Vis studentum.dk som: Mobile
Hvad er zoneterapi?

Hvad er zoneterapi?

Zoneterapi er en alternativ behandlingsform, hvis oprindelse går årtusinder tilbage. Men hvad er zoneterapi egentlig? Hvad kan det afhjælpe, og hvordan fungerer behandlingen i praksis? Det vil vi forsøge at give dig svaret på her. Vi har nemlig taget en snak med Lene Schmidt, der er daglig leder på Den Danske Zoneterapeutskole.


Hvad er zoneterapi

Zoneterapien som behandlingsform er gammel og har rødder tilbage til Kina og andre lande i Østen, de Nord- og Mellemamerikanske indianere samt Egypten. Zoneterapien har derfor været praktiseret i store dele af verden i mange år, og er også blevet en af de alternative behandlingsformer, der er mest udbredt og anerkendt blandt den danske befolkning. 

Zoneterapi kan som behandlingsform afhjælpe rigtig mange problemstillinger og gener for både børn og voksne. Mange benytter behandlingen til at lindre smerter, mens andre søger velvære, forebyggelse og et system, der er i bedre balance.

Lene Schmidt fortæller os om nogle af kendetegnene ved zoneterapi, som blandt andet er følgende: 

  • Det er en metode, hvor man ved trykpåvirkning ét sted på kroppen søger at forbedre funktionen et andet sted.
  • Behandlingen sætter kroppens egne funktioner i gang, virker udrensende og øger blodtilførslen.
  • Terapeuten arbejder holistisk – dvs. ser på klientens hele situation; den fysiske, psykiske og følelsesmæssige.
  • Terapeuten arbejder tæt sammen med klienten, så klienten tager et medansvar for sin behandling på sig.

"I zoneterapien tror vi på, at mennesket blev skabt til at leve uden smerte og ubalancer. Vi opfatter smerte/ubalancer som et faresignal fra kroppen, der skal fortælle os, at der er noget, vi skal lære. Når vi lærer at lytte til kroppens signaler, kan vi forebygge og undgå alvorlige gener og sygdomme," som Lene Schmidt også beskriver det.

Zoneterapi punkter

I zoneterapien arbejder man som nævnt ud fra en metode, hvor man ved trykpåvirkning ét sted på kroppen søger at forbedre funktionen et andet sted i kroppen - for eksempel et organ - og at genoprette eventuelle ubalancer i systemet. Dette sker ved hjælp af punkter - eller det, man i zoneterapien også kalder reflekszoner eller reflekspunkter.  

Zoneterapi fødder

Disse reflekszoner findes flere steder på kroppen, og man kan arbejde med zoneterapi på fødder, hænder og i ansigtet. Det stærkeste sted, man kan behandle, er dog under fødderne, som Lene Schmidt forklarer det. Derfor er det også udelukkende zoneterapi gennem fødderne, der er i fokus som en del af pensum, når du tager din zoneterapeut uddannelse hos Den Danske Zoneterapeutskole. Her bliver du blandt andet undervist i, hvordan hele kroppen findes som et mikrosystem på foden, og hvordan fodens forskellige zoner korresponderer med tilhørende organ eller funktion oppe i kroppen.

Det, der er dine rødder, kan ses på dine fødder

Din rolle som zoneterapeut

At være zoneterapeut er et tillidshverv. Som zoneterapeut hjælper du nemlig dine klienter med deres problematikker og udfordringer gennem en blanding af fysisk og psykisk arbejde i form af samtale terapi. For at opklare og klarlægge den enkelte klientens gener, samt lægge en individuel behandlingsplan, er det nemlig en nødvendighed at snakke med vedkommende:

"Det er selvfølgelig op til den enkelte zoneterapeut at vurdere, hvor meget de har lyst til at inddrage samtaleterapi i deres behandling, men på vores uddannelse lærer man om det og får redskaberne til det. Uanset hvad kan det dog være en god idé, at man går ud over den faktuelle samtale og kommer dybere ned i deres følelsesliv, da det kan være med til at klarlægge klientens udfordringer, og hvorfor de har det som de har, hvilket kan gavne behandlingsforløbet," forklarer Lene Schmidt.

Uanset om man har klarlagt klientens ubalancer i kroppen eller ej, så arbejder man som zoneterapeut altid på det hele menneske. Det vil sige, at man har fat i alle organer og væv i en behandling, men der sættes ekstra fokus på områder, hvor klienten oplever gener: "Når vi går ind og årsags-behandler i stedet for udelukkende at symptombehandle, opnår vi en større effekt af den enkelte behandling," forklarer Lene. Dette foregår typisk over en række behandlinger, før man kan mærke en reel virkning. Når balancen i kroppen er genoprettet, og man har fået renset ud, er der dog mange, der vælger at fortsætte til zoneterapi. Det kan for eksempel være for at forebygge nye ubalancer og for at vedligeholde samt skabe ro og velvære.  

Bliv zoneterapeut hos DDZ nu

Kroppen husker

Zoneterapien er godt for en lang række gener og problematikker, som for eksempel forstoppelse, stress og muskelsmerter. Lene Schmidt fortæller dog, at man ikke rigtig kan sige, hvad zoneterapi ikke er godt for:

"Der er noget forkert over at sætte det op helt sort og hvidt, som hvad hjælper zoneterapi på, og hvad hjælper det ikke på, for zoneterapi kan reelt afhjælpe symptomer på alt. Når vi har det skidt skyldes det ofte ubalancer et eller flere steder i vores system, hvilket påvirker krop, sind og ånd. Her kan en zoneterapeut hjælpe med, at 'rydde op' i systemet, så man får det bedre. Så kan det meget vel være, at den bagvedliggende sygdom ikke bliver 'kureret', men det kan hjælpe med at holde symptomerne på afstand," forklarer Lene Schmidt. Af samme årsag kan zoneterapi benyttes til hvad som helst, uanset om du oplever ubalancer, eller om du blot vil sikre dig at dit system fungerer optimalt, så du kan være den bedste udgave af dig selv. 

Lene supplerer med, at kroppen husker ubalancer. Derfor kan det også være en god idé at fortsætte hos zoneterapeuten, selvom man har fået det bedre. Som nævnt tidligere kan denne form for vedligeholdelses behandling nemlig minimere risikoen for, at sygdommen eller ubalancen blusser op igen på et senere tidspunkt, selvom den ligger latent i kroppen. 

Zoneterapi uddannelse

Hos Den Danske Zoneterapeutskole kan du tage en uddannelse som zoneterapeut på deltid, så du har mulighed for at passe et arbejde ved siden af og for eksempel har god tid til elevbehandlinger. Uddannelsen forløber over 1 til 2½ år, afhængigt af dit forløb i forhold til, hvilke fag du skal læse og om du for eksempel har mulighed for dispensation/merit.

Den Danske Zoneterapeutskole har mere end 35 års erfaring, og er derfor en veletableret skole, der lægger vægt på gode undervisere og små hold, hvor der er plads til den enkelte. Undervisningen veksler mellem teoretisk gennemgang og behandling, og du bliver klædt godt på til fremtiden som zoneterapeut med undervisning i fag som blandt andet psykologi, meridianlære, kost, vitamin- og minerallære samt indføring i traditionel kinesisk medicin TKM.

Derudover lærer du også om anatomi og fysiologi og sygdomslære, som du har mulighed for at tage som e-learning inden du starter din zoneterapeut uddannelse, så du har den grundlæggende viden på plads. Hos Den Danske Zoneterapeutskole får du massøruddannelsen gratis med, når du tager uddannelsen som zoneterapeut, hvilket er en stor fordel for dig i forhold til, hvad samfundet efterspørger.

Som zoneterapeut er det vigtigt, at du ikke alene ved noget om anatomi, fysiologi og sygdomslære, men at du også ved noget om kost, vitaminer og motion. Derudover er det også vigtigt, at man som zoneterapeut har viden omkring, hvordan man best taler med sine klienter. Derfor undervises der selvfølgelig også i psykologi og samtaleteknik.

Læs mere om zoneterapeut uddannelsen hos DDZ her

Færdiguddannet zoneterapeut

Lene fortæller, at når du er færdig med din zoneterapeut uddannelse er der nogle ting, du bør være opmærksom på. Særligt skal du være opmærksom på, at zoneterapeut ikke er en beskyttet titel, hvorfor det kan være en god idé at blive RAB-registreret, når du er færdiguddannet. Som Registreret Alternativ Behandler (RAB) viser du nemlig potentielle klienter, at du har en grundlæggende uddannelse og overholder krav til god klinisk praksis. Udover at sikre klienterne har RAB-titlen også nogle fordele for dig som behandler. For eksempel giver Sygeforsikringen Danmark samt mange sundhedsordninger og forsikringsselskaber enten tilskud eller betaler hele forløbet hos RAB godkendte Zoneterapeuter.

Du skal som behandler være opmærksom på, at RAB-ordningen rummer en række minimumskrav om blandt andet uddannelse og efteruddannelse. For at bibeholde din RAB-titel er der krav om, at du over en 3-årig periode skal have 30 efteruddannelses-point eller såkaldte RAB-point. Her har Den Danske Zoneterapeutskole en række efteruddannelseskurser, som kan hjælpe dig med at komme i mål med kravet om disse RAB-point, og du får mulighed for at opkvalificere dig og få ny viden. 

Med disse kurser har du ikke alene mulighed for at få ny viden, du har også mulighed for at specialisere dig yderligere. Det kan nemlig være en fordel at kombinere din uddannelse som zoneterapeut med andre terapiformer, hvorfor et kursus i for eksempel babymassage, cupping eller fertilitet kan være oplagt for dig og dine fremtidige behandlinger.  

Jeg er blevet nysgerrig - lad mig læse mere om zoneterapeut uddannelsen nu

Senest opdateret: 19 okt 2022
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 30-06-2017

Kvinder i IT-branchen: Sådan bryder vi den skæve kønsfordeling

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 ting du kan overveje inden du vælger din karrierevej

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere. Derfor har vi samlet 8 ting, du kan tage til overvejelse, når du skal finde din karrierevej.

Læs mere
Sidst opdateret 23-05-2022

Stewardesse uddannelse - Sådan bliver du stewardesse

Har du et godt servicegen og drømmer du om at arbejde mennesker? Så er uddannelsen til kabinepersonale måske noget for dig! Læs mere her om stewardesse uddannelsen, hvad det kræver og hvad arbejdet indebærer. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du buschauffør

Har du masser af køreglæde og har overvejet om en fremtid som buschauffør er det rette for dig? Vi forsøger her at give dig svar på, hvordan man bliver buschauffør, hvordan fremtidsudsigterne ser ud og hvad en buschauffør tjener. Læs med her. 

Læs mere
Sidst opdateret 19-10-2022

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. Se de resterende grunde her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du zoneterapeut

Hvad er zoneterapi egentlig, og hvordan bliver man zoneterapeut? Hvad kræver det, og hvordan ser dine fremtidsmuligheder ud? Læs mere om dine muligheder for at tage en uddannelse til zoneterapeut her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for design

Hvordan bliver man designer? I denne karriereguide fortæller vi om dine muligheder hvad angår uddannelse, job og karriere inden for design lige fra mode over grafisk design til indretningsarkitektur. Det oplagte valg, hvis du elsker at være kreativ.

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Oscar Lindhardt: Fra model til HD-uddannelse og godt job

Læs om Oscar, der tog til Asien som model, kom hjem efter seks måneder, fandt et godt job og om tre år er han færdig med sin HD-uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-10-2022

Joan Ørting fortæller om sex, nærhed og kærlighed

Studentum har sat Joan Ørting i stævne til en snak om sex, nærhed, selvværd og kærlighed – og ikke mindst om, hvad en uddannelse til sexolog, parterapeut eller selvværdsvejleder, indebærer og kan gøre for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Ledelse og administration

Hvad kan jeg blive inden for ledelse, administration og kontor? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en business uddannelse og læse mere om de mange karriereveje i branchen. Bliv inspireret lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du indretningsarkitekt

Er du kreativt anlagt, og giver det dig et kick at beskæftige dig med æstetik og indretning? Så er det måske noget for dig at blive indretningsarkitekt - måske har tanken allerede strejfet dig? Men hvad kræver det egentlig at blive indretningsarkitekt? Få svaret i denne guide. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en salgs-ninja laver? Vi har samlet 8 bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for makeup og stil

Hvordan bliver man makeup artist, frisør eller kosmetolog? I denne karriereguide kan du spore dig ind på dine muligheder for en karrierevej inden for makeup og stil. Udforsk dine muligheder her og lad dine drømme få frit løb. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere som sexolog og parterapeut

Har du overvejet, om uddannelsen parterapeut, sexolog eller begge dele er noget for dig? Fælles for dem er, at du får fornyet indsigt i dig selv og dine relationer såvel som spændende karriereveje. Få 3 gyldne råd til at vælge den rette sexolog- eller parterapeut uddannelse her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Kommunikation

Kan du trylle med ord og billeder, er du god til at forvandle den skæve idé til effektive budskaber og har du styr på målgruppen? Så er en karriere inden for marketing, kommunikation og medier måske noget for dig. Tjek karriereguiden til medie- og kommunikationsbranchen her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. Læs mere lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Pædagogik og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til for eksempel pædagog, lærer eller psykolog muligvis være noget for dig. Læs meget mere om mulighederne lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for økonomi og handel

Hvad kan jeg blive inden for økonomi og handel? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en økonomiuddannelse og læse mere de mange karriereveje i branchen. Det oplagte valg, hvis du interesserer dig for økonomi, salg, handel og kundekontakt. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Adgangskrav til dyrlægeuddannelsen

Dyrlægestudiet kan være et rigtig svært studie at komme ind på, hvis ikke man kommer ud af gymnasiet med et højt snit. Men SKAL man have gået i gymnasiet for at blive dyrlæge? Vi forsøger at give dig svaret i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere