Oversigt: Frister og vigtige datoer
01 mar 2023

Oversigt: Frister og vigtige datoer

Uanset om du er studerende eller kommende studerende, kan der være rigtig mange vigtige datoer og forskellige frister at holde styr på. Særligt som kommende studerende er der mange vigtige datoer og ansøgningsfrister, som kan være en god ide at notere sig. Få overblikket over de generelle væsentligste datoer lige her, og vær sikker på, at du ikke misser chancen for at blive optaget på drømmeuddannelsen i år.


Januar

I januar har du god tid til at forberede dig på det forskellige, få en god start på året og måske komme dig over nytårsaften. Her er der nemlig ikke som udgangspunkt nogle vigtige datoer, du bør notere dig. Vi anbefaler dog, at du dobbelttjekker hos din ønskede uddannelsesinstitution, da nogle uddannelser og institutioner kan have andre frister samt vigtige datoer, der kan være vigtige for netop dig og din institution.

Nogle uddannelser har vinterstart i januar.

Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder desuden åbent hus i januar.

Februar

Den 1. februar åbner ansøgningsportalen Optagelse.dk.

Det er netop på portalen Optagelse.dk, du skal søge om optagelse på en videregående uddannelse i Danmark. Dette gælder uanset om der er tale om kvote 1 eller kvote 2 ansøgninger. Her er der to ansøgningsfrister, du bør være opmærksom på: For kvote 2 er ansøgningsfristen den 15. marts kl. 12.00 og for kvote 1 er ansøgningsfristen den 5. juli kl. 12.00. Du kan søge om optag på op til 8 uddannelser.

I løbet af februar er der desuden også mange uddannelsesinstitutioner, der afholder åbent hus, hvilket kan være gavnligt at deltage i, hvis du for eksempel stadig er usikker på dit valg af uddannelse.

Nogle uddannelser har vinterstart i februar. 

Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder desuden åbent hus i februar.

Marts

1. marts falder ansøgningsfristen, hvis du vil søge ind på en kandidatuddannelse, der starter i september.

I marts falder ansøgningsfristen for kvote 2 ansøgere til eksempelvis bacheloruddannelser.

Denne ansøgningsfrist falder hvert år den 15. marts klokken 12.00. En ansøgning via kvote 2 kan for eksempel være oplagt for dig, der har brug for at blive vurderet på andet end blot dit gymnasiale karaktergennemsnit. Du kan få en fuld guide til Kvote 1 og Kvote 2 her. Få også et eksempel på en kvote 2 ansøgning her, og find inspiration til din egen ansøgning.

Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder åbent hus i starten af marts.

April

I april er der ingen generelle datoer eller frister, du bør være opmærksom på. Dog skal du være særligt opmærksom på, at din ønskede uddannelse og uddannelsesinstitution kan have vigtige datoer og frister, du bør notere dig i denne måned. For eksempel afholder nogle uddannelsesinstitutioner tests og prøver i denne måned.

Maj

Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder åbent hus.

Juni

I denne måned er der ikke nogen generelle datoer eller frister, du bør være opmærksom på som kommende studerende. Vær dog opmærksom på, om dine foretrukne uddannelsesinstitution har nogle vigtige datoer, du bør være opmærksom på denne måned. Hvis ikke kan du for eksempel bruge noget af måneden på at forberede din kvote 1 ansøgning.

Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder åbent hus.

Juli

I juli måned falder ansøgningsfristen for kvote 1 ansøgere.

Ansøgningsfristen falder hvert år den 5. juli klokken 12.00. En kvote 1 ansøgning er for dig, der opfylder uddannelsens karakterkrav og søger optagelse med henblik på vurdering i kvote 1. Læs vores komplette guide til kvote 1 og kvote 2 her.

I juli er der også en anden meget vigtig dato - måske den vigtigste dato for de fleste. Den 28. juli får ansøgerne nemlig svar på deres ansøgninger, og dermed vished omkring om de er optaget på drømmestudiet eller ej. Samtidig bliver listen over uddannelser med ledige pladser offentliggjort. Så hvis du for eksempel ikke blev optaget på din uddannelse, kan du måske finde et alternativ til drømmeuddannelsen her. Der findes nemlig mange veje mod den fremtid, du drømmer om. 

August

I august er der to frister, der er værd at have for øje. Her falder fristen for accept af studieplads nemlig. Så hvis du for eksempel er blevet tilbudt en plads på drømmestudiet, så skal du selvfølgelig også huske at takke ja til den. Samtidig er der i august også frist for ansøgning til ledige studiepladser. Hold øje med fristerne hos de enkelte uddannelsesinstitutioner.

Enkelte uddannelser har desuden studiestart i august.

September

Har du ikke haft studiestart på din uddannelse i slutningen af august, har du det sikkert i løbet af september måned. En mere specifik dato for studiestart afhænger af den enkelte uddannelsesinstitution. Perioden august/september gælder, hvis der er tale om sommerstart. Hvis der derimod er tale om en uddannelse med vinterstart, vil din studiestart være i januar/februar.

Oktober

Selvom de fleste uddannelser, der har vinterstart har ansøgningsfrist den 15. marts i kvote 2 og den 5. juli i kvote 1 - også selvom der er tale om vinterstart, er der også nogle uddannelser, hvor ansøgningsfristen ser anderledes ud. På nogle uddannelser med vinterstart åbnes der nemlig for ansøgninger den 1. oktober. Vi vil derfor anbefale, at du tjekker hos den uddannelsesinstitution, du ønsker at studere på.

Ønsker du at søge ind på en kandidatuddannelse, der har vinterstart i februar, er ansøgningsfristen her den 15. oktober. 

Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder åbent hus.

November

Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder åbent hus i løbet af november måned.

December

Hos nogle uddannelsesinstitutioner lægger fristen for at søge en ledig plads til vinterstart den 1. december kl. 12.00. Her vil du også få svar på, om du er optaget til studiestart i løbet af december.

Senest opdateret: 01 mar 2023
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-08-2022

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 30-01-2023

De mest søgte uddannelser i 2019

Overvejer du at søge ind på én af de rigtige populære uddannelser? Og frygter du ikke at blive blive optaget? Eller har du måske allerede fået afslag? Her giver vi dig overblikket over de mest søgte uddannelser i 2019 - og gode bud på alternativer til drømmestudiet, hvis du finder din favorit på listen.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en badmintontræner

Christian valgte at tage et trænerforløb på Aalborg Sportshøjskole, da han blevet skadet og var nødt til at indstille sin spillerkarriere. I interviewet fortæller han om sine ambitioner for succes i sportsverdenen. Du får et indblik i livet på en sportshøjskole, og hvad det kræver at blive professionel træner.

Læs mere
Sidst opdateret 04-08-2022

3 bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 13-03-2023

Hvad er GMAT - trin for trin vejledning til testen

Står GMAT imellem dig og din drømmeuddannelse? Her får du svar på, hvad GMAT er samt en vejledning til, hvordan du kommer godt igennem processen.

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

Vil du på højskole i dit sabbatår?

Et højskoleophold er sagen! Hvad enten du vil forbedre dit CV, finde dig selv og dyrke dine interesser eller bare have det sjovt med nye mennesker. Mød fem tidligere højskoleelever her og få deres gode råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 10-10-2022

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 16-02-2023

Optagelsesguide til kvote 2 på psykologistudiet

Der er rift om pladserne på psykologistudiet, og der er derfor mange unge, der må søge optagelse gennem kvote 2 for at komme ind på deres drømmestudie. Vi har derfor skabt denne guide til dig, hvor vi går tæt på optagelsesprocesserne for kvote 2 ansøgere til psykologi.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs mere om højskolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan bliver du klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet via kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Se nogle af dine muligheder for online uddannelse her.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Den fleksible ungdomsuddannelse: Hf online

Går du og overvejer om du skal tage en ungdomsuddannelse, og har du drømme om at studere videre?

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2023

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år! Du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 01-04-2022

Annika valgte HD i stedet for bacheloren: “Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen”

Annika Borbye Omraninejhad kom skævt ind på studielivet i gymnasiet, men tog revanche på CBS’ HD-uddannelse, hvor hun kunne studere, mens hun gjorde karriere.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Kickstart din karriere på 5 uger

Bliv klar til at komme ud i erhvervslivet på 5 uger, for dig der har en STX, HTX eller HF bag dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en farmacistuderende

Farmaciuddannelsen handler helt overordnet om lægemidler. Du vil lære om fremstilling, formulering, anvendelse og virkning af lægemidler. Læs mere om Katrine og hendes valg af studie lige her!

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en multimediedesignstuderende

På multimediedesignuddannelsen arbejder man med brugergrænsefladedesign (UI), brugeroplevelser (UX), webudvikling i form af kodning, indholdsproduktion til digitale medier, teknologi og forretningsforståelse. Du kan læse Johannes beretning om, hvordan det er at gå på en toårig erhvervsuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en studerende i Kultur og Sprogmødestudier

Ida læser en bachelor, der kombinerer de mange aspekter af dynamikkerne i samfundet og det psykologiske ved individet. Ida søgte en bred uddannelse og fandt frem til en humanistisk bachelor på Roskilde Universitet!  Læs mere om Idas og hendes oplevelse af uddannelsen lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2021

Blomsterbinder: Få en kreativ og spændende hverdag

Drømmen om en fremtid i frisørfaget blev desværre knust for Tinna Bruun, men hun har nu taget hul på et nyt kreativt kapitel i sit liv. Med blomsterbinder uddannelsen fra JU Århus på CV’et og et fast job i en blomsterbutik har fremtiden fået nyt håb. 25-årige Tinna Bruun fra Stoholm har altid vidst, at hun ville være frisør og på den måde bruge sine hænder kreativt.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Dine muligheder som makeup artist

Være en del af den store dag og lægge makeup på den kommende brud, få Anders W. Berthelsen til at ligne Bamse, arbejde med modellerne på catwalken eller noget helt fjerde. Lyder det som drømmen for dig? Dette kunne meget vel være nogle af de muligheder, der åbner sig med en makeup artist uddannelse.

Læs mere