet. Vi, på studentum.dk, mener derfor ikke, at antallet af voldsforbrydelser bør spille en afgørende rolle for valget af din studieby, da det som udgangspunkt er sikkert for dig at bevæge dig rundt i alle danske studiebyer. Det er dog altid en god idé at bruge snusfornuften lidt, når du fx skal hjem fra fredagsbaren.

Vi har derfor samlet DKR’s gode råd til, hvordan du sikrer dig en tryg og sikker bytur:

1. Lad være med at svare- eller skubbe igen, når du er i byen

2. Lad være med at drikke dig for fuld 

3. Lad være med at medbringe våben i byen

4. Det er en god idé at følges med nogen hjem fra byen og planlægge i forvejen, hvordan I kommer hjem.

Top 5 studiebyer med færrest voldsforbrydelser

1. Thisted

2. Bornholm

3. Skive

4. Frederikshavn

5. Lyngby


Indbrud: En god indboforsikring er altid en god idé

Selvom der sker indbrud i Danmark, så er det i de færreste tilfælde studerende, det går ud over. De fleste studerende bor nemlig i lejligheder, kollektiver eller på kollegier, hvor der generelt er færre indbrud end i huse, da der er mange mennesker samlet i bygningen, og det derfor er sværere for tyven at slippe ubemærket afsted.

Det er dog altid smart at have en god indboforsikring og huske at låse døren, da det kan være træls og dyrt at få indbrud - også selvom du hellere vil bruge SU-budgettet på sjov og ballade!

Du kan læse mere om, hvordan du får råd til en indboforsikring på SU her

Top 5 studiebyer med færrest indbrud

🔒 Bornholm

🔒 Thisted

🔒 Frederikshavn

🔒 Kalundborg

🔒 Tønder



Seksualforbrydelser: En sjældenhed i danske studiebyer

Seksualforbrydelser er en sjældenhed i alle danske studiebyer. Det er derfor vigtigt for os at understrege, at du ikke skal lade frygten styre din adfærd og være bange for at bevæge dig udenfor dit hjem - lige meget, hvilken studieby du vælger at bosætte dig i. Et nej er et nej lige meget, hvor du befinder dig, og hvordan du går klædt.  

Er antallet af anmeldte seksualforbrydelser noget, der ligger dig meget på sinde, så har vi samlet en liste over de fem studiebyer i Danmark, der havde færrest seksualforbrydelser i 2023. 

Top 5 studiebyer med færrest seksualforbrydelser

Skive

Grenå

Silkeborg

Lyngby

Thisted


Top 10 studiebyer | Om undersøgelsen


Annoncer