Vis studentum.dk som: Mobile

Uddannelse og karriere inden for alternativ behandling


Opdag mulighederne - job og uddannelse inden for alternativ behandling

Hvordan bliver man alternativ behandler? I denne karriereguide kan du blive klog på uddannelse, job og karriere inden for alternativ behandling med fokus på de tre største behandlingsformer.

Er en karriere som alternativ behandler noget for dig?

Måske har du allerede en uddannelse inden for sundhedsområdet og kunne godt tænke dig at udvide din horisont og bygge et ekstra lag på med alternativ behandling. Eller måske har du beskæftiget dig med noget helt andet og er blevet interesseret i, hvordan man kan hjælpe mennesker med smerter og ubalancer gennem fx akupunktur eller zoneterapi.

Du skal have lyst til at arbejde med mennesker og behandle og vejlede, ofte gennem et længere forløb. Du skal også gerne have mod på at være selvstændig, da mange alternative behandlere arbejder i egne klinikker.

Hvilke uddannelser findes der inden for alternativ behandling?

Der findes flere forskellige retninger inden for alternativ behandling. De tre mest udbredte er akupunktur, zoneterapi og massage. I vores guide til RAB godkendelse som alternativ behandler kan du læse mere om de anerkendte behandlingsformer. Neden for kan du læse mere om de tre mest udbredte uddannelser.

Læs mere om uddannelse og job som akupunktør

Læs mere om uddannelse og job som massør

Læs mere om uddannelse og job som zoneterapeut

Akupunktør

Som de fleste uddannelser inden for alternativ behandling er akupunktøruddannelsen en uddannelse i privat regi, som du selv skal betale for. Den vil typisk koste 50-60.000 kroner og varer mindst to år. Undervisningen vil ofte være tilrettelagt som aften- eller weekendundervisning, som gør det muligt at tage uddannelsen sideløbende med et arbejde.

På længerevarende akupunkturuddannelser har du bl.a. undervisning i nåleteknik, grundlæggende teorier, psykologi, kost og klientvejledning. Da de fleste efterfølgende kommer til at arbejde i egen praksis, vil der også tit være undervisning i og introduktion til regnskab og markedsføring.

Bliv akupunktør

Massør 

Inden du beslutter dig for, hvilken massør-uddannelse du gerne vil tage, er det vigtigt, at du finder ud af, hvilken form for massage du gerne vil uddanne dig indenfor. Der findes et bredt spektrum, og der er stor forskel på fx den klassiske fysiurgiske massage og de mere spirituelt orienterede former for massage som fx akupressur-massage.

Massøruddannelsen er en privat uddannelse, som du kan tage på skoler flere steder i landet. Længden er meget forskellig, da den enkelte skole tilrettelægger forløbene. Du skal selv betale for uddannelsen, og priserne varierer meget og kan svinge mellem alt fra ca. 10.000 til 180.000 for et uddannelsesforløb. Forløbene er næsten altid tilrettelagt, så det er muligt at passe et job ved siden af.

Bliv massør

Zoneterapeut

Hvis du gerne vil tage uddannelsen til zoneterapeut, findes der flere skoler, som udbyder den. Indholdet varierer lidt, så forhør dig på den enkelte skole, hvordan netop deres uddannelse ser ud. Varigheden af uddannelsen er forskellig, men som oftest 2-3 år. Det kommer an på, om du tager uddannelsen på fuld tid eller som aften-/weekendundervisning, hvilket gør det muligt at passe et arbejde ved siden af.

Det er ikke muligt at få SU til uddannelsen, og du skal selv betale for den, generelt mellem 45.000-60.000 kroner. Uddannelsen er bygget op af teoretiske fag og praktisk træning, og du kan have fag som anatomi, fysiologi, meridianlære, psykologi, biopatiske grundprincipper og regnskab og markedsføring.

Bliv zoneterapeut

Karriereveje og videreuddannelse som alternativ behandler

Mange med en uddannelse inden for alternativ behandling er selvstændige med egen klinik og egne klienter, evt. sammen med andre behandlere. Det er også muligt at finde arbejde inden for det offentlige eller private, fx i sundhedssektoren eller i private virksomheder, som tilbyder behandling til deres ansatte. Mange alternative behandlere har andet arbejde ved siden af deres praksis.

Karriereguide: Idræt, ernæring og velvære

Alle uddannelser inden for alternativ behandling

Senest opdateret: 31 okt 2016

Hvad kan jeg blive?

Prøv uddannelsestesten

Din Karriereguide

Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby