FAQ om udveksling og udlandsstudier

Du vil gerne studere i udlandet. God beslutning, men du har sikkert en masse spørgsmål om, hvordan du lige griber det hele an. Helt forståeligt, og vi har derfor samlet de 10 hyppigste spørgsmål og svar her. 

FAQ om udveksling og udlandsstudier | Få inspiration her

Du har endelig besluttet, at du gerne vil studere i udlandet. Det er en god beslutning, da et ophold i udlandet vil gavne dig både personligt og fagligt. Men du har sikkert en lang række af spørgsmål.

Det er helt forståeligt, og du er bestemt ikke den eneste. Faktisk har vi her på studentum.dk samlet de 10 mest stillede spørgsmål med tilhørende svar. Læs med her, hvis du også skal på udveksling.


1. Hvordan griber jeg egentlig processen an?

Du ved, at du gerne vil ud i verden, men har du tænkt over, hvordan du vil gøre det? Det er det første skridt. Du skal finde ud af, om du vil på udveksling, få dit ophold arrangeret af en organisation, eller om du vil være en såkaldt “freemover-student”, der klarer det hele selv. Læs mere om de forskellige muligheder her:

Tag på udveksling

Hvis du studerer på et dansk universitet, så har du mulighed for at tage på udveksling i et semester. Din uddannelsesinstitution har helt sikkert en lang række af partneruniversiteter rundt omkring i verden, som du kan søge om optagelse på. Alternativt kan du kontakte en organisation, der hjælper med udveksling, til at formidle kontakten til dit ønskede universitet.

Få hjælp fra en organisation 

Med en organisation i ryggen får du hjælp med alt lige fra ansøgningen, oversættelser af karakterer til selve rejsen og studierne. Det er især for dig, der har brug for tryghed og visheden om, at du altid har mulighed for at komme i kontakt med nogen, hvis du skulle få brug for det.

Desuden er det mange gange også meget billigere at få en organisation til at planlægge dine udlandsstudier. De har nemlig oftest kontakt med en række universiteter og flyselskaber, hvilket kan give rabat på afgifter, bolig, selve rejsen og meget andet. En ulempe kan dog være, at udvalget er en anelse begrænset både, hvad angår universiteter og lande.

Bliv “Freemover-student”

Er du betaget af tanken om, at du nu for alvor skal til at stå på egne ben? Så skal du være “freemover-student”. På denne måde vil du nemlig få en enorm frihed, og du vælger selvfølgelig selv både universitet og land. Du skal bare være opmærksom på, at det at ville ordne alting selv, ofte indebærer en del mere arbejde, end man først tænker. Du skal skrive ansøgningen på egen hånd, få oversat dine karakter, booke rejse og finde bolig. Du bør kontakte landets ambassade for at få mere information om det pågældende land og dine muligheder.

2. Hvad koster det at studere i udlandet?

Du skal selvfølgelig finde ud af, hvor meget dit eventyr vil komme til at koste dig. Hvad koster det at studere i udlandet? Rækker dit studielån? Eller har du brug for en buffer? Det er ekstremt svært at give et bud på et konkret beløb, da det i høj grad vil afhænge af, hvilket universitet du vælger. Men det, der i hvert fald kommer til at koste dig penge under dit ophold er:

Studieafgift

Det er meget normalt, at man som udvekslingsstuderende skal betale en studieafgift. Størrelsen af denne afhænger igen af det pågældende universitet og længden på opholdet. Når du booker dit ophold gennem en organisation vil beløbet oftest stå i danske kroner, mens du selv må omregne valutakursen, når du rejser som “freemover-student”.

pengeØvrige studieomkostninger

Du bør tjekke med dit valgte universitet om der vil være udgifter udover studieafgiften. Er der det, vil det som oftest være indmeldingsafgift, teknikafgift eller til litteratur til kurserne.

Bolig

Boligudgifterne er den post, der - under et udlandsophold - virkelig kan trække tænder ud. Gør dig selv den tjeneste og find ud af, hvor du skal bo i god tid. Du skal igen gøre dig nogle ting klart: Vil du bo hos en værtsfamilie, i egen lejlighed eller, hvis muligt, på campus?

Dernæst skal du finde ud af, om din økonomi rækker til det, du allerhelst vil. Et godt overblik og et solidt økonomisk fundament vil give dig ro i maven og råd til faktisk at leve i udlandet.

Mad og fornøjelser

Denne post kan være svær at beregne, men det er altså noget du kommer til at bruge penge på. Derfor kan du lige så godt komme i gang med at lægge et fornuftigt budget, så du ved, hvor mange penge du har at bruge. Viden er som bekendt magt!

Rejser og forsikringer

Når du er ankommet til din destination vil du sikkert få brug for at transportere dig selv rundt. Brug tiden derhjemme til at finde ud af, hvordan du gør dette nemmest, så dit forbrug på tog- og buskort ikke lige pludselig kommer som en kæmpe overraskelse.

Det at være forsikret er også enormt vigtigt, og du bør tjekke med dit forsikringsselskab, hvad det vil koste, og hvordan du tegner forsikring for studier i Europa eller andre dele af verden.

Dit eventyr vil altså have en række faste udgifter, og det bliver kun federe af, at du har styr på dem. Læg derfor et budget i god tid før afrejse og overvej endda at sparre lidt ekstra op. Så har du både råd til at have det rigtig sjovt og noget at stå imod med, hvis du skulle opleve uforudsete udgifter.

3. Hvordan finder jeg min egen bolig i udlandet?

Hvis du er meget stålsat på, at du gerne vil bo alene, så er det nødvendigt, at du begynder at se dig om efter en bolig i rigtig god tid. Du skal være proaktiv, og det er en god idé, at du gør brug af dit netværk på de sociale medier, i hverdagen og søger på forskellige hjemmesider, der udbyder studenterboliger.

Det er også en god idé, at du kontakter det universitet du skal læse på og hører om de har nogle lister over boliger i nærområdet eller kender til andre muligheder. Her er det kun din egen fantasi, der sætter grænser.

4. Hvordan finansierer jeg mit udlandsophold?

Du kan som oftest tage din SU med til udlandet. Det er også en god idé at overveje at optage et SU-lån. Tag kontakt til din SU-vejleder på din institution og se, hvad der giver bedst mening.  

Ønsker du at tage din SU, og et eventuelt SU-lån, med til udlandet, skal du være opmærksom på følgende:

  • Studieopholdet være en del af din danske uddannelse
  • Dit danske uddannelsessted skal godkende, at dit ophold giver fuld merit.

Læs mere om SU i udlandet her

5. Er min uddannelse i udlandet berettiget til SU?

Din uddannelse i udlandet er fuldt ud berettiget til SU såfremt den giver dig fuld merit. Det betyder helt konkret, at dit ophold i udlandet skal erstatte en del af din uddannelse her i Danmark 1:1. Det er dit uddannelsessted, der afgør om dit udlandsophold giver dig fuld merit.

6. Skal jeg ansøge om et stipendium?

Du bør bestemt ansøge om et stipendium eller flere, når du skal til udlandet. Denne økonomiske støtte vil uden tvivl være med til at forsøde tilværelsen under dit ophold.

7. Skal jeg have et visum for at studere i udlandet?

Du behøver ikke et visum eller opholdstilladelse, hvis du:Venner

  • Er dansk statsborger
  • Skal studere i et andet EU-land
  • Skal studere i max tre måneder.

Derudover skal du have et gyldigt pas, da et dansk ID-kort ikke er nok i udlandet.

Skal du studere udenfor EU?

Skal du på udveksling i et land udenfor EU, skal du have et visum. Det er det pågældende land, der udsteder det, så kontakt det respektive land for mere information.

8. Hvordan får jeg oversat mine karakterer?

Hvis du er universitetsstuderende, så vil dine karakter allerede være oversat, og kan dermed indgå i en international sammenhæng. Nogle universiteter kræver, at du kan fremvise stemplede kopier, så sørg for at have sådan nogle klar.

Arrangerer du dit ophold i udlandet gennem et bureau, så vil de hjælpe dig med at oversætte dine karakter, hvis der skulle være brug for det. Rejser du ud på egen hånd som “freemover-student” og har brug for oversættelse, så kan du med ret stor sandsynlighed få dit gamle gymnasium til at klare det for dig.

9. Jeg er sikker på, at jeg gerne vil studere i udlandet, men jeg ved ikke helt hvor. Hvad gør jeg så?

Du skal finde ud af, hvad formålet er med din udveksling? Vil du gerne lære et nyt sprog eller måske forbedre dig i et?, Vil du gerne prøve, hvordan det er at leve i en anden kultur? Få et større personligt og profesionelt netværk? Eller studere ved et universitet?

Når du har gjort dig det klart, har du meget nemmere ved at sortere i alle de mange muligheder, der findes. Det kan jo være, at det du rigtig gerne vil kun kan lade sig gøre i specifikke lande eller ved bestemte universiteter.

10. Kan jeg læse medicin i udlandet? 

I Danmark er adgangskravet til medicinstudiet tårnhøjt. Derfor vælger flere og flere at søge ind på et medicin studie i udlandet, hvor chancen for at komme ind er langt større.

For at kunne søge ind på medicinstudiet i udlandet, skal du have afsluttet en gymnasial uddannelse, ligesom du skal have gennemført en sprogtest og opnået et bestemt resultat.


Annoncer