Læreruddannelsen - Friskole, Efterskole og Højskole
Læreruddannelse på Den Frie Lærerskole - Uddan dig som lærer til de frie skoler
Vil du gerne arbejde som lærer på friskoler, efterskoler eller højskoler?
Så er Læreruddannelsen på Den Frie Lærerskole i Ollerup måske den rette for dig!
Da Den frie Lærerskole blev oprettet i 1949, var det på initiativ fra de frie skoler - dvs. efterskoler, friskoler og højskoler. Tanken var at opbygge en læreruddannelse, som specielt sigtede på lærerarbejdet inden for disse skoleformer. De frie skoler opfatter deres skolevirksomhed meget bredt, og det forventes at læreren, udover at skulle være en dygtig underviser, også evner og har lyst til at indgå i hele skolens liv. Man kan sige, at lærerarbejdet på en fri skole i høj grad er såvel en livsform som et arbejde.
Uddannelsen og studiemiljøet på Den frie Lærerskole er opbygget og organiseret som en fri skole, så de studerende gennem hele uddannelsen selv lever og uddanner sig i denne skolekultur
Læreruddannelsen er opbygget af fire uddannelsesområder:
- Faglighed og undervisningskompetence
- Folkestyre
- Fællesskabsaktiviteter
- Praktik
De studerendes kvalifikationer inden for disse fire uddannelsesområder bliver beskrevet og vurderet i de studerendes afgangsbevis. Samlet set arbejder vi på, at lærere fra Den frie Lærerskole skal være gode til både at undervise, til at deltage i beslutningsprocesserne på sin kommende skole og til at indgå i det liv, der er på skolen uden for undervisningen.
Praktik
Der findes 3 obligatoriske praktikforløb:
3-ugers praktikken på 1. og 2. årgang:
På første og anden årgang er de studerende i en 3 ugers praktik på en fri skole. Praktikken foregår for begge årgange i forårssemesteret. De studerende følger en lærer i hele forløbet og forventes gradvist at overtage undervisningen i løbet af de tre uger.
Årspraktik på 3. årgang:
Hele tredje år på uddannelsen foregår i lønnet arbejdspraktik på en fri skole. Praktikken foregår rent praktisk som en ganske almindelig ansættelse, med de opgaver der almindeligvis hører til som undervisning, møder etc. Den studerende skal selv søge jobbet, og ansættes på normale overenskomstmæssige vilkår.
Ansøgning og adgangskrav
De formelle kriterier du skal opfylde er:
- være fyldt 20 år ved studiets begyndelse
- have opfyldt undervisningspligten i Danmark eller tilsvarende skolegang i et andet land.
- have afsluttet en gymnasial uddannelse eller kunne sandsynliggøre, at du besidder realkompetencer på niveau hermed. Det er især vigtigt, at du behersker det danske sprog i skrift og tale.
- have livserfaring fra højskoleophold, udlandsophold, faglig uddannelse og/eller erhvervsarbejde eller lignende i et omfang svarende til mindst ét år. Erfaringerne kan også stamme fra deltagelse i børne- og ungdomsarbejde eller fra foreningslivet.
Eksamen og diplom
Læreruddannelsen på Den frie Lærerskole har siden begyndelsen i 1949 været eksamensfri.I stedet for et eksamensbevis med karakterer udstedes et afgangsbevis med udtalelser for de gennemførte linjefag, den faglige hovedopgave, praktikrapporten og det afsluttende halve års specialeforløb samt en fællesudtalelse, som også dækker det pædagogiske / psykologiske fagområde tilligemed den studerendes deltagelse i folkestyret og højskolelivet.
Derudover vedlægges afgangsbeviset en udtalelse fra den skole, hvor den studerende har været i årspraktik. Men selv om vi ikke afholder eksamen, betyder det ikke, at vi ikke foretager vurderinger af det, vi laver - tværtimod.
Vi evaluerer løbende på en række forskellige måder, så vi hele tiden kan få det bedste udtryk for, hvad vi kan og hvor vi har brug for at udvikle os. Vi inddrager også folk uden for Lærerskolen i dette evalueringsarbejde
Økonomi - SU
De studerende betaler skolepenge for at gå på Den frie Lærerskole.
Udgifterne udgør pr. skoleår (pr. 01.01.2020):
Undervisningsafgift kr. 14.740,-
Kost (obligatorisk) kr. 9.500,-
Skolepengene dækker undervisning, formiddagskaffe og middagsmåltid (kl. 12.35) på alle undervisningsdage. Morgenmad kan tilkøbes. Kostforplejningen er lukket i weekenden.
Alle studerende og personalet spiser middag sammen på alle hverdage.
Køkkenet er overvejende økologisk, og arbejder løbende sammen med skolens kostudvalg på at forbedre andelen af økologiske råvarer i et bæredygtigt perspektiv.
Ud over skolepenge skal påregnes ca. kr. 2.000-3.000 pr. år til bøger, materialer m.v.
Optagelsen er først endelig når depositum på 2000 kr. er indbetalt
Størstedelen af de studerende bor i skolens kollegier med forholdsvis billig husleje. Det udligner i nogen grad udgiften til skolepenge, så de studerende har nogenlunde de samme penge til rådighed, som studerende andre steder.
Forespørgsel efter information
Kontaktinformation til Den frie Lærerskole Ollerup
Den frie Lærerskole Ollerup
De studerende giver karakterer
Gennemsnit 5
Baseret på 1 evalueringerUdfyld formularen for mere information om Læreruddannelsen - Friskole, Efterskole og Højskole