Vis studentum.dk som: Mobile

Din guide til kvote 2-optag på jordemoderstudiet

Bliv klar til kvote 2 optagelsesprøven

Skal du til at søge ind på dit drømmestudie, men mangler snittet til at komme ind via kvote 1? Hos StudieAkademiet tilbyder vi dig en kvote 2-uddannelse, som forbereder dig til optagelsesprøven. Ved at være velforberedt øger du dine chancer for at komme ind på drømmestudiet.  


Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lære om graviditet, fødsel og barsel? Er du i tvivl, om du har snittet til at blive optaget på din drømmeuddannelse? Vi har samlet denne guide til dig med et overblik over adgangskravene og alt, du skal vide om optag via kvote 2 på jordemoderstudiet samt et eksempel på en motiveret ansøgning. 

Kom ind på jodermoderstudiet gennem kvote 2

Jordemoderstudiet er kendt som én af de uddannelser med det højeste karaktersnit, da der ikke udbydes mange pladser på studiet årligt. Til gengæld optages halvdelen af de studerende gennem kvote 1, mens den anden halvdel optages gennem kvote 2. På den måde har du altså forholdvis gode chancer, når du søger ind gennem kvote 2 sammenlignet med andre uddannelser, hvor fordelingen af optag ikke fordeler sig ligeligt. 

På de fleste skoler er der både studiestart sommer og vinter på jordemoderuddannelsen, men søger du via kvote 2, skal du altid søge inden d. 15 marts. Når du søger ind på uddannelsen, kan du enten søge sommer- eller vinterstudiestart eller begge dele. 

Kvote 2 er for dig, der har en adgangsgivende uddannelse, men er i tvivl om, hvorvidt dit karaktergennemsnit er højt nok, og hvor du har yderligere kvalifikationer, som du gerne vil vurderes på.

Adgangskrav til jordemoderstudiet via kvote 2

I kvote 2 bliver du vurderet på baggrund af en samlet vurdering af dine kvalifikationer og erfaringer. Du bliver kun vurderet ud fra 12 måneders aktiviteter samlet set, men hvis du har mere end 12 måneders aktiviteter, må du gerne kvalificere din motiverede ansøgning med yderligere aktiviteter. 

Du vurderes ud fra følgende kriterier ved kvote 2: 

For dig med en gymnasial uddannelsesbaggrund

Du skal have bestået Kemi C eller Bioteknologi A. Derudover bliver du vægtet ud fra:

 • Motiveret ansøgning
 • Eksamensgennemsnit i den adgangsgivende eksamen samt andre karakterer
 • Karakterer i Samfundsfag og Psykologi på C-niveau og Engelsk på B-niveau
 • Studierelevant erhvervserfaring af mindst seks måneders varighed
 • Udlandsophold eller højskoleophold af mindst tre måneders varighed
 • Andre studierelevante aktiviteter som fx frivilligt arbejde

For dig med en social- og sundhedsassistentuddannelse (trin to)

Du skal have bestået Dansk på C-niveau, Kemi på C-niveau, Naturfag på C-niveau og Engelsk på D-niveau. Derudover vægtes følgende:

 • Motiveret ansøgning
 • Studierelevant erhvervserfaring af mindst 6 måneders varighed, som fx arbejde med pleje og omsorg af småbørn, syge, handicappede eller gamle mennesker
 • Dansk på A-niveau, Engelsk på B-niveau, Psykologi på C-niveau
 • Karakterer i dansk, kemi, naturfag og engelsk
 • Andre studierelaterede aktiviteter som fx frivilligt arbejde

For dig med en relevant erhvervsuddannelse

Din relevante erhvervsuddannelse skal have varet min. to et halvt år, og du skal have bestået Dansk på A-niveau, Engelsk på B-niveau, Kemi på C-niveau og enten Samfundsfag eller Psykologi på C-niveau. Det kan fx være Redderuddannelsen (speciale ambulanceassisten), Tandklinikassistent, eller Veterinærsygeplejerske. Derudover vægtes følgende:

 • Motiveret ansøgning
 • Studierelevant erhvervserfaring af mindst 6 måneders varighed, som fx arbejde med pleje og omsorg af småbørn, syge, handicappede eller gamle mennesker
 • Karakterer i dansk, engelsk, kemi og enten samfundsfag eller psykologi
 • Psykologi C eller Samfundsfag C
 • Andre studierelaterede aktiviteter som fx frivilligt arbejde

For dig med en udenlandsk eller international adgangsgivende eksamen

Du skal have Kemi på C- niveau eller Bioteknologi på A-niveau. Derudover skal du sørge for, at have permanent opholdstilladelse. Hvis din udenlandske adgangsgivende eksamen er fra et ikke-nordisk land, skal du have bestået Studieprøven i dansk.

For dig der ikke opfylder adgangskravene

Hvis du ikke opfylder adgangskravene, kan du søge om realkompetencevurdering (IKV), hvis du kan redegøre for, at du har kvalifikationer, der kan sidestilles med adgangsgrundlaget. Med en positiv kompetencevurdering (IKV) bliver du sidestillet med de fastsatte adgangskrav til uddannelsen, og kan dermed søge ind via kvote 2.

Den gode motiverede ansøgning

På jordemoderuddannelsen skal du skrive en motiveret ansøgning og sende med din kvote 2-ansøgning. I denne skal du fortælle noget om dig selv, dine egenskaber og kvalifikationer samt din motivation for at søge ind på uddannelsen.

Din motiverede ansøgning er personlig, hvorfor der heller ikke findes en fast skabelon til, hvordan du skal skrive den. Den må fylde max 2 sider og kan lidt sammenlignes med en jobansøgning. Der er et par gode råd, som du kan følge, når du skal skrive din motiverede ansøgning:

 • Beskriv dine kvalifikationer og personlige egenskaber, og hvordan de er relevante for uddannelsen
 • Reflekter over nogle bestemte oplevelser eller situationer, der beskriver dig som person
 • Fortæl om din motivation for uddannelsen og vis, at du har sat dig ind i, hvad uddannelsen handler om
 • Sørg for at vise, hvordan dine erfaringer er relevante i forhold til uddannelsen og træk gerne tråde til studieordningen
 • Forklar, hvordan du har forberedt dig på studielivet, og hvordan du føler dig studieegnet
 • Sørg for, at du har en klar og veldisponeret ansøgning med en tydelig rød tråd.

Eksempel på en motiveret kvote 2 ansøgning til jordemoderstudiet

Herunder finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, baseret på Louise Jensen, der blev optaget på Jordemoderuddannelsen på UCN, på baggrund af sin ansøgning.

Louise er 21 år, og hendes erfaringer tæller:

 • Studentereksamen

 • Fire måneder i Sydamerika med Mellemfolkelig Samvirke (frivillig arbejde med at undervise børn og unge i engelsk)

 • Pædagogmedhjælper (30 t/u) i vuggestue

 • Omsorgsmedhjælper på en af Region Syddanmarks institutioner for svært multihandicappede voksne

 • Elitegymnast samt instruktør for hold på 60 børn i alderen 12-15 år

 • Åbent hus og ageret studerende i tre dage på jordemoderuddannelsen i Esbjerg UC Syddanmark

Kvote 2-ansøgning

Senest opdateret: 25 nov 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 07-11-2016

Interview med EVA om optagelse på de videregående uddannelser

Hvordan sikrer man, at det er de bedst egnede, der slipper igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Det har Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) undersøgt via en række analyser af optagesystemet i de seneste år. Analyserne viser, at karaktergennemsnittet fra den gymnasiale uddannelse er en markant indikator for, om den studiesøgende vil klare sig godt på universitetet og komme i job efterfølgende. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-01-2016

Når din uddannelsesdrøm skydes i sænk af regeringen

Over 2000 unge blev ikke optaget på deres drømme-erhvervsuddannelse i 2015. Studentum har været på besøg på Københavns Tekniske Skole (KTS). Se med og find ud af, hvad eleverne mener om karakterkrav ved optagelse på en erhvervsuddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan kommer du ind på HA Kom gennem kvote 2

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-12-2019

Få styr på de nyeste kvote 2-regler

Skal du søge ind gennem kvote 2 på din drømmeuddannelse i år? Er du opdateret på de nyeste regler og adgangskrav? I denne guide kan du blive klogere på optagelsesprøverne gennem kvote 2 på Københavns-, Aarhus- og Syddansk Universitet. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Guide til kvote 1 og kvote 2

Studentum giver dig her alle de nødvendige oplysninger om, hvordan du søger kvote 1, kvote 2 og sender din ansøgning afsted gennem KOT (Den Koordinerede tilmelding). 

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

Din guide til kvote 2 på International Business på CBS

BSc International Business er kendt for sit tårnhøje snit, hvor de færreste bliver optaget via kvote 1. Vi har lavet en guide til, hvordan du søger ind via kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Skal du også gennem kvote 2-nåleøjet?

Drømmer du om at læse jura, men mangler de adgangsgivende karakterer? Så er kvote 2 en oplagt mulighed. Også her er der dog hård konkurrence. Derfor kan en uddannelse hos Jurainstituttet være din vej ind på studiet - læs hvorfor lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Ansøgningsfrister til uddannelse i udlandet

Hvis du vil studere i udlandet er det en god idé at være ude i god tid! Planlægningen af et studieophold i udlandet kan være en lang proces, og der er mange ting, som du skal huske. Her får du et hurtigt overblik over ansøgningsfrister i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

Guide til sprogtests før uddannelse i udlandet

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år ved ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Bliv journalist - din guide til optagelsesprøven

Har du næse for den gode historie, styr på grammatikken og er du nyhedsjunkie med hukommelse som en elefant? Så er du allerede godt klædt på til en fremtid som journalist. Her klæder vi dig på til at komme gennem nåleøjet til optagelsesprøven på journalistuddannelserne på SDU og DMJX.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan vælger du den rette kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så går du måske og overvejer at søge ind på kandidatuddannelse - men er du i tvivl om, hvilken uddannelse der er det rigtige valg for dig? Vi giver dig her 7 steps til, hvordan du vælger den rette kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - Graduate Management Admission Test

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

Den ultimative optagelsesguide til kvote 2 på psykologi

Psykologistudiet er kendt for deres meget høje gennemsnit på Kvote 1, og derfor, kan vejen til psykologistudiet være via en kvote 2 ansøgning, find hele vores guide her. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Se et eksempel på den gode kvote 2-ansøgning

Sidder du og sveder over den motiverede ansøgning? Så er du ikke alene. Hvert år sidder mange kvote 2 ansøgere i akkurat samme situation, som dig. Vi giver dig her et eksempel på, hvordan din motiverede ansøgning kan se ud.

Læs mere
Sidst opdateret 07-10-2019

Alt du skal vide om TOEFL-testen

Du er nok stødt på TOEFL en del gange, når du har set på uddannelser i USA eller andre engelsksprogede lande. Det er ikke tilfældigt. Sprogtesten har nemlig mere end 50 år bag sig. I dag er der mere end 9.000 universiteter i verden, der kræver, at du har bestået TOEFL.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Sværeste uddannelse - Guide til de sværeste at blive optaget på

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2019

Sådan kommer du ind på jordemoderstudiet gennem kvote 2

Vi har lavet denne guide til dig, hvor vi samler alt, hvad du behøver at vide for at kunne søge ind på jordemoderstudiet gennem kvote 2.

Læs mere