Hvordan er det at være sosu-assistent?

Mød Jannick på 35 år, der har været færdiguddannet som sosu-assistent i to år og arbejder på et af Danmarks største plejehjem. I interviewet fortæller han om sin hverdag og giver dig, der drømmer om at blive sosu-assistent gode råd med på vejen.

[Facebook:like]Mød sosu-assistenten Jannick

 

Navn: Jannick Zdrenka Laursen

Job: Social- og sundhedsassistent på Klarahus

Uddannelse: Social- og sundhedsassistent ved SOSU C

Find en SOSU uddannelse her

Hvad er det bedste ved dit arbejde?

Det bedste ved at arbejde som social- og sundhedsassistent er at møde så mange forskellige mennesker og have mulighed for at hjælpe dem. Det er meget givende at komme så tæt på beboerne og de pårørende og mærke, at ens indsats gør en meget konkret forskel i deres liv.

Jeg kan godt lide, at der aldrig er to dage, der er ens. Det gør, at man skal kunne have mange bolde i luften og handle på det, man oplever. Jeg har også været så heldig at få mulighed for at uddanne mig til praktikvejleder og have elever under mine vinger. Det er noget helt særligt at være med til at uddanne fremtidens social- og sundhedsassistenter.

Hvad er det mest udfordrende ved dit arbejde?

De beslutninger, som man tager, har stor indflydelse på den enkelte beboers helbred og livskvalitet. Samtidig skal man have et meget stort overblik og være i stand til at samarbejde med et meget bredt spektrum af faggrupper. I min hverdag har jeg kontakt med alt fra SOSU’ere og sygeplejersker over ergoterapeuter til læger.

Det går meget stærkt i hverdagen. Det kan derfor også være svært at finde tid til administrative opgaver og dokumentation uden at miste følingen med, hvad der sker på afdelingen.

Hvem passer jobbet som social- og sundhedsassistent til?

Jobbet som social- og sundhedsassistent er for dig, som kan rumme mange forskellige personligheder både i forhold til kollegaer, beboere og pårørende. Empati og evnen til at møde andre mennesker på deres vilkår er med andre ord altafgørende.

Hvilken uddannelsesbaggrund har du, og hvorfor valgte du netop den?

Jeg blev uddannet som social- og sundhedsassistent på SOSU C i november 2011. Før det arbejde jeg nogle år som social- og sundhedshjælper på et mindre plejehjem.

Læs mere om sosu uddannelsen

Oprindeligt havde jeg en drøm om at blive Falck-redder eller brandmand. Da jeg ikke kom igennem nåleøjet til optagelsesprøven, valgte jeg at gå i gang med social- og sundhedsuddannelsen. Så snart jeg kom ud i den første praktik, fandt jeg ud af, at jeg godt kunne lide det, at man får mulighed for at arbejde mere langsigtet med den enkelte borgers behandling og pleje som SOSU. Det var muligheden for at få mere ansvar og flere muligheder, der gjorde, at jeg valgte at videreuddanne mig til social- og sundhedsassistent.

Følg en sosu-assistent på arbejde

Hvordan var overgangen fra uddannelsen til dit første job?

Både som social- og sundhedshjælper og til social- og sundhedsassistent er man i praktik i størstedelen af sin studietid. Det gør, at man allerede under uddannelsen lærer at omsætte teori til praksis. Som nyuddannet følte jeg, at det var en meget stor fordel, da overgangen bliver mere glidende og man allerede har erfaring med de arbejdsopgaver, som man skal løse som nyuddannet social- og sundhedsassistent.

Jeg gik direkte fra uddannelse til mit første job på et mindre plejehjem, hvor jeg allerede var afløser, og hvor jeg havde arbejdet som social- og sundhedshjælper mellem uddannelserne. For mig var den største omvæltning derfor, at jobbet var som nattevagt, hvor min primære rolle var medicindosering. Det var en udfordring at omstille mig til mindre kontakt med kollegaer og beboere samtidig med, at min døgnrytme blev vendt på hovedet hveranden uge.

Har du nogle gode råd til andre, der overvejer at blive social- og sundhedsassistent?

Hvis du kan lide at have tæt kontakt til andre mennesker og ikke er bange for at prøve noget nyt er jobbet som social- og sundhedsassistent værd at overveje.

Du får rigtigt mange muligheder for at specialisere dig via f.eks. AMU-kurser, og du kan arbejde i hjemmeplejen, på plejehjem, i socialpsykiatrien og på hospitalerne. Som social- og sundhedsassistent kan du desuden læse videre på en række professionsbacheloruddannelser som f.eks. sygeplejerske eller ergoterapeut eller vælge at gå ledervejen.

Hvad er dine fremtidsplaner?

Jeg har ikke lagt mig fast på nogen særlig karrierevej. Lige nu er min største ambition at dygtiggøre mig inden for rehabilitering, som er et område i stor udvikling og med meget stort politisk fokus. Hvis muligheden byder sig, vil jeg gerne prøve kræfter med jobbet som gruppeleder eller afdelingsleder.

Lyder jobbet som sosu assistent som noget for dig? Kontakt SOSU C

Fakta om uddannelsen til social- og sundhedsassistent

Uddannelsen er andet trin af social- og sundhedsuddannelsen og tager 1 år og 8 måneder, hvoraf du har tre praktikperioder på sammenlagt et år. 16 sosu skoler i Danmark og en sosu skole på Færøerne udbyder uddannelsen.

Du får elevløn under hele uddannelsen. Hvor meget du får afhænger af din alder, og hvor i landet du bor. 

  • Lønnen for elever under 18 år er ca. 7.700 kr. det første år og stiger ca. 500 kr. om måneden på andet år.
  • Lønnen for elever over 18 år er ca. 10.100 kr. det første år og stiger ca. 500 kr. om måneden på andet år.
  • Elever over 25 år har mulighed for at få voksenelevløn, der er mellem 18.400 kr. og 19.400 kr. om måneden.

For at få voksenelevløn skal du have haft et års relevant beskæftigelse inden for de sidste år før uddannelsesstart.

Løn og beskæftigelse for sosu-assistenter

Der er gode beskæftigelsesmuligheder for social- og sundhedsassistenter i hele landet. Derudover er der en lang række videreuddannelsesmuligheder. Startlønnen for nyuddannede sosu-assistenter i 2012 var ifølge Danmarks Statistik ca. 28.400 kr. for fuldtidsbeskæftige inklusiv pension, tillæg og værdi af personalegoder.


Annoncer

Du er måske også interesseret i: