Vis studentum.dk som: Mobile

Din guide til kvote 2-optag på jordemoderstudiet

Vær opmærksom på, at fristen for kvote 2-ansøgning er udsat til 22. marts 2020 klokken 12:00.

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lære om graviditet, fødsel og barsel? Er du i tvivl, om du har snittet til at blive optaget på din drømmeuddannelse? Vi har samlet denne guide til dig med et overblik over adgangskravene og alt, du skal vide om optag via kvote 2 på jordemoderstudiet samt et eksempel på en motiveret ansøgning. 

Kom ind på jodermoderstudiet gennem kvote 2

Jordemoderstudiet er kendt som én af de uddannelser med det højeste karaktersnit, da der ikke udbydes mange pladser på studiet årligt. Til gengæld optages halvdelen af de studerende gennem kvote 1, mens den anden halvdel optages gennem kvote 2. På den måde har du altså forholdvis gode chancer, når du søger ind gennem kvote 2 sammenlignet med andre uddannelser, hvor fordelingen af optag ikke fordeler sig ligeligt. 

På de fleste skoler er der både studiestart sommer og vinter på jordemoderuddannelsen, men søger du via kvote 2, skal du altid søge inden d. 15 marts. Når du søger ind på uddannelsen, kan du enten søge sommer- eller vinterstudiestart eller begge dele. 

Kvote 2 er for dig, der har en adgangsgivende uddannelse, men er i tvivl om, hvorvidt dit karaktergennemsnit er højt nok, og hvor du har yderligere kvalifikationer, som du gerne vil vurderes på.

Adgangskrav til jordemoderstudiet via kvote 2

I kvote 2 bliver du vurderet på baggrund af en samlet vurdering af dine kvalifikationer og erfaringer. Du bliver kun vurderet ud fra 12 måneders aktiviteter samlet set, men hvis du har mere end 12 måneders aktiviteter, må du gerne kvalificere din motiverede ansøgning med yderligere aktiviteter. 

Du vurderes ud fra følgende kriterier ved kvote 2: 

For dig med en gymnasial uddannelsesbaggrund

Du skal have bestået Kemi C eller Bioteknologi A. Derudover bliver du vægtet ud fra:

 • Motiveret ansøgning
 • Eksamensgennemsnit i den adgangsgivende eksamen samt andre karakterer
 • Karakterer i Samfundsfag og Psykologi på C-niveau og Engelsk på B-niveau
 • Studierelevant erhvervserfaring af mindst seks måneders varighed
 • Udlandsophold eller højskoleophold af mindst tre måneders varighed
 • Andre studierelevante aktiviteter som fx frivilligt arbejde

For dig med en social- og sundhedsassistentuddannelse (trin to)

Du skal have bestået Dansk på C-niveau, Kemi på C-niveau, Naturfag på C-niveau og Engelsk på D-niveau. Derudover vægtes følgende:

 • Motiveret ansøgning
 • Studierelevant erhvervserfaring af mindst 6 måneders varighed, som fx arbejde med pleje og omsorg af småbørn, syge, handicappede eller gamle mennesker
 • Dansk på A-niveau, Engelsk på B-niveau, Psykologi på C-niveau
 • Karakterer i dansk, kemi, naturfag og engelsk
 • Andre studierelaterede aktiviteter som fx frivilligt arbejde

For dig med en relevant erhvervsuddannelse

Din relevante erhvervsuddannelse skal have varet min. to et halvt år, og du skal have bestået Dansk på A-niveau, Engelsk på B-niveau, Kemi på C-niveau og enten Samfundsfag eller Psykologi på C-niveau. Det kan fx være Redderuddannelsen (speciale ambulanceassisten), Tandklinikassistent, eller Veterinærsygeplejerske. Derudover vægtes følgende:

 • Motiveret ansøgning
 • Studierelevant erhvervserfaring af mindst 6 måneders varighed, som fx arbejde med pleje og omsorg af småbørn, syge, handicappede eller gamle mennesker
 • Karakterer i dansk, engelsk, kemi og enten samfundsfag eller psykologi
 • Psykologi C eller Samfundsfag C
 • Andre studierelaterede aktiviteter som fx frivilligt arbejde

For dig med en udenlandsk eller international adgangsgivende eksamen

Du skal have Kemi på C- niveau eller Bioteknologi på A-niveau. Derudover skal du sørge for, at have permanent opholdstilladelse. Hvis din udenlandske adgangsgivende eksamen er fra et ikke-nordisk land, skal du have bestået Studieprøven i dansk.

For dig der ikke opfylder adgangskravene

Hvis du ikke opfylder adgangskravene, kan du søge om realkompetencevurdering (IKV), hvis du kan redegøre for, at du har kvalifikationer, der kan sidestilles med adgangsgrundlaget. Med en positiv kompetencevurdering (IKV) bliver du sidestillet med de fastsatte adgangskrav til uddannelsen, og kan dermed søge ind via kvote 2.

Den gode motiverede ansøgning

På jordemoderuddannelsen skal du skrive en motiveret ansøgning og sende med din kvote 2-ansøgning. I denne skal du fortælle noget om dig selv, dine egenskaber og kvalifikationer samt din motivation for at søge ind på uddannelsen.

Din motiverede ansøgning er personlig, hvorfor der heller ikke findes en fast skabelon til, hvordan du skal skrive den. Den må fylde max 2 sider og kan lidt sammenlignes med en jobansøgning. Der er et par gode råd, som du kan følge, når du skal skrive din motiverede ansøgning:

 • Beskriv dine kvalifikationer og personlige egenskaber, og hvordan de er relevante for uddannelsen
 • Reflekter over nogle bestemte oplevelser eller situationer, der beskriver dig som person
 • Fortæl om din motivation for uddannelsen og vis, at du har sat dig ind i, hvad uddannelsen handler om
 • Sørg for at vise, hvordan dine erfaringer er relevante i forhold til uddannelsen og træk gerne tråde til studieordningen
 • Forklar, hvordan du har forberedt dig på studielivet, og hvordan du føler dig studieegnet
 • Sørg for, at du har en klar og veldisponeret ansøgning med en tydelig rød tråd.

Eksempel på en motiveret kvote 2 ansøgning til jordemoderstudiet

Herunder finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, baseret på Louise Jensen, der blev optaget på Jordemoderuddannelsen på UCN, på baggrund af sin ansøgning.

Louise er 21 år, og hendes erfaringer tæller:

 • Studentereksamen

 • Fire måneder i Sydamerika med Mellemfolkelig Samvirke (frivillig arbejde med at undervise børn og unge i engelsk)

 • Pædagogmedhjælper (30 t/u) i vuggestue

 • Omsorgsmedhjælper på en af Region Syddanmarks institutioner for svært multihandicappede voksne

 • Elitegymnast samt instruktør for hold på 60 børn i alderen 12-15 år

 • Åbent hus og ageret studerende i tre dage på jordemoderuddannelsen i Esbjerg UC Syddanmark

Kvote 2-ansøgning

Senest opdateret: 16 mar 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-04-2019

Skal du også gennem kvote 2-nåleøjet?

Drømmer du om at læse jura, men mangler de adgangsgivende karakterer? Så er kvote 2 en oplagt mulighed. Også her er der dog hård konkurrence. Derfor kan en uddannelse hos Jurainstituttet være din vej ind på studiet - læs hvorfor lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 05-12-2019

Bliv opdatereret på de nyeste regler for kvote 2-optag

Skal du søge ind gennem kvote 2 på din drømmeuddannelse i år? Er du opdateret på de nyeste regler og adgangskrav? I denne guide kan du blive klogere på optagelsesprøverne gennem kvote 2 på Københavns-, Aarhus- og Syddansk Universitet. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-03-2020

Kvote 2 ansoegning udsat pga. Coronavirus

På grund af den nuværende situation med coronavirus, kan du stadig nå at søge kvote 2. Uddannelse- og Forskningsministeret har valgt at forlænge ansøgningsfristen, hvilket betyder, at du i stedet har indtil søndag d. 22 marts 2020 klokken 12:00 til at færdiggøre din kvote 2-ansøgning.  Nåede du ikke at sende din kvote 2-ansøgning afsted, så har du stadig tid til at nå det.

Læs mere
Sidst opdateret 16-03-2020

Eksempel på kvote 2 ansøgning: HA Kom

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-03-2020

Eksempel motiveret kvote 2-ansøgning

Sidder du og sveder over den motiverede ansøgning? Så er du ikke alene. Hvert år sidder mange kvote 2 ansøgere i akkurat samme situation, som dig. Vi giver dig her et eksempel på, hvordan din motiverede ansøgning kan se ud.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 16-03-2020

Kvote 2 på International Business på CBS - din guide til optagelse

BSc International Business er kendt for sit tårnhøje snit, hvor de færreste bliver optaget via kvote 1. Vi har lavet en guide til, hvordan du søger ind via kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 09-06-2020

9 ideer til dig, der ikke kom ind på studiet

Har du ikke fået det svar du ønskede, da du søgte studieplads? Vi har samlet 9 gode ideer til hvad du kan få tiden til at gå med det næste år.

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Uddannelsesguide - Studievalg i 3 trin

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Ansøgningsfrister til uddannelse i udlandet

Hvis du vil studere i udlandet er det en god idé at være ude i god tid! Planlægningen af et studieophold i udlandet kan være en lang proces, og der er mange ting, som du skal huske. Her får du et hurtigt overblik over ansøgningsfrister i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 16-03-2020

Din guide til kvote 2 på medicin

Sætter dit karaktersnit en stopper for din drøm om at blive læge? Kvote 2 kan være din løsning. Vores guide om optagelsesprocessen på de fire danske universiteter giver dig det komplette overblik.

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år på ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Optagelse: Hvem er de bedst egnede?

Hvordan sikrer man, at det er de bedst egnede, der slipper igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Det har Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) undersøgt via en række analyser af optagesystemet i de seneste år. Analyserne viser, at karaktergennemsnittet fra den gymnasiale uddannelse er en markant indikator for, om den studiesøgende vil klare sig godt på universitetet og komme i job efterfølgende. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

Bliv klar til udlandsstudier med en sprogtest

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Guide til kvote 1 og kvote 2

Studentum giver dig her alle de nødvendige oplysninger om, hvordan du søger kvote 1, kvote 2 og sender din ansøgning afsted gennem KOT (Den Koordinerede tilmelding). 

Læs mere
Sidst opdateret 07-10-2019

Din guide til TOEFL-testen

Du er nok stødt på TOEFL en del gange, når du har set på uddannelser i USA eller andre engelsksprogede lande. Det er ikke tilfældigt. Sprogtesten har nemlig mere end 50 år bag sig. I dag er der mere end 9.000 universiteter i verden, der kræver, at du har bestået TOEFL.

Læs mere
Sidst opdateret 19-02-2020

Få et alternativt bud på dit drømmestudie

Overvejer du at søge ind på én af de rigtige populære uddannelser? Og frygter du ikke at blive blive optaget? Eller har du måske allerede fået afslag? Læs med her og få 10 bud på alternative drømmestudier.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

IELTS sprogtest - trin for trin

Drømmer du om at studere i England, Australien, New Zealand eller Canada? Her er IELTS sprogtesten mest udbredt. Der er dog stadig flere amerikanske universiteter, der også accepterer IELTS på lige fod med TOEFL. Der findes to versioner af IELTS sprogtesten: "Academic Training" og "General Training".

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - trin for trin

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere