Vis studentum.dk som: Mobile

Følg en sygeplejerskestuderende i Ghana


Rikke med et af de lokale børn- Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan!

Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

- Vi kom helt ud i ekstremerne. Sult, tørst, ingen kloakering og langt over halvdelen af tiden var vi uden strøm. Der gik geder og høns rundt inde i lokalerne på Sundhedsklinikken, der mest af alt lignede noget fra krigstiden eller et støvet loftsrum, der ikke var blevet rørt i mange år. Folk var så syge og havde så lidt. Hver gang man hjalp en, gjorde det derfor virkelig en forskel. Det var noget, der både gjorde et stort fagligt og personligt indtryk.

Studietur til Afrika er en ’Once in a lifetime’ oplevelse

Beslutningen om at tage til Ghana lå ikke lige for, da Rikke skulle planlægge indholdet af det valgfrie modul 13 på sygeplejerskeuddannelsen. Her kan man sætte op til tre ønsker på sin prioriteringsliste. Som for mange andre sygeplejestuderende var valgfagene ’Akut sygeplejepraksis’ og ’Børn og unges sundhed og sygdom’ øverst på ønskelisten til at begynde med.

- Jeg var bestemt tiltrukket af valgfaget ’Global Health’, der gav mulighed for at rejse til Ghana, Kina eller Palæstina og arbejde med folkesundhed i et helt andet perspektiv. Men når man som jeg har mand og to børn, så jeg ikke det som en realistisk mulighed at rejse væk i en måned.

Hun tog det alligevel op med sin mand, der hurtigt kunne mærke, hvor meget hun brændte for det og forsikrede hende om, at han nok skulle få enderne til at mødes på hjemmefronten.

- For at sige det med min mands ord, så er det virkelig ’Once in a lifetime’, at man får chancen for at komme til et uland på denne her måde, så han gav mig fuld opbakning. Hvis ikke han havde presset så meget på for, at jeg skulle springe ud i det, er jeg ikke sikker på, at jeg var taget afsted.

Efter mange overvejelser sendte Rikke sin ansøgning. Det er en beslutning, som hun ikke har fortrudt siden. Under studieturen holdte hun løbende kontakt med familien via Skype og ved at dele billeder på Instagram, så børnene kunne følge med i oplevelserne.

Sygeplejerske i Ghana i teori og praksis

Folkesundhed i ulande i teori og praksis

Valgfaget ’Global Health’ kombinerer teori om menneskerettigheder og folkesundhed i et globalt perspektiv med besøg i lokale sundhedsklinikker, sundhedsprojekter og lignende. Her bliver de sygeplejestuderende inddelt i grupper, der arbejder med oplysning og undervisning.

- Vores gruppe underviste i håndhygiejne. Vi tog udgangspunkt i en tidligere eksamensopgave, men det blev hurtigt tydeligt for os, at der er nogle helt andre problematikker, når der ikke er kloakering og adgang til rindende vand. Det var en udfordring i sig selv at forklare, hvorfor det er nødvendigt at gå ud til brønden og vaske hænder, inden for eksempel en vaccination. Det var voksne mennesker, som aldrig i deres liv er blevet introduceret til håndvask eller i det hele taget introduceret til nogle form for håndhygiejne.

Den sidste uge af forløbet er dedikeret til en skriftlig opgave. Det er valgfrit, om man skriver opgaven i Ghana eller i Danmark. Til trods for at der ikke altid adgang til strøm eller internet, er der store fordele ved at blive i Ghana, mens man skriver.

- For mig var det et naturligt at blive så længe som muligt i Ghana. Ikke bare fordi, at det nok er den eneste gang i mit liv, at jeg kommer dertil og ikke mindst så tæt på sundhedstilbuddene der. Mens jeg skrev opgaven, var det også en fordel at være i de forhold, som adskiller arbejdet med folkesundhed i ulande så meget fra arbejdet herhjemme.

Erfaringerne kan også bruges i arbejdet som sygeplejerske i Danmark

Selvom forholdene i Ghana er langt fra standarden på de danske sygehuse, er Rikke ikke i tvivl om, at erfaringerne fra studieturen også kan bruges herhjemme. Efter sin sidste eksamen i sommers, fik hun arbejde på et neurologisk sengeafsnit.

- Vi har mange patienter med kognitive skader. I kommunikationen med dem, kan jeg mærke, at mine erfaringer fra Ghana gør en forskel. Jeg har virkelig lært, at gøre kommunikationen simpel. En kognitiv skadet patient kan ikke rumme og forstå lange teoretiske forklaringer om sin tilstand, men bør alligevel behandles og tillales til med respekt, som en hver anden patient.

Hun peger på, at det er en kunst at holde kommunikationen meget simpel samtidig med, at man taler til patienten med værdighed.

- Der er ingen af mine patienter, der skal tales til som var de 3 år og heller ingen pårørende, der skal føle, at jeg taler ned til deres far eller mor. Nogle kognitive skadede patienter, har mistet forståelse og normsæt for helt almindelige basale ting, som skal forklares igen og igen med en hvis værdighed. Det er fuldstændig på samme måde, som vi i Ghana skulle undervise voksne mennesker i simpel håndhygiejne som for eksempel at vaske hænder efter af have besørget, i vigtigheden af at vaskehænder imellem hver patient og så videre.

Det er imidlertid særligt i forhold til patienter med en anden etnisk baggrund, at Rikke kan mærke en forskel. Her gør kulturforskelle, at det, der er ment som en hjælp, hurtigt kan virke som et overgreb.

- Selvom de patienter, som jeg mødte i Ghana, var virkelig syge af for eksempel malaria, aids og alt muligt andet, så var der ikke noget klynk. De klarede i høj grad sig selv, og man lærte hurtigt at aflæse deres forventninger og personlige grænser. Den evne har jeg meget glæde af, når jeg har patienter med en anden kulturel og etnisk baggrund at gøre i mit arbejde som sygeplejerske.

At vælge rejsen til Ghana har givet Rikke en lang række faglige og erfaringer, som alle gør, at hun ikke er i tvivl, når man spørger hende, om hun vil anbefale ’Global Health’ til andre.

Ghana er kontrasternes land


Fakta om ’Global Health’ og modul 13

Modul 13 på de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser er din mulighed for at sætte dit personlige præg på din uddannelse. Her kan du vælge mellem:

  • Teoretiske, praktiske eller kliniske valgfag på tværs af uddannelserne
  • Valgmoduler i Danmark eller i udlandet, der kan være tilrettelagt af dig selv

Vil du tage dit modul 13 i udlandet skal du kontakte den internationale koordinator på dit uddannelsessted.

Det samlede omfang af modul 13 er 10 ECTS. Vælger du ’Global Health’ får du 4 ECTS teori og 6 ECTS klinik. Selve undervisningen er gratis, men du betaler selv for vaccinationer, flybilletter mv.

Læs mere om sygeplejerskeuddannelsen

Tilbage til udlandsguiden

Senest opdateret: 05 feb 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 15-03-2019

Derfor skal du lære et nyt sprog!

At lære et nyt sprog er en af de bedste investeringer du kan foretage dig her i livet. Du bliver ikke bare mere selvstændig i din omgang med mennesker over hele verden, du træner faktisk også din hjerne helt optimalt, ligesom du øger dine kvalifikationer som fremtidige arbejdsgivere er ganske interesserede i.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Guide: Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 19-10-2016

Tjekliste for udlandsstudier

Når du skal på udveksling er der mange ting du skal have styr på inden afrejse. Hvordan er det nu lige med pas, adresseændring, flybilletter, forsikringer og alt det der? Her får du en hurtig tjekliste over alt, du skal huske. Følg den og få en god start på dit udlandsophold.

Læs mere
Sidst opdateret 09-01-2018

Gi’ din karriere et boost - med en udveksling

Har du overvejet at tage på udveksling? Enten med eller udenom studiet? Vi har samlet 6 gode grunde til, hvorfor det er en god ide! 

Læs mere
Sidst opdateret 12-08-2016

3 tips til din legatsøgning - sådan får du legatet

Et udlandsophold er en investering i din fremtid. Du får et internationalt netværk, lærer en ny kultur at kende og får en erfaring på dit CV, der er guld værd, når du skal søge dit første job.Men hvad med økonomien? Her samler vi vores bedste tips til legatsøgning til dig, der drømmer om at studere i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2019

7 sprogtips til dit udvekslingsophold

Få 7 gode sprogtips til dit udvekslingsophold lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2016

Praktik i Grønland

”Naturen i Grønland er jo virkelig fascinerende. Praktikopholdet har også udviklet mig meget både personligt og fagligt. Jeg blev kastet ud i nogle ting, som jeg måske ikke ellers ville gøre – eller som jeg ville sige nej til herhjemme,” fortæller Malene Hykkelbjerg Nielsen på 22 år om sit ni uger lange praktikophold i Grønland.

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Tre bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Ryk praktikken til nye himmelstrøg - Vælg praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 23-02-2018

Fire studerende: Derfor bør du tage i praktik

Gør teori til praksis og få erfaring på dit CV. Gør som Caroline, Laura, Thilde og Jonas og tag i praktik under din uddannelse. Læs om deres oplevelser med praktik her. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-10-2017

FAQ om udveksling og udlandsstudier

Du vil gerne studere i udlandet. God beslutning, men du har sikkert en masse spørgsmål om, hvordan du lige griber det hele an. Helt forståeligt, og vi har derfor samlet de 10 hyppigste spørgsmål og svar lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Bliv klar til din karriere med et udenlandsophold

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-04-2016

Overvejer du frivilligt arbejde i udlandet? Få 5 bud her

Frivilligt arbejde i udlandet bidrager blandt andet til bedre sprogkundskaber og kulturforståelse.Der er mulighed for at arbejde med dyr, gadebørn, miljø, undervisning og meget andet. Endelig vil du med et frivilligt arbejde i udlandet blive udfordret og få erfaringer, som anerkendes både i erhvervslivet og uddannelsessektoren. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv