13 jul 2022

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For, hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle. Det kræver nemlig, at du reflekterer over dit liv, og hvad du har brug for i din hverdag.

Balance for én kan føles alt for firkantet eller for løst for en anden. Derfor kræver balance, at du finder ud af, hvad der lige præcis er med til at give balance i dit studieliv.

Hos studentum.dk har vi set på, hvad Studenterrådgivningen rådgiver til i deres pjece “Et godt studieliv”. Læs med herunder og find ud af, hvordan du får mere i balance i dit studieliv. Husk at tage kontakt til Studenterrådgivningen, hvis du føler, du mangler mere hjælp til at komme i balance.

Hvad er balance i studielivet?

Hvordan ved jeg, om jeg har balance i mit studieliv?

Balance-test

10 tips til at få dit studieliv i balance

Hvordan kick-starter du et liv i balance

Hvad er balance egentlig, og er jeg overhovedet ude af balance?

Som studerende har du ofte gang i flere ting på én gang. Én ting er studiet med alle dets eksamener og tusind siders læsning til i morgen. Men der er også et liv udover studiet, som handler om vennerne, familien, studiejobbet og fritidsinteresserne. Det er her, det kan være svært at balancere livet.

For livet udenfor studiet påvirker også dit studie, og omvendt. Dit studie og dit liv kører ikke to parallelle spor uafhængigt af hinanden, hvorfor de også påvirker hinanden. Hvis kæresten lige er gået, påvirker det studiet, og har du lige dumpet en eksamen, så påvirker det dig også uden for studiet.

Derfor er det vigtigt at snakke om at holde balance

Hvis du er typen, der satser alt på studiet, kan du risikere at opleve en dårlig præstation som den største katastrofe i dit liv fordi det er studiet, der fylder mest.

Nogle graver sig fuldstændig ned i studiet, og har slet ikke et socialt liv ved siden af, og det giver ubalance. Men du bliver faktisk en meget bedre studerende, hvis du har det godt på alle de basale områder i dit liv. Trivsel kræver nemlig balance.

Få 10 tips der får dit studieliv i balance

Så hvordan ved jeg, om jeg har balance i mit studieliv?

Det er vigtigt at pointere, at balance er forskellig fra person til person. Det handler om din følelse. Føler du fx., at studiet har overtaget dit liv, og at en dårlig præsentation nærmest ødelægger dit liv? Så er det måske værd, at overveje, hvordan du kan skabe en bedre balance i dit liv.

En måde at finde ud af, om du har balance i dit studieliv er ved en simpel test.

Balance-test

Forestil dig, at de fire vigtigste områder i dit liv udgøres af en stol.

Hvis vi antager, at studiet er et af de fire vigtigste dele lige nu, skal du altså vælge tre områder, som har en stor betydning for dig udover studiet. Det kunne fx. være venner/familie, fritidsaktiviteter, studiejob, frivillig arbejde, eller tid til dig selv.

Nu skal du tegne en stol. Start med at lave sæde og ryglæn. Nu skal du tegne stolebenene. Hvert ben repræsenterer ét af de områder du har valgt. Tegn derfor hvert ben, lige så langt som du føler, at det fylder i dit liv. Og selvfølgelig også i forhold til de andre områder.

Hvis studiet fylder mest hos dig, skal stolebenet, der repræsentere studiet, selvfølgelig være det længste - og hvor meget mere fylder det så end dine andre vigtige områder?

Hvordan ser din stol ud? Er den i balance? Ville du kunne sætte dig på den?

Det er egentlig ret lige meget, hvordan du tegner din stol, og hvor to- eller tre- dimensionel den er. Øvelsen handler om, at se, hvor din tid ligger i forhold til, hvad du faktisk synes der er vigtigt i dit liv.

Hvis din stol ligner noget ala ovenstående, er det måske her, du skal til at overveje, hvordan du kan få dit liv mere i balance, så alle 4 dele får lige meget opmærksomhed, og du føler en større trivsel i dit liv.

Hvordan får du balance i studielivet?

Dit studie fylder selvfølgelig i dit liv, fordi det er vigtigt. Men det er også vigtigt, at dit liv udvikler sig uden for studiet, så du får ny energi, en social omgangskreds, og kompetencer du kan bruge, når du skal ud og finde fuldtidsarbejde.

Hvordan du får balance i dit studieliv, handler selvfølgelig rigtig meget om, hvor meget i ubalance du er, og hvad dine andre vigtige punkter er.

Men overvej, hvordan du kan få et helt liv, hvor familie, venner, kæreste og fritidsinteresser får lov til at fylde det, du gerne vil have det til at fylde.

10 tips til at få dit studieliv i balance

En god måde at finde balance på, er ved at lade studiet danne rammen for dit hverdags-liv. Ligesom at fuldtidsjobbet også fylder det meste af hverdagen, når du er færdig. Nogle perioder er der i overarbejde, og i andre kan du gå tidligere hjem.

Det er nemlig vigtigt, at du i undervisningsperioder også finder tid og plads til studiejob, fritidsinteresser og dit sociale liv.

Læs 10 tips til, hvordan du kan lykkes med det:

  • Accepter, at planlægning og struktur er nødvendig
  • Accepter, at du ikke kan nå det hele, og du derfor er nødt til at prioriterer benhårdt.
  • Giv plads til aktiviteter du holder af
  • Giv dig selv tid og rum til at holde helt fri
  • Gør ting, der gør dig glad.
  • Lyt til dig selv og mærk efter, hvad din krop fortæller dig.
  • Vær realistisk omkring, hvad du kan nå og husk at sige nej.
  • Husk, at det ikke er muligt at præstere til perfektion i alt.
  • Gå en tur eller dyrk en anden form for motion. Det giver energi.
  • Få din nattesøvn i en fast døgnrytme.

Det kan være rigtig svært “bare at gøre det”, hvis man først er kørt fast i en rutine, hvor studiet kører på højtryk. Derfor kan det, specielt i starten, måske være en ide, at ligge nogle meget faste regler for hvad du skal gøre, og hvornår.

Overvej om en uddannelse eller kursus i stress, mindfulness eller coaching er en vej til at blive mere reflekteret omkring dit liv og dine valg.

Hvordan starter du op?

Har du fx. sat det som et vigtigt punkt, at du skal have tid til dig selv. Så skemalæg det, eller lav en regel om, hvor mange “fri-aftener” om ugen du skal have - og planlæg alle andre aktiviteter ud fra det. Det er okay at sige nej, eller skubbe kaffeaftalen til ugen efter.

En måde at få styr på både privat tid, vennetid og lektietid er nogle meget faste rammer i en kalender. Så du ved præcis, hvornår du bør læse lektier, og hvornår det er vennerne, der kalder. Her gælder det om, at det er okay, at du ikke blev færdig med hele teksten til i morgen, for det er bare ikke altid, at man når det. Hvis du føler tidsplanlægningen bliver for stram, så løsen hurtigt op, men hav det med i tankerne.

Læs her om, hvorfor det er vigtigt at have balance i livet

Prioritering i studielivet

Hvis du ønsker at opnå balance i dit studieliv, handler det i sidste ende rigtig meget om din prioritering. Hvad er det, du ønsker der skal fylde (mere) i dit liv, og hvad er det, der eventuelt skal ud, for at du kan nå dine mål, og stadig holde gang i studiet.

Men at skabe balance i studiet handler ikke kun om at planlægge og lave struktur, du skal også lave ting der gør, at du trives. Både fysisk og mentalt har du brug for at blive tilfredsstillet udover studiet. Så find det der giver dig energi, og gør mere af det!

Find balance testen her, og find ud af, om du har balance i dit studieliv.

Senest opdateret: 13 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en sygeplejerskestuderende

Sygeplejerskeuddannelsen er en uddannelse, hvor vi lærer vidt og bredt om alt det indebærer at være sygeplejerske i de forskellige sektorer. Dette omfatter blandt andet viden omkring anatomi og fysiologi, sygepleje, farmakologi og lægemiddelregning, etik, kommunikation, sygdomslære og meget mere.   Da jeg gik i gymnasiet, havde jeg biologi som hovedfag, hvilket har interesseret mig så la ...
Læs mere
Sidst opdateret 23-05-2022

Stewardesse uddannelse - Sådan bliver du stewardesse

Har du et godt servicegen og drømmer du om at arbejde mennesker? Så er uddannelsen til kabinepersonale måske noget for dig! Læs mere her om stewardesse uddannelsen, hvad det kræver og hvad arbejdet indebærer. 

Læs mere
Sidst opdateret 24-05-2022

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS. Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2023

Svar på optagelse

Her guider vi dig igennem processen for, hvad der sker, når sløret bliver løftet for, om du kom ind på drømmeuddannelsen, én af dine andre prioriteter, eller om du er en af de uheldige, der desværre ikke kom ind på en uddannelse i år. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Thomas Pape om 'Det gode studieliv'

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for et sundt og godt studieliv. Stresscoach, Thomas Pape, giver dig her sine bedste råd til, hvordan du får din nye hverdag til at hænge sammen. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Idræt, ernæring og velvære

Hvis du har en interesse inden for menneskers sundhed, træning, kost og velbefindende, kan dette uddannelsesområde være noget for dig. Der findes en bred vifte af uddannelser i forskellige retninger. Se dine mange muligheder i guiden her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for design

Hvordan bliver man designer? I denne karriereguide fortæller vi om dine muligheder hvad angår uddannelse, job og karriere inden for design lige fra mode over grafisk design til indretningsarkitektur. Det oplagte valg, hvis du elsker at være kreativ.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Ledelse og administration

Hvad kan jeg blive inden for ledelse, administration og kontor? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en business uddannelse og læse mere om de mange karriereveje i branchen. Bliv inspireret lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2022

Sådan håndterer du eksamensangst

Eksamensangst kommer i mange afskygninger. Nogle gange går klappen ned, mens det andre gange handler om for høje ambitioner. Få her en række redskaber til, hvordan du bedst kommer angsten til livs. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Ny i byen - tips & tricks til dit nye studieliv

Er du flyttet til en ny by for at studere? Find tips & ideer lige her, til at blive bedre bekendt med din nye by og dit nye studie, og hvordan du opbygger et nyt netværk på en naturlig måde.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på et højskoleophold i udlandet lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Den ultimative guide til case competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til. Udforsk mulighederne her.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en farmacistuderende

Farmaciuddannelsen handler helt overordnet om lægemidler. Du vil lære om fremstilling, formulering, anvendelse og virkning af lægemidler. Læs mere om Katrine og hendes valg af studie lige her!

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en multimediedesignstuderende

På multimediedesignuddannelsen arbejder man med brugergrænsefladedesign (UI), brugeroplevelser (UX), webudvikling i form af kodning, indholdsproduktion til digitale medier, teknologi og forretningsforståelse. Du kan læse Johannes beretning om, hvordan det er at gå på en toårig erhvervsuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 04-11-2020

Mød en film- og medievidenskabstuderende

Cecilie har en drøm om at arbejde i tv-branchen, og derfor valgte hun at starte på en uddannelsen inden for film og medier! Du kan her læse mere om, hvorfor Cecilie valgte netop denne uddannelse! Måske bliver du inspireret til dit eget uddannelsesvalg!

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Virtual event: Hvorfor vælge hybrid formatet?

Er der noget, vi har lært med pandemi, nedlukning og restriktioner, så er det, at vi er nødt til at være fleksible og agile. I den forbindelse er virtuel undervisning og virtuelle events virkelig blevet en ting, og noget særligt uddannelsesudbydere er blevet bevidste om. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-01-2023

Studiebyguide - oversigt

Står du overfor et valg om, hvilken studieby du skal studere i, men har du ingen anelse om, hvad du skal vælge? Klik dig igennem vores studiebyguide her og få inspiration til din kommende studieby.

Læs mere
Sidst opdateret 27-10-2022

Det kan du med en uddannelse i hospitality og hotel management

Har du en stor interesse for ledelse og drift inden for turisme, hotelbranchen eller oplevelsesøkonomi? Måske er du faldet over en uddannelse i Hospitality Management eller Hotel Management og har undret dig over, hvad uddannelsen giver dig af muligheder? Vilija Gecaite fra Swiss Education Group vil forsøge at give dig svaret her.

Læs mere
Sidst opdateret 10-05-2023

Hvad er forskellen på EUD og EUX?

Muligheder er mange, når du skal vælge din kommende uddannelse, og der kan nemt opstå forvirring. For hvad er en EUD? Hvad er en EUX? Hvad pokker er egentlig forskellen? Vi gør dig klogere på forskellen mellem EUD og EUX i denne artikel.

Læs mere