Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Læs mere her.

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For, hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle. Det kræver nemlig, at du reflekterer over dit liv, og hvad du har brug for i din hverdag.

Balance for én kan føles alt for firkantet eller for løst for en anden. Derfor kræver balance, at du finder ud af, hvad der lige præcis er med til at give balance i dit studieliv.

Hos studentum.dk har vi set på, hvad Studenterrådgivningen rådgiver til i deres pjece “Et godt studieliv”. Læs med herunder og find ud af, hvordan du får mere i balance i dit studieliv. Husk at tage kontakt til Studenterrådgivningen, hvis du føler, du mangler mere hjælp til at komme i balance.

Hvad er balance i studielivet?

Hvordan ved jeg, om jeg har balance i mit studieliv?

Balance-test

10 tips til at få dit studieliv i balance

Hvordan kick-starter du et liv i balance

Hvad er balance egentlig, og er jeg overhovedet ude af balance?

Som studerende har du ofte gang i flere ting på én gang. Én ting er studiet med alle dets eksamener og tusind siders læsning til i morgen. Men der er også et liv udover studiet, som handler om vennerne, familien, studiejobbet og fritidsinteresserne. Det er her, det kan være svært at balancere livet.

For livet udenfor studiet påvirker også dit studie, og omvendt. Dit studie og dit liv kører ikke to parallelle spor uafhængigt af hinanden, hvorfor de også påvirker hinanden. Hvis kæresten lige er gået, påvirker det studiet, og har du lige dumpet en eksamen, så påvirker det dig også uden for studiet.

Derfor er det vigtigt at snakke om at holde balance

Hvis du er typen, der satser alt på studiet, kan du risikere at opleve en dårlig præstation som den største katastrofe i dit liv fordi det er studiet, der fylder mest.

Nogle graver sig fuldstændig ned i studiet, og har slet ikke et socialt liv ved siden af, og det giver ubalance. Men du bliver faktisk en meget bedre studerende, hvis du har det godt på alle de basale områder i dit liv. Trivsel kræver nemlig balance.

Få 10 tips der får dit studieliv i balance

Så hvordan ved jeg, om jeg har balance i mit studieliv?

Det er vigtigt at pointere, at balance er forskellig fra person til person. Det handler om din følelse. Føler du fx., at studiet har overtaget dit liv, og at en dårlig præsentation nærmest ødelægger dit liv? Så er det måske værd, at overveje, hvordan du kan skabe en bedre balance i dit liv.

En måde at finde ud af, om du har balance i dit studieliv er ved en simpel test.

Balance-test

Forestil dig, at de fire vigtigste områder i dit liv udgøres af en stol.

Hvis vi antager, at studiet er et af de fire vigtigste dele lige nu, skal du altså vælge tre områder, som har en stor betydning for dig udover studiet. Det kunne fx. være venner/familie, fritidsaktiviteter, studiejob, frivillig arbejde, eller tid til dig selv.

Nu skal du tegne en stol. Start med at lave sæde og ryglæn. Nu skal du tegne stolebenene. Hvert ben repræsenterer ét af de områder du har valgt. Tegn derfor hvert ben, lige så langt som du føler, at det fylder i dit liv. Og selvfølgelig også i forhold til de andre områder.

Hvis studiet fylder mest hos dig, skal stolebenet, der repræsentere studiet, selvfølgelig være det længste - og hvor meget mere fylder det så end dine andre vigtige områder?

Hvordan ser din stol ud? Er den i balance? Ville du kunne sætte dig på den?

Det er egentlig ret lige meget, hvordan du tegner din stol, og hvor to- eller tre- dimensionel den er. Øvelsen handler om, at se, hvor din tid ligger i forhold til, hvad du faktisk synes der er vigtigt i dit liv.

Hvis din stol ligner noget ala ovenstående, er det måske her, du skal til at overveje, hvordan du kan få dit liv mere i balance, så alle 4 dele får lige meget opmærksomhed, og du føler en større trivsel i dit liv.

Hvordan får du balance i studielivet?

Dit studie fylder selvfølgelig i dit liv, fordi det er vigtigt. Men det er også vigtigt, at dit liv udvikler sig uden for studiet, så du får ny energi, en social omgangskreds, og kompetencer du kan bruge, når du skal ud og finde fuldtidsarbejde.

Hvordan du får balance i dit studieliv, handler selvfølgelig rigtig meget om, hvor meget i ubalance du er, og hvad dine andre vigtige punkter er.

Men overvej, hvordan du kan få et helt liv, hvor familie, venner, kæreste og fritidsinteresser får lov til at fylde det, du gerne vil have det til at fylde.

10 tips til at få dit studieliv i balance

En god måde at finde balance på, er ved at lade studiet danne rammen for dit hverdags-liv. Ligesom at fuldtidsjobbet også fylder det meste af hverdagen, når du er færdig. Nogle perioder er der i overarbejde, og i andre kan du gå tidligere hjem.

Det er nemlig vigtigt, at du i undervisningsperioder også finder tid og plads til studiejob, fritidsinteresser og dit sociale liv.

Læs 10 tips til, hvordan du kan lykkes med det:

  • Accepter, at planlægning og struktur er nødvendig
  • Accepter, at du ikke kan nå det hele, og du derfor er nødt til at prioriterer benhårdt.
  • Giv plads til aktiviteter du holder af
  • Giv dig selv tid og rum til at holde helt fri
  • Gør ting, der gør dig glad.
  • Lyt til dig selv og mærk efter, hvad din krop fortæller dig.
  • Vær realistisk omkring, hvad du kan nå og husk at sige nej.
  • Husk, at det ikke er muligt at præstere til perfektion i alt.
  • Gå en tur eller dyrk en anden form for motion. Det giver energi.
  • Få din nattesøvn i en fast døgnrytme.

Det kan være rigtig svært “bare at gøre det”, hvis man først er kørt fast i en rutine, hvor studiet kører på højtryk. Derfor kan det, specielt i starten, måske være en ide, at ligge nogle meget faste regler for hvad du skal gøre, og hvornår.

Overvej om en uddannelse eller kursus i stress, mindfulness eller coaching er en vej til at blive mere reflekteret omkring dit liv og dine valg.

Hvordan starter du op?

Har du fx. sat det som et vigtigt punkt, at du skal have tid til dig selv. Så skemalæg det, eller lav en regel om, hvor mange “fri-aftener” om ugen du skal have - og planlæg alle andre aktiviteter ud fra det. Det er okay at sige nej, eller skubbe kaffeaftalen til ugen efter.

En måde at få styr på både privat tid, vennetid og lektietid er nogle meget faste rammer i en kalender. Så du ved præcis, hvornår du bør læse lektier, og hvornår det er vennerne, der kalder. Her gælder det om, at det er okay, at du ikke blev færdig med hele teksten til i morgen, for det er bare ikke altid, at man når det. Hvis du føler tidsplanlægningen bliver for stram, så løsen hurtigt op, men hav det med i tankerne.

Læs her om, hvorfor det er vigtigt at have balance i livet

Prioritering i studielivet

Hvis du ønsker at opnå balance i dit studieliv, handler det i sidste ende rigtig meget om din prioritering. Hvad er det, du ønsker der skal fylde (mere) i dit liv, og hvad er det, der eventuelt skal ud, for at du kan nå dine mål, og stadig holde gang i studiet.

Men at skabe balance i studiet handler ikke kun om at planlægge og lave struktur, du skal også lave ting der gør, at du trives. Både fysisk og mentalt har du brug for at blive tilfredsstillet udover studiet. Så find det der giver dig energi, og gør mere af det!

Find balance testen her, og find ud af, om du har balance i dit studieliv.


Annoncer