Ungdomspartierne om studievalg og jobmuligheder

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

[Facebook:like]

Hvad mener ungdomspartierne om sammenhæng mellem studievalg og jobmuligheder?

Ungdomspartiernes bud på sammenhæng mellem studievalg og jobvalg

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed. 

I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, er der også fokus på jobudsigter, løn og mulighed for praktik.

Hvad skal der til for at skabe endnu bedre sammenhæng mellem valget af uddannelse og muligheder på fremtidens arbejdsmarked? Det har vi spurgt ungdomspartierne om.

Fra mere iværksætteri til omlægning af SU til lån

Bedre studievejledning, omlægning af SU til et lån, større sammenhæng mellem uddannelse og arbejdsmarked, mere fokus på det rigtige match for den enkelte. Det er blot nogle af de knapper, der kan skrues på, hvis unge i højere grad skal vælge uddannelse efter jobmuligheder. Det mener formændene for seks af ungdomspartierne og tovholderen for Alternativets Ungenetværk.

Her kan du læse deres svar på spørgsmålet: ”Hvad skal der til for at få flere unge studiesøgende til at vælge en uddannelse med gode jobmuligheder."

VU om studievalg og job

"I Venstres Ungdom vil vi gerne have, at flere unge skal vælge en uddannelse med gode jobmuligheder. For at det skal lykkedes, kræver det, at vi fjerner topskatten således, at det bliver mere attraktivt at tage en lang uddannelse. Unge skal kunne se, at de kan tjene markant flere penge ved at vælge de rigtige uddannelser. Derudover skal vi også omlægge SU’en til et lån, for på den måde vil studerende være meget mere opmærksom på, at de skal have et job efterfølgende, så de kan betale deres lån tilbage."

Chriss Holst Preuss, Landsformand i Venstres Ungdom 

DSU om studievalg og job

"Det er i højere grad uddannelsernes ansvar at lave uddannelser, som passer til det arbejdsmarked de unge skal ud på efter studierne. Vi skal have langt mere praktik, og en del af taxameteret kunne eksempelvis fordeles efter uddannelsesinstitutionernes evne til at få de studerende i arbejde efter uddannelsen."

Lasse Quvang Rasmussen, Forbundsformand i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

Konservativ Ungdom om studievalg og job

”Vi skal gøre det klart, at man som studerende selv skal tage ansvar for sin fremtid. Derfor vil det bedste være, at erstatte SU’en med et lånebaseret system, så de studerende i højere grad overvejer, hvilke fremtidsmuligheder uddannelsen giver dem. Hvis man vil læse fag, der ikke giver arbejde i den anden ende, er det fint for os, men man må selv stå til ansvar for sin beslutning. Studerende er nogle af de mest privilegerede i vores samfund, fordi verden ligger for deres fødder. Vi mener derfor, at det er nødvendigt, at give dem ansvar for deres egen fremtid.”

Andreas Weidinger, Landsformand i Konservativ Ungdom

RU om studievalg og job

"Vi skal først og fremmest skabe flere arbejdspladser, så de studerende har et job at komme ud til, når de er færdiguddannede. Derudover skal vi have en bedre studievejledning. Ingen folkeskoleelev må være i tvivl om, hvor mange muligheder vores uddannelsessystem rummer. Jeg var selv ikke klar over, at der fandtes andre ungdomsuddannelser end det almene gymnasium, da jeg skulle vælge. Vi skal udbrede kendskabet til erhvervsuddannelser og tale dem op. Motiverede studerende, der går på den rigtige uddannelse, er altafgørende for et velfungerende arbejdsmarked, hvor alle bidrager med det, de kan."

Victor Boysen, Landsformand i Radikal Ungdom

SFU om studievalg og job

"Det afgørende er, at give os unge mulighederne. Hvis man eksempelvis ønsker, at flere unge skal tage en erhvervsuddannelse frem for en gymnasial uddannelse, så skal vi sørge for at erhvervsuddannelserne er attraktive, altså at man kan få en elev- eller læreplads, at udstyret er tidssvarende, og at det sociale på skolerne fungerer. Desværre gør politikerne det blot svære at komme ind på gymnasiet ved at hæve karakterkravet, og på den måde gør de erhvervsuddannelserne til en skraldespand. Det gælder i virkeligheden i hele uddannelsessystemet - giv unge kompetencerne, mulighederne og sørg for at uddannelserne er attraktive." 

Nanna Bonde, Landsformand i SF Ungdom

Unge Kristendemokrater om studievalg og job

"Kristendemokratisk Ungdomsparti tror på individet som et selvstændigt tænkende væsen. Vi ønsker derfor at der skal laves en tidligere og mere målrettet indsats i forhold til studievejledning. Mange unge ved ikke hvad de vil efter afsluttet folkeskole og ender derfor ofte med at tage en gymnasial ungdomsuddannelse, på trods af bedre håndværksmæssige end boglige kompetencer. Vi skal have tilbagerullet fremdriftsreformen, da unge bliver presset til hurtigt at tage en uddannelse uden tanke på fremtidsmuligheder. Vi skal have flere optag på kvote 2, da livserfaring også spiller en rolle, så unge vælger en videregående uddannelse som de har erfaring indenfor."

Jacob Hellwing, Landsformand i Kristendemokratisk Ungdomsparti

ÅU om studievalg og job

"I stedet for at skubbe studiesøgende i retning af de uddannelser, der allerede fører til allerede faste jobbeskrivelser, skal vi uddanne til innovation og nytænkning af vores allesammens idé om arbejde. Det betyder selvfølgelig ikke, at de allerede definerede jobs ikke er vigtige - det er de. Endnu mere vigtigt synes vi dog, det er, at vi som samfund udforsker nye idéer og muligheder samt udfordrer normative forestillinger gennem blandt andet mere iværksætteri. Vores indfaldsvinkel kan forhåbentlig få flere til at turde tro på og få modet til at gå egne, nye og innovative veje til gavn for individet og samfundet."

Helena Udsen, Tovholder for Alternativets Ungenetværk

Er du i tvivl om, hvilken uddannelse der passer dig? Har ungdomspartiernes idéer pustet nyt liv i tankerne om dit studievalg? Gå på opdagelse i vores artikler om studievalg. Her kan du blandt andet se, hvilke uddannelser der skiller sig ud, når det kommer til jobmuligheder og løn. Du kan også få inspiration til alternativer til de populæreste uddannelser og meget mere.

Læs alle artikler om studievalg 

Af kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen


Annoncer