Mie Mester, Nantes, Frankrig

Vil du gerne opleve Frankrig? Mød Mie, der her giver dig et indblik i hendes oplevelser, da hun var på udveksling i Nantes, Frankrig.

Mie Mester: Udveksling i Nantes, Frankrig

Navn: Mie Mester

Alder: 23 år

Udvekslingsby/land/universitet:
Nantes, Frankrig, University of Nantes

Uddannelse i Danmark:
Performance Design, RUC

Hvilket semester rejste du på?
3. semester

udveksling

Hvorfor valgte du at tage på udveksling til Nantes?

For at sige det kort; lære noget fransk og generelt bare være i Frankrig. Jeg elsker Frankrig, så jeg ville selvfølgelig gerne dertil. På de parisiske universiteter er det tæt på umuligt at finde engelsksproget undervisning, og så stærk føler jeg mig ikke i franske, så det var også noget, jeg havde fokus på. I den by, hvor jeg var, tilbød de undervisning på engelsk, og så fik jeg samtidig set og oplevet noget nyt. Det var kun to timer fra Paris, så man kunne let komme dertil med tog.
Kan dog nogle gange fortryde, at jeg ikke sprang ud i den fransksprogede undervisning, så det kan måske også være et råd til andre, der vil til Frankrig.

Hvordan var studielivet i Nantes?

Fagligt var studielivet ikke på en et imponerende højt niveau. Jeg læste master (kandidat i DK) i Frankrig, til trods for at jeg selv kun var på tredje semester på min bachelor. Jeg havde ikke nogen problemer med at følge med, da det for det første var på engelsk det hele og introducerende til i mit tilfælde kommunikation. Dog var strukturen selvfølgelig en anden, end hvad man er vant til; der er længere dage, anderledes opbygning i timerne og andre eksamensformer.

Jeg vil også mene, at der er større forskel på, hvordan man klarer sig til daglig i undervisningen i forhold til, hvordan ens karakterer er efter eksamen. Dette kan selvfølgelig have noget at gøre med, at eksamensformerne var anderledes, end hvad jeg var vant til, men ellers skulle man kæmpe lidt mere for en god karakter. Der var selvfølgelig forskel i de forskellige fag, og generelt var niveauet ikke højere end i Danmark.

Angående det sociale synes jeg, det var rigtig godt. Jeg gik på et fakultet udelukkende for medier og kommunikation, som befandt sig et helt andet sted i byen end resten af universitetet. Derfor var vi kun 20-30 udvekslingsstudenter på det fakultet op i mod de omkring 200 udvekslingsstudenter på hele universitetet.

Det gjorde selvfølgelig, at vi alle gik i sammen klasse, og dermed havde et tæt fællesskab. Dog blev der ikke gjorde særlig meget ud af fra fakultetets side at ryste os sammen. Det var lidt op til os selv, men det kan vist ikke undgås, at det sker automatisk, når man er 25 udvekslingsstudenter sammen med 150 franskmænd. Der var til gengæld tit forskellige fredagscafeer eller lignende, som vi blev inviteret med til, og når først franskmænd har fået to øl vil de rigtig gerne snakke engelsk.

Hvad brugte du din fritid på?

Jeg boede et godt stykke uden for byen, så jeg sørgede for at være inde i byen så længe som muligt. Jeg fik et par tyske veninder fra klassen, og vi tilbragte mange dage og aftener sammen. Vi gik tit ud for at drikke vin sammen eller spise sammen. Derudover tog vi sammen til Paris, jeg rejste med nogle andre til Spanien og besøgte en veninde i Spanien.

Da skoledagene i Frankrig normalt er længere end i Danmark, var der heller ikke altid lige meget tid til at lave en masse efter skole, da man skulle hjem og læse eller havde noget gruppearbejde. Jeg fik selvfølgelig også set en masse forskellige dele af byen, som man jo skal. Jeg synes også, min klasse (eller de internationale) var ret gode til at arrangere forskellige ting, så vi holdt tit fest eller hyggede, hvor man skiftedes til at tage mad med fra ens land. Sidst, men ikke mindst, gik jeg selvfølgelig i byen – både med min egen klasse, men også med udvekslingsstudenter, som ikke gik på mit fakultet.

Hvad var det bedste ved dit udvekslingsophold i Nantes?

Jeg har altid været glad for Frankrig, rejst der meget og lært fransk. Så det var selvfølgelig rigtig fedt at få lov til at bo der og samtidig få oplevet en ny by i Frankrig end sædvanlige Paris, som folk tager til. Jeg fik øvet mig en del på sproget, og jeg har lært, at det er tusind gange bedre at lære fransk af franskmænd og ikke af danskere. På grund af, at min udveksling var i Frankrig, var størstedelen af de andre udvekslingsstudenter fra min klasse også fra Europa (måske ift. Hvis man tager til Australien eller Sydamerika), hvilket betyder, at de venner, som jeg har fået der, ikke er særlig langt væk.

Hvad overraskede dig som udvekslingsstudent i Nantes?

Jeg tror, at det, som overraskede mig mest ved at være i Frankrig, var folket. Nogle franskmænd kan være utrolig sky overfor at snakke engelsk, andre vil helt vildt gerne prøve, selv om de måske ikke er særlig gode til det, men de bliver alle sammen meget hurtigt begejstret, så snart du bare siger hej på fransk. Det overraskede mig egentlig ikke helt vildt meget, for sådan vil det vel være mange steder. Jeg har været i Frankrig mange gange og boet der før, så der var ikke så meget, som overraskede mig.

Har du gode råd til andre, som overvejer at tage til Nantes?

Find bolig i god tid! Det er virkelig noget, som jeg fortryder. Frankrig er meget bureaukratisk anlagt, og meget af det foregår på papir og ikke online formularer, derfor tager ting lige lidt længere tid, end hvad man forventer. Det er selvfølgelig godt at kunne bare lidt fransk, for det er altså ikke alle, som kan snakke engelsk, men det betyder ikke, at de er uhøflige!!

Se dine uddannelsesmuligheder i Frankrig


Annoncer