FAQ om udveksling og udlandsstudier | Få inspiration her
14 feb 2023

FAQ om udveksling og udlandsstudier

Du har endelig besluttet, at du gerne vil studere i udlandet. Det er en god beslutning, da et ophold i udlandet vil gavne dig både personligt og fagligt. Men du har sikkert en lang række af spørgsmål.

Det er helt forståeligt, og du er bestemt ikke den eneste. Faktisk har vi her på studentum.dk samlet de 10 mest stillede spørgsmål med tilhørende svar. Læs med her, hvis du også skal på udveksling.


1. Hvordan griber jeg egentlig processen an?

Du ved, at du gerne vil ud i verden, men har du tænkt over, hvordan du vil gøre det? Det er det første skridt. Du skal finde ud af, om du vil på udveksling, få dit ophold arrangeret af en organisation, eller om du vil være en såkaldt “freemover-student”, der klarer det hele selv. Læs mere om de forskellige muligheder her:

Tag på udveksling

Hvis du studerer på et dansk universitet, så har du mulighed for at tage på udveksling i et semester. Din uddannelsesinstitution har helt sikkert en lang række af partneruniversiteter rundt omkring i verden, som du kan søge om optagelse på. Alternativt kan du kontakte en organisation, der hjælper med udveksling, til at formidle kontakten til dit ønskede universitet.

Få hjælp fra en organisation 

Med en organisation i ryggen får du hjælp med alt lige fra ansøgningen, oversættelser af karakterer til selve rejsen og studierne. Det er især for dig, der har brug for tryghed og visheden om, at du altid har mulighed for at komme i kontakt med nogen, hvis du skulle få brug for det.

Desuden er det mange gange også meget billigere at få en organisation til at planlægge dine udlandsstudier. De har nemlig oftest kontakt med en række universiteter og flyselskaber, hvilket kan give rabat på afgifter, bolig, selve rejsen og meget andet. En ulempe kan dog være, at udvalget er en anelse begrænset både, hvad angår universiteter og lande.

Bliv “Freemover-student”

Er du betaget af tanken om, at du nu for alvor skal til at stå på egne ben? Så skal du være “freemover-student”. På denne måde vil du nemlig få en enorm frihed, og du vælger selvfølgelig selv både universitet og land. Du skal bare være opmærksom på, at det at ville ordne alting selv, ofte indebærer en del mere arbejde, end man først tænker. Du skal skrive ansøgningen på egen hånd, få oversat dine karakter, booke rejse og finde bolig. Du bør kontakte landets ambassade for at få mere information om det pågældende land og dine muligheder.

2. Hvad koster det at studere i udlandet?

Du skal selvfølgelig finde ud af, hvor meget dit eventyr vil komme til at koste dig. Hvad koster det at studere i udlandet? Rækker dit studielån? Eller har du brug for en buffer? Det er ekstremt svært at give et bud på et konkret beløb, da det i høj grad vil afhænge af, hvilket universitet du vælger. Men det, der i hvert fald kommer til at koste dig penge under dit ophold er:

Studieafgift

Det er meget normalt, at man som udvekslingsstuderende skal betale en studieafgift. Størrelsen af denne afhænger igen af det pågældende universitet og længden på opholdet. Når du booker dit ophold gennem en organisation vil beløbet oftest stå i danske kroner, mens du selv må omregne valutakursen, når du rejser som “freemover-student”.

pengeØvrige studieomkostninger

Du bør tjekke med dit valgte universitet om der vil være udgifter udover studieafgiften. Er der det, vil det som oftest være indmeldingsafgift, teknikafgift eller til litteratur til kurserne.

Bolig

Boligudgifterne er den post, der - under et udlandsophold - virkelig kan trække tænder ud. Gør dig selv den tjeneste og find ud af, hvor du skal bo i god tid. Du skal igen gøre dig nogle ting klart: Vil du bo hos en værtsfamilie, i egen lejlighed eller, hvis muligt, på campus?

Dernæst skal du finde ud af, om din økonomi rækker til det, du allerhelst vil. Et godt overblik og et solidt økonomisk fundament vil give dig ro i maven og råd til faktisk at leve i udlandet.

Mad og fornøjelser

Denne post kan være svær at beregne, men det er altså noget du kommer til at bruge penge på. Derfor kan du lige så godt komme i gang med at lægge et fornuftigt budget, så du ved, hvor mange penge du har at bruge. Viden er som bekendt magt!

Rejser og forsikringer

Når du er ankommet til din destination vil du sikkert få brug for at transportere dig selv rundt. Brug tiden derhjemme til at finde ud af, hvordan du gør dette nemmest, så dit forbrug på tog- og buskort ikke lige pludselig kommer som en kæmpe overraskelse.

Det at være forsikret er også enormt vigtigt, og du bør tjekke med dit forsikringsselskab, hvad det vil koste, og hvordan du tegner forsikring for studier i Europa eller andre dele af verden.

Dit eventyr vil altså have en række faste udgifter, og det bliver kun federe af, at du har styr på dem. Læg derfor et budget i god tid før afrejse og overvej endda at sparre lidt ekstra op. Så har du både råd til at have det rigtig sjovt og noget at stå imod med, hvis du skulle opleve uforudsete udgifter.

3. Hvordan finder jeg min egen bolig i udlandet?

Hvis du er meget stålsat på, at du gerne vil bo alene, så er det nødvendigt, at du begynder at se dig om efter en bolig i rigtig god tid. Du skal være proaktiv, og det er en god idé, at du gør brug af dit netværk på de sociale medier, i hverdagen og søger på forskellige hjemmesider, der udbyder studenterboliger.

Det er også en god idé, at du kontakter det universitet du skal læse på og hører om de har nogle lister over boliger i nærområdet eller kender til andre muligheder. Her er det kun din egen fantasi, der sætter grænser.

4. Hvordan finansierer jeg mit udlandsophold?

Du kan som oftest tage din SU med til udlandet. Det er også en god idé at overveje at optage et SU-lån. Tag kontakt til din SU-vejleder på din institution og se, hvad der giver bedst mening.  

Ønsker du at tage din SU, og et eventuelt SU-lån, med til udlandet, skal du være opmærksom på følgende:

  • Studieopholdet være en del af din danske uddannelse
  • Dit danske uddannelsessted skal godkende, at dit ophold giver fuld merit.

Læs mere om SU i udlandet her

5. Er min uddannelse i udlandet berettiget til SU?

Din uddannelse i udlandet er fuldt ud berettiget til SU såfremt den giver dig fuld merit. Det betyder helt konkret, at dit ophold i udlandet skal erstatte en del af din uddannelse her i Danmark 1:1. Det er dit uddannelsessted, der afgør om dit udlandsophold giver dig fuld merit.

6. Skal jeg ansøge om et stipendium?

Du bør bestemt ansøge om et stipendium eller flere, når du skal til udlandet. Denne økonomiske støtte vil uden tvivl være med til at forsøde tilværelsen under dit ophold.

7. Skal jeg have et visum for at studere i udlandet?

Du behøver ikke et visum eller opholdstilladelse, hvis du:Venner

  • Er dansk statsborger
  • Skal studere i et andet EU-land
  • Skal studere i max tre måneder.

Derudover skal du have et gyldigt pas, da et dansk ID-kort ikke er nok i udlandet.

Skal du studere udenfor EU?

Skal du på udveksling i et land udenfor EU, skal du have et visum. Det er det pågældende land, der udsteder det, så kontakt det respektive land for mere information.

8. Hvordan får jeg oversat mine karakterer?

Hvis du er universitetsstuderende, så vil dine karakter allerede være oversat, og kan dermed indgå i en international sammenhæng. Nogle universiteter kræver, at du kan fremvise stemplede kopier, så sørg for at have sådan nogle klar.

Arrangerer du dit ophold i udlandet gennem et bureau, så vil de hjælpe dig med at oversætte dine karakter, hvis der skulle være brug for det. Rejser du ud på egen hånd som “freemover-student” og har brug for oversættelse, så kan du med ret stor sandsynlighed få dit gamle gymnasium til at klare det for dig.

9. Jeg er sikker på, at jeg gerne vil studere i udlandet, men jeg ved ikke helt hvor. Hvad gør jeg så?

Du skal finde ud af, hvad formålet er med din udveksling? Vil du gerne lære et nyt sprog eller måske forbedre dig i et?, Vil du gerne prøve, hvordan det er at leve i en anden kultur? Få et større personligt og profesionelt netværk? Eller studere ved et universitet?

Når du har gjort dig det klart, har du meget nemmere ved at sortere i alle de mange muligheder, der findes. Det kan jo være, at det du rigtig gerne vil kun kan lade sig gøre i specifikke lande eller ved bestemte universiteter.

10. Kan jeg læse medicin i udlandet? 

I Danmark er adgangskravet til medicinstudiet tårnhøjt. Derfor vælger flere og flere at søge ind på et medicin studie i udlandet, hvor chancen for at komme ind er langt større.

For at kunne søge ind på medicinstudiet i udlandet, skal du have afsluttet en gymnasial uddannelse, ligesom du skal have gennemført en sprogtest og opnået et bestemt resultat.

Senest opdateret: 14 feb 2023

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 10-10-2022

Bliv læge i udlandet

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Bliv klar til udlandsstudier med en sprogtest

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2022

Guide: SU i udlandet og udlandsstipendium

Overvejer du at tage til udlandet for at studere et semester eller tage hele din uddannelse? Og er du i tvivl om, hvordan reglerne er for SU og udlandsstipendium? Vi giver dig her information om alt, du skal vide om at studere i udlandet og dertilhørende regler om SU og udlandsstipendier.

Læs mere
Sidst opdateret 14-02-2023

Ansøgningsfrister til uddannelse i udlandet

Hvis du vil studere i udlandet er det en god idé at være ude i god tid! Planlægningen af et studieophold i udlandet kan være en lang proces, og der er mange ting, som du skal huske. Her får du et hurtigt overblik over ansøgningsfrister i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 04-08-2022

3 bud på et sabbatår, der rykker dig

Studenterfesterne venter lige om hjørnet. Efter tre års slid med at navigere i junglen af fagkombinationer og lektier, er der kun få eksamener før friheden. Men hvad nu? Læs med og få inspiration til et sabbatår, der rykker dig.

Læs mere
Sidst opdateret 28-08-2020

Studér i Spanien: Alt du skal vide

Drømmer du om at studere i Spanien? Det kan være en fantastisk oplevelse med mange erfaringer og minder for livet at studere i udlandet. Du møder nye mennesker, nye kulturer og får nye sprogkundskaber. Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og tips til dig, der gerne vil studere i Spanien.

Læs mere
Sidst opdateret 13-03-2023

Hvad er GMAT - trin for trin vejledning til testen

Står GMAT imellem dig og din drømmeuddannelse? Her får du svar på, hvad GMAT er samt en vejledning til, hvordan du kommer godt igennem processen.

Læs mere
Sidst opdateret 10-10-2022

Derfor skal du tage på udveksling

Vi har bedt tre studerende, der selv har været eller i øjeblikket er på udveksling, komme med deres bud på, hvorfor du skal krydre dit liv med et semester i udlandet. Læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-06-2021

Bedste universiteter i England

England er, som destination, det absolutte førstevalg for tusindvis af internationale studerende. Det skyldes ganske enkelt, at nogle af verdens bedste og mest prestigefyldte universiteter findes i Storbritannien. Se listen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-06-2021

Bedste universiteter i Sverige

Der er rigtig mange unge danskere, der vælger at søge over sundet for at studere i Sverige. Det er også en oplagt studiedestination, da landet har en stolt uddannelsestradition og en række prestige-universiteter. Se listen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Irland: Alt du skal vide

Vælger du at studere i Irland, bliver du ikke skuffet. Over 40% af den irske population er under 25 år, landet sprudler altså med andre unge studerende, og der er altid liv i de irske gader. Irland betragtes som en af de førende nationer i Europa når det kommer til uddannelse. Landet i sig selv er en fantastisk kombination af smukke landskaber og moderne byer. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Schweiz: Alt du skal vide

Udover at have et af de højst rangeret uddannelsessystemer i verden, er der mange andre grunde til at du skal studere i Schweiz. Først og fremmest er næsten 25% af alle studerende i Schweiz internationale studerende. Du vil altså have rig mulighed for at danne dig et netværk. Samtidig vil du i Schweiz finde en blanding af smuk natur og overvældende storbyer.

Læs mere
Sidst opdateret 07-08-2020

Studér i Italien: Alt du skal vide

Over 30000 internationale studerende vælger at studere i Italien, og det er der en grund til! Italien er et fantastisk land, der er rig på forskellige kulturer. Det er hjemsted for noget af den flotteste arkitektur i verdenen, samtidig er det støvleformede land hjemsted for nogen af verdens ældste universiteter. Der er noget for enhver smag i Italien, så om du er til sne i alperne eller sol i syden, så er Italien noget for dig! 

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2020

Studér i Mexico: Alt du skal vide

Pastor, Reggaeton, Magaritas, fantastiske strande, smukke bjerge og maya-kultur. Eksotiske og farverige Mexico har meget at byde på, og er det perfekte land at studere i for dig, der gerne vil opleve den latinamerikanske kultur, imens du studerer. 

Læs mere
Sidst opdateret 26-08-2020

Studér i Peru - Alt du skal vide

Peru er et fantastisk land, der byder på meget forskelligt. I Peru kan du surfte, vandre, spise dig mæt i eksotisk mad og meget mere. Folkefærdet er kendt for at være velkomne og hjælpsomme. Som studerende vil du opleve et højt niveau, og engagerede medstuderende. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-08-2020

Studér i Thailand: Alt du skal vide

Tag til smilenes land og få en oplevelse du sent vil glemme. Det thailandske folkefærd er kendt for deres smil og deresimødekommenhed. Som international studerende i Thailand vil du uden tvivl blive rigere på oplevelser og venner. Uanset hvor i landet du vælger at læse, vil du alle steder støde på nye oplevelser. Du vil kunne opleve smuk natur og travle storbyer som ingen andre steder. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2020

Guide til dit udlandsstudie i Californien

Har du altid drømt om at studere i Californien? Kunne du tænke dig at opleve Californiens storslåede natur, komme med bag om kulissen i filmbyen Hollywood, og blive en aktiv del af et ægte amerikansk studiemiljø? Lyder dette som dog? Så bør du vælge at studere i Californien!

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2020

Guide til dit udlandsstudie i Los Angeles

Har du et brændende ønske om at studere i englenes by - Los Angeles, og udforske byens fænomenale oplevelser og attraktioner? Los Angeles er USA's næststørste by, og dette er selvfølgelig ensbetydende med, at byen byder på det hele!

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Mød landsholdsspilleren Rikke Sevecke

Rikke Sevecke har spillet i den måske bedste klub indenfor kvindefodbold i Danmark, nemlig Brøndby IF, hun har spillet fodbold i to af de største kvinde-ligaer i verden, nemlig Premier League og Ligue 1 og så har hun spillet college fodbold i USA.  Rikke Sevecke er en ud af mange atleter, der brugte et college ophold i USA som springbræt til sin karriere.

Læs mere
Sidst opdateret 04-10-2022

Studér i Grækenland og få minder for livet

Overvejer du at bo og studere i Grækenland? Så læs mere her på siden, hvor vi har samlet  Her på siden har vi samlet en masse nyttig information og gode råd til dig, der gerne vil studere i Grækenland.

Læs mere