Vis studentum.dk som: Mobile

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

Overvejer du at læse medicin i udlandet?

Læs medicin i udlandet - den alternative vej til din drøm

Har du fundet dit kald i livet? Lægeuddannelsen er for dig, der vil gøre en forskel og vil klædes på til en fremtid, hvor din fornemmeste opgave bliver at undersøge, diagnosticere og behandle mennesker. Konkurrencen om pladserne på de fire danske universiteter, hvor du kan læse medicin er imidlertid benhård og mange søger forgæves.

Hvad enten du er eventyrlysten og sulten efter internationale erfaringer, eller du ikke kom ind i Danmark og søger andre veje til drømmen om at blive læge, er en lægeuddannelse i udlandet en unik karrieremulighed.

Se alle vores medicinuddannelser i udlandet her

I denne guide samler vi information til dig, der overvejer at læse medicin i udlandet. Læs med og få overblikket over, hvad du skal være opmærksom på før, under og efter afrejsen. Undervejs får du svar på fem ofte stillede spørgsmål:

Læs interviewet med en medicinstuderende i Polen

Hvor kan man læse medicin i udlandet?

Det har længe været populært blandt skandinaviske unge at tage til udlandet for at læse medicin. Mange ser mod Østeuropa og Sydeuropa, hvor leveomkostningerne er lave og det akademiske niveau typisk er højt. Her er det også muligt at studere på engelsk mange steder.

Vigtigst af alt er der ofte flere studiepladser og anderledes optagelsesprocesser. Derfor vil du typisk have bedre muligheder for at komme ind på medicin i udlandet, hvis du søger bredt nok. Dette gælder dog primært inden for EU, da du her er sidestillet med ansøgere fra landet. Det betyder blandt andet, at selve undervisningsafgifterne typisk er lave i forhold til fx USA eller Australien.

Find din medicin uddannelse i udlandet

Når du vælger at studere i udlandet, er der fire faktorer, der spiller ind på dit valg af land:

  • ØKONOMI: sammenlign leveomkostninger og undervisningsafgifter i de lande, hvor du overvejer at læse medicin. Tænk også på udgifter til visum og flybilletter etc.
  • ATMOSFÆRE: overvej om du vil bo i nærheden af en storby, i et varmt klima eller noget helt tredje. Besøg også campus og mærk efter, om atmosfæren passer til dig.
  • AFSTAND: tænk over om det er vigtigt for dig at kunne flyve hjem i ferier og få besøg hjemmefra. I så fald skal du måske overveje at læse i Europa frem for fx USA.
  • SPROG: tag højde for, om du allerede kan sproget i landet eller er klar til at lære det. Du vil typisk skulle kommunikere med lokale patienter i løbet af din lægeuddannelse.

Sidst, men ikke mindst bør du overveje dine planer for fremtiden. Vil du arbejde som læge i Danmark som færdiguddannet, er der nemlig forskellige regler alt efter, om du har studeret i Norden, EU eller et andet sted. Den samlede pris på en hel lægeuddannelse i udlandet kan løbe op i 500.000 kroner, men der vil være gode muligheder for at søge legater både på selve universitet og andre steder.

Læs også: 3 tips til din legatsøgning     Til toppen

Hvordan bliver man optaget på en lægeuddannelse i udlandet?

En gymnasial uddannelse med et relativt højt gennemsnit og gode karakterer i naturvidenskabelige fag som matematik, fysik og kemi på minimum B-niveau er som regel nødvendig, når du vil læse medicin i udlandet.

Du skal således leve op til nogenlunde de samme krav, der stilles til medicinstuderende i Danmark, når du søger ind på medicin i udlandet. Skal du studere på engelsk skal du også enten have gode karakterer i engelsk eller tage en sprogtest som fx TOEFL.

Langt de fleste lande har begrænsede pladser på deres medicinstudier, og som herhjemme er konkurrencen om pladserne stor. I modsætning til de danske universiteter er optagelsen i de fleste lande imidlertid ikke udelukkende baseret på karaktergennemsnit. I stedet vil du typisk skulle deltage i et personligt interview og/eller en optagelsesprøve. Du kan se nogle af de mest udbredte optagelsesprøver nedenfor.

De mest udbredte optagelsesprøver til medicin i udlandet

Det betyder, at du har bedre chancer for at komme ind til trods for et mindre godt gennemsnit fra gymnasiet end i Danmark, hvor pladserne på medicin i kvote 2 er begrænsede.

Søger du via en studieagent får du hjælp i hele processen med alt fra oversættelse af dine karakterer til at komme på plads ved studiestart. Her kan du også få vejledning om forberedelse til optagelsesprøver og eventuelle pre-med kurser og forløb.

Læs også: Din guide til kvote 2 på medicin Til toppen

Hvordan adskiller medicinstudier i udlandet sig fra Danmark?

Lægeuddannelsen er et langt forløb, der inkluderer både akademiske studier efterfulgt af turnus og specialeforløb. Undervisningen i det akademiske forløb veksler mellem forelæsninger, undervisning på mindre hold og klinisk undervisning. Omfanget af den kliniske undervisning stiger desto længere på uddannelsen, du kommer.

I modsætning til i Danmark, hvor du tager en bachelor- og kandidatuddannelse af hver tre års varighed, består medicinstudier i udlandet typisk af:

  • Seks års samlet uddannelse, der svarer til en bachelor og kandidat. Dette gælder fx for lande som Polen, Tjekkiet og Spanien.
  • Fire års uddannelse på medical schools, der er på kandidatniveau og kræver, at du har en relevant bachelor forinden. Dette gælder fx for USA og Australien.

I England kan du vælge mellem begge typer af medicinstudier. Den samlede uddannelse findes dog både som en femårig uddannelse og som en seksårig uddannelse, der inkluderer et års ‘pre-medical studies’.

Find medicinstudier i udlandet

I Polen findes der også enkelte universiteter, hvor du kan tage en fireårig uddannelse i medicin for ansøgere med en bachelor. I Frankrig starter du derimod med to år (PCEM), hvorefter du skal bestå en prøve, før du kan fortsætte på andet trin (DCEM), der varer fire år.

Når du læser en samlet uddannelse af fem eller seks års varighed skal du være opmærksom på, at du kun kan få SU til de sidste fire år af uddannelsen. For at få SU til medicinstudier i udlandet skal du desuden opfylde de generelle SU betingelser, og uddannelsen skal være optaget på Fast Track listen.

Læs også: Guide til SU i udlandet 

Kan man blive overflyttet til en medicin uddannelse i Danmark?

Overflytning mellem medicinstudier i forskellige lande kræver typisk en del benarbejde. Der er nemlig typisk nogle meget specifikke krav, som dine studier i udlandet skal leve op til for, at du kan få dem anerkendt og meritoverført til en dansk medicin uddannelse. Det gælder både, hvis du har læst i udlandet og vil tage resten af din uddannelse i Danmark, og hvis du vil tage et semester i udlandet som en del af din medicin uddannelse ved et dansk universitet.

Tager du en samlet fem - eller seksårig uddannelse i medicin i udlandet, vil du ofte have bedst mulighed for at blive overflyttet mellem tredje og fjerde år, da det er her, at studerende i Danmark går fra bachelor - til kandidatdelen. Kontakt det eller de universiteter, du vil søge om overflytning til i god tid for vejledning.

Til toppen

Kan man få autorisation og arbejde i Danmark efter at have læst medicin i udlandet?

For at arbejde som læge i Danmark skal du som minimum have autorisation og tilladelse til selvstændigt virke ved Styrelsen for Patientsikkerhed. Du kan først opnå tilladelse til selvstændigt virke, når du har afsluttet det, der svarer til den etårige kliniske basisuddannelse (KBU). Vil du tage din KBU i Danmark, skal du kontakte sekretariatet for lægefaglig videreuddannelse i en af de tre videreuddannelsesregioner (Øst, Syd og Nord).

Ved ansøgning om autorisation og tilladelse til selvstændigt virke er det afgørende, hvor du har gennemført dine medicinstudier i udlandet:

  • NORDEN eller EU/EØS: Inden for EU er der et direktiv, der sidestiller medicinstudier fra alle EU/EØS lande. Det betyder, at du ikke skal gennemføre yderligere uddannelse eller sprogtests for at opnå autorisation som læge i Danmark. Bemærk at kravene til dokumentation afhænger, om du har taget din uddannelse inden for Norden eller EU/EØS.
  • UDEN FOR EU/EØS: Som dansk statsborger med en kandidatuddannelse i medicin uden for EU/EØS skal du igennem det særlige autorisationsforløb for 3. lands læger. Denne proces består af flere trin, der starter med godkendelse af din uddannelse og munder ud i en evalueringsansættelse, hvor du i den sidste måned kan søge om tilladelse til selvstændigt virke som læge. Har du en dansk gymnasial uddannelse eller opfylder du på andre måder sprogkravet, skal du ikke tage en sprogtest.

Når du har modtaget din autorisation og tilladelse til selvstændigt virke, har du mulighed for at starte på dit hoveduddannelsesforløb som speciallæge i Danmark. Husk dog, at du skal begynde på din uddannelse til speciallæge inden for fire år.

Sådan opnår du autorisation med en lægeuddannelse udenfor EU

Er medicinstudier i udlandet noget for dig?

Er du klar til at rejse ud og forfølge din drøm om at læse medicin, er der flere steder at starte. Der findes blandt andet en række specialiserede studieagenter, der samarbejder med førende universiteter i udvalgte lande. Vil du til Polen er Agder Vitenskapsakademi et godt bud, mens Study for a better future er oplagt til dig, der vil læse medicin i Spanien. Drømmer du derimod om med-school i USA, Australien eller England er EDU Danmark en mulighed.

Find medicinstudier i udlandet

Skrevet af kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen

Senest opdateret: 12 dec 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2016

Guide: Sådan forbereder du dig til at tage på udveksling i London

Studentum har snakket med Mathilde Marker, der netop er kommet hjem til Danmark efter 5 måneder som studerende på London Metropolitan University. Her i artiklen giver hun dig sine bedste tips til forberedelse, legatsøgning, uundværlige apps, boligsøgning og oplevelser, der kan gøre dit studieforløb i London til et af de bedste minder i dit liv.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-01-2016

Praktik i Berlin - Få tre gode råd fra praktikanten

Gør det! Sådan svarer Stinne uden tøven på, om hun kan anbefale andre at tage i praktik i Berlin. Som en del af hendes uddannelse i virksomhedskommunikation, har hun været i praktik ved shoppingportalen Shopalike. Her giver hun tre gode råd til dig, der overvejer et praktikophold i Berlin.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 06-06-2019

Sundhedsfaglig rejse i sabbatåret med Try Medics

Overvejer du en sundhedsfaglig uddannelse? Kom 4-12 uger i observationspraktik på et hospital i udlandet og få indsigt i sundhedsfagligt arbejde ved at følge hospitalspersonale.

Læs mere
Sidst opdateret 16-11-2015

Sabbatår, uddannelse og drømme om det frie liv

Det er maj måned, solens stråler kigger frem fra et par regnvejrsskyer og tre år med lektier, eksamener og minder om fester, venskab og kærlighed lakker mod ende for landets elever i 3.G. Livet ligger for deres fødder, men det kan være lettere sagt end gjort at beslutte, hvad man skal? Mød Jonas, Sofie og Kristoffer og hør om deres drømme for fremtiden. 

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

De mest prestigefyldte jobs i Danmark - Er dit et af dem?

Går du op i prestige, og er det vigtigt for dig, at du bliver anerkendt i kraft af dit job? Danskerne har for nylig deltaget i en undersøgelse af YouGov, der har taget temperaturen på os, i forhold til hvor prestigefyldte vi anser forskellige jobs for at være. Er dit drømmejob med på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 09-07-2019

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse?

Herunder finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 02-05-2016

Studer i Spanien

Drømmer du om at studere i Spanien? Det kan være en fantastisk oplevelse med mange erfaringer og minder for livet at studere i udlandet. Du møder nye mennesker, nye kulturer og får nye sprogkundskaber. Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Spanien.

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvindelige IT-talenter om den skæve kønsfordeling i IT-branchen

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Sådan kommer du ind på journalistuddannelsen

Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Sværeste uddannelse - Guide til de sværeste at blive optaget på

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 31-05-2016

Hvad er ECTS, og hvordan bruger du dem?

Som studerende eller studiesøgende er du nok stødt på de fire bogstaver: ECTS.Men hvad betyder de egentlig, og hvad skal du vide om ECTS i forhold til din uddannelse? Kort fortalt er ECTS som byggesten, du sætter sammen til en hel uddannelse. 60 ECTS svarer til et års fuldtidsstudier.

Læs mere
Sidst opdateret 30-05-2016

GMAT - Graduate Management Admission Test

Drømmer du om at studere business på kandidatniveau på nogle af verdens førende universiteter og business schools? Eller overvejer du måske en MBA? Så er der en god chance for, at GMAT testen står imellem dig og din drømmeuddannelse. Her guider vi dig igennem testen fra tilmelding til test score.

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Bliv klar til din karriere med et udenlandsophold

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Følg en sygeplejerskestuderende i Ghana

Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan! Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Hvilken udvekslings-mulighed er den rigtige for dig?

Du vil gerne på udveklsing eller i praktik i udlandet. Hvad gør du, hvis dit studiested ikke har en aftale med et partneruniversitet?

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2018

Vil du ind i tech-verdenen?

Vil du være den næste Mark Zuckerberg eller Steve Jobs? Drømmer du om en karriere i Sillicon Valley? Så er det bare at sætte dig foran computeren, og få søgt ind på et af de prestigefyldte computer science universiteter.

Læs mere
Sidst opdateret 26-10-2015

Copenhagen skills 2015

Boren og banken blander sig med tusindvis af stemmer, og bliver til et virvar af lyde. Velkommen til Copenhagen Skills! Studentum var med, da elever i 8.-10. klasse tog til uddannelsesmesse for at bruge alle sanserne i jagten på det rigtige uddannelsesvalg.

Læs mere
Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby