3 gode råd til at score studiejobbet

Når du leder efter et studiejob, kan det være svært at gennemskue, hvad arbejdsgiveren efterspørger. Få tre gode råd til at score studiejobbet her.

3 gode råd til at score studiejobbet | Læs mere i vores guide her

Succes på studiet er meget mere end at gennemføre på normeret tid med gode karakterer. Når du skal ud på arbejdsmarkedet og kæmpe om drømmejobbet, er det nemlig ikke altid en mønsterstuderende, som er øverst på arbejdsgivernes ønskeliste. De leder efter en kandidat, der har kompetencer, som kan løse et aktuelt behov - og her er det erfaringer fra den virkelige verden, der gælder. 

Ved at tage i praktik eller have et relevant studiejob får du de eftertragtede erfaringer fra den virkelige verden, der er guld værd på dit CV. Begge dele viser nemlig en potentiel arbejdsgiver, at du ved, hvordan du skal begå dig på en arbejdsplads. Vigtigst af alt viser de, at du kan mere end referere til støvede teorier. Du kan også bruge teorierne i praksis til at løse en konkret problemstilling i en virksomhed. Men hvordan scorer du det perfekte studiejob eller den fede praktikplads? Vi har samlet tre gode råd til dig, der er sulten efter at prøve dine kompetencer af i praksis og få nye byggesten til dit CV.

1. Brug dit netværk i jagten på studiejobbet

Ligesom på det arbejdsmarked, som du kommer ud på som nyuddannet, bliver mange studiejobs besat uden nogensinde at have været slået op. Det samme gælder for praktikpladser. Ofte anbefaler en tidligere studentermedhjælper en studiekammerat til stillingen, når de selv søger videre. I andre tilfælde finder virksomhederne den rette kandidat til studiejob eller et praktikophold via de ansattes netværk eller via sociale kanaler.

Er du studerende på jagt efter et studiejob eller en praktikplads, bør du derfor altid holde øjne og ører åbne både i dit personlige netværk og online. Følg f.eks. virksomheder, som du godt kunne tænke dig at arbejde hos online. Måske dukker drømmejobbet op der.

Få flere gode råd til at udbygge dit netværk online her.

2. Søg målrettet og uopfordret

Er du den ambitiøse type, der ved lige præcis, hvad du vil og hvor? Så er den uopfordrede ansøgning måske den rigtige vej til studiejobbet for netop dig. Research, timing og præsentation er altafgørende for at finde dit studiejob på denne måde. Husk altid at finde en konkret kontaktperson, som du kan sende din ansøgning til og overvej, om du vil ringe på forhånd. Den uopfordrede ansøgning til et studiejob eller en praktikplads kan nemlig aldrig stå alene. Du bør koordinere din indsats enten ved at ringe til virksomheden. Du kan også tage fat i dem personligt på en karrieremesse, ved et arrangement i virksomheden eller lignende. Det giver dig mulighed for at få fingeren på pulsen og indsamle guldkorn til ansøgningen.

Tips til den uopfordrede ansøgning

Når du skriver en uopfordret ansøgning til et studiejob, skal du altid være fokuseret og tage udgangspunkt i, at du skal sælge lige præcis det, som du kan, til en virksomhed, der ikke er opmærksom på, at de har behov for netop dine kompetencer. Byg derfor din ansøgning op med:

  • En fængende overskrift
  • Et tilbud, som de ikke kan modstå
  • Et resumé om dig og relevante informationer om din baggrund

Ved den uopfordrede ansøgning er bolden på din halvdel. Vær derfor fokuseret og angiv, hvordan du vil følge op. Sidst men ikke mindst skal du huske kontaktinformationer og et skræddersyet CV.

3. Søg studiejob og praktik i jobbanker

Statistikker peger på, at op mod hver anden rekruttering sker via netværk. Det er naturligvis mange, men du bør også investere noget tid i at sende ansøgninger til opslåede stillinger selvom, der er mange om buddet.

Der er flere gode jobbanker på nettet, der er målrettet studerende. Nogle af de mest populære er Studiejob-danmark.dkgo.dk og jobbank.dk, men de fleste studiesteder har også virtuelle opslagstavler, hvor det godt kan betale sig at følge godt med.

Finder du et opslag til netop det studiejob eller den praktikplads, som du drømmer om, er det vigtigt, at du ikke bare sender en standardansøgning og et standard-CV afsted. Brug tid på at sætte dig ind i virksomhedens behov og formulere, hvorfor netop du, er den rette til at løse behovet.

Neden for har vi samlet nogle tips til din ansøgning og dit CV. Følger du dem, er du godt på vej til at sikre, at netop din ansøgning ikke ryger nederst i bunken.

Tips til din ansøgning og dit CV

Uanset om du søger et opslået studiejob eller uopfordret, er det essentielt, at din ansøgning tydeligt viser, hvorfor du brænder for netop dette job. Når du skriver ansøgning, bør du derfor altid sørge for at besvare disse tre spørgsmål:

  • Hvorfor vil du arbejde for netop denne virksomhed?
  • Hvordan du er unik; dvs. hvad kan du, som ingen anden ansøger kan?
  • Hvordan dine kompetencer passer til virksomhedens behov?

Husk altid, at du som studerende ikke har den nødvendige ballast til at løfte hele virksomheden. Det forventer de heller ikke, når de læser din ansøgning. Så vær ydmyg og udstrål, at du er sulten efter at tage fat og arbejde hårdt for at lære.

I ansøgningen er det altså din motivation, og hvordan dine kompetencer matcher virksomhedens behov, der er i fokus. Dit CV er et vigtigt supplement, hvor fakta er i fokus. Her skal du kort og præcist præsentere dig selv og din baggrund. Brug punktformer og hold en klar struktur. Det skal være en appetitvækker, der giver den potentielle arbejdsgiver svar på, at du har de formelle kvalifikationer i orden.


Studiejob og praktik baner vejen til det første job

Er du i tvivl, om du har tid til et job ved siden af studierne, eller giver dit studie ikke mulighed for et praktikophold uden, at det forlænger din studietid? Når man ser på tallene fra de fleste dimittendundersøgelser, er du slet ikke tvivl om, at det er en investering i din fremtid at få studierelevant erhvervserfaring. Ikke alene er der hvert år mange studerende, der konverterer deres studiejob eller praktikplads til en fuldtidsstilling i samme virksomhed. Statistikker peger også på, at særligt erfaringerne fra et studiejob var det, der gjorde udslaget og banede vejen til det første job.

Så der er ingen undskyldning. Brug rådene oven for og skyd genvej til arbejdsmarkedet med et studiejob eller en periode i praktik. Held og lykke med din jobsøgning!


Annoncer