Uddannelse og karriere inden for sport og idræt

Hvordan bliver man fitnessinstruktør, personlig træner eller måske skiinstruktør? I denne karriereguide kan du spore dig ind på dine muligheder, og hvilken uddannelse og hvilket job inden for sport og idræt, der passer dig bedst. 

Karriereguide: Uddannelse og karriere inden for sport og idræt

Hvordan bliver man fitnessinstruktør, personlig træner eller måske skiinstruktør? I denne karriereguide kan du spore dig ind på, hvilken uddannelse og hvilket job inden for sport og idræt, der passer dig.

Er en karriere inden for sport, fitness og idræt noget for dig?

Uddannelser inde for dette område er for dig, som har en stor interesse for motion, træning og generelt fysisk aktivitet som en del af et sundt liv. Du dyrker formentlig selv en form for sport og vil gerne gøre din hobby til din levevej.

Der findes mange uddannelser inden for sport og idræt og af vidt forskellig længe og på forskellige niveauer. Fælles for dem er, at du har lyst til at udfordre dig selv og blive endnu bedre på dit område, og ikke mindst at du gerne vil arbejde med andre mennesker.

Mange vil efterfølgende få job som instruktører, undervisere eller konsulenter, og det er derfor særlig vigtigt, at du har lyst til at hjælpe, vejlede og motivere andre. Du kan finde job både i den offentlige og private sektor.

Hvilke uddannelser findes der inden for sport og idræt?

Fitnessinstruktør eller personlig træner

Uddannelsen til fitnessinstruktør tager ca. to år, og første del består af et grundforløb på mellem 20 og 40 uger på en erhvervsskole. Anden del veksler mellem skoleforløb og praktik. Du skal have en praktikaftale med en arbejdsplads, da der ikke er mulighed for skolepraktik.

Under uddannelsen vil du blive klædt på til at sikre, at kunder i fitnesscentret træner på en korrekt og forsvarlig måde, både på hold og enkeltvis. Du har fag som ernæring, kredsløbstræning, knoglelære, træningslære, motivation og erhvervsøkonomi.

Uddannelsen til personlig træner udbydes af flere private rundt om i landet, og du skal selv betale for uddannelsen. Nogle højskoler tilbyder også uddannelsen. Sommetider er det et krav, at du har erfaring med undervisning i træning og sundhed. Under uddannelsen vil du stifte bekendtskab med mange af de samme emner som på fitnessinstruktør-uddannelsen herunder fx anatomi, træning og pædagogik.

Bliv fitnessinstruktør eller personlig træner

Skiinstruktør

Uanset om du gerne vil gøre skisporten til din levevej eller have et sabbatår fuld af oplevelser på ski, så kan uddannelsen til skiinstruktør være noget for dig. Der findes gode skoler i flere forskellige lande, men primært Østrig er, som skisportens hjemland, værd at kigge mod, hvis du gerne vil dygtiggøre dig på ski eller snowboard og hjælpe andre til at blive bedre på pisterne.

Det er en privat uddannelse, som du selv skal betale, og den varer typisk mellem 3 og 15 uger. Det afhænger af, om du kombinerer ski og snowboard, hvor meget erfaring du har og dit valg af niveau for uddannelsen. Forløbene er intense, og du vil både have teoretisk undervisning og træning, der gør dig endnu bedre.

Bliv skiinstruktør

Idræt

Hvis du for alvor kunne tænke dig at kombinere det praktiske med det teoretiske, skal du overveje at læse idræt på universitetet. Uddannelsen består af en bachelor på tre år og en kandidatuddannelse på to år.

I begyndelsen af uddannelsen vil der være meget fokus på den praktiske idræt, og du vil få undervisning, der udvikler dig fra udøver af idrætsdisciplinerne til at kunne undervise og igangsætte. De teoretiske fag omfatter bl.a. fysiologi, anatomi, idrætshistorie og idrætspsykologi.

Det centrale på uddannelsen er samspillet mellem teori og praksis og på kandidatdelen, har du mulighed for at specialisere dig i den retning, der interesserer dig mest og dykke dybere ned i den teoretiske og videnskabelige side af faget. Her kan du have fag som idræt og læring, kropskultur, coaching og motorisk kontrol og træning. Undervisningen er en kombination af forelæsninger, holdundervisning, projektarbejde og praktiske aktiviteter.

Læs idræt

Karriereveje og videreuddannelse inden for sport og idræt

For alle med en uddannelse inden for sport og idræt er der mulighed for jobs både inden for det offentlige og det private - fx sundhedssektoren, større virksomheder eller fitnesscentre. Der er også gode muligheder for videreuddannelse.

Som instruktør kan du uddanne dig til personlig træner og omvendt, eller måske tage en videregående uddannelse som fysioterapeut. Med en kandidatgrad i idræt har du mulighed for at fortsætte i universitetsverdenen med undervisning og forskning.

Karriereguide: Idræt, ernæring og velvære

Alle uddannelser inden for alternativ behandling


Annoncer