Vis studentum.dk som: Mobile

Sundhed og omsorg - Karriereguide


En karriere inden for sundhed og omsorg er for dig, der vil arbejde med mennesker. Jobmulighederne er mange lige fra behandling og pleje til sundhedsfremme og velvære. Fællesnævneren for alle jobs på sundhedsområdet er, at du arbejder med andre menneskers trivsel og velbefindende.

I denne karriereguide får du inspiration til at finde dit drømmejob inden for sundhed og omsorg. Vi giver dig også forslag til, hvilke uddannelser der matcher bedst med dine kompetencer og det, som du brænder for.

Arbejdspladser i det danske sundhedsvæsen

Det danske sundhedsvæsen byder på et væld af karrieremuligheder for dig, der vil arbejde med mennesker. Her er langt de fleste i primærsektoren, hvor du vil komme til at have den primære kontakt med borgeren enten i eget hjem eller lokalområdet. Det kan f.eks. være som ansat:

 • I hjemmeplejen, på plejehjem eller i hjemmesygeplejen
 • Ved tandlægen, i lægeklinikker og i sundhedscentre

Derudover hører apotekerne også under den primære sundhedssektor, mens sygehusene udgør den sekundære sundhedssektor. Her foregår den mere ressourcekrævende pleje af borgere, hvor der er behov for specialistbehandling.

Uanset hvor i sundhedsvæsenet, du vil arbejde, er der forskellige områder, som du kan specialisere dig inden for. Neden for kan du læse mere om de forskellige områder og finde det, som du interesserer dig for.

Find dit drømmejob i sundhedssektoren

Pleje og omsorg

Vil du være den kernemedarbejder, der har den nære kontakt til borgeren eller patienten og sikrer et positivt møde med det danske sundhedsvæsen? Så er en fremtid som social- og sundhedshjælper, social- og sundhedsassistent eller sygeplejerske måske noget for dig. Du kommer til at varetage opgaver som f.eks.:

 • Pleje af syge, psykisk syge og/eller ældre
 • Dokumentation og administration af medicin
 • Koordinering af behandlingstilbud med andre faggrupper

Du vil desuden have en vigtig funktion i kommunikationen med borgeren og pårørende. Arbejdet kan foregå i borgerens eget hjem, på plejehjem eller på sygehuse. Som sygeplejerske har du desuden mulighed for at videreuddanne dig til sundhedsplejerske, hvor din vigtigste rolle er at følge den nybagte familie i den første tid.

Behandling og terapi

For dig der vil arbejde med behandling i sundhedsvæsenet, er der mange specialiseringer. Du kan f.eks. arbejde med:

 • Genoptræning som fysioterapeut, ergoterapeut eller psykomotorisk terapeut
 • Terapi som psykolog eller speciallæge i psykiatri
 • Behandling som læge, kirurg eller tandlæge

I de senere år er der desuden kommet større fokus på koblingen mellem vestlig medicin og kinesisk medicin. Der er derfor også gode fremtidsmuligheder i at tage en uddannelse inden for alternativ behandling som f.eks. akupunktør eller zoneterapeut.

Ernæring og sundhedsfremme

Brænder du for livsstil, kost og motion? Så er en fremtid inden for ernæring og sundhedsfremme måske noget for dig. Tager du f.eks. en professionsbachelor i Ernæring og sundhed er du godt på vej til en karriere med rådgivning og undervisning i kommunernes sundhedscentre eller udvikling af nye tilbud med fokus på folkesundhed. På universiteterne er der også en bred vifte af uddannelser med fokus på fødevarevidenskab, folkesundhedsvidenskab, human og ernæring og meget mere.

Medicin, diagnostik og laboratorium

Karrieremulighederne inden for medico- og laboratoriearbejde samt diagnostik er for dig, der er teknisk anlagt og vil arbejde med avanceret sygdomsbehandling. Her kan du blandt andet arbejde med:

 • Diagnostik som radiograf, audiolog eller logopæd
 • Laboratoriearbejde som bioanalytiker eller laborant
 • Lægemidler som farmakonom eller farmaceut

Uafhængigt af hvilken retning, du vælger, får du en specialistfunktion med mange spændende muligheder.

Fremtidsmuligheder i det danske sundhedsvæsen

Der er store forandringer undervejs overalt i det danske sundhedsvæsen. Både i den primære og den sekundære sektor er der fokus på at sætte borgeren i fokus og øget patientsikkerhed på tværs af professioner og enheder. Derfor vil de i fremtiden være mere fokus på sammenhæng i sundhedsuddannelserne såvel som ude på arbejdspladserne.

Mest afgørende for dine fremtidsmuligheder som ansat i sundhedsvæsenet er, at der udsigt til mangel på arbejdskraft. Ifølge Danske Regioner vil der i 2020 mangle op til:

 • 5000 sosu-assistenter og sosu-hjælpere
 • 5000 sygeplejersker
 • 2000 speciallæger

Det svarer til 12 – 15 procent af den nuværende arbejdsstyrke på de danske hospitaler. Der er med andre ord gode jobmuligheder for dig, der vil arbejde med pleje og omsorg. Uanset hvilken vej ind i sundhedsvæsenet du tager, er der desuden gode muligheder for at specialisere sig eller avancere til ledelsesfunktioner.

Vil du vide mere om karrieremulighederne inden for sundhed og omsorg?

Vi håber, at denne guide har givet dig indblik i de mange muligheder, der findes for at arbejder med mennesker på sundhedsområdet. Har du spørgsmål, tilføjelser eller erfaringer, som du gerne vil dele med andre interesserede i en karriere inden for sundhed og omsorg, er du velkommen til at tage fat i os.

Er du klar til at lede efter din drømmeuddannelse, kan du finde relevante uddannelser inden for medicin, pleje og omsorgernæring og sundhed eller Psykologi her. God fornøjelse.

Senest opdateret: 26 jan 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 11-11-2015

Mød en akupunktør

Siden Sahar var 15 år gammel har hun drømt om at åbne sin egen akupunkturklinik. Vejen til at gøre sin drøm til virkelighed har dog ikke været lige og let, men snarere lang og snoet. I dag er hun uddannet akupunktør og har åbnet klinikken STIKMIG, der ligger i Blågårdsgade i København.

Læs mere
Sidst opdateret 11-02-2021

Mød en medicinstuderende

Caroline er medicinstuderende på 6 semester på Københavns Universitet: Et spændende og alsidigt studie, der kræver disciplin og viljestyrke til at lære alt om menneskets krop, sygdomme og patientbehandling. Her fortæller hun om, hvordan det er at være medicinstuderende.

Læs mere
Sidst opdateret 27-06-2016

Interview: Sundhedsuddannelserne

En uddannelse med mere valgfrihed og større fokus på tværprofessionalisme såvel som at bruge den nyeste viden og forskning i praksis. Det er det, som venter nye studerende på de ni sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser efter sommerferien. Den 30. maj kom de nye nationale bekendtgørelser. Netop nu er de nye studieordninger for alle uddannelserne enten til godkendelse eller lige blevet godk ...

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en zoneterapi-studerende

Sarah valgte at studere på Den Danske Zoneterapeutskole, da hun fandt skolen og undervisningen kompetent, professionel og troværdig. I interviewet fortæller hun om sin uddannelse, livet på skolen og giver dig, der drømmer om at blive zoneterapeut et par gode råd med på vejen!

Læs mere
Sidst opdateret 09-12-2020

Mød en pædagogstuderende

I gymnasiet fik Camilla øjnene op for Psykologi, hvor særligt den del af faget der handlede om børns udvikling, fangede hendes interesse. Hun søgte derfor ind på Psykologi på Københavns Universitet og kom ind. Kort efter valgte hun dog at stoppe, da kun en lille procentdel af studiet handlede om børn.

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2016

Nye sosu-uddannelser på vej i 2017

I år fejrer sosu-uddannelserne en særlig fødselsdag. På bare 25 år har de to uddannelser til social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent gjort en sektor faglært. I den anledning stiller vi skarpt på sosu'ernes betydning samt de nye sosu-uddannelser, der træder i kraft til næste år.

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

Mød en social - og sundhedsassistent

Mød Jannick på 35 år, der har været færdiguddannet som sosu-assistent i to år og arbejder på et af Danmarks største plejehjem. I interviewet fortæller han om sin hverdag og giver dig, der drømmer om at blive sosu-assistent gode råd med på vejen.

Læs mere
Sidst opdateret 29-01-2016

Mød en tandklinikassistent

Mød Anita, som de sidste 10 år har arbejdet som tandklinikassistent hos Tandlæge P Danneskiold-Samsøe. Anita er uddannet klinikassistent ved Panum Instituttet i København.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2020

Kom i gang med en SOSU-uddannelse online

Drømmer du om at komme i gang med en SOSU-uddannelse, men er det svært at finde tiden i hverdagen til at tage ind på en skole? Så overvej om et Grundforløb 2 online kunne være noget for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 14-10-2020

Kostpilot - til dig der vil have styr på kost og sundhed

Vil du gerne forstå, hvilke næringsstoffer der er sunde, enten for dig selv, eller fordi du arbejder som behandler? 

Læs mere
Sidst opdateret 27-07-2016

Overvejer du at blive sexolog eller parterapeut?

[Facebook:like] Kærlighed, parforhold og sex er nogle af de helt store bærende søjler her i livet. Det er der, hvor vi finder vores indre balance såvel som energi og overskud til at yde vores bedste på arbejdet. Mange oplever dog, at der kan være knas i forholdet betinget af jalousi, sygdomme eller andet, der påvirker sexlivet og forholdet til vores partner. Og hvad gør man så?
Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2018

Mød en sygeplejeske

Mød Søs på 33 år, der blev uddannet sygeplejerske fra Diakonissestiftelsens Sygeplejeskole i år 2008 og nu arbejder i akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital. Læs hvad hun har at fortælle om, hvorfor hun valgte den uddannelse og det at arbejde som sygeplejerske.

Læs mere
Sidst opdateret 07-12-2015

Mød en selvstændig frisør

Mike har altid vidst, at han skulle være frisør og arbejdet målrettet mod sin drøm. Han er uddannet på Frisørskolen i Herning, og ejer i dag sammen med Lina Jørgensen salon ’Fake Your Beauty’ på Gammel Kongevej i København. En kreativ salon, hvor kant, humor og bramfrihed blot er nogle af de nøgleord, der beskriver stilen. 

Læs mere

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide