Vis studentum.dk som: Mobile

Følg en sygeplejerskestuderende i Ghana


Rikke med et af de lokale børn- Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan!

Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

- Vi kom helt ud i ekstremerne. Sult, tørst, ingen kloakering og langt over halvdelen af tiden var vi uden strøm. Der gik geder og høns rundt inde i lokalerne på Sundhedsklinikken, der mest af alt lignede noget fra krigstiden eller et støvet loftsrum, der ikke var blevet rørt i mange år. Folk var så syge og havde så lidt. Hver gang man hjalp en, gjorde det derfor virkelig en forskel. Det var noget, der både gjorde et stort fagligt og personligt indtryk.

Studietur til Afrika er en ’Once in a lifetime’ oplevelse

Beslutningen om at tage til Ghana lå ikke lige for, da Rikke skulle planlægge indholdet af det valgfrie modul 13 på sygeplejerskeuddannelsen. Her kan man sætte op til tre ønsker på sin prioriteringsliste. Som for mange andre sygeplejestuderende var valgfagene ’Akut sygeplejepraksis’ og ’Børn og unges sundhed og sygdom’ øverst på ønskelisten til at begynde med.

- Jeg var bestemt tiltrukket af valgfaget ’Global Health’, der gav mulighed for at rejse til Ghana, Kina eller Palæstina og arbejde med folkesundhed i et helt andet perspektiv. Men når man som jeg har mand og to børn, så jeg ikke det som en realistisk mulighed at rejse væk i en måned.

Hun tog det alligevel op med sin mand, der hurtigt kunne mærke, hvor meget hun brændte for det og forsikrede hende om, at han nok skulle få enderne til at mødes på hjemmefronten.

- For at sige det med min mands ord, så er det virkelig ’Once in a lifetime’, at man får chancen for at komme til et uland på denne her måde, så han gav mig fuld opbakning. Hvis ikke han havde presset så meget på for, at jeg skulle springe ud i det, er jeg ikke sikker på, at jeg var taget afsted.

Efter mange overvejelser sendte Rikke sin ansøgning. Det er en beslutning, som hun ikke har fortrudt siden. Under studieturen holdte hun løbende kontakt med familien via Skype og ved at dele billeder på Instagram, så børnene kunne følge med i oplevelserne.

Sygeplejerske i Ghana i teori og praksis

Folkesundhed i ulande i teori og praksis

Valgfaget ’Global Health’ kombinerer teori om menneskerettigheder og folkesundhed i et globalt perspektiv med besøg i lokale sundhedsklinikker, sundhedsprojekter og lignende. Her bliver de sygeplejestuderende inddelt i grupper, der arbejder med oplysning og undervisning.

- Vores gruppe underviste i håndhygiejne. Vi tog udgangspunkt i en tidligere eksamensopgave, men det blev hurtigt tydeligt for os, at der er nogle helt andre problematikker, når der ikke er kloakering og adgang til rindende vand. Det var en udfordring i sig selv at forklare, hvorfor det er nødvendigt at gå ud til brønden og vaske hænder, inden for eksempel en vaccination. Det var voksne mennesker, som aldrig i deres liv er blevet introduceret til håndvask eller i det hele taget introduceret til nogle form for håndhygiejne.

Den sidste uge af forløbet er dedikeret til en skriftlig opgave. Det er valgfrit, om man skriver opgaven i Ghana eller i Danmark. Til trods for at der ikke altid adgang til strøm eller internet, er der store fordele ved at blive i Ghana, mens man skriver.

- For mig var det et naturligt at blive så længe som muligt i Ghana. Ikke bare fordi, at det nok er den eneste gang i mit liv, at jeg kommer dertil og ikke mindst så tæt på sundhedstilbuddene der. Mens jeg skrev opgaven, var det også en fordel at være i de forhold, som adskiller arbejdet med folkesundhed i ulande så meget fra arbejdet herhjemme.

Erfaringerne kan også bruges i arbejdet som sygeplejerske i Danmark

Selvom forholdene i Ghana er langt fra standarden på de danske sygehuse, er Rikke ikke i tvivl om, at erfaringerne fra studieturen også kan bruges herhjemme. Efter sin sidste eksamen i sommers, fik hun arbejde på et neurologisk sengeafsnit.

- Vi har mange patienter med kognitive skader. I kommunikationen med dem, kan jeg mærke, at mine erfaringer fra Ghana gør en forskel. Jeg har virkelig lært, at gøre kommunikationen simpel. En kognitiv skadet patient kan ikke rumme og forstå lange teoretiske forklaringer om sin tilstand, men bør alligevel behandles og tillales til med respekt, som en hver anden patient.

Hun peger på, at det er en kunst at holde kommunikationen meget simpel samtidig med, at man taler til patienten med værdighed.

- Der er ingen af mine patienter, der skal tales til som var de 3 år og heller ingen pårørende, der skal føle, at jeg taler ned til deres far eller mor. Nogle kognitive skadede patienter, har mistet forståelse og normsæt for helt almindelige basale ting, som skal forklares igen og igen med en hvis værdighed. Det er fuldstændig på samme måde, som vi i Ghana skulle undervise voksne mennesker i simpel håndhygiejne som for eksempel at vaske hænder efter af have besørget, i vigtigheden af at vaskehænder imellem hver patient og så videre.

Det er imidlertid særligt i forhold til patienter med en anden etnisk baggrund, at Rikke kan mærke en forskel. Her gør kulturforskelle, at det, der er ment som en hjælp, hurtigt kan virke som et overgreb.

- Selvom de patienter, som jeg mødte i Ghana, var virkelig syge af for eksempel malaria, aids og alt muligt andet, så var der ikke noget klynk. De klarede i høj grad sig selv, og man lærte hurtigt at aflæse deres forventninger og personlige grænser. Den evne har jeg meget glæde af, når jeg har patienter med en anden kulturel og etnisk baggrund at gøre i mit arbejde som sygeplejerske.

At vælge rejsen til Ghana har givet Rikke en lang række faglige og erfaringer, som alle gør, at hun ikke er i tvivl, når man spørger hende, om hun vil anbefale ’Global Health’ til andre.

Ghana er kontrasternes land


Fakta om ’Global Health’ og modul 13

Modul 13 på de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser er din mulighed for at sætte dit personlige præg på din uddannelse. Her kan du vælge mellem:

  • Teoretiske, praktiske eller kliniske valgfag på tværs af uddannelserne
  • Valgmoduler i Danmark eller i udlandet, der kan være tilrettelagt af dig selv

Vil du tage dit modul 13 i udlandet skal du kontakte den internationale koordinator på dit uddannelsessted.

Det samlede omfang af modul 13 er 10 ECTS. Vælger du ’Global Health’ får du 4 ECTS teori og 6 ECTS klinik. Selve undervisningen er gratis, men du betaler selv for vaccinationer, flybilletter mv.

Læs mere om sygeplejerskeuddannelsen

Tilbage til udlandsguiden

Senest opdateret: 05 feb 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 29-10-2015

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2019

Sundhedsfaglig rejse i sabbatåret med Try Medics

Overvejer du en sundhedsfaglig uddannelse? Kom 4-12 uger i observationspraktik på et hospital i udlandet og få indsigt i sundhedsfagligt arbejde ved at følge hospitalspersonale.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Tre bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Ansøgningsfrister til uddannelse i udlandet

Hvis du vil studere i udlandet er det en god idé at være ude i god tid! Planlægningen af et studieophold i udlandet kan være en lang proces, og der er mange ting, som du skal huske. Her får du et hurtigt overblik over ansøgningsfrister i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - Graduate Management Admission Test

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

3 gode råd til at score studiejobbet

Når du skal ud på arbejdsmarkedet og kæmpe om drømmejobbet, er det ikke en mønsterstuderende, som er øverst på arbejdsgivernes ønskeliste. De leder efter en kandidat, der har kompetencer, som kan løse et aktuelt behov - og her er det erfaringer fra den virkelige verden, der gælder. Få tre gode råd til at få nye byggesten til dit CV i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 29-04-2016

Overvejer du frivilligt arbejde i udlandet? Få 5 bud her

Frivilligt arbejde i udlandet bidrager blandt andet til bedre sprogkundskaber og kulturforståelse.Der er mulighed for at arbejde med dyr, gadebørn, miljø, undervisning og meget andet. Endelig vil du med et frivilligt arbejde i udlandet blive udfordret og få erfaringer, som anerkendes både i erhvervslivet og uddannelsessektoren. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2018

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2016

Praktik i Grønland

”Naturen i Grønland er jo virkelig fascinerende. Praktikopholdet har også udviklet mig meget både personligt og fagligt. Jeg blev kastet ud i nogle ting, som jeg måske ikke ellers ville gøre – eller som jeg ville sige nej til herhjemme,” fortæller Malene Hykkelbjerg Nielsen på 22 år om sit ni uger lange praktikophold i Grønland.

Læs mere
Sidst opdateret 07-10-2019

Alt du skal vide om TOEFL-testen

Du er nok stødt på TOEFL en del gange, når du har set på uddannelser i USA eller andre engelsksprogede lande. Det er ikke tilfældigt. Sprogtesten har nemlig mere end 50 år bag sig. I dag er der mere end 9.000 universiteter i verden, der kræver, at du har bestået TOEFL.

Læs mere
Sidst opdateret 12-08-2016

3 tips til din legatsøgning - sådan får du legatet

Et udlandsophold er en investering i din fremtid. Du får et internationalt netværk, lærer en ny kultur at kende og får en erfaring på dit CV, der er guld værd, når du skal søge dit første job.Men hvad med økonomien? Her samler vi vores bedste tips til legatsøgning til dig, der drømmer om at studere i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2019

7 sprogtips til dit udvekslingsophold

Få 7 gode sprogtips til dit udvekslingsophold lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-01-2018

Gi’ din karriere et boost - med en udveksling

Har du overvejet at tage på udveksling? Enten med eller udenom studiet? Vi har samlet 6 gode grunde til, hvorfor det er en god ide! 

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Guide: Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 31-05-2016

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 04-10-2017

HF-enkeltfag som fjernundervisning i udlandet

Vil du gerne bruge dit sabbatår på at rejse, men mangler fag til at kunne søge ind på dit drømmestudie? Så tag HF-enkeltfag som fjernstudie i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Overvejer du at studere i udlandet? Få 6 fordele her!

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. Er du nervøs for at komme afsted? "But what if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?" - Der er ingen grund til ikke at springe ud i det!

Læs mere
Sidst opdateret 15-03-2019

Derfor skal du lære et nyt sprog!

At lære et nyt sprog er en af de bedste investeringer du kan foretage dig her i livet. Du bliver ikke bare mere selvstændig i din omgang med mennesker over hele verden, du træner faktisk også din hjerne helt optimalt, ligesom du øger dine kvalifikationer som fremtidige arbejdsgivere er ganske interesserede i.

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby