Vis studentum.dk som: Mobile

21st century skills - fremtidens færdigheder

Føler du ind imellem at vores samfund udvikler sig med lynets hast? Måske du overvejer, hvordan du overhovedet skal følge med i fremtiden, og hvilke færdigheder der bliver vigtigst? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig for, og hvorfor er de vigtige for dig, i din fremtid?

21st century skills er skabt med intentionen om at hjælpe studerende, så de ved hvilke færdigheder der bliver brug for i fremtiden. Hver kompetence er unik, men de har alle noget tilfælles: De er essentielle i vores moderne internetbaserede samfund.

21st century skills består af 12 egenskaber, du som studerende bliver nødt til at have fokus på, hvis du vil klare dig på fremtidens arbejdsmarked.

Efterspørgsel på 21st century skills

De 12 egenskaber der ligger under begrebet 21st century skills har altid været vigtige kompetencer at opnå igennem sit studie, men i dagens globaliserede marked, er de blevet essentielle. Alle kompetencerne har fokus på en ting: Din evne til at indføre og tilpasse dig forandringer.

Hvorfor er det vigtigt at kunne klare konstante forandringer? Fordi i fremtidens industri, sker der forandringer med et øjebliks varsel. Det betyder, at den måde I gjorde tingene på i går, ikke fungere i morgen. Som resultat af dette, må du som studerende og ung lærer at styre forandringerne, og hvordan du reagere på dem.

I dag er den eneste konsistens der findes; forandring.

De 12 21st century skills:

 • Kritisk tænkning
 • Kreativitet
 • Samarbejde
 • Kommunikation
 • Informations-kompetencer
 • Medie-kompetencer
 • Tekniske-kompetencer
 • Fleksibilitet
 • Lederskab
 • Initiativ
 • Produktivitet
 • Sociale skills

Hver af disse skills kan puttes ind i en af tre kategorier: lærings-kompetencer, læse-kompetencer og livs-kompetencer. Og hver af disse kategorier rammer en specifik del af den digitale oplevelse.

Kategori 1: Lærings-færdigheder

Lærings-færdigheder handler om den mentale proces, der er påkrævet, når du er færdige med dine studier, og skal tilpasse dig til moderne arbejdsmiljø. Det er samtidig nogle af de mest kendte kompetencer, da de er universelle i alle former for karriere.

Kritisk tænkning: Problemorienteret løsninger, hvor problemerne bliver skiftet ud med frugtbare løsninger. Det er her du som studerende lærer selv at finde ud af tingene, uden din underviser.

Kreativitet: Denne kompetence er vigtigt for din indstilling til forandringer. Det gør, at du kan tænke ud af boksen, og se nye perspektiver på problemstillinger.

Samarbejde: Arbejde med andre, indgå kompromiser og skabe den bedst mulige løsning på et problem sammen, er et skill der bliver dyrebart i fremtiden. I sin essens betyder det, en forståelse af det større formål, fremfor ens egen succes.

Kommunikation: Limen der sætter alle de andre kvaliteter sammen. Det betyder, at du som studerende skal kunne kommunikere med alle typer af mennesker, i dit fremtidige job. Når medarbejdere ikke kommunikere godt, så falder hele projekter til jorden, og derfor er en forståelse af god kommunikation essentiel.

Kategori 2: Læse-færdigheder

Læse-færdigheder fokusere på hvordan du kan finde ud af at skelne mellem fakta, medieudgivelser og teknologi. Her er der stor fokus på, hvordan troværdige kilder bestemmes, og hvordan faktuelle oplysninger kan adskilles fra misinformationer. De er også kendt som IMT skills, og de er alle de er alle et element i den digitale forståelse.

Informations-kompetencer: Forståelse af facts, figurer, statistikker og data. En fundamental kompetence, der også giver en forståelse for hvordan man seperere facts fra fiction.

Medie-kompetencer: Forståelse af metoder og afsætningsmuligheder for publicering af medier, herunder også hvilke der er troværdige, og hvilke der ikke er.

Tekniske-kompetencer: Forståelse af de maskiner der gør vores informationsalder mulig. Efterhpnden som computere, cloud programmer og mobiltelefoner bliver mere og mere vigtige i vores hverdag, kræver det også en bedre og dybere forståelse.

Kategori 3: Liv-færdigheder

Livs-færdigheder er de immaterielle elementer, der også har noget at sige i din hverdag. Disse aktiver fokusere både på personlige og faglige kvaliteter. Det er en kategori der også er kendt som FLIPS, og alle skills har med dit personlige liv at gøre, dog er det kompetencer der også har noget at sige for dit professionelle liv.

Fleksibilitet: Din evne til at tilpasse dig forandringer. Det betyder fx at din måde at gøre tingene på ikke altid er den bedste, og at du skal vide hvornår du har været forkert på den, og tør stå ved det.

Lederskab: Hander bl.a. om at motivere andre, din forkærlighed for at sætte mål - og nå dem ikke mindst. Det giver dig også et indblik i hvorfor beslutninger bliver taget blandt dine managers.

Initiativ: At du kan finde ud af at være innovativ, og starte dine egne projekter, strategier og planer. Det har meget at sige i forhold til en medarbejders arbejdsetik og professionelle fremskridt.

Produktivitet: Din evne til at gennemføre arbejdet i et passende tidsrum - også kendt som effektivitet. Ved at forstå produktivitetsstrategier på flere niveauer, kan du finde frem til den bedste måde at arbejde for dig.

Sociale skills: Arbejde sker oftest i sammenhæng med andre mennesker, hvorfor møder og netværker er en del af det at være en succesfuld professionel.

Senest opdateret: 19 feb 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 29-08-2019

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lærer alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl om du har snittet? Se et eksempel på en motiveret ansøgning her. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-10-2015

Udannelsesordbog

Når du starter på din drømmeuddannelse, risikerer du at støde på ord, du aldrig har hørt om før. Ord som RUS-tur, øl og årsfest har du sikkert allerede helt styr på, men hvad betyder alumne eller dekan? Og hvad er egentlig forskellen på campus og fakultet? Læs Studentums ABC-guide til uddannelseslingo.

Læs mere
Sidst opdateret 15-12-2017

Sådan får du balance i dit (studie)liv

At finde balancen i sit studieliv kan være en udfordring. For hvor starter man egentlig, og hvad skal fylde i dit liv? Det at føle balance er meget individuelt, og derfor findes der ikke en fælles facitliste for alle.

Læs mere
Sidst opdateret 04-02-2018

Top 30 efterspurgte kompetencer hos studentermedhjælperen

Søger du et studiejob? Få styr på hvilke kompetencer du bør lægge vægt på i din jobansøgning, når jagten går ind på det gode studiejob.

Læs mere
Sidst opdateret 20-11-2018

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-11-2018

Få et overblik over, hvor du kan skaffe bøgerne på din pensumliste billigst

En af de største udgifter for studerende er bøger. På en SU kan den store udgift til de mange bøger i pensum virke overvældende. Frygt ej! Studentum.dk har samlet en liste over steder, hvor du kan finde billige studiebøger.
Læs med her og få råd til studielivet uden at slække på pensumlisten.

Læs mere
Sidst opdateret 26-09-2019

Derfor skal du have et studiejob, mens du læser

I dag er det meget almindeligt og attraktivt at have et studiejob, mens du læser, og det er der mange gode grunde til. Her kan du læse om fordele og ulemper ved et studiejob. Du får også vores gode råd til studentermedhjælperen. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan får du dit første studiejob

Mangler du nogle skarpe tips og tricks til, hvordan du får dit første studiejob? Vi har snakket med fire studerende, der har knækket koden. Læs mere her. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-09-2019

Sådan forebygger du eksamensangst

Kæmper du også med eksamensangst og har svært ved at styre nervøsiteten inden en eksamen? Så er du langt fra den eneste! Læs med her og lær, hvordan du forebygger din eksamensangst. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2019

Spor dig ind på din fremtid i vores karriereguides

Har du en idé om, hvad du vil arbejde med, men er du ikke sikker på, hvilke muligheder du har? Der er langt over 1.000 uddannelser i Danmark, og mange af dem kan føre til endnu flere forskellige jobtitler. Her på siden publicerer vi løbende nye karriereguides til forskellige brancher. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-10-2019

Bliv klar til din karriere med et udenlandsophold

Overvejer du at rejse ud i verden for at få et eventyrligt studie- eller praktikophold? Det er bestemt også en god investering i din fremtid. Læs med her, hvor KILROY fortækller om de populære soft skills du får med dig under dit eventyr. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-09-2019

Derfor skal du tage et praktikophold i it-branchen

Vil du gerne gøre karriere inden for IT-branchen? Så er et praktikophold, hvor du lige får lov til at snuse til feltet altså en rigtig god investering. 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Sådan vælger du den rette kandidatuddannelse

Er du færdig, eller bliver du snart færdig med din bacheloruddannelse? Så går du måske og overvejer at søge ind på kandidatuddannelse - men er du i tvivl om, hvilken uddannelse der er det rigtige valg for dig? Vi giver dig her 7 steps til, hvordan du vælger den rette kandidatuddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 16-04-2018

5 gode grunde til at tage på højskole i udlandet

Spring ud i højskolelivet og gør det i udlandet. Sådan lyder det fra Theis, Johanne og Rasmus. Læs deres 5 bedste bud på, hvorfor du bør tage på højskole i udlandet. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 21-10-2019

Guide til dig, der søger studieboliger i Aarhus

Du er ny og boligløs i Aarhus? Så læs med her! Vi har lavet en guide til dig, der gerne vil flytte til Aarhus i forbindelse med studiestart, men som mangler information om boligmulighederne.

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2017

Gør din faglige profil endnu stærkere

Hvad skal man egentlig sætte på CV'et? Og hvad gør man, hvis man ikke har vildt meget erfaring at skrive på sit CV? Hent inspiration her, til hvor du kan finde kompetencer, der kan give dit næste fagligt relevante job.

Læs mere
Sidst opdateret 30-10-2018

Få mere ud af dit SU-budget

Har du svært ved at få din SU til at række til slutningen til måneden? Du får her 5 tips til, hvordan du får SU'en til at slå bedre til i samspil med dine andre indtægter og udgifter - har du overvejet at lave et budget? Ellers får du her et eksempel på, hvordan dit budget kan se ud. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-02-2018

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. 

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Test dig selv