Vis studentum.dk som: Mobile
Sådan bliver man kostvejleder

Sådan bliver man kostvejleder

Er du typen, der kigger bag på madvaren og læser næringsindhold, elsker du at nørde kroppens biolog og er du nysgerrig på spisevaner? Så er en uddannelse som kostvejleder måske lige dig?

Som kostvejleder går man i dybden med næringsstoffer og madens sammensætning, så man kan sammensætte en kostplan der tager højde for en klients ønsker. Den væsentligste opgave er at forstå klienten og guide personen i den rette mad.

Lyder det som noget for dig? Så læs mere i denne artikel, og find ud af hvilken vej til at blive kostvejleder, der er den rigtige for dig!

3 veje til kostvejleder

Du kan blive kostvejleder på mange måder, da det ikke er en beskyttet titel. Her er 3 veje du kan gå!

Kostvejlederuddannelse

På en kostvejlederuddannelse, får du målrettet viden til at kunne arbejde som kostvejleder efter endt uddannelse. Når du afslutter dit kursusforløb, vil du få et diplom, der giver dig certificering til at rådgive klienter.

På en kostvejlederuddannelse vil du ofte få viden inden for:

 • Ernæring og kost
 • Næringsstoffer, herunder kulhydrater, proteiner og fedt
 • Vitaminer, mineraler og kosttilskud
 • Spisevaner og spiseforstyrrelser
 • Motion, søvn, afhængigheder og stresshåndtering
 • Rådgivning og vejledningsfærdigheder med fokus på kognitive adfærdsændringer
 • Coaching: den motiverende samtale, interviews og vejledning med fokus på styrker
 • Teori om livsstilsændringer som medicin for diabetespatienter eller mennesker der fx lider af hjerte-og-karsygdomme 

Se kurser til kostvejleder

Adgangskrav og pris

Der er ikke nogen adgangskrav for at tage en kostvejlederuddannelse, dog skal du som regel være fyldt 18 år. De fleste kostvejlederuddannelser foregår på selvstændige institutter, hvilket oftest betyder at det er en betalingsuddannelse. Prisen kan variere meget hos de enkelte udbydere, derfor kan det være en god idé at starte med at finde ud af hvad ens budget til uddannelsen er.

Karriere som kostvejleder

Som uddannet kostvejleder kan du arbejde med mange forskellige målgrupper, og mange specialiserer sig inden for en bestemt faggruppe. Det kan fx være klienter der ønsker vægttab, børn, gravide, sportsernæring eller fx plantebaseret kost.  

Som uddannet kostvejleder kan du:

 • Rådgive klienter i kost og ernæring
 • Guide klienter i forhold til sundhed og livsstil
 • Være den motiverende part, og hjælpe klienten med motivation for livsstilsændringer
 • Kommunikere godt ved at lytte, reflektere over klientens problemstillinger, stille spørgsmål og hjælpe med at opsummere
 • Støtte klienten i sin udvikling
 • Hjælpe klienten med at sætte realistiske mål, og med at finde deres styrker og svagheder i forhold til deres ønsker

Som kostvejleder kan du både arbejde som selvstændig og have egne klienter, eller arbejde for virksomheder der udbyder kostvejledning.

Kostvejleder - fjernundervisning

Nogle uddannelsessteder udbyder også kostvejlederuddannelsen som fjernundervisning. Det betyder at du kan opnå din drøm om at blive kostvejleder hjemme fra sofaen. Du opnår fuldstændig samme viden og kompetencer som på et almindeligt studie, dine timer forgår bare online eller som selvstudie. Nogle institutter udbyder blended learning, så du både har online timer, men også klassiske konfrontationstimer. Hvis det er selvstudie, så bestemmer du 100% selv i hvilket tempo du vil færdiggøre kurset på. Ofte vil du stadig have masser af sparing med andre elever og undervisere du kan stille spørgsmål.

Mange vælger denne type undervisning, fordi det er en god måde at få fleksibilitet i hverdagen. Så er det nemlig muligt at studere og have arbejde osv. ved siden af.

På nogle uddannelsessteder fungerer selvstudie som fjernundervisning ved, at man tager en lille mini-eksamen efter hver kapitel, hvor du skal teste den viden du har fået. Så kræver det fx 80% rigtige svar for at kunne gå videre til næste kapitel. Forløbet færdiggøres med en afsluttende eksamen, og så kan du kalde dig certificeret kostvejleder.

Sundhed og ernæring

Hvis du drømmer om en mere akademisk retning, hvor du virkelig kommer i dybden med sundshedsfremme og diætetik, så kan en bachelor- eller professionsbachelor i Ernæring og sundhed være en mulig vej for dig. Du får en stor baggrundsviden om folkesundhed og kost og helbred i et samfundsperspektiv, som du også kan bruge i arbejdet som kostvejleder. 

Der er flere akademiske uddannelser der har sundhed i fokus over hele landet, som alle er SU-berettiget. Følgende professions- og bacheloruddannelser er inden for kost og sundhed:

 • Ernæring og sundhed
 • Fødevarevidenskab
 • Folkesundhedsvidenskab
 • IT og sundhed
 • Sundhedsfremme
 • Folkesundhed

Ofte vil du have mulighed for at specialisere dig inden for et helt særligt felt på kandidatniveau, som fx human ernæring, hvis du drømmer om at arbejde med vejledning af klienter.

Hvis du færdiggør en uddannelse inden for ovenstående, kan du efter endt uddannelse kalde dig diætist. Hos kommuner og i det offentlige søger de ofte kliniske diætister eller sundhedskonsulenter, hvilket er termen for dem der har en mellemlang videregående uddannelse.

Se kurser inden for sundhed og ernæring

Senest opdateret: 22 aug 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 03-07-2019

Jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en webintegrator-studerende

Michala er i gang med at blive uddannet webintegrator. En spændende, kreativ og lektiefri uddannelse, som åbner døre for en fremtid, hvor du til dagligt kommer til at arbejde med at skabe dynamiske hjemmesider og internetløsninger.

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2022

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for alternativ behandling

Hvordan bliver man alternativ behandler? I denne karriereguide kan du blive klog på uddannelse, job og karriere inden for alternativ behandling med fokus på de tre største behandlingsformer.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en kandidatstuderende i Information Studies

Mathilde har en BA i International Virksomhedskommunikation med engelsk og medier, og havde et ønske om at kombinere det kommunikative med it. Læs om hendes uddannelse på Information studies på Aalborg Universitet i København.

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Jobrummet - Zoom ind på dit drømmejob

Det kan være en jungle at finde frem til det rigtige job - og ikke mindst, hvilken uddannelse der kan føre dig til jobbet. Med Jobrummet tager vi dig gennem junglen og giver dig mulighed for at høre færdiguddannede fortælle om deres job, så du kan blive klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg.  I hvert interview kommer du bagom jobtitlen og får indblik i, hvordan andre har fundet de ...
Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Fra backpacker til barchef

Mike Thomsen er barchef i VEGA, hvor han efter nogle år som backpacker startede i kælderen med at håndtere fadøl.

Læs mere
Sidst opdateret 18-01-2018

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 17-08-2022

3 karriereveje inden for indretning

4 kvinder har fortalt hvordan de er endt i en indretningsbranche, hvilke uddannelsesmuligheder der er og hvordan de hver dag udlever deres indretningsdrømme i deres arbejdsliv. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2015

Ørestad Gymnasium producerer '90'

En stor gruppe unge fra Ørestad Gymnasium arbejder i øjeblikket på at producere ungdomsprogrammet ’90’, der sendes på TV2Lorry. Tre af de elever, der står bag programmet er Emma, Bianca og Laura, som Studentum har mødt til en snak om karriere og fremtidsdrømme.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for de kreative fag

Denne karriereguide er for dig, der drømmer om at gøre din passion til din levevej. Her kan du spore dig ind på, hvilken uddannelse inden for de kreative fag, der passer dig, og udforske dine mange uddannelsesmuligheder. Læs mere i guiden her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser. Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Se dine muligheder i guiden.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Ledelse og administration

Hvad kan jeg blive inden for ledelse, administration og kontor? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en business uddannelse og læse mere om de mange karriereveje i branchen. Bliv inspireret lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Sådan bliver du radiograf

Trives du i den tætte kontakt med mennesker, og vil du gerne have en højteknologisk og specialiseret uddannelse? Så er uddannelsen til radiograf måske det rigtige for dig? Læs mere om dine muligheder for at blive radiograf i vores karriereguide

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Design, stil og kreative fag

Hvis du interesserer dig for kreative områder som design, dans, musik, teater, indretning eller mode, så kan du måske gøre din interesse til din levevej ved at vælge en uddannelse inden for design, stil og kreative fag. Udforsk mulighederne i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en psykologistuderende

Sara er i gang med sit første år af sin kandidat i psykologi på Københavns Universitet. Hun drømmer om at bruge sine færdigheder i erhvervslivet som organisationspsykolog. Læs Saras oplevelse af at være studerende på psykologistudiet og bliv inspireret til din egen uddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Leder hos Ørsted: “De, der kan vise, at de har løst nogle udfordringer i praksis, kan noget særligt”

Julian Johansen droppede ud efter et år på sit drømmestudie, HA(fil). I stedet har han fået en masse erhvervserfaring – og en nu næsten færdiggjort HD-uddannelse fra CBS. Læs hans historie her.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en informationsteknologistuderende

Frederik har ikke altid vidst, hvad han ville læse, men uddannelsen har gjort, at han drømmer om at arbejde med softwareudvikling! Hvis du går og drømmer om en uddannelse inden for IT, så er dette måske noget for dig!

Læs mere
Sidst opdateret 28-05-2020

Væddemål og gåpåmod førte til drømmejob og business uddannelse

Christian Martin droppede sociale medier, byture og studiefravær i et år. Siden da har han stykket en karriere sammen via forskellige jobs og relevante uddannelser. Christian Martin har fået sit drømmejob hos Fitnessguru. Han har altid været aktiv sportsudøver og interesseret sig for det sunde liv – også når det handler om det, vi putter i munden.
Læs mere