Vis studentum.dk som: Mobile

3 tips til din legatsøgning - sådan får du legatet


Få hjælp til din legatsøgning

Af kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen

Sådan søger du legater til din uddannelse i udlandet

Et udlandsophold er en investering i din fremtid. Du får internationalt netværk, lærer en ny kultur at kende og får en erfaring på dit CV, der er guld værd, når du skal søge dit første job. Men hvad med økonomien? Uddannelse i udlandet er dyrt. Det kræver derfor planlægning og hårdt arbejde at lægge et budget, der hænger sammen.

Med et eller flere legater i lommen er du godt på vej til at gøre din drøm om at studere i udlandet til virkelighed uden at skulle betale regningen mange år ud i fremtiden. Her giver vi dig 3 tips til din legatsøgning. Du får hjælp til at navigere i junglen af legater og til at skrue en ansøgning såvel som et budget sammen, der booster din chance for at få legatet.

#1: Start din legatsøgning i god tid

Nøglen til succes med legatsøgningen er at finde det eller de helt rigtige legater for netop dig! Begynd derfor i god tid - gerne op til et år, før du skal afsted - med at skabe dig et overblik over hvilke legater, du vil søge. På den måde er du sikker på, at du ikke misser vigtige deadlines. 

Her kan du finde dit legatDu skal nemlig både være opmærksom på ansøgningsfrister for det enkelte legat og, at det kan være nødvendigt at have dokumentation for din finansiering af din uddannelse i udlandet på plads, når du skal søge om visum.

Foruden de danske sider om legatsøgning, har du også chancen for at matche din profil med mere end 12.000 legater til udlandsstudier på European Funding Guide.

Tips til forberedelsesfasen:

Læg en klar plan for din legatsøgning ud fra hvor meget du skal bruge, hvad du skal bruge pengene til og hvornår du skal bruge dem. Gør dig også klart, hvorfor netop du har brug for legatet. Med en klar skitse og tidsplan for din legatsøgning, kan du finde de legater, der er relevante for dig, så du undgår at skyde med spredehagl.

#2: Skriv en killer ansøgning til legatet

Den motiverede ansøgning er din chance for at give de andre ansøgere til det samme legat baghjul. Men hvordan overbeviser du bedst fonden om, at det er netop dig, der skal have legatet? En killer legatansøgning afspejler dig. Den skal kort og præcist give læseren svar på:

  • Hvilket personligt, sprogligt og fagligt udbytte du forventer af dit udlandsophold
  • Hvor langt du er i din planlægning - vis, at du er initiativrig og har lavet din research
  • Hvordan du lever op til kriterierne for det specifikke legat - har du f.eks. en særlig tilknytning?

Tips til den motiverede ansøgning:

Prøv altid at holde din motiverede ansøgning på en A4 side. Selv om du vedlægger et CV, bør du altid indlede med en præsentation af dig selv og din faglige baggrund. Giv den gerne hele armen, når du skal sælge dig selv. Vis, at du har sat dig ind i sagerne ved at flette centrale formuleringer fra fundsatsen ind i din ansøgning. Husk også at bruge god tid på korrektur og få en eller flere, der kender dig godt, til at læse ansøgningen igennem.

Find inspiration til at skrive en god motiveret ansøgning her i vores guide til den gode motiverede ansøgning eller til, hvordan du kickstarter din skriveproces.

#3: Hav styr på dit budget og dine bilag

Husk at fonden, der uddeler det legat, som du søger, altid skal læse mange andre ansøgninger end din. Brug derfor god tid på at sætte dig ind i, hvilke informationer fonden vil have og send kun det med, som de beder om.

Det kan du tage med i dit budget til en legatansøgningSom udgangspunkt skal en legatansøgning altid indeholde en motiveret ansøgning, et ansøgningsskema og de bilag, der bliver bedt om. Det kan for eksempel være:

  • Budget for dit udlandsophold, der tydeligt viser dine forventede udgifter og indtægter
  • Opdateret CV, dit seneste karakterudskrift og eventuelle udtalelser fra undervisere
  • Dokumentation for optagelse på det udenlandske universitet eller for, at du har søgt

Nogle fonde vil også gerne have en formueoversigt. Den kan du få fra SKAT eller Borgerservice i din kommune.

Tips til dit budget og bilag til legatansøgningen:

Budgettet er en vigtig hjørnesten i din legatansøgning. Her skal du give et tydeligt overblik over de udgifter, som du vil få i forbindelse med din uddannelse i udlandet. Det kan være alt fra praktiske ting som opmagasinering, flybilletter, visum og husleje i udlandet til de akademiske udgifter til universitetet og sprogtests.

På indtægtssiden skal du have alt fra SU til opsparing, støtte fra familien og andre legater med. Du kan søge om differencen mellem dine indtægter og udgifter.

Gør det så nemt for læseren af din legatansøgning at finde rundt i dine bilag som muligt. Giv dem derfor numre i prioriteret rækkefølge og vedlæg altid et følgebrev, der giver et tydeligt overblik over alle dokumenter. Tænk på følgebrevet som din legatansøgnings indholdsfortegnelse.

Din legatansøgning er sendt - hvad nu?

Når du har sendt din ansøgning om et legat, er der kun tilbage at vente. Er du så heldig at få legatet, er det altid godt at skrive og sige tak. Du kan også skrive til fonden og fortælle om, hvad du fik ud af opholdet, når du er kommet hjem. Får du en anden gang brug for at søge et legat, kan det øge dine chancer for at få støtte fra samme fond igen.

Fortvivl ej, hvis du er uheldig og ikke får legatet. Der er altid et andet legat at søge. Hold styr på hvilke legater, du har søgt, i et Excel ark, så du altid har styr på tidsfristerne. Du kan også sagtens søge, mens du er afsted.

Held og lykke med din legatsøgning!

4 tips til din legatsøgning

Find din uddannelse i udlandet:

Studieretning
Uddannelsestype
Uddannelse i udlandet
Søg

Senest opdateret: 12 aug 2016

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 13-01-2016

Vejviser til verdens bedste studiebyer

Drømmer du om at studere i Byernes By, The Big Apple eller Down Under? Vi har set nærmere på verdens bedste studiebyer og samlet de otte bedste i én oversigt. Her får du indblik i, hvad der er værd at vide om hver enkelt by - både fagligt og socialt. Måske gemmer din kommende studieby sig på listen?

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Få mere ud af dit SU-budget

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-04-2016

Overvejer du frivilligt arbejde i udlandet? Få 5 bud her

Frivilligt arbejde i udlandet bidrager blandt andet til bedre sprogkundskaber og kulturforståelse.Der er mulighed for at arbejde med dyr, gadebørn, miljø, undervisning og meget andet. Endelig vil du med et frivilligt arbejde i udlandet blive udfordret og få erfaringer, som anerkendes både i erhvervslivet og uddannelsessektoren. 

Læs mere
Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv