Viser 1-20 af 52
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-20 af 52
1
2
3

Mere om dine uddannelsesmuligheder inden for mode, tekstil og design

Er du kunstnerisk, kreativ, fuld af idéer og interesseret i mode og beklædning? Og vil du have en uddannelse, der giver dig solid praktisk erfaring, som kan hjælpe dig på vej til at opfylde din drøm om at være med til at præge moden og sætte de nyeste trends? Så er en uddannelse inden for mode og design lige dig. 

Uddannelserne inden for mode og design kunne være tøj/beklædningsdesigner, tekstildesigner eller noget helt tredje. Fælles for uddannelserne er, at de giver dig redskaber til at flytte dine mange idéer fra tegnebrættet og ud i virkeligheden. 

Uddannelse inden for mode, tekstil og design

Hvad laver en tøjdesigner?

Tøjdesignere kaldes også for beklædnings-designere, og lever af at få idéer til nye tøjdesigns, følger med i moden både i indland og udland. Hvis du vælger at tage en uddannelse indenfor mode og design, vil du bl.a. kunne arbejde med design og være med til at skabe nye kollektioner inden for tøjmoden.

Når du arbejder med mode og design er du med i processen helt fra dens begyndelse, når idéen og skitsen skal konkretiseres til den nye kollektion er klar til præsentation. 

Under uddannelse bliver du trænet i at arbejde ud fra kroppens proportioner. Det gør du ved:

 • at tegne skitser
 • lave designs til forskellige mennesketyper
 • at arbejde med forskellige materialer og skæringer

Og det er denne koncentrerede træning, som er med til at sikre, at du efter endt uddannelse, er i stand til at arbejde som designer, og kan være med til at præge moden og sætte de nyeste trends.

Hvilke fremtidsmuligheder har jeg som tøjdesigner?

Din karriere som tøjdesigner afhænger i høj grad af, hvor dygtig du er og hvor god du er til at afsætte din produktion. Du kan blive selvstændig iværksætter, men det er også muligt at få job ved større virksomheder, der producerer tøj. 

Mange vælger at supplere med anden erhvervserfaring eller starter virksomhed sammen med andre tøjdesignere.

Hvad laver en tekstildesigner?

Tekstildesignere er med til at beslutte, hvilken type stof, der skal anvendes i en produktion. Du har stor forståelse for mode og tidens trends, ligesom du er kreativ. 

Du vil ofte have til opgave at finde ud af, hvilken type stoffer der skal sættes i produktion, og eksperimenteret med:

 • farver
 • mønstre
 • vævninger

Når det er besluttet, hvordan stofferne skal se ud, laver designeren arbejdstegninger og angiver, hvilke farver samt garntykkelse og mønster der skal bruges. Herfra får du lavet stofprøver, før den endelige produktion sættes i gang.

Som tekstildesigner er det derfor nødvendigt at have sans for:

 • form
 • farver
 • materialer
 • samt en veludviklet evne til at tegne

Derudover er det en god idé at være opdateret indenfor det sidste nye indenfor mode og design. På uddannelsen lærer du, udfra egne idéer og skitser, lære du, at skabe mønstre til tekstiler ligesom, du lærer at komponere nye mønstre, som passer sammen.

Hvordan er fremtidsmulighederne som tekstildesigner?

Det kan være hårdt at vælge karriere som tekstildesigner, da du skal opbygge dig et stærkt image og sørge for at blive efterspurgt til opgaver. Mange tekstildesignere har en lav indtægt og arbejder selvstændigt. Det er derfor normalt at supplere med anden erhvervserfaring eller -arbejde.

Tekstildesignere har flere titler, herunder:

 • tekstilformgivere
 • vævere
 • stoftrykkere

Selvstændige designere laver vævede eller trykte tekstiler og ofte mere kunstnerisk prægede ting, såsom billedtæpper og udsmykninger. Du kan være ansat:

 • ved et teaters kostumeafdeling
 • som farvekonsulent ved udsmykningsopgaver
 • som kunstnerisk konsulent.

Kan jeg studere mode og design i udlandet?

Hvis du har lyst til at studere samtidig med, at du er ude at opleve verden, er det en mulighed, når du læser en uddannelse indenfor tekstil & mode.

Du kan vælge at finde en uddannelse selv og dermed selv kontakte den pågældende skole, som giver dig de informationer, du har brug for. Men du kan også kontakte en udlandsformidler, dvs. et bureau eller en agent, som kan hjælpe dig med valg af skole, oversættelse af karakterer, studiebolig og evt. visum.

Danske uddannelsesinstitutioner samarbejder med universiteter og uddannelsesinstitutioner mange forskellige steder i verden, så mulighederne er mange inden for tekstil og mode for dig, der vil være tøjdesigner.

Lyder en uddannelse inden for mode, tekstil og design som noget for dig? Så læs mere om dine uddannelsesmuligheder øverst på denne side. 

FAQ

 • Der findes en bred vifte af uddannelsesmuligheder indenfor mode, tekstil og design, og du har derfor også forskellige muligheder for at nå i mål, hvis du drømmer om en fremtid som tøjdesigner. Du kan tage uddannelsen i Danmark, men du kan også vælge at tage til udlandet og læse Fashion Design. Mulighederne er derfor mange for dig, der gerne vil være tøjdesigner.

 • Hvad du tjener som tøjdesigner kommer an på forskellige faktorer. For eksempel kommer det meget an på dine ansættelsesvilkår og din arbejdsplads, eller om du er selvstændig. Din forventede månedlige indtægt som tøjdesigner afhænger derfor af forskellige forhold, der gør det svært at sætte et konkret beløb på.

 • Du kender muligvis også en tøjdesigner som en beklædningsdesigner. Betegnelserne dækker i bund og grund over det samme, og arbejdsopgaverne vil typisk bestå i at få idéer til nye tøjdesigns og at følge med i moden. Disse nye designs kan for eksempel være inspireret af tidligere trends eller moden fra tidligere årtier, så her skal du have fingeren på pulsen og have en naturlig interesse for mode.

Ønskeliste

Få inspiration til din karriere

Kom med bag om virksomheder og organisationer fra forskellige brancher, og mød medarbejdere, der fortæller om hvad de laver i deres job, og hvordan de bruger deres uddannelse. Lad dig inspirere og bliv klogere på dit eget uddannelses- og karrierevalg! 

Din Karriereguide

Hvad kan jeg blive? 

Få et overblik over dine mange muligheder, når du skal vælge uddannelse med vores uddannelsestest.

Prøv uddannelsestesten

Åbent hus
juni 2024
ma
ti
on
to
fr
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7