Vis studentum.dk som: Mobile

Læs medicin i udlandet - en alternativ vej til din drømmeuddannelse

Overvejer du at læse medicin i udlandet?

Læs medicin i udlandet - den alternative vej til din drøm

Har du fundet dit kald i livet? Lægeuddannelsen er for dig, der vil gøre en forskel og vil klædes på til en fremtid, hvor din fornemmeste opgave bliver at undersøge, diagnosticere og behandle mennesker. Konkurrencen om pladserne på de fire danske universiteter, hvor du kan læse medicin er imidlertid benhård og mange søger forgæves.

Hvad enten du er eventyrlysten og sulten efter internationale erfaringer, eller du ikke kom ind i Danmark og søger andre veje til drømmen om at blive læge, er en lægeuddannelse i udlandet en unik karrieremulighed.

Se alle vores medicinuddannelser i udlandet her

I denne guide samler vi information til dig, der overvejer at læse medicin i udlandet. Læs med og få overblikket over, hvad du skal være opmærksom på før, under og efter afrejsen. Undervejs får du svar på fem ofte stillede spørgsmål:

Læs interviewet med en medicinstuderende i Polen

Hvor kan man læse medicin i udlandet?

Det har længe været populært blandt skandinaviske unge at tage til udlandet for at læse medicin. Mange ser mod Østeuropa og Sydeuropa, hvor leveomkostningerne er lave og det akademiske niveau typisk er højt. Her er det også muligt at studere på engelsk mange steder.

Vigtigst af alt er der ofte flere studiepladser og anderledes optagelsesprocesser. Derfor vil du typisk have bedre muligheder for at komme ind på medicin i udlandet, hvis du søger bredt nok. Dette gælder dog primært inden for EU, da du her er sidestillet med ansøgere fra landet. Det betyder blandt andet, at selve undervisningsafgifterne typisk er lave i forhold til fx USA eller Australien.

Find din medicin uddannelse i udlandet

Når du vælger at studere i udlandet, er der fire faktorer, der spiller ind på dit valg af land:

  • ØKONOMI: sammenlign leveomkostninger og undervisningsafgifter i de lande, hvor du overvejer at læse medicin. Tænk også på udgifter til visum og flybilletter etc.
  • ATMOSFÆRE: overvej om du vil bo i nærheden af en storby, i et varmt klima eller noget helt tredje. Besøg også campus og mærk efter, om atmosfæren passer til dig.
  • AFSTAND: tænk over om det er vigtigt for dig at kunne flyve hjem i ferier og få besøg hjemmefra. I så fald skal du måske overveje at læse i Europa frem for fx USA.
  • SPROG: tag højde for, om du allerede kan sproget i landet eller er klar til at lære det. Du vil typisk skulle kommunikere med lokale patienter i løbet af din lægeuddannelse.

Sidst, men ikke mindst bør du overveje dine planer for fremtiden. Vil du arbejde som læge i Danmark som færdiguddannet, er der nemlig forskellige regler alt efter, om du har studeret i Norden, EU eller et andet sted. Den samlede pris på en hel lægeuddannelse i udlandet kan løbe op i 500.000 kroner, men der vil være gode muligheder for at søge legater både på selve universitet og andre steder.

Læs også: 3 tips til din legatsøgning     Til toppen

Hvordan bliver man optaget på en lægeuddannelse i udlandet?

En gymnasial uddannelse med et relativt højt gennemsnit og gode karakterer i naturvidenskabelige fag som matematik, fysik og kemi på minimum B-niveau er som regel nødvendig, når du vil læse medicin i udlandet.

Du skal således leve op til nogenlunde de samme krav, der stilles til medicinstuderende i Danmark, når du søger ind på medicin i udlandet. Skal du studere på engelsk skal du også enten have gode karakterer i engelsk eller tage en sprogtest som fx TOEFL.

Langt de fleste lande har begrænsede pladser på deres medicinstudier, og som herhjemme er konkurrencen om pladserne stor. I modsætning til de danske universiteter er optagelsen i de fleste lande imidlertid ikke udelukkende baseret på karaktergennemsnit. I stedet vil du typisk skulle deltage i et personligt interview og/eller en optagelsesprøve. Du kan se nogle af de mest udbredte optagelsesprøver nedenfor.

De mest udbredte optagelsesprøver til medicin i udlandet

Det betyder, at du har bedre chancer for at komme ind til trods for et mindre godt gennemsnit fra gymnasiet end i Danmark, hvor pladserne på medicin i kvote 2 er begrænsede.

Søger du via en studieagent får du hjælp i hele processen med alt fra oversættelse af dine karakterer til at komme på plads ved studiestart. Her kan du også få vejledning om forberedelse til optagelsesprøver og eventuelle pre-med kurser og forløb.

Læs også: Din guide til kvote 2 på medicin Til toppen

Hvordan adskiller medicinstudier i udlandet sig fra Danmark?

Lægeuddannelsen er et langt forløb, der inkluderer både akademiske studier efterfulgt af turnus og specialeforløb. Undervisningen i det akademiske forløb veksler mellem forelæsninger, undervisning på mindre hold og klinisk undervisning. Omfanget af den kliniske undervisning stiger desto længere på uddannelsen, du kommer.

I modsætning til i Danmark, hvor du tager en bachelor- og kandidatuddannelse af hver tre års varighed, består medicinstudier i udlandet typisk af:

  • Seks års samlet uddannelse, der svarer til en bachelor og kandidat. Dette gælder fx for lande som Polen, Tjekkiet og Spanien.
  • Fire års uddannelse på medical schools, der er på kandidatniveau og kræver, at du har en relevant bachelor forinden. Dette gælder fx for USA og Australien.

I England kan du vælge mellem begge typer af medicinstudier. Den samlede uddannelse findes dog både som en femårig uddannelse og som en seksårig uddannelse, der inkluderer et års ‘pre-medical studies’.

Find medicinstudier i udlandet

I Polen findes der også enkelte universiteter, hvor du kan tage en fireårig uddannelse i medicin for ansøgere med en bachelor. I Frankrig starter du derimod med to år (PCEM), hvorefter du skal bestå en prøve, før du kan fortsætte på andet trin (DCEM), der varer fire år.

Når du læser en samlet uddannelse af fem eller seks års varighed skal du være opmærksom på, at du kun kan få SU til de sidste fire år af uddannelsen. For at få SU til medicinstudier i udlandet skal du desuden opfylde de generelle SU betingelser, og uddannelsen skal være optaget på Fast Track listen.

Læs også: Guide til SU i udlandet 

Kan man blive overflyttet til en medicin uddannelse i Danmark?

Overflytning mellem medicinstudier i forskellige lande kræver typisk en del benarbejde. Der er nemlig typisk nogle meget specifikke krav, som dine studier i udlandet skal leve op til for, at du kan få dem anerkendt og meritoverført til en dansk medicin uddannelse. Det gælder både, hvis du har læst i udlandet og vil tage resten af din uddannelse i Danmark, og hvis du vil tage et semester i udlandet som en del af din medicin uddannelse ved et dansk universitet.

Tager du en samlet fem - eller seksårig uddannelse i medicin i udlandet, vil du ofte have bedst mulighed for at blive overflyttet mellem tredje og fjerde år, da det er her, at studerende i Danmark går fra bachelor - til kandidatdelen. Kontakt det eller de universiteter, du vil søge om overflytning til i god tid for vejledning.

Til toppen

Kan man få autorisation og arbejde i Danmark efter at have læst medicin i udlandet?

For at arbejde som læge i Danmark skal du som minimum have autorisation og tilladelse til selvstændigt virke ved Styrelsen for Patientsikkerhed. Du kan først opnå tilladelse til selvstændigt virke, når du har afsluttet det, der svarer til den etårige kliniske basisuddannelse (KBU). Vil du tage din KBU i Danmark, skal du kontakte sekretariatet for lægefaglig videreuddannelse i en af de tre videreuddannelsesregioner (Øst, Syd og Nord).

Ved ansøgning om autorisation og tilladelse til selvstændigt virke er det afgørende, hvor du har gennemført dine medicinstudier i udlandet:

  • NORDEN eller EU/EØS: Inden for EU er der et direktiv, der sidestiller medicinstudier fra alle EU/EØS lande. Det betyder, at du ikke skal gennemføre yderligere uddannelse eller sprogtests for at opnå autorisation som læge i Danmark. Bemærk at kravene til dokumentation afhænger, om du har taget din uddannelse inden for Norden eller EU/EØS.
  • UDEN FOR EU/EØS: Som dansk statsborger med en kandidatuddannelse i medicin uden for EU/EØS skal du igennem det særlige autorisationsforløb for 3. lands læger. Denne proces består af flere trin, der starter med godkendelse af din uddannelse og munder ud i en evalueringsansættelse, hvor du i den sidste måned kan søge om tilladelse til selvstændigt virke som læge. Har du en dansk gymnasial uddannelse eller opfylder du på andre måder sprogkravet, skal du ikke tage en sprogtest.

Når du har modtaget din autorisation og tilladelse til selvstændigt virke, har du mulighed for at starte på dit hoveduddannelsesforløb som speciallæge i Danmark. Husk dog, at du skal begynde på din uddannelse til speciallæge inden for fire år.

Sådan opnår du autorisation med en lægeuddannelse udenfor EU

Er medicinstudier i udlandet noget for dig?

Er du klar til at rejse ud og forfølge din drøm om at læse medicin, er der flere steder at starte. Der findes blandt andet en række specialiserede studieagenter, der samarbejder med førende universiteter i udvalgte lande. Vil du til Polen er Agder Vitenskapsakademi et godt bud, mens Study for a better future er oplagt til dig, der vil læse medicin i Spanien. Drømmer du derimod om med-school i USA, Australien eller England er EDU Danmark en mulighed.

Find medicinstudier i udlandet

Skrevet af kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen

Senest opdateret: 12 dec 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 02-05-2016

Studer i Spanien

Drømmer du om at studere i Spanien? Det kan være en fantastisk oplevelse med mange erfaringer og minder for livet at studere i udlandet. Du møder nye mennesker, nye kulturer og får nye sprogkundskaber. Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Spanien.

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

Sværeste uddannelse - Guide til de sværeste at blive optaget på

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej, denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 04-07-2019

Alternative drømmeuddannelser - hvad skal du vælge?

Drømmer du om at blive læge, psykolog eller arbejde med international business? Så ved du også, hvor svært det kan være at komme ind på studierne - fint dit alternativ her. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2015

EUX-uddannelsen

Er du splittet i valget mellem en erhvervsuddannelse eller gymnasiet? Med den nye EUX-uddannelse behøver du ikke at vælge længere. Nu kan du få en studentereksamen samtidig med, at du bliver f.eks. tømrer, murer eller noget helt tredje på en teknisk skole. Få overblik over dine muligheder med EUX her.

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Sådan klæder et udlandsophold dig på til en karriere

Har du egentlig tænkt over, hvordan et udlandsophold under dine studier kan gavne din fremtidige karriere? Hvis ikke så læs med her, hvor vi highlighter tre af de kompetencer, som fremtidige arbejdsgivere bestemt er på jagt efter. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Ryk praktikken til nye himmelstrøg - Vælg praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Læs jura i England

Det engelske retssystem er verdenskendt - og ligger til grund for meget af den verdensomspændende handel, der går igennem London. Du kan i England læse en jura bacheloruddannelse på universitetet - eller tage en intensiv law-conversion degree.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Få inspiration til dit studievalg med 3 trins-guiden

Sidder du med et indtryk af, at det er umuligt at finde en uddannelse, der både interesserer dig og giver adgang til en karriere med spændende opgaver og høj løn? Så er du ikke alene. Men denne guide får tre trin til, hvordan du træffer det rigtige valg af studie. 

Læs mere
Sidst opdateret 04-12-2019

Skal du også gennem Kvote 2-nåleøjet?

Der er rift om studiepladserne på landets universiteter, og i 2018 var adgangskvotienterne højere end nogensinde. Læs derfor, hvordan du kommer igennem nåleøjet til Kvote 2 lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-09-2016

Praktik i Grønland

”Naturen i Grønland er jo virkelig fascinerende. Praktikopholdet har også udviklet mig meget både personligt og fagligt. Jeg blev kastet ud i nogle ting, som jeg måske ikke ellers ville gøre – eller som jeg ville sige nej til herhjemme,” fortæller Malene Hykkelbjerg Nielsen på 22 år om sit ni uger lange praktikophold i Grønland.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2019

Vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Følg en sygeplejerskestuderende i Ghana

Spring ud i det med åbent sind og forlæng opholdet alt det, som du kan! Sådan siger Rikke om sit ophold i Ghana sidste år. Sammen med 14 medstuderende fra sygeplejerskeuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol tog hun afsted på fem ugers studietur, der bragte dem helt tæt på lokalbefolkningen.

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Sådan kommer du ind på HA Kom gennem kvote 2

Vil du gerne søge ind på Erhvervsøkonomi (HA) i virksomhedskommunikation på kvote 2? Her finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, der fik ansøgeren gennem nåleøjet. 

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv