Mød regionsmestrene i SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Kia Gatz og Tim Christensen indtager scenen ved Regionsmesterskabet i SOSU Skills

Nye regionsmestre i SOSU Skills viser mulighederne i faget 

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. I hjørnet af et fyldt Bella Center mellem koncentrerede tømrerlærlinge i aktion og Hotel- og Restaurantskolens livlige restaurantmiljø, er social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gatz fra SOSU C i Herlev netop gået på scenen.

De er det fjerde og sidste par i de regionale mesterskaber i SOSU Skills, der er på i dag. I løbet af den næste halve time skal de bringe deres faglighed i spil i arbejdet med søskendeparret, Ane og Jens, der er dagens case. To timer senere er de kåret som vindere, og næste stop er DM i SOSU Skills i Aalborg til januar. Vi har taget en snak med dem om deres oplevelse og deltagelse i SOSU Skills.

Lang rejse mod regionsmestertitlen

Vejen mod titlen som regionsmestre i SOSU Skills begyndte for snart et halvt år siden. Forud for skolens informationsmøde om konkurrencen i juni blev både Kia og Tim kontaktet af deres lærere og opfordret til at deltage.

Tims citat om, hvorfor han valgte at deltage”Det var min lærer, der kom ind i en anden time og prikkede mig på skulderen og sagde, at det skulle jeg da være med til. Jeg havde selvfølgelig hørt om det før, og det lød super spændende. Også betød det rigtigt meget, at læreren mente, at jeg ville være god til det,” fortæller Kia.

For Tim var det anden gang, at han var med. Sidste år endte hans rejse ved Regionsmesterskabet. For ham var det muligheden for at få en anderledes, intensiv undervisning og træning samt selve konkurrenceelementet, der først fangede hans opmærksomhed.

”Det tiltalte mig meget, at vi ville får en intensiv og anderledes undervisning, som vi skulle bruge i konkurrencen. Og så tiltalte det mig selvfølgelig, at vi kunne gå hen og blive danmarksmestre i vores fag.”

Efter informationsmødet i juni var der fælles træningsdage op til skolemesterskabet i september, hvor Kia og Tim vandt. Kort efter var de til en fælles Kick-off dag for alle deltagere i de regionale mesterskaber fra hele landet.

Intens træning og stor opbakning

Siden skolemesterskabet har Tim og Kia haft fire træningsdage om måneden sammen med deres trænere. Træningen foregik sammen med det andet hold fra SOSU C i Gladsaxe, Anne-Sofie Bobsin og Vicky Gørtz, der også skulle deltage i Regionsmesterskabet.

Kia og Tim sammen med direktøren for SOSU C efter præmieoverrækkelsen”Det har været meget vigtigt for os alle fire, der var med, at vi støttede hinanden hele vejen. Også ved selve konkurrencen. På træningsdagene har vi været sammen fra morgen til sen eftermiddag, så det har været nogle meget lange og intensive dage, hvor vi har arbejdet med casen,” fortæller Kia.

For både Kia og Tim har der været meget stor interesse fra omgivelserne. Særligt deres praktiksteder har vist stor opbakning og været med ved konkurrencerne. Tim oplevede også stor interesse fra familie og venner.

”Så snart jeg begyndte at tale om, at jeg var med i SOSU Skills, var der mange, der spurgte ind til det og syntes, at det var spændende at høre om,” fortæller han.

“Show, not tell”

Selve konkurrencen var en stor oplevelse for de to unge social- og sundhedsassistentelever. De fremhæver begge det fantastiske ved at få muligheden for at vise, hvad deres fag rent faktisk er.

”Jeg syntes, at det var sjovt at være deroppe og vise mit fag for så mange mennesker. Det kan jo godt være svært at tale om, hvad man egentlig laver som social- og sundhedsassistent, synes jeg i hvert fald. Så er det nemmere at gå op og vise det,” fortæller Tim om oplevelsen på scenen.

Kia uddyber, at noget af det fantastiske ved SOSU Skills netop er muligheden for at gøre op med fordommene om sosu-faget.

Kias citat om fordomme og faget”For at sige det rent ud, er der rigtigt mange, der tror, at vores fag bare er at tørre røv for at sige det lige ud. Det er det jo slet ikke. Vi arbejder jo også sygeplejefagligt, har relationsarbejde såvel som samarbejde med pårørende og meget mere. Altså, der er så mange aspekter i vores job, som jeg tror, der er mange, som slet ikke forstår.”

Overraskelser og en lang opgaveliste

Både Kia og Tim fremhæver den lange opgaveliste og uforudsigeligheden, som den største udfordring på den lille scene. For Kia spillede nerverne også ind i begyndelsen.

”Selvom man er nervøs, glemmer man ret hurtigt, at der er publikum. Når man står deroppe, er al fokus på de opgaver, man skal nå eller i hvert fald komme i gang med. Der var også overraskelsesmomentet i, at naboen pludselig stod der. Så skulle man pludselig tænke over lovgivning i forhold til samtykke. Der skete så mange ting på den lille scene,” forklarer hun.

Ventetiden frem mod præmieoverrækkelsen fik et uventet tvist, da et andet hold havde fået for kort tid, og derfor skulle på scenen igen og gennemspille de sidste fem minutter. Derudover var ventetiden gjort ekstra spændende ved, at hverken trænere eller deltagere vidste, hvad der udløste point hos dommerne. Det gjorde det ekstra svært at få en fornemmelse af, hvordan det var gået.

Næste stop: DM i SOSU Skills til januar

Efter onsdagens sejr i Bella Centret har Kia og Tim endnu ikke nået at sætte rammen for deres forberedelser frem til Danmarksmesterskabet til januar. En ting er dog sikkert. De fremhæver begge, at de høje krav ved DM i SOSU Skills stiller store krav til træningen.

”Jeg tror bestemt, at træningsdagene bliver mere intense nu. Danmarksmesterskabet er meget anderledes end både skolemesterskabet og de regionale mesterskaber. I Aalborg skal vi jo være i gang i tre dage, og vi får tre cases,” forklarer Tim, mens Kia supplerer:

Tims citat om, hvad han har lært”Det kræver rigtigt meget at deltage ved DM. Der bliver vi både testet i det somatiske, det psykiatriske og det primære. Der kommer uden tvivl til at ske rigtigt meget, og vi vil jo selvfølgelig gerne være så forberedte som muligt, så vi kan vinde DM også.”

Med de høje krav forventer de to unge social- og sundhedsassistentelever, at de i de kommende måneder vil komme til at mødes endnu oftere til træningsdage, end fire gange om måneden.

Fakta: Sådan foregår SOSU Skills konkurrencerne

For at deltage i SOSU Skills skal du være elev på social- og sundhedsassistentuddannelsen. Derudover må du maksimalt være 25 år i det år, hvor konkurrencen afholdes. Du starter ved skolemesterskabet, hvorefter du kan fortsætte til De Regionale Mesterskaber og siden hen Danmarksmesterskabet samt eventuelt World Skills. Selve konkurrencen foregår som et rollespil. Deltagerne får cases cirka en måned før konkurrencen.

Fakta om Regionsmesterskabet i SOSU Skills 2016

Er du inspireret? Læs mere og se film om SOSU Skills på SOSU C's hjemmeside. Du kan også læse mere om SOSU uddannelsen og kontakte en social- og sundhedsskole nær dig her. Husk at SOSU uddannelsen bliver to selvstændige uddannelser fra januar næste år. Læs mere om de nye sosu uddannelser her

Skrevet af kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen


Annoncer