Karriere og uddannelse inden for økonomi og handel

Hvad kan jeg blive inden for økonomi og handel? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en økonomiuddannelse og læse mere de mange karriereveje i branchen. Det oplagte valg, hvis du interesserer dig for økonomi, salg, handel og kundekontakt. 

Karriere og uddannelse inden for økonomi og handel

Hvad kan jeg blive inden for økonomi og handel? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en økonomiuddannelse og læse mere de mange karriereveje i branchen.

Se økonomiuddannelser

Er en økonomiuddannelse og karriere noget for dig?

Du skal tage en uddannelse inden for dette område, hvis du interesserer dig for økonomi, salg, handel og kunderådgivning. Der er et væld af forskellige uddannelser på alle niveauer, og du kan vælge alt fra salgsassistent eller dekoratør i butik til finansiel ledelse i små og store virksomheder. For mange uddannelsesretninger og jobs er det også en fordel med en grundlæggende interesse for samfund, jura, regnskab og kunderelationer og -vejledning.

Hvilke økonomiuddannelser kan du vælge imellem?

Der findes en meget bred vifte af uddannelser, og hvilken du skal vælge, afhænger i høj grad af, hvor dine primære interesser ligger, og hvilket niveau af uddannelse du ønsker. Her er tre beskrivelser af uddannelsesmuligheder. Foruden kan du også vælge en økonomiuddannelse med fx på fx revision eller indkøb og logistik.

Butiksuddannelse

Med en butiksuddannelse kan du arbejde med alt vedrørende butikssalg, kundebetjening, og varebestilling. Du vil også lære om, hvordan du bedst præsenterer varerne i en butik og om økonomi.

Uddannelsen er en erhvervsuddannelse og er sammensat af et grundforløb på en erhvervsskole og et hovedforløb, som veksler mellem praktikperioder og skoleforløb. På skolen har du fag som økonomi, it og afsætning, og praktikken foregår på en arbejdsplads, som du selv skal lave en aftale om praktik med - du kan evt. få hjælp af skolen.

Du kan vælge mellem tre specialer på din butiksuddannelse, nemlig salgsassistent, dekoratør eller blomsterdekoratør. Uddannelsen vil typisk tage mellem 1,5 og 4 år alt efter tidligere uddannelse og erhvervserfaring.

Bliv butiksassistent

Erhvervsøkonomi

Du kan beskæftige dig med erhvervsøkonomi på mange niveauer, fra HF-enkeltfag til videregående uddannelser på universitetet. For uddannelser inden for erhvervsøkonomi gælder, at du skal have flair for tal, analytisk tilgang og strategisk overblik. Du vil have fag som afsætning, finansiering og økonomistyring og branding, ledelse og kommunikation.

På en videregående uddannelse lærer du at analysere økonomiske problemstillinger og at udvikle strategier for virksomheder, og du får indblik i erhvervsøkonomiske teorier og metoder. Du har også fag som samfundsøkonomi og jura. Du kan tage en videregående uddannelse som en bachelor på tre år og fortsætte på kandidatdelen, som varer to år. Bacheloruddannelsen i erhvervsøkonomi er ofte kombineret med en specialisering inden for fx erhvervsjura eller erhvervssprog.

Læs erhvervsøkonomi

Finansuddannelse

Der findes mange typer af finansuddannelser, og du skal vælge efter, hvor lang en uddannelse du ønsker, og om du lærer bedst på skolebænken eller ude i den virkelige verden. Når du beskæftiger dig med finans, er det en fordel, hvis du er analytisk, detaljeorienteret og serviceminded.

Fælles for alle uddannelserne er, at du lærer, hvordan det økonomiske marked fungerer. Du vil beskæftige dig med fag som samfundsøkonomi, privatøkonomi og jura og salg, kunderådgivning og kommunikation. Hvis du lærer bedst i praksis, er finansuddannelsen måske noget for dig. Den er en kombination af skoleforløb og et forløb, hvor du er i lære som finanselev. Du kan også tage en videregående uddannelse som finansøkonom eller finansbachelor på henholdsvis 2 år og 3,5 år.

Som finansøkonom skal du undervejs specialisere dig i finans, forsikring eller ejendomshandel, og med en finansbachelor lærer du bl.a. at arbejde kundeorienteret og analytisk og anvende finansielle værktøjer.

Læs finans eller bliv ejendomsmægler

Karriere og videreuddannelse inden for økonomi og handel

Der findes mange flere uddannelser inden for området end de oven for beskrevne, og det er bare om at finde den, der er rigtig for dig. Med en uddannelse på økonomi-området har du rigtig mange muligheder for jobs, både i det offentlige, det private eller som selvstændig.

Mulighederne for videreuddannelse er gode - det gælder både kurser og videregående uddannelse. Da der er så mange niveauer af uddannelse, vil du næsten altid kunne finde noget at bygge oven på den uddannelse, du i forvejen har.

> Karriereguide: Økonomi, administration og IT


Annoncer