Vis studentum.dk som: Mobile

21st century skills - fremtidens færdigheder

Føler du ind imellem at vores samfund udvikler sig med lynets hast? Måske du overvejer, hvordan du overhovedet skal følge med i fremtiden, og hvilke færdigheder der bliver vigtigst? Det er her 21st century skills kommer på banen. Men hvad består disse færdigheder og kompetencer egentlig for, og hvorfor er de vigtige for dig, i din fremtid?

21st century skills er skabt med intentionen om at hjælpe studerende, så de ved hvilke færdigheder der bliver brug for i fremtiden. Hver kompetence er unik, men de har alle noget tilfælles: De er essentielle i vores moderne internetbaserede samfund.

21st century skills består af 12 egenskaber, du som studerende bliver nødt til at have fokus på, hvis du vil klare dig på fremtidens arbejdsmarked.

Efterspørgsel på 21st century skills

De 12 egenskaber der ligger under begrebet 21st century skills har altid været vigtige kompetencer at opnå igennem sit studie, men i dagens globaliserede marked, er de blevet essentielle. Alle kompetencerne har fokus på en ting: Din evne til at indføre og tilpasse dig forandringer.

Hvorfor er det vigtigt at kunne klare konstante forandringer? Fordi i fremtidens industri, sker der forandringer med et øjebliks varsel. Det betyder, at den måde I gjorde tingene på i går, ikke fungere i morgen. Som resultat af dette, må du som studerende og ung lærer at styre forandringerne, og hvordan du reagere på dem.

I dag er den eneste konsistens der findes; forandring.

De 12 21st century skills:

 • Kritisk tænkning
 • Kreativitet
 • Samarbejde
 • Kommunikation
 • Informations-kompetencer
 • Medie-kompetencer
 • Tekniske-kompetencer
 • Fleksibilitet
 • Lederskab
 • Initiativ
 • Produktivitet
 • Sociale skills

Hver af disse skills kan puttes ind i en af tre kategorier: lærings-kompetencer, læse-kompetencer og livs-kompetencer. Og hver af disse kategorier rammer en specifik del af den digitale oplevelse.

Kategori 1: Lærings-færdigheder

Lærings-færdigheder handler om den mentale proces, der er påkrævet, når du er færdige med dine studier, og skal tilpasse dig til moderne arbejdsmiljø. Det er samtidig nogle af de mest kendte kompetencer, da de er universelle i alle former for karriere.

Kritisk tænkning: Problemorienteret løsninger, hvor problemerne bliver skiftet ud med frugtbare løsninger. Det er her du som studerende lærer selv at finde ud af tingene, uden din underviser.

Kreativitet: Denne kompetence er vigtigt for din indstilling til forandringer. Det gør, at du kan tænke ud af boksen, og se nye perspektiver på problemstillinger.

Samarbejde: Arbejde med andre, indgå kompromiser og skabe den bedst mulige løsning på et problem sammen, er et skill der bliver dyrebart i fremtiden. I sin essens betyder det, en forståelse af det større formål, fremfor ens egen succes.

Kommunikation: Limen der sætter alle de andre kvaliteter sammen. Det betyder, at du som studerende skal kunne kommunikere med alle typer af mennesker, i dit fremtidige job. Når medarbejdere ikke kommunikere godt, så falder hele projekter til jorden, og derfor er en forståelse af god kommunikation essentiel.

Kategori 2: Læse-færdigheder

Læse-færdigheder fokusere på hvordan du kan finde ud af at skelne mellem fakta, medieudgivelser og teknologi. Her er der stor fokus på, hvordan troværdige kilder bestemmes, og hvordan faktuelle oplysninger kan adskilles fra misinformationer. De er også kendt som IMT skills, og de er alle de er alle et element i den digitale forståelse.

Informations-kompetencer: Forståelse af facts, figurer, statistikker og data. En fundamental kompetence, der også giver en forståelse for hvordan man seperere facts fra fiction.

Medie-kompetencer: Forståelse af metoder og afsætningsmuligheder for publicering af medier, herunder også hvilke der er troværdige, og hvilke der ikke er.

Tekniske-kompetencer: Forståelse af de maskiner der gør vores informationsalder mulig. Efterhpnden som computere, cloud programmer og mobiltelefoner bliver mere og mere vigtige i vores hverdag, kræver det også en bedre og dybere forståelse.

Kategori 3: Liv-færdigheder

Livs-færdigheder er de immaterielle elementer, der også har noget at sige i din hverdag. Disse aktiver fokusere både på personlige og faglige kvaliteter. Det er en kategori der også er kendt som FLIPS, og alle skills har med dit personlige liv at gøre, dog er det kompetencer der også har noget at sige for dit professionelle liv.

Fleksibilitet: Din evne til at tilpasse dig forandringer. Det betyder fx at din måde at gøre tingene på ikke altid er den bedste, og at du skal vide hvornår du har været forkert på den, og tør stå ved det.

Lederskab: Hander bl.a. om at motivere andre, din forkærlighed for at sætte mål - og nå dem ikke mindst. Det giver dig også et indblik i hvorfor beslutninger bliver taget blandt dine managers.

Initiativ: At du kan finde ud af at være innovativ, og starte dine egne projekter, strategier og planer. Det har meget at sige i forhold til en medarbejders arbejdsetik og professionelle fremskridt.

Produktivitet: Din evne til at gennemføre arbejdet i et passende tidsrum - også kendt som effektivitet. Ved at forstå produktivitetsstrategier på flere niveauer, kan du finde frem til den bedste måde at arbejde for dig.

Sociale skills: Arbejde sker oftest i sammenhæng med andre mennesker, hvorfor møder og netværker er en del af det at være en succesfuld professionel.

Senest opdateret: 19 feb 2019

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 29-10-2018

Skriv et godt kronologisk CV - se et eksempel her

Er du jobsøgende, og mangler du inspiration til at skrive et godt kronologisk CV? Læs med her, hvor du finder et eksempel på et kronologisk CV.

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2019

Boost din jobansøgning med din egen CV-hjemmeside

Et CV online er en god måde at booste din jobansøgning på.

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2017

10 fremtidsforudsigelser - Fra robotter til 3D-printet gourmetmad

Arbejdsmarkedet bevæger sig virkelig hurtigt og du skal holde dig opdateret, hvis du skal være klar til fremtiden. Allerede det seneste år har omkring hver fjerde lønmodtager fået et nyt job. Føler du dig klar? Læs med her, hvor vi gennemgår 10 fremtidsforudsigelser der kan præge, hvordan jobmarkedet ser ud om en bare 15-20 år.

Læs mere
Sidst opdateret 27-08-2015

Fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en Salgs-Ninja laver? Eller hvad med en Detail-Jedi? Vi har samlet otte bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV!

Læs mere
Sidst opdateret 10-08-2018

Mød en kollegianer fra Storkøbenhavn

Er du på jagt efter en studiebolig i København, og drømmer du om at få foden inden for på et af de eftertragtede kollegier? Spring månedsvis på venners sofa over og kom hurtigere frem i køen til et kollegieværelse i København ved at kigge lidt uden for byen. Her fortæller Sandra om livet på Nybrogård kollegiet.

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2017

Fire HR-direktører: Kompetencer vi efterspørger blandt nyuddannede

Vi har spurgt fire HR-direktører, fra vidt forskellige brancher, om hvilke kompetencer de efterspørger, og hvad de lægger vægt på, når de ansætter nyuddannede.

Læs mere
Sidst opdateret 16-01-2018

Tag i praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Fra gymnasiet til universitetet med succes

Studiestart nærmer sig, og sommerfuglene flagrer rundt i maven. Det samme gør spørgsmålene og tankerne om, hvordan studielivet adskiller sig fra gymnasietiden. Læs med og få fire gode råd til at tage springet fra at være elev på en ungdomsuddannelse til studerende på en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

10 jobtitler der ikke findes mere

Der var engang, hvor den mest avancerede teknologi var en kugleramme, videnskab et ondsindet rygte og jobs hang på træerne som rådne frugter. En computer var noget der rent faktisk kunne svare igen, og børnearbejde et karrierevalg. Vi har her samlet 10 jobtitler, der ikke eksisterer længere.

Læs mere
Sidst opdateret 11-09-2018

Studiestress? Her er tre ting, der kan hjælpe dig med at stresse af

Stress under studiet er noget de fleste har oplevet, men hvad kan du gøre for at afkoble? 

Læs mere
Sidst opdateret 01-05-2019

Bacehelorløftet - fremtidens arbejdsmarked har brug for bachelorer

Det skal være lettere for landets universitetsstuderende at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter endt bacheloruddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

Hjælp til fagforening og a-kasse hos Frie Funktionærer

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 30-11-2017

Boost din iværksætterdrøm

Dét at blive og være iværksætter kan være en lang og hård kamp. Derfor har vi spurgt tre flyvende start-ups; HOLD, Hooves og Hoodee, hvad det er de kan, deres udfordringer og drømme for fremtiden.

Læs mere
Sidst opdateret 29-07-2016

Roommate fra hell

Går du og bander og svovler over din roommate? Er der altid det ene eller andet galt og overholder han/hun aldrig jeres aftaler? Så kan det være, at du bor sammen med en ‘roommate fra hell’. Som studerende kan det, økonomisk set, være en fordel at finde en roommate, men nogen gange bliver prisen for høj.

Læs mere
Sidst opdateret 12-04-2019

A-kasse og lønsikring: Det bør du vide som studerende

Som studerende er a-kasse måske ikke det først man tænker på, når man afslutter sin uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 23-06-2017

Spareguide til studerende

Kunne du tænke dig at have råd til lidt flere sjove ting i hverdagen? Som studerende giver budgettet sjældent meget plads til oplevelser og hygge med vennerne, at købe nyt tøj og endda nogle gange heller ikke de mest basale nødvendigheder såsom mad. Få inspiration til, hvor du kan spare her.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2018

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting, den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg.

Læs mere
Sidst opdateret 02-07-2019

Den ultimative guide til case competitions for studerende

Er du studerende, og drømmer du om at få noget hands-on erfaring og netværk indenfor din branche? Så er en case competition måske lige netop det der skal til.

Læs mere
Sidst opdateret 16-05-2019

Barista kursus: Sådan bliver du barista

Der findes ingen officiel barista-uddannelse i Danmark. Det betyder dog ikke, at du ingen mulighed har for at opnå titlen som barista; det kræver bare mere end at tage en uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 05-07-2018

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser.  Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Drømmer du om et job, hvor kompetencer som det at være social, have en god hukommelse og salgsfærdigheder, være stærk til at multi-taske 

Læs mere
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby

Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med i udviklingen og dine muligheder på uddannelsesområdet.
Test dig selv