Vis studentum.dk som: Mobile
Sådan bliver du buschauffør

Sådan bliver du buschauffør

Har du masser af køreglæde og yder det tiltalende med en hverdag på landevejene, hvor du har masser af ansvar? Kan du lide at arbejde med mennesker? Så er en fremtid som buschauffør måske lige noget for dig. Men hvordan bliver man buschauffør og hvordan er fremtidsudsigterne? Vi giver dig svaret i denne artikel. Læs med her.


Som buschauffør er det dit job at fragte passagerer fra deres punkt A til deres punkt B og samtidig sørge for, at de er tilfredse med køreturen, og at de har haft en tryg oplevelse. Dog er der mere til jobbet som buschauffør end alene det at køre bussen. For eksempel har du som buschauffør en del kundekontakt i løbet af en arbejdsdag, og det er en fordel, hvis det for eksempel falder dig naturligt at hilse og give et smil med på vejen. Endvidere er det en del af dine arbejdsopgaver at kontrollere sikkerheden i bussen og sørge for god ro og orden blandt passagererne, så alle føler sig trygge. 

Hvordan bliver man buschauffør

Hvis du drømmer om livet på vejene som buschauffør, så er der flere veje til jobbet. Uddannelsen som buschauffør kan nemlig opnås gennem en erhvervsuddannelse eller gennem en arbejdsmarkedsuddannelse. Hver især giver uddannelserne dig grundlæggende viden om at køre bus på en hensynsfuld og forsvarlig måde. Erhvervsuddannelserne til vejen mod at blive buschauffør er følgende:

  • Buschauffør - Uddannelsen tager 2 år og kategoriseres som trin 1
  • Buschauffør i kollektiv trafik - Uddannelsen tager 3 år og 6 måneder og kategoriseres som trin 1 + 2
  • Kørselsdisponent - Uddannelsen tager 5 år og kategoriseres som trin 1 + 2 + 3.

Som buschauffør og buschauffør i kollektiv trafik vil du for eksempel køre bus i byer eller rutebil i landdistrikter, hvorimod du som kørselsdisponent lærer at lede busdriften og lærer om love, bestemmelser og arbejdsmiljø. Du kan altså blive kvalificeret til arbejdet som buschauffør på mellem 2-5 år, afhængigt af, hvilken uddannelse du ønsker.

Buschauffør uddannelse krav

Vær opmærksom på, at der er nogle generelle adgangskrav, hvis du ønsker at tage en uddannelse som buschauffør. Et typisk adgangskrav er, at du skal være fyldt *18 år, men ellers kan adgangkskravene variere afhængigt af, hvilken uddannelse du har i tankerne, og om du har en læreplads før du starter på uddannelsen eller ej. Det kan for eksempel være krav om afsluttet 9. klasse og et gennemsnitligt karakterkrav. Derudover kan du støde på helbredsmæssige krav, sprogligt niveau og krav om gyldigt kørekort til personbiler (kategori B).

*Alderskravet til buschaufføruddannelsen er for nyligt blevet ændret. Fra den 1. juli 2022 må unge begynde uddannelsen til buschauffør fra det fyldte 18. år, hvor alderskravet tidligere har været 21 år. Her bør du dog være opmærksom på at ændringen i alderskravet fra 21 år til 18 år kun gælder nationalt. Chauffører skal stadig være fyldt 23 år og have mindst to års erfaring som bus- eller lastbilchauffør for at måtte køre internationalt. Du kan læse mere om de nye regler her.

Buschauffør job - Hvad kan jeg?

Med en buschauffør uddannelse kvalificeres du til arbejde i private og offentlige virksomheder inden for bybustrafik, rutebiltrafik og handikapkørsel. Derudover kan det føre til internationalt arbejde gennem turistkørsel, hvis du er gammel nok og har nok erfaring som buschauffør, jf. de tidligere nævnte regler. 

Hvis du drømmer om en fremtid som buschauffør skal du være forberedt og indstillet på følgende:

  • Fleksibilitet, da der vil forekomme skiftende mødetider, som også vil indebære arbejde i weekender og på helligdage
  • Masser af kundekontakt, enten i form af en velkommende hilsen, når folk skal købe billetter eller noget helt tredje
  • Hjælpsomhed, da du måske skal hjælpe nogle passagerer med at komme ind og ud af bussen og lignende
  • Punktlighed, da det er essentielt at bussen overholder sin rute og ikke mindst tidsplanen
  • Ansvarlighed, da du vil have det primære ansvar for bussen og sikkerheden i bussen
  • At du løbende skal sikre, at bussen er sikker, for eksempel ved at tjekke bremser etc.

Hvad tjener en buschauffør

Hvis du drømmer om buschauffør som din fremtidige beskæftigelse har du sikkert siddet med spørgsmålet: "Hvor meget tjener en buschauffør?". Som nyuddannet buschauffør kan du se frem til en månedlig gennemsnitsløn på 28.102 kroner inklusive pension, tillæg, personalegoder mv. Din løn som buschauffør afhænget dog af dine arbejdstider, da der vil være tillæg ved aften-, nat- og weekendvagter. Du kan læse mere om buschauffør løn lige her

Senest opdateret: 07 jul 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 27-03-2020

Oscar Lindhardt: Fra model til HD-uddannelse og godt job

Læs om Oscar, der tog til Asien som model, kom hjem efter seks måneder, fandt et godt job og om tre år er han færdig med sin HD-uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Pædagogik og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til for eksempel pædagog, lærer eller psykolog muligvis være noget for dig. Læs meget mere om mulighederne lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Kommunikation

Kan du trylle med ord og billeder, er du god til at forvandle den skæve idé til effektive budskaber og har du styr på målgruppen? Så er en karriere inden for marketing, kommunikation og medier måske noget for dig. Tjek karriereguiden til medie- og kommunikationsbranchen her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for undervisning

Hvordan bliver man lærer? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for undervisning. Læs meget mere om mulighederne lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 ting du kan overveje inden du vælger din karrierevej

Der findes mange spørgsmål i forbindelse med valg af karriere. Derfor har vi samlet 8 ting, du kan tage til overvejelse, når du skal finde din karrierevej.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for makeup og stil

Hvordan bliver man makeup artist, frisør eller kosmetolog? I denne karriereguide kan du spore dig ind på dine muligheder for en karrierevej inden for makeup og stil. Udforsk dine muligheder her og lad dine drømme få frit løb. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Sådan bliver du radiograf

Trives du i den tætte kontakt med mennesker, og vil du gerne have en højteknologisk og specialiseret uddannelse? Så er uddannelsen til radiograf måske det rigtige for dig? Læs mere om dine muligheder for at blive radiograf i vores karriereguide

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for økonomi og handel

Hvad kan jeg blive inden for økonomi og handel? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en økonomiuddannelse og læse mere de mange karriereveje i branchen. Det oplagte valg, hvis du interesserer dig for økonomi, salg, handel og kundekontakt. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-05-2020

Væddemål og gåpåmod førte til drømmejob og business uddannelse

Christian Martin droppede sociale medier, byture og studiefravær i et år. Siden da har han stykket en karriere sammen via forskellige jobs og relevante uddannelser. Christian Martin har fået sit drømmejob hos Fitnessguru. Han har altid været aktiv sportsudøver og interesseret sig for det sunde liv – også når det handler om det, vi putter i munden.
Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser. Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Se dine muligheder i guiden.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Uddannelse og karriere inden for IT

Hvad kan jeg blive med en IT uddannelse? I denne karriereguide kan du spore dig ind på mulighederne med en IT uddannelse og læse mere de mange karriereveje i branchen lige fra programmering til E-business. Bliv klogere på mulighederne her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for sport og idræt

Hvordan bliver man fitnessinstruktør, personlig træner eller måske skiinstruktør? I denne karriereguide kan du spore dig ind på dine muligheder, og hvilken uddannelse og hvilket job inden for sport og idræt, der passer dig bedst. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Sådan bliver du ejendomsmægler

Er du god til tal, mennesker og vil du have en karriere, hvor du opfylder drømme? Så er en fremtid som ejendomsmægler måske noget for dig. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-03-2022

Sådan bliver du indretningsarkitekt

Er du kreativt anlagt, og giver det dig et kick at beskæftige dig med æstetik og indretning? Så er det måske noget for dig at blive indretningsarkitekt - måske har tanken allerede strejfet dig? Men hvad kræver det egentlig at blive indretningsarkitekt? Få svaret i denne guide. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Design, stil og kreative fag

Hvis du interesserer dig for kreative områder som design, dans, musik, teater, indretning eller mode, så kan du måske gøre din interesse til din levevej ved at vælge en uddannelse inden for design, stil og kreative fag. Udforsk mulighederne i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2022

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Jobrummet - Zoom ind på dit drømmejob

Det kan være en jungle at finde frem til det rigtige job - og ikke mindst, hvilken uddannelse der kan føre dig til jobbet. Med Jobrummet tager vi dig gennem junglen og giver dig mulighed for at høre færdiguddannede fortælle om deres job, så du kan blive klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg.  I hvert interview kommer du bagom jobtitlen og får indblik i, hvordan andre har fundet de ...
Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for de kreative fag

Denne karriereguide er for dig, der drømmer om at gøre din passion til din levevej. Her kan du spore dig ind på, hvilken uddannelse inden for de kreative fag, der passer dig, og udforske dine mange uddannelsesmuligheder. Læs mere i guiden her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Sådan bliver du kriminaltekniker

Har du sans for detaljer og flar for at kæde ting sammen? Med en uddannelse indenfor politiet kan du uddanne dig til kriminaltekniker og dermed være med til at løse både store og små kriminalgåder. Læs mere om mulighederne i denne guide.

Læs mere