Vis studentum.dk som: Mobile
Hvordan bliver man indretningsarkitekt?

Guide: Hvordan bliver man indretningsarkitekt?

Er du kreativt anlagt, og giver det dig et kick at beskæftige dig med æstetik og indretning? Så er det måske noget for dig at blive indretningsarkitekt - måske har tanken allerede strejfet dig? Men hvordan bliver man indretningsarkitekt og hvad indebærer jobbet som indretningsarkitekt egentlig? Få svaret i denne guide. 


Som indretningsarkitekt vil det blandt andet være din opgave at designe oplevelsen af boligen eller rummet ved hjælp af farver, materialevalg, belysning og møbler. Dit arbejde som indretningsarkitekt kan tage udgangspunkt i et privat hjem såvel som en mindre privat virksomhed, hoteller, institutioner eller lignende. Faget favner derfor som udangspunkt bredt, men du kan naturligvis godt specialisere dig og finde lige præcis den niche af faget, der interesserer dig mest.

Hvordan bliver man indretningsarkitekt

Der er flere forskellige indgangsvinkler til din fremtid som indretningsarkitekt. I sig selv er titlen som indretningsarkitekt ikke en beskyttet titel, så man kan i princippet kalde sig "indretningsarkitekt", hvis man beskæftiger sig med indretning og lignende. 

Selvom titlen ikke er en beskyttet titel, er det alligevel en rigtig god idé at investere i en relevant uddannelse, inden du kaster dig ud i en karriere som indretningsarkitekt. På de forskellige relevante uddannelser får du nemlig en masse viden med dig, og du vil blandt andet lære om lysets påvirkning, farver, møbelplacering, materialevalg og meget mere. Hvordan forløbet er bygget op, afhænger naturligvis af den enkelte uddannelse. Men uanset hvad er det en rigtig god idé at investere i en uddannelse indenfor området. Herigennem får du nemlig - som nævnt - en masse ny viden, du opnår en række kvalifikationer og kompetencer, og du får et papir på, hvad du rent faktisk kan. Har man en relevant uddannelse, kan det desuden også være lettere at få foden indenfor og få et job i branchen, hvilket selvfølgelig er endnu en god grund til at tage en uddannelse, inden du kaster dig ud i drømmekarrieren med indretning.

"The details are not the details. They make the design."

– Charles Eames

Som du måske kan fornemme er der derfor også forskellige veje mod dit mål om at blive indretningsarkitekt. Du kan se alle uddannelser inden for indretning her og vælge den uddannelse, der passer bedst til dig. Du kan også læse med herunder for at få specifikke eksempler på relevante uddannelser, hvis du drømmer om at beskæftige dig med indretning i fremtiden, og sidder med spørgsmålet "Hvordan bliver man indretningsarkitekt?":

 • Leder du efter en uddannelse, der er bygget op som fjernstudium, kan du kigge på Dansk Indretningsuddannelse.
  Her får du en uddannelse med praksisnært materiale, hvor du blandt andet kan se frem til step by step vejledning i digitale tegneprogrammer samt undervisning i stillære, styling og dekoration. Materialet på uddannelsen er dynamisk og opdateres hele tiden med nye trends og tendenser. Uddannelsen består af 29 moduler med to indlagte prøver. Når du har været igennem alle moduler og bestået begge prøver, får du et diplom og en karakterliste, som bevis på din deltagelse og færdiggørelse af uddannelsen. Grundet opbygningen har du selv indflydelse på uddannelsens varighed.

 • Du kan for eksempel også vælge at tage din uddannelse hos Det Kongelige Akademi.
  Her kan du tage en bacheloruddannelse i Design, hvor du kan specialisere dig inden for visuelt design og interaktion eller inden for produktdesign med fokus på enten møbeldesign, rum og materialer eller beklædningsdesign og tekstil.
  Når du er færdig med din bachelor kan du vælge at læse videre på deres Kandidatuddannelsen i design, hvor du fordyber dig i din valgte specialisering. Det er med andre ord her du virkelig kan forme din fremtid.
  Vælger du denne retning, kan du være klar til en karriere som indretningsarkitekt på 3-5 år.

 • En uddannelse hos IndretningsAkademiet kan også føre dig tættere på din drøm om at arbejde med indretning.
  Her kan du tage deres Indretningsarkitekt uddannelse via fjernundervisning. Det kan for eksempel være for dig, der har brug for en fleksibel mulighed for at tage en uddannelse, men samtidig har brug for individuel feedback, hjælp og vejledning. Her består uddannelsen af 30 lektioner, som er fordelt på tre semestre. Når alle 30 lektioner er gennemført, og du har bestået de tre afsluttende semesterprøver, og en eksamensopgave, kan du begynde din karriere som indretningsarkitekt. Denne uddannelse tager 2-4 år, alt efter hvor meget tid du vælger at bruge på dit studie i din hverdag. 

 • Du kan også vælge at tage din uddannelse hos den private udbyder, School of Interior Design Copenhagen.  
  Her tager du først uddannelsen som Indretningskonsulent, der tager 2 år. 70% af skolens studerende gennemfører dog uddannelsen på 1½ år. Herefter kan du tage overbygningen som Indretningsarkitekt, hvor du får bygget videre på din viden. Overbygningen tilbydes udelukkende, hvis man har gennemført og bestået uddannelsen til Indretningskonsulent. Overbygningen tager 2 år, men kan gennemføres hurtigere. Vælger du denne vej, og vælger du både at uddanne dig til Indretningskonsulent og Indretningsarkitekt, lyder den normerede studietid på 4 år samlet

 • Du kan også kigge på Stine Grubbes Dekoratøruddannelse, hvis du drømmer om en kreativ karriere.
  Dekoratøruddannelsen er en kreativ uddannelse, hvor du for eksempel kan få en fremtid som dekoratør, stylist, visual merchandiser eller noget helt fjerde. Uddannelsen åbner mange døre, og din viden inden for faget vil også blive bred. Du kan for eksempel se frem til at lære om fotostyling, boligstyling, boligindretning, konceptudvikling og meget mere. Der er tre forskellige spor at vælge mellem på Dekoratøruddannelsen, så du har selv stor indflydelse på, hvordan dit forløb skal være. Dekoratøruddannelsen hos Stine Grubbe tager 5,5 måneder. 

Et tomt rum er en historie, der venter på at blive fortalt

Hvad laver en indretningsarkitekt

Som indretningsarkitekt er det din opgave at indrette bygninger og rum af enhver slags. Du vil for eksempel skulle designe oplevelsen af boligen eller rummet ved hjælp af farver, materialevalg, belysning og møbler. Det kan for eksempel være:

 • Hoteller
 • Butikker
 • Restauranter
 • Hospitaler
 • Institutioner
 • Private hjem

Arbejdsområdet spænder derfor bredt. Det kan, som du kan se ovenfor, være alt fra butikker, som behøver hjælp til deres indretning eller indretning af hoteller eller restauranter - for eksempel i forbindelse med renovering eller opførsel af hotellet. Men det kan også være hospitaler, skoler og andre institutioner, der kan række ud efter din hjælp.

Den ene uge kan du altså stå overfor en opgave, hvor du er ude i et privat hjem. Den anden uge kan du stå overfor en opgave, hvor du skal få indretningen i en butik til at matche butikkens eksklusive brand. Den tredje uge skal du få et plejehjem til at virke hjemligt og hyggeligt, og i den fjerde uge skal du indrette et nyopført hotel. Med en relevant uddannelse lærer du som indretningsarkitekt at navigere i disse forskellige opgaver, og hvordan du løser de forskellige udfordringer. Det ses dog hos nogle indretningsarkitekter, at de vælger at specialisere sig inden for deres egen niche. 

Uanset dit speciale eller din niche, er det dog fælles for denne beskæftigelse at du vil designe rum og skabe oplevelser for atmosfærer, som personer opholder sig i. Det kan blandt andet være gennem farver, materialevalg, belysning, møbler etc. 

At indrette et privat hjem, lokalerne i en virksomhed eller offentlige bygninger er dog ikke bare at sammensætte møbler og farver efter smag og stil. Der er brug for indretningsarkitekter, der både har forståelse for design, teknologi og arbejdsmiljø. Med en indretningsarkitekt uddannelse skal du have både de kunstneriske og dekorative sider af indretningen i fokus, og de sociale, arbejdsmæssige og teknologiske forhold ved rummet. Som indretningsarkitekt skal du altså  kunne sætte dig ind i brugen og oplevelsen af flere forskellige typer af rum, så de kan indrettes på den mest hensigtsmæssige måde i forhold til deres tiltænkte anvendelse, funktion, økonomi og udtryk. Igen - der er stor forskel på, om du indretter et privat hjem, eller om du indretter et hotel, en restaurant eller et hospital.

Hvad tjener en Indretningsarkitekt

Ja, hvor meget tjener en Indretningsarkitekt egentlig? 

Din indkomst som indretningsarkitekt varierer blandt andet i forhold til dine ansættelsesvilkår, samt om du er nyuddannet eller om du har mange års erfaring i faget. Som du kan se i vores Job & Løn sektion, var gennemsnitslønnen for en dekoratør eller indretningsarkitekt i 2019 på 27.651 kroner. Det afhænger som sagt både af, om du er nyuddannet, eller om du har mange års erfaring, samt om du er ansat privat eller gennem staten. 

Værd at vide om uddannelsen til Indretningsarkitekt

Du vil måske også se en Indretningsarkitekt betegnet som:

 • Indretningskonsulent
 • Indretningsdesigner
 • Dekoratør
 • Bolig stylist
 • Indendørsarkitekt

Afhængigt af hvem du spørger, dækker disse betegnelser meget over det samme - i hvert fald helt overordnet. 
Med det på plads er der nogle ting, der er værd at vide, i din søgen efter en uddannelse som Indretningsarkitekt:

 • Retten til SU
  De fleste relevante uddannelser er private udbydere/uddannelser.
  Ved disse uddannelser hos private udbydere har du desværre ikke ret til SU.

 • Finansiering af uddannelsen
  De uddannelser, der er private uddannelser, skal du selv finansiere.
  Prisen for uddannelsen kan du se hos den enkelte udbyder.

 • Uddannelse eller ikke uddannelse?
  Som vi tidligere har nævnt er Indretningsarkitekt ikke en beskyttet titel, så du kan i princippet sagtens være autodidakt. Det kan dog være en god ide at tage en relevant uddannelse. Både grundet den viden og kompetencer du får, men også da det i mange tilfælde kan gøre det nemmere at finde job, når du har et decideret bevis på dine kompetencer.

Dine fremtidsmuligheder

Hvis du uddanner dig til Indretningsarkitekt kan du for eksempel forvente at arbejde i en møbelforretning eller hos en arkitekt tegnestue. Dog er de fleste indretningsarkitekter selvstændige, og det er vigtigt at vide, når du overvejer at uddanne dig inden for dette fag.

FIND DIN UDDANNELSE OG START DRØMMEN SOM INDRETNINGSARKITEKT

Senest opdateret: 21 mar 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 27-03-2020

Oscar Lindhardt: Fra model til HD-uddannelse og godt job

Læs om Oscar, der tog til Asien som model, kom hjem efter seks måneder, fandt et godt job og om tre år er han færdig med sin HD-uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2019

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole er Danmarks nyeste højskole, og ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs om skolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Jobrummet - Zoom ind på dit drømmejob

Det kan være en jungle at finde frem til det rigtige job - og ikke mindst, hvilken uddannelse der kan føre dig til jobbet. Med Jobrummet tager vi dig gennem junglen og giver dig mulighed for at høre færdiguddannede fortælle om deres job, så du kan blive klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg.  I hvert interview kommer du bagom jobtitlen og får indblik i, hvordan andre har fundet de ...
Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 31-05-2021

Find den rigtige karrierevej for dig - 8 ting du kan overveje inden du vælger din karrierevej!

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere , derfor har vi samlet 8 ting, du kan tage til overvejelse, når du skal finde din karrierevej.

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Iværksætter og studerende: "Man kan konvertere den viden, man får, direkte"

Læs om Martine Birlund, der er iværksætter og studerende på HD-uddannelsen på CBS. Her får hun ny og nyttig viden, som hun kan bruge  direkte i sit fuldtidsarbejde og i sit liv som selvstændig. Man behøver nemlig ikke vælge iværksætterlivet fra for at vælge studierne til. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2022

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. 

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2021

Blomsterbinder: Få en kreativ og spændende hverdag

Drømmen om en fremtid i frisørfaget blev desværre knust for Tinna Bruun, men hun har nu taget hul på et nyt kreativt kapitel i sit liv. Med blomsterbinder uddannelsen fra JU Århus på CV’et og et fast job i en blomsterbutik har fremtiden fået nyt håb. 25-årige Tinna Bruun fra Stoholm har altid vidst, at hun ville være frisør og på den måde bruge sine hænder kreativt.

Læs mere
Sidst opdateret 28-05-2020

Væddemål og gåpåmod førte til drømmejob og business uddannelse

Christian Martin droppede sociale medier, byture og studiefravær i et år. Siden da har han stykket en karriere sammen via forskellige jobs og relevante uddannelser. Christian Martin har fået sit drømmejob hos Fitnessguru. Han har altid været aktiv sportsudøver og interesseret sig for det sunde liv – også når det handler om det, vi putter i munden.
Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvinder i IT-branchen: Sådan bryder vi den skæve kønsfordeling

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er!

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2021

Hvordan bliver jeg pilot?

Hvordan bliver jeg pilot? Hvad koster en pilot uddannelse? Hvad kræver det at blive pilot? Læs denne artikel om pilot uddannelsen lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Hvad gemmer der sig bag jobtitlen?

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 11-08-2020

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig.Du får en hverdag med fart på, hvor din fornemmeste opgave er at hjælpe mennesker med at sælge deres bolig og/eller finde deres nye hjem.

Læs mere
Sidst opdateret 14-12-2021

Karriere som sexolog og parterapeut

Har du overvejet, om en uddannelse til parterapeut, sexolog eller begge dele er noget for dig? Fælles for dem begge er, at du får fornyet indsigt i dig selv og dine relationer såvel som spændende karriereveje. Få tre gyldne råd til at vælge den rigtige sexolog- eller parterapeut uddannelse her.

Læs mere