10 tips: Sådan laver du det perfekte CV
14 jul 2022

10 tips: Sådan laver du det perfekte CV

Hvis du søger studiejob, eller første job lige efter studiet, ved du hvor meget et CV har at sige. Flere virksomheder ser på CV’et, før de går til ansøgningen, så derfor er det vigtigt at gøre det helt skarpt.


At skrive, og sætte sig CV pænt op, kan hurtigt blive en tidssluger, men har du først helt styr på basis tingene, så kan du nemmere rette og navigere i det. Vi har samlet 10 nemme og hurtige tips til, hvordan du kan gøre dit CV endnu skarpere, så du hvert fald ikke bliver kastet ud til højre efter få sekunder.

Kom godt i gang med dit CV

1.

Brug et professionelt og vellignende portrætbillede af dig selv. Husk, at det kun er dig selv, der skal være på billedet - så altså ikke ét af dem fra fredagsbaren med dig og alle vennerne. Overvej måske endda at få et billede taget professionelt. Det kan du fx ofte gøre til uddannelses- og karrieremesser. 

2.

En god måde at fange læseren på er ved at bruge nogle af de samme nøgleord, som er skrevet i jobopslaget. Så start gerne dit CV med en profiltekst på et par linjer, hvor du beskriver din faglighed og motivation for jobbet. Sørg for, at dine ordvalg matcher med det, der efterspørges i den stilling, du søger.

3.

Skriv dine erfaringer, uddannelser og tidligere jobs i omvendt kronologisk rækkefølge - og gerne delt op med tydeligt overskrifter, så det er nemt at se, hvad der er hvad, og så du fremhæver dine seneste aktiviteter. Prioritér arbejdsopgaver, erfaringer og resultater, som er relevante for stillingen og virksomheden.

4.

Hold dit CV kort og konkret. Dit CV bør være under 3 sider - som studerende måske endda 2. Prioritér den erfaring, der bedst matcher den stilling, du søger. Overvej, hvordan du kan gøre dit CV så overskueligt som muligt - vær konsekvent med både opsætning og tekst, og lad være med at bruge alt for lille skrifttype. Du kan evt. prøve 6 sekunders testen, som siger lidt om, hvor meget tid der bliver brugt på dit CV.

5.

Få andre til at læse dit CV igennem. På den måde kan du få feedback på både indhold og layout, og du undgår også stavefejl og halvfærdige sætninger.

6.

Opdatér dit CV på LinkedIn. LinkedIn er en genial platform til at gøre dig synlig for potentielle arbejdsgivere. Sørg for at din profil er helt up to date, og smid alle dine erfaringer ind her. 

7.

Overvej dit grafiske udtryk. Dit CV skiller sig i højere grad ud fra bunken, hvis du har fået det sat pænt og overskueligt op. Men husk, less is more - så hold det simpelt. Du behøver ikke dyre programmer som Adobe eller Photoshop, men du kan sagtens bruge gratis digitale programmer som Canva.

8.

Hold igen med forkortelser og fagspecikke termer. Det er ikke nødvendigvis en fra dit eget jobfelt eller arbejdsområde, som læser dit CV først, og derfor vil du ikke forvirre dem med for mange indforståede fagtermer. Skriv derfor gerne både forkortelser i hel længde, så læseren har mulighed for at forstå det - ligegyldigt hvilket felt de kommer fra.

9.

Overvej om dit CV både skal bruges i print og online, og husk at tilpasse det derefter. Når du sender dit CV online, så husk altid at sende det som PDF og indsæt eventuelt links til tidligere referencer eller arbejdspladser, der gør det nemt for læseren at finde dit indhold.

10.

Husk at lav både ansøgning og CV på engelsk, hvis stillingen du søger står på engelsk.

Er du i tvivl om, hvordan du skriver et godt CV? Her kan du se et eksempel på, hvordan du skriver et godt kronologisk CV. 

Senest opdateret: 14 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 28-05-2020

Væddemål og gåpåmod førte til drømmejob og business uddannelse

Christian Martin droppede sociale medier, byture og studiefravær i et år. Siden da har han stykket en karriere sammen via forskellige jobs og relevante uddannelser. Christian Martin har fået sit drømmejob hos Fitnessguru. Han har altid været aktiv sportsudøver og interesseret sig for det sunde liv – også når det handler om det, vi putter i munden.
Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5 tips: Netværk dig til drømmejobbet

Ved at opbygge et professionelt netværk af ligesindede, kan du vise potentielle arbejdsgivere din passion og interesse for dit felt. Her får du 5 tips til at komme godt i gang med networking.

Læs mere
Sidst opdateret 14-09-2022

Studiemedlemskab i fagforening

Mange studerende er ikke medlem af en fagforening i løbet af deres studietid, og de mener desuden heller ikke, at det er nødvendigt. Dette er en stor fejl. Vi giver dig vejledning i dine fordele ved et studiemedlemsskab i en fagforening - lige fra billige forsikringer til karriererådgivning.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for pædagogik

Hvordan bliver man pædagog? I denne karriereguide bliver du klogere på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for det pædagogiske område. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for sport og idræt

Hvordan bliver man fitnessinstruktør, personlig træner eller måske skiinstruktør? I denne karriereguide kan du spore dig ind på dine muligheder, og hvilken uddannelse og hvilket job inden for sport og idræt, der passer dig bedst. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Design, stil og kreative fag

Hvis du interesserer dig for kreative områder som design, dans, musik, teater, indretning eller mode, så kan du måske gøre din interesse til din levevej ved at vælge en uddannelse inden for design, stil og kreative fag. Udforsk mulighederne i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for design

Hvordan bliver man designer? I denne karriereguide fortæller vi om dine muligheder hvad angår uddannelse, job og karriere inden for design lige fra mode over grafisk design til indretningsarkitektur. Det oplagte valg, hvis du elsker at være kreativ.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for de kreative fag

Denne karriereguide er for dig, der drømmer om at gøre din passion til din levevej. Her kan du spore dig ind på, hvilken uddannelse inden for de kreative fag, der passer dig, og udforske dine mange uddannelsesmuligheder. Læs mere i guiden her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Uddannelse og karriere inden for IT

Hvad kan jeg blive med en IT uddannelse? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en IT uddannelse og læse mere de mange karriereveje i branchen lige fra programmering til E-business. Bliv klogere på mulighederne her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

5-trins guide til et fremtidssikret CV

Tænk fremad allerede, når du vælger din uddannelse og brug din studietid til at samle brikkerne i et CV, der er skræddersyet til drømmejobbet. Her får du opskriften på hvordan du bygger et fremtidssikret CV.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Top 30 efterspurgte kompetencer hos studentermedhjælperen

Søger du et studiejob? Få styr på hvilke kompetencer du bør lægge vægt på i din jobansøgning, når jagten skal sættes ind på det gode studiejob.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser. Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Se dine muligheder i guiden.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Sådan bliver du kriminaltekniker

Har du sans for detaljer og flar for at kæde ting sammen? Med en uddannelse indenfor politiet kan du uddanne dig til kriminaltekniker og dermed være med til at løse både store og små kriminalgåder. Læs mere om mulighederne i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

3 gode råd til valg af højskole

Overvejer du at tage på højskole, men er vildt meget i tvivl om, hvilken højskole du skal vælge? Mød tre højskoleelever, og hør om deres valg lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 ting du kan overveje inden du vælger din karrierevej

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere. Derfor har vi samlet 8 ting, du kan tage til overvejelse, når du skal finde din karrierevej.

Læs mere
Sidst opdateret 11-04-2023

Hvordan bliver jeg pilot?

Hvordan bliver jeg pilot? Hvad koster en pilot uddannelse? Hvad kræver det at blive pilot? Læs denne artikel om pilot uddannelsen lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du zoneterapeut

Hvad er zoneterapi egentlig, og hvordan bliver man zoneterapeut? Hvad kræver det, og hvordan ser dine fremtidsmuligheder ud? Læs mere om dine muligheder for at tage en uddannelse til zoneterapeut her. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-12-2022

Hjælp andre mod et sundere liv: Bliv kostvejleder

Drømmer du om at kunne hjælpe andre med at blive den bedste udgave af sig selv gennem kost, motion og mental sundhed? Så kan kostvejlederuddannelsen meget vel være det rette valg for dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2023

Hvordan bliver man programmør?

Du kender måske også en programmør som en udvikler eller en tredje betegnelse - kært barn har som bekendt mange navne. Men hvis du drømmer om en fremtid, der byder på programmering, hvilken uddannelse, skal du så tage? Få et bud på en mulig uddannelse her.

Læs mere