Sådan bliver du buschauffør

Har du masser af køreglæde og har overvejet om en fremtid som buschauffør er det rette for dig? Vi forsøger her at give dig svar på, hvordan man bliver buschauffør, hvordan fremtidsudsigterne ser ud og hvad en buschauffør tjener. Læs med her. 

Sådan bliver du buschauffør

Har du masser af køreglæde og yder det tiltalende med en hverdag på landevejene, hvor du har masser af ansvar? Kan du lide at arbejde med mennesker? Så er en fremtid som buschauffør måske lige noget for dig. Men hvordan bliver man buschauffør og hvordan er fremtidsudsigterne? Vi giver dig svaret i denne artikel. Læs med her.


Som buschauffør er det dit job at fragte passagerer fra deres punkt A til deres punkt B og samtidig sørge for, at de er tilfredse med køreturen, og at de har haft en tryg oplevelse. Dog er der mere til jobbet som buschauffør end alene det at køre bussen. For eksempel har du som buschauffør en del kundekontakt i løbet af en arbejdsdag, og det er en fordel, hvis det for eksempel falder dig naturligt at hilse og give et smil med på vejen. Endvidere er det en del af dine arbejdsopgaver at kontrollere sikkerheden i bussen og sørge for god ro og orden blandt passagererne, så alle føler sig trygge. 

Hvordan bliver man buschauffør

Hvis du drømmer om livet på vejene som buschauffør, så er der flere veje til jobbet. Uddannelsen som buschauffør kan nemlig opnås gennem en erhvervsuddannelse eller gennem en arbejdsmarkedsuddannelse. Hver især giver uddannelserne dig grundlæggende viden om at køre bus på en hensynsfuld og forsvarlig måde. Erhvervsuddannelserne til vejen mod at blive buschauffør er følgende:

  • Buschauffør - Uddannelsen tager 2 år og kategoriseres som trin 1
  • Buschauffør i kollektiv trafik - Uddannelsen tager 3 år og 6 måneder og kategoriseres som trin 1 + 2
  • Kørselsdisponent - Uddannelsen tager 5 år og kategoriseres som trin 1 + 2 + 3.

Som buschauffør og buschauffør i kollektiv trafik vil du for eksempel køre bus i byer eller rutebil i landdistrikter, hvorimod du som kørselsdisponent lærer at lede busdriften og lærer om love, bestemmelser og arbejdsmiljø. Du kan altså blive kvalificeret til arbejdet som buschauffør på mellem 2-5 år, afhængigt af, hvilken uddannelse du ønsker.

Buschauffør uddannelse krav

Vær opmærksom på, at der er nogle generelle adgangskrav, hvis du ønsker at tage en uddannelse som buschauffør. Et typisk adgangskrav er, at du skal være fyldt *18 år, men ellers kan adgangkskravene variere afhængigt af, hvilken uddannelse du har i tankerne, og om du har en læreplads før du starter på uddannelsen eller ej. Det kan for eksempel være krav om afsluttet 9. klasse og et gennemsnitligt karakterkrav. Derudover kan du støde på helbredsmæssige krav, sprogligt niveau og krav om gyldigt kørekort til personbiler (kategori B).

*Alderskravet til buschaufføruddannelsen er for nyligt blevet ændret. Fra den 1. juli 2022 må unge begynde uddannelsen til buschauffør fra det fyldte 18. år, hvor alderskravet tidligere har været 21 år. Her bør du dog være opmærksom på at ændringen i alderskravet fra 21 år til 18 år kun gælder nationalt. Chauffører skal stadig være fyldt 23 år og have mindst to års erfaring som bus- eller lastbilchauffør for at måtte køre internationalt. Du kan læse mere om de nye regler her.

Buschauffør job - Hvad kan jeg?

Med en buschauffør uddannelse kvalificeres du til arbejde i private og offentlige virksomheder inden for bybustrafik, rutebiltrafik og handikapkørsel. Derudover kan det føre til internationalt arbejde gennem turistkørsel, hvis du er gammel nok og har nok erfaring som buschauffør, jf. de tidligere nævnte regler. 

Hvis du drømmer om en fremtid som buschauffør skal du være forberedt og indstillet på følgende:

  • Fleksibilitet, da der vil forekomme skiftende mødetider, som også vil indebære arbejde i weekender og på helligdage
  • Masser af kundekontakt, enten i form af en velkommende hilsen, når folk skal købe billetter eller noget helt tredje
  • Hjælpsomhed, da du måske skal hjælpe nogle passagerer med at komme ind og ud af bussen og lignende
  • Punktlighed, da det er essentielt at bussen overholder sin rute og ikke mindst tidsplanen
  • Ansvarlighed, da du vil have det primære ansvar for bussen og sikkerheden i bussen
  • At du løbende skal sikre, at bussen er sikker, for eksempel ved at tjekke bremser etc.

Hvad tjener en buschauffør

Hvis du drømmer om buschauffør som din fremtidige beskæftigelse har du sikkert siddet med spørgsmålet: "Hvor meget tjener en buschauffør?". Som nyuddannet buschauffør kan du se frem til en månedlig gennemsnitsløn på 28.102 kroner inklusive pension, tillæg, personalegoder mv. Din løn som buschauffør afhænget dog af dine arbejdstider, da der vil være tillæg ved aften-, nat- og weekendvagter. Du kan læse mere om buschauffør løn lige her

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Editor hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Editor hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer