Vis studentum.dk som: Mobile

Tine Kowalewski Jahnsen, Montréal, Canada

Navn: Tine Kowalewski Jahnsen

Alder: 23

Udvekslingsby/land/universitet:
Montréal, Canada, Concordia University

Uddannelse i Danmark:
HA(Kom.), CBS

Hvornår rejste du?
Efteråret 2018

Udvekslingsportæt

Hvorfor valgte du at tage på udveksling til Montréal?

For mig var det et tilfælde, at jeg endte på udveksling i lige netop Montréal. Jeg var ret bestemt om, at jeg ville på udveksling og blev enige med en veninde om at rejse sammen. Vi kiggede bare på CBS’s forskellige muligheder og ville egentlig gerne til Singapore eller lignende, men vi undersøgte så andre muligheder og stødte på Montréal. Byen virkede interessant, så vi lavede nærmest sten, saks, papir og endte så med at søge Montréal som førsteprioritet. Det spillede faktisk også ind, at Montréal på det tidspunkt var kåret til den bedste by i verden at bo i som studerende.

Hvordan var studielivet i Montréal?

Fagligt fandt jeg generelt niveauet i undervisningen lavere end hjemme i Danmark, men samtidigt tog jeg fag uden for, hvad min bachelor specialiserer sig i, så i disse fag var jeg ret udfordret, som jeg ville være hjemme på CBS. I Canada skal man bare være forberedt på, at den faglige model er en del anderledes, end hvad vi er vant til fra danske universiteter. Det kan ske, at din deltagelse i timen tæller, at det noteres, at du møder op, der kan være ugentlig små-tests samt afleveringer, som afviger ret meget fra måden, vi går på universitetet herhjemme. Der forventes en del større engagement og flere deadlines, som man blot skal være indstillet på. Til gengæld fandt jeg det læsestof, som der var, ret nemt og letlæseligt sammenlignet med herhjemme. Og hvis man skulle undre sig med hensyn til sproget, så er de to største universiteter i Montréal engelsktalende, og det vil de fleste studerende også tale indbyrdes, selvom de fleste også kan tale fransk.

Mit universitet i Montréal, Concordia University, havde ret mange aktiviteter og foreninger for internationale studerende, som var rigtig gode at deltage i. Jeg synes, at det var den nemmeste måde at skabe et socialt miljø for sig selv der. Samtidig er det en god ide at deltage i alle skolens intro-events, hvor jeg mødte størstedelen af mine udvekslingsvenner.

Helt overordnet så synes jeg, at det er rigtigt at canadierne er mere åbne og venlige, end vi er, så derfor var det også rigtig nemt at falde i snak med de andre studerende. Jeg fik lidt venner i nogle af mine fag, som udover min omgangskreds af udvekslingsstuderende, så var lokale studerende, som man ville genkende på gangene og sådan.

Hvad brugte du din fritid på?

Jeg rejste rigtig meget, da det var min første tur til Montréal og Canada i det hele taget. Jeg mødte hurtigt en masse andre udvekslingsstuderende gennem universitet, og dem rejste jeg meget med og nød det helt vildt. I ’hverdagene’ måtte jeg også læse engang i mellem, hvis jeg havde rejst en forlænget weekend. Ellers tilbragte jeg tid med mine udvekslings-venner, vi spiste ude en gang i mellem (hvilket er billigere end i DK), bowlede, gik i byen, gik ture rundt i byen, hang ud i parker og andre lignende ting. Jeg løb en del, som også var en vildt god måde at lære en ny by at kende på, og så gik min veninde og jeg tit ture, når vi en gang i mellem skulle lufte hovedet. Generelt brugte jeg størstedelen af min fritid sammen med andre, og selvom jeg normalvis godt kan have brug for bare at være i mit eget selskab, så nød jeg virkelig at få nye venner og slappe af og lave noget andet end skole sammen med dem hele tiden, da det også var én af mine store motivationsfaktorer for at tage på udveksling.

Hvad var det bedste ved dit udvekslingsophold i Montréal?

Jeg tror ærlig talt, at med hensyn til at tage på et udveksling, så er det absolut ligegyldigt, hvorhenne du er, det skal nok blive godt og en oplevelse for livet! Det er i hvert fald, hvad jeg har hørt fra flere, jeg kender - at de har nydt det på samme måde, som jeg har, bare et andet sted.

I Montréal sker der bare generelt meget! Det er derfor et super fedt sted at være på udveksling, blandt andet fordi der er rigtig mange studerende på grund af byens mange universiteter, men også fordi der er vildt mange festivaler, koncerter, parker og aktiviteter, hvor man virkelig oplever at bo i byen. Derfor lavede jeg også tit meget, og det lykkedes mig for eksempel aldrig at følge med i en Netflix-serie, som man måske gør, når man er hjemme, fordi jeg lavede så meget. Det handler i Montréal virkelig om at udnytte alt, hvad byen kan byde på af aktiviteter, mad og barer, for der er virkelig altid et ny sted at tage hen.

Byen er fantastisk levende og sprudlende om sommeren, hvor alle restauranter har en masse borde på fortovene, mens den om vinteren virkelig omfavner det kolde vintervejr med en masse sol (trods alt) og stadig er meget levende, men du ser ikke samme liv af mennesker i byens gader. Og inden man bekymrer sig om vinterkulden i Canada, så er der ret mange underjordiske gange i Montréal, blandt andet mellem Concordia University’s bygninger på Downtown campus, så du kan faktisk undgå at gå uden for, selvom du bevæger dig fra en bygning til en anden.

Hvad overraskede dig som udvekslingsstudent i Montréal?

Hvor hurtig tiden går! Man går og forbereder og planlægger det i næsten et helt år, og processen er bare så udmattende, men pludselig, mens man er afsted, er tiden gået. Hvis du er taget et sted hen, hvor du vil rejse og opleve meget, så vil jeg helt klart anbefale at få planlagt en masse af det hurtigt eller i hvert fald overveje, hvornår der er tid til hvilke ture. Og jeg synes især, at det var rart, at jeg ikke fik særligt mange besøg hjemmefra, fordi jeg dermed var til stede på udveksling med min udvekslingsvenner, som jeg også rejste rigtig meget med. Det er i bund og grund vigtigt at nyde det og ikke tænke på alt det og alle de relationer, som man har derhjemme, for de er der stadig efter, at man har været væk i fire måneder.

Specifikt i forhold til Montréal, så overraskede det mig ikke, at de også snakkede fransk, men det overraskede mig, når jeg mødte canadiere i Montréal, som var dårlige til engelsk. For i Montréal snakker de virkelig lige så meget engelsk (selvom beskeder i metrohøjttaleren og lignende officielle ting primært er på fransk), men du kan stadig møde mennesker, som primært er fransktalende. Især hvis du bevæger dig andre steder i Quebec-staten, så kan du blive overrasket over, hvor lidt engelsk de kan! Egentlig er Montréal meget multikulturel, som er ret fedt at mærke og opleve, fordi byen virkelig er multikulturel i ordets bogstavelige forstand, hvilket skaber lidt kontrast til Danmark.

Har du gode råd til at andre, der overvejer at tage til Montréal?

Du vil elske Montréal! Man skal ikke være bange for ikke at kunne fransk, det er ikke noget problem i Montréal, men kan give sjove udfordringer andre steder i Quebec.

Gør dig selv den tjeneste at være åben og velkommen og pak den danske attitude inde i dig selv. Folk er hjælpsomme, venlige og imødekommende i Canada generelt, og man kan virkelig få en masse ud af at lære sig selv at være det samme. Husk derudover også at kigge på eksempelvis mtlblog.com, som både skriver om, hvad der sker i byen, samt hvor de gode restauranter og barer er. Mens du er afsted, så gør dig selv den tjeneste at tage gåture rundt i byens forskellige kvarterer, da de virkelig har hver sin charme og er vidt forskellige. I sær Plateau, Downtown, Old Town, Mile End, Little Italy og Westmount er besøg værd.

Se dine uddannelsesmuligheder i Canada

Senest opdateret: 21 jul 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-07-2020

Kathrine Stentebjerg, San Diego, USA

Jeg har altid gerne ville til USA på udveksling, fordi jeg gerne vil prøve at være en del af the college experience, red cup parties, et stort campus og gode sportsfaciliteter.

Det bedste ved udvekslingen var at få en ny hverdag med konstant godt vejr og ingen bekymringer. Jeg havde meget mere tid, bl.a. fordi man ikke må have et studiejob på udveksling.

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2019

Mark Henriksen, Oregon, USA

Man skal tage til OSU, hvis man gerne vil opleve et universitet, som ikke er alt for stort med gode muligheder for social intimitet, samtidig med at skolen heller ikke er for lille. Der er en meget speciel atmosfære på OSU, og hvis man kan finde sig nogle gode kammerater, kan man få et fantastisk studieophold – det havde jeg i hvert fald.

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Frederikke Trave Func, Honolulu, Hawaii

Min fritid kunne godt sammenlignes med en sabbatårsrejse. Jeg gik kun i skole ca. 15 timer om ugen, og eftersom jeg ikke havde visum til at arbejde, så gik fritiden rigtig meget med lange hiking-ture i den smukke natur, surfing flere gange på ugen, festlige aftener i byen, beach-volley, solnedgange, campingture, snorkling og dykning i Pacific Ocean, roadtrips til alle øens vidundere og generelt bare en masse sol og strand.

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Andrea Falk Pedersen, Monterrey, Mexico

Det, som jeg mindes tydeligst og til tider også savner, er det stærke sociale fællesskab blandt de udvekslingsstuderende og muligheden for spontanitet – som gav hverdagen et ekstra pift, samt de mange timers arbejde på at skitsere og modellere et projekt.  Det sidstnævnte var nok ikke det bedste, men set i bakspejlet, gav det det bedste læringsudbytte rent fagligt.

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Gustav Emil Thuesen, Vancouver, Canada

Jeg føler, at jeg lærte en masse fagligt fra den undervisning, jeg modtog. Derudover har jeg fået en masse fede oplevelser i den vilde natur, som ligger lige i ens “baghave”. Men det bedste er nok de venskaber, jeg fik, imens jeg var på udveksling. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Ann-Louise Blom, San Diego, USA

På San Diego State Universty havde vi mulighed for både at tage fag sammen med nationale studerende og internationale studerende. Det var virkelig lærerigt at se, hvordan studerende fra andre kulturer tænker og studerer på. Der var rigtig mange danskere afsted, hvilket gjorde det sociale virkelig hyggeligt, og fagligt var folk også meget engagerede.

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Magnus Kristensen, Victoria, Canada

Man kan opleve en masse, og alle udvekslingsstuderende er imødekommende og venlige. Dette er selvfølgelig mere forventeligt, da de selv har valgt at tage på udveksling, men det er nemlig de lokale studerende, som også er super imødekommende og gerne vil vide mere om ens hjemland og kultur. Det sociale liv og alsidigheden på Vancouver Island gør, at man kan tilbringe et helt semester der og rejse konstant, men stadig ikke har oplevet det hele.

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Marc Künkel Pedersen, Michigan, USA

Gør det! Lige meget hvor i USA, du overvejer at tage til, så tag afsted. Oplev kulturen, bo på campus sammen med tusinde andre studerende og få bekræftet alle dine fordomme om cheerleaders, atleter og alle de andre kliker, der er på college. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Jens Pedersen, San Diego, USA

San Diego og det at være på udveksling er meget socialt, så det meste af min fritid brugte jeg på at være sammen med mine nye roomies og venner. Vi tog bl.a. til sportsevents som baseball og football, da det er meget en fælles ting i San Diego, hvor alle bakker op om de lokale hold på uni. Udover det er der et stort kulturelt udbud, hvor der er rigtig mange fede events og koncerter. Jeg tog også på mange weekendture til b.la. Las Vegas, Hawaii og nationalparker i området.

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Stinne Nøttrup, Montréal, Canada

Jeg synes, at Montréal er en rigtig fed by med masser af muligheder og plads til alle slags mennesker. Det er en meget multikulturel by, hvor mennesker fra hele verden bor. Blandingen mellem engelsk og fransk har også sin charme! 

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Laura Kristine Tobiasssen Grell, Montréal, Canada

Det er lidt nødvendigt at være opsøgende i starten for at finde venner og skabe sig et socialt liv. Men ellers bare nyd det, lad være med at tage skolen alt for tungt og tag på så mange weekendture som økonomien og overskuddet rækker til - det er klart der, at jeg har fået nogle af mine bedste minder!

Læs mere
Sidst opdateret 22-07-2020

Martin Krogh, Californien, USA

Jeg elsker alt, hvad der har med Sol, sommer og strand at gøre, hvilket var grunden til at jeg valgte Californien. Staten har det hele. Du kan bo 5 minutter fra stranden, og du kan køre to timer og være på ski, hvilket er noget jeg sætter pris på.

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Anne Louise Ellingsøe, Atlanta, USA

Det bedste var at få lidt luftforandring. Det var enormt befriende at opleve et liv og en hverdag uden for Danmarks grænser og at få ny viden, indsigt og perspektiv. Samtidig var det bare vanvittigt fedt at få lov til at bo 5 måneder i en storby sammen med en masse spændende mennesker fra hele verden.

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Laura Hoff Larsen, Toronto, Canada

Socialt var det over alt forventning. Vi var gode til at ses, før semestret endnu var startet og støttede op om fester. Det var også fantastisk at møde så mange dejlige mennesker og få oplevet en fantastisk natur - en natur, som du ikke lige kan finde i DK!

Læs mere
Sidst opdateret 21-07-2020

Joan Juul, Montréal, Canada

Det var virkelig fedt at bo i en så multikulturel by. Montréal er virkelig fyldt med mennesker fra hele verden, og det er svært at give en stereotyp af, hvordan en person fra Montréal ser ud. Det giver en super fed vibe. Det er også en by med virkelig mange universiteter og studerende, så der er massere ting at lave for studerende. Noget af det fedeste har også været at møde så mange nye mennesker og få nye venner fra forskellige steder i verdenen.

Læs mere