SOSU hjælper uddannelse

Gør en forskel for de ældre

Tag første trin på social- og sundhedsuddannelsen og bliv SOSU hjælper: et job med mening, hvor du gør en konkret forskel for andre mennesker. Efter bare 14 måneder er du klar til at gå direkte i job i hjemmeplejen eller på et plejehjem.
Viser 1-20 af 25
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-20 af 25
1
2

Tag en SOSU hjælper uddannelse - og vær noget for andre

Kan du lide at gøre en forskel, og er du god til at skabe tillid til mennesker i alle aldre og samfundsgrupper? Leder du efter en indgang til sundhedssektoren, hvor du kommer hurtigt ud i virkeligheden og arbejder med mennesker? Så er en uddannelse til social- og sundhedshjælper måske noget for dig.

Vær noget for andre - Bliv SOSU hjælper

Hvad laver en social- og sundhedshjælper?

Som social- og sundhedshjælper er dit arbejde at give pleje og omsorg. Du kommer til at løse en bred vifte af opgaver inden for praktisk omsorg og hjælp i boligen og i forhold til den personlige pleje. Det kan for eksempel være hjælp til:

 • Tandbørstning og bad eller vask
 • Påklædning, barbering og redning af hår
 • Sengeredning, oprydning og rengøring
 • Madlavning og indkøb
 • Hjælp til personlig pleje

Du vil typisk komme til at arbejde i hjemmeplejen, i beskyttede boliger eller på et plejehjem, hvor du ofte vil være den, der har den tætteste kontakt med den enkelte borger. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, om borgeren trives, eller om der eventuelt er symptomer eller ændringer i borgerens formåen, der kræver vurdering. Oplever du dette, refererer du på de fleste arbejdspladser til en sosu assistent, der skal bringe dine observationer videre.

Hvem kan blive social- og sundhedshjælper?

Du kan søge ind på en SOSU hjælper uddannelse, når du har afsluttet 9. eller 10. klasse i folkeskolen. Inden du kan starte på uddannelsen skal du gennemføre grundforløb 1 og 2 på hver 20 uger, hvis du søger ind op til et år efter, du forlod folkeskolen. Er det længere tid siden, kan du begynde direkte på grundforløb 2, mens der er særlige regler for dig, der er over 25 år. Du kan læse mere om optagelseskravene til SOSU uddannelsen her.

Hvor lang tid tager en SOSU hjælper uddannelse?

Det tager et år og to måneder at blive færdiguddannet social- og sundhedshjælper, hvor du undervejs har fire skoleperioder på i alt 17 uger. På social- og sundhedsskolen får du undervisning i grundfagene dansk, engelsk og naturfag samt fagene:

 • Social- og sundhedssektoren
 • Pleje og dokumentation
 • Rehabilitering og social- og sundhedsfaglig indsats
 • Psykologi og kommunikation
 • Arbejdsmiljø og ergonomi

Under uddannelsen er du i praktik i hjemmeplejen og på plejehjem i den kommune, hvor du er ansat som SOSU elev., hvor du får rig lejlighed til at omsætte teorien til praksis.

Hvad er mine fremtidsmuligheder som SOSU hjælper? 

Der er generelt gode jobmuligheder for social- og sundhedshjælpere i hele landet. Efter din SOSU hjælper uddannelse, har du første trin på social- og sundhedsuddannelsen og kan gå direkte i job. Du kan også vælge at tage andet trin og åbne op til flere muligheder med en sosu assistent uddannelse

Lyder en SOSU hjælper uddannelse som noget for dig? Klik dig videre i oversigten oven for og læs mere om uddannelsen på de enkelte social- og sundhedsskoler.

Hvad får man i løn som SOSU medarbejder

Som ny-uddannet SOSU medarbejder vil din løn som regel afhænge af din arbejdsplads. I følge sosu.nu var den gennemsnitlige startløn for en ny-uddannet sosu medarbejder i 2019 27.226 kr. for en offtenlig ansat og 33.886 kr. for en privatansat. Dog skal du forvente at lønnen varierer alt efter kvalifikationer og ansættelse. Du kan forvente at tjene mellem 22.000 og 35.000 kr. Du kan se mere om hvad man tjener med forskellige uddannelser her.

Hvad er forskellen på en sosu hjælper og en sosu assistent? 

Som SOSU hjælper består dine primære opgaver i at udøve omsorg, pleje og praktisk hjælp for borgeren. Dit formål er at fremme livskvalitet hos borgerne gennem støtte og motivation. 

Som SOSU assistent vil du påtage dig mere ansvar end en SOSU hjælper. Du vil have delvist ansvar for medicinering, samtidig med at du vil skulle koordinere opgaver mellem teams og personale. Du vil have ansvar for at udføre og koordinere opgaver, der består af grundlæggende pleje og rehabilitering af borgeren.

Hvordan bliver man SOSU hjælper?

Hvis du vil uddanne dig til SOSU hjælper tager det som regel 2 år og 2 måneder. Du har adgang til uddannelsen, hvis du har bestået folkeskolens afgangseksamen eller tilsvarende. 

Under uddannelsen kan du få SU og elevløn. 

FAQ

 • En uddannelse til SOSU hjælper vil typisk tage omkring 2 år og 2 måneder. Uddannelsen består af hovedforløb og et eller to grundforløb, afhængig af din alder og din uddannelsessituation. Varigheden af en SOSU hjælper uddannelse afhænger derfor af forskellige faktorer, men du skal som hovedregel regne med i omegnen af 2 års varighed.

 • Indkomsten som SOSU hjælper afhænger af flere forskellige faktorer. For eksempel har det noget at sige, om du er i beskæftigelse som ufaglært SOSU hjælper eller faglært SOSU hjælper. Derudover afhænger lønnen også af faktorer som ansættelsesforhold, erfaring og hvor i landet, du er ansat som SOSU hjælper.

 • Som SOSU hjælper eller social- og sundhedshjælper, er din vigtigste opgave at give pleje og omsorg og så vidt muligt hjælpe borgeren med at skabe et værdigt hverdagsliv. Afhængigt af dine ansættelsesforhold og din arbejdsgiver kan typiske arbejdsopgaver bestå i bl.a. rengøring, indkøb, hjælpe med borgerens personlige pleje og madlavning.

 • Forskellen mellem SOSU hjælper og SOSU assistent findes - foruden uddannelsesniveau og kompetencer - i arbejdsopgaverne og ansvarsområder. Som SOSU hjælper består dine primære opgaver i at udøve omsorg, pleje og praktisk hjælp for borgeren, mens du som SOSU assistent får ansvarsområder som bl.a. ansvar for medicinering og koordinering af opgaver og informationer mellem teams.

 • Når du er færdig med din SOSU hjælper uddannelse, vil du have mulighed for at læse videre til SOSU assistent, hvor du kan få merit. I praksis betyder det, at du kan få afkortet ca. et halvt år af SOSU assistent uddannelsen, hvis du allerede er uddannet SOSU hjælper. Som SOSU hjælper kan du derudover udbygge dine kompetencer med efteruddannelse, bl.a. i form af arbejdsmarkedsuddannelse (AMU).

Ønskeliste

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Åbent hus
maj 2024
ma
ti
on
to
fr
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9