Vis studentum.dk som: Mobile

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

Overvejer du at læse medicin i udlandet?

Læs medicin i udlandet - den alternative vej til din drøm

Har du fundet dit kald i livet? Lægeuddannelsen er for dig, der vil gøre en forskel og vil klædes på til en fremtid, hvor din fornemmeste opgave bliver at undersøge, diagnosticere og behandle mennesker. Konkurrencen om pladserne på de fire danske universiteter, hvor du kan læse medicin er imidlertid benhård og mange søger forgæves.

Hvad enten du er eventyrlysten og sulten efter internationale erfaringer, eller du ikke kom ind i Danmark og søger andre veje til drømmen om at blive læge, er en lægeuddannelse i udlandet en unik karrieremulighed.

Se alle vores medicinuddannelser i udlandet her

I denne guide samler vi information til dig, der overvejer at læse medicin i udlandet. Læs med og få overblikket over, hvad du skal være opmærksom på før, under og efter afrejsen. Undervejs får du svar på fem ofte stillede spørgsmål:

Læs interviewet med en medicinstuderende i Polen

Hvor kan man læse medicin i udlandet?

Det har længe været populært blandt skandinaviske unge at tage til udlandet for at læse medicin. Mange ser mod Østeuropa og Sydeuropa, hvor leveomkostningerne er lave og det akademiske niveau typisk er højt. Her er det også muligt at studere på engelsk mange steder.

Vigtigst af alt er der ofte flere studiepladser og anderledes optagelsesprocesser. Derfor vil du typisk have bedre muligheder for at komme ind på medicin i udlandet, hvis du søger bredt nok. Dette gælder dog primært inden for EU, da du her er sidestillet med ansøgere fra landet. Det betyder blandt andet, at selve undervisningsafgifterne typisk er lave i forhold til fx USA eller Australien.

Find din medicin uddannelse i udlandet

Når du vælger at studere i udlandet, er der fire faktorer, der spiller ind på dit valg af land:

  • ØKONOMI: sammenlign leveomkostninger og undervisningsafgifter i de lande, hvor du overvejer at læse medicin. Tænk også på udgifter til visum og flybilletter etc.
  • ATMOSFÆRE: overvej om du vil bo i nærheden af en storby, i et varmt klima eller noget helt tredje. Besøg også campus og mærk efter, om atmosfæren passer til dig.
  • AFSTAND: tænk over om det er vigtigt for dig at kunne flyve hjem i ferier og få besøg hjemmefra. I så fald skal du måske overveje at læse i Europa frem for fx USA.
  • SPROG: tag højde for, om du allerede kan sproget i landet eller er klar til at lære det. Du vil typisk skulle kommunikere med lokale patienter i løbet af din lægeuddannelse.

Sidst, men ikke mindst bør du overveje dine planer for fremtiden. Vil du arbejde som læge i Danmark som færdiguddannet, er der nemlig forskellige regler alt efter, om du har studeret i Norden, EU eller et andet sted. Den samlede pris på en hel lægeuddannelse i udlandet kan løbe op i 500.000 kroner, men der vil være gode muligheder for at søge legater både på selve universitet og andre steder.

Læs også: 3 tips til din legatsøgning     Til toppen

Hvordan bliver man optaget på en lægeuddannelse i udlandet?

En gymnasial uddannelse med et relativt højt gennemsnit og gode karakterer i naturvidenskabelige fag som matematik, fysik og kemi på minimum B-niveau er som regel nødvendig, når du vil læse medicin i udlandet.

Du skal således leve op til nogenlunde de samme krav, der stilles til medicinstuderende i Danmark, når du søger ind på medicin i udlandet. Skal du studere på engelsk skal du også enten have gode karakterer i engelsk eller tage en sprogtest som fx TOEFL.

Langt de fleste lande har begrænsede pladser på deres medicinstudier, og som herhjemme er konkurrencen om pladserne stor. I modsætning til de danske universiteter er optagelsen i de fleste lande imidlertid ikke udelukkende baseret på karaktergennemsnit. I stedet vil du typisk skulle deltage i et personligt interview og/eller en optagelsesprøve. Du kan se nogle af de mest udbredte optagelsesprøver nedenfor.

De mest udbredte optagelsesprøver til medicin i udlandet

Det betyder, at du har bedre chancer for at komme ind til trods for et mindre godt gennemsnit fra gymnasiet end i Danmark, hvor pladserne på medicin i kvote 2 er begrænsede.

Søger du via en studieagent får du hjælp i hele processen med alt fra oversættelse af dine karakterer til at komme på plads ved studiestart. Her kan du også få vejledning om forberedelse til optagelsesprøver og eventuelle pre-med kurser og forløb.

Læs også: Din guide til kvote 2 på medicin Til toppen

Hvordan adskiller medicinstudier i udlandet sig fra Danmark?

Lægeuddannelsen er et langt forløb, der inkluderer både akademiske studier efterfulgt af turnus og specialeforløb. Undervisningen i det akademiske forløb veksler mellem forelæsninger, undervisning på mindre hold og klinisk undervisning. Omfanget af den kliniske undervisning stiger desto længere på uddannelsen, du kommer.

I modsætning til i Danmark, hvor du tager en bachelor- og kandidatuddannelse af hver tre års varighed, består medicinstudier i udlandet typisk af:

  • Seks års samlet uddannelse, der svarer til en bachelor og kandidat. Dette gælder fx for lande som Polen, Tjekkiet og Spanien.
  • Fire års uddannelse på medical schools, der er på kandidatniveau og kræver, at du har en relevant bachelor forinden. Dette gælder fx for USA og Australien.

I England kan du vælge mellem begge typer af medicinstudier. Den samlede uddannelse findes dog både som en femårig uddannelse og som en seksårig uddannelse, der inkluderer et års ‘pre-medical studies’.

Find medicinstudier i udlandet

I Polen findes der også enkelte universiteter, hvor du kan tage en fireårig uddannelse i medicin for ansøgere med en bachelor. I Frankrig starter du derimod med to år (PCEM), hvorefter du skal bestå en prøve, før du kan fortsætte på andet trin (DCEM), der varer fire år.

Når du læser en samlet uddannelse af fem eller seks års varighed skal du være opmærksom på, at du kun kan få SU til de sidste fire år af uddannelsen. For at få SU til medicinstudier i udlandet skal du desuden opfylde de generelle SU betingelser, og uddannelsen skal være optaget på Fast Track listen.

Læs også: Guide til SU i udlandet 

Kan man blive overflyttet til en medicin uddannelse i Danmark?

Overflytning mellem medicinstudier i forskellige lande kræver typisk en del benarbejde. Der er nemlig typisk nogle meget specifikke krav, som dine studier i udlandet skal leve op til for, at du kan få dem anerkendt og meritoverført til en dansk medicin uddannelse. Det gælder både, hvis du har læst i udlandet og vil tage resten af din uddannelse i Danmark, og hvis du vil tage et semester i udlandet som en del af din medicin uddannelse ved et dansk universitet.

Tager du en samlet fem - eller seksårig uddannelse i medicin i udlandet, vil du ofte have bedst mulighed for at blive overflyttet mellem tredje og fjerde år, da det er her, at studerende i Danmark går fra bachelor - til kandidatdelen. Kontakt det eller de universiteter, du vil søge om overflytning til i god tid for vejledning.

Til toppen

Kan man få autorisation og arbejde i Danmark efter at have læst medicin i udlandet?

For at arbejde som læge i Danmark skal du som minimum have autorisation og tilladelse til selvstændigt virke ved Styrelsen for Patientsikkerhed. Du kan først opnå tilladelse til selvstændigt virke, når du har afsluttet det, der svarer til den etårige kliniske basisuddannelse (KBU). Vil du tage din KBU i Danmark, skal du kontakte sekretariatet for lægefaglig videreuddannelse i en af de tre videreuddannelsesregioner (Øst, Syd og Nord).

Ved ansøgning om autorisation og tilladelse til selvstændigt virke er det afgørende, hvor du har gennemført dine medicinstudier i udlandet:

  • NORDEN eller EU/EØS: Inden for EU er der et direktiv, der sidestiller medicinstudier fra alle EU/EØS lande. Det betyder, at du ikke skal gennemføre yderligere uddannelse eller sprogtests for at opnå autorisation som læge i Danmark. Bemærk at kravene til dokumentation afhænger, om du har taget din uddannelse inden for Norden eller EU/EØS.
  • UDEN FOR EU/EØS: Som dansk statsborger med en kandidatuddannelse i medicin uden for EU/EØS skal du igennem det særlige autorisationsforløb for 3. lands læger. Denne proces består af flere trin, der starter med godkendelse af din uddannelse og munder ud i en evalueringsansættelse, hvor du i den sidste måned kan søge om tilladelse til selvstændigt virke som læge. Har du en dansk gymnasial uddannelse eller opfylder du på andre måder sprogkravet, skal du ikke tage en sprogtest.

Når du har modtaget din autorisation og tilladelse til selvstændigt virke, har du mulighed for at starte på dit hoveduddannelsesforløb som speciallæge i Danmark. Husk dog, at du skal begynde på din uddannelse til speciallæge inden for fire år.

Sådan opnår du autorisation med en lægeuddannelse udenfor EU

Er medicinstudier i udlandet noget for dig?

Er du klar til at rejse ud og forfølge din drøm om at læse medicin, er der flere steder at starte. Der findes blandt andet en række specialiserede studieagenter, der samarbejder med førende universiteter i udvalgte lande. Vil du til Polen er Agder Vitenskapsakademi et godt bud, mens Study for a better future er oplagt til dig, der vil læse medicin i Spanien. Drømmer du derimod om med-school i USA, Australien eller England er EDU Danmark en mulighed.

Find medicinstudier i udlandet

Skrevet af kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen

Senest opdateret: 12 dec 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-04-2019

Den fleksible ungdomsuddannelse: Hf online

Går du og overvejer om du skal tage en ungdomsuddannelse, og har du drømme om at studere videre?

Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Gør dig klar til din fremtidige karriere

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-09-2016

Kom du ikke ind? Du kan stadig søge en ledig studieplads

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien, så fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 21-08-2015

Hvilken uddannelse passer til dig?

Har du tænkt over, hvad forskellen på en erhvervsakademiuudannelse og en akademiuddannelse er? Og hvilken en af dem passer bedst til dine behov og ønsker? Få et lynhurtigt overblik over de to uddannelsestyper, og hvordan de skiller sig ud fra hinanden. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2019

Din guide til uddannelser med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Her guider vi dig til uddannelser med løn.

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Følg en sygeplejerskestuderende i Ghana

Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan! Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

Læs mere
Sidst opdateret 15-03-2019

Derfor skal du lære et nyt sprog!

At lære et nyt sprog er en af de bedste investeringer du kan foretage dig her i livet. Du bliver ikke bare mere selvstændig i din omgang med mennesker over hele verden, du træner faktisk også din hjerne helt optimalt, ligesom du øger dine kvalifikationer som fremtidige arbejdsgivere er ganske interesserede i.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

Guide til sprogtests før uddannelse i udlandet

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 17-03-2017

PRESSEMEDDELELSE: Kvote 2 ansøgere søger hjælp online

PRESSEMEDDELELSE: Jagten på inspiration til studievalg og kvote 2 ansøgning når nye højder online. 94 procent bruger internettet som den primære researchkanal i jagten på drømmeuddannelsen, mens inspirationsartikler med hjælp til kvote 2 ansøgningen hitter op til 15. marts.

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Tre bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 14-05-2019

Seks uddannelser der hitter i kvote 2

Mangler du gennemsnittet for at komme igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Eller er kvote 1 ikke en mulighed, fordi du ikke gik på gymnasiet? Vi guider dig til de 6 mest populære uddannelser i kvote 2. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

De mest prestigefyldte jobs i Danmark - Er dit et af dem?

Går du op i prestige, og er det vigtigt for dig, at du bliver anerkendt i kraft af dit job? Danskerne har for nylig deltaget i en undersøgelse af YouGov, der har taget temperaturen på os, i forhold til hvor prestigefyldte vi anser forskellige jobs for at være. Er dit drømmejob med på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 29-10-2015

Idrætsstipendium i USA

Hvorfor ikke få en hel eller dele af en uddannelse finansieret i USA, mens du dyrker idræt på højt niveau? Med et idrætsstipendium kan du nemlig kombinere 'the college experience' med din favoritsport på et plan, der næsten er det samme, som at være professionel.

Læs mere
Sidst opdateret 24-10-2018

TOEFL - Test of English as a Foreign Language

Du er nok stødt på TOEFL en del gange, når du har set på uddannelser i USA eller andre engelsksprogede lande. Det er ikke tilfældigt. Sprogtesten har nemlig mere end 50 år bag sig. I dag er der mere end 9.000 universiteter i verden, der kræver, at du har bestået TOEFL.

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-04-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år på ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv