Uddannelse og karriere inden for undervisning

Hvordan bliver man lærer? Denne guide giver dig et dybere kendskab til de forskellige veje, du kan følge, hvis du ønsker at forfølge en karriere inden for undervisning

Hvordan bliver man lærer?

Drømmer du om en karriere som åbner dørene til en givende verden, hvor din dedikation er med til at forme fremtidige generationer? I denne karriereguide udforsker vi de forskellige muligheder, der åbner op for en givende karriere inden for undervisning

Se læreruddannelser

Er en uddannelse og karriere inden for undervisning noget for dig?

Hvis du kan lide at arbejde med mennesker, motivere andre og formidle så skal du overveje en uddannelse inden for undervisning. Som lærer vil du typisk undervise børn og unge på en folkeskole, privatskole eller efterskole. Nogle lærere finder også arbejde på højskoler eller på HF- og VUC-centre eller andre uddannelsessteder for voksne, der tager en eksamen på grundskoleniveau.

Som underviser har du som oftest et eller flere bestemte faglige områder, du underviser en gruppe elever inden for. Når du underviser, har du ansvar for at fremlægge stoffet for dine elever, så de tilegner sig den viden, der kræves på det enkelte trin. En stor del af undervisningsjobbet er desuden planlægning af undervisningen.

Hvilke uddannelser findes der inden for undervisning?

Afhængig af din baggrund, uddannelse og evt. erhvervserfaring, har du forskellige muligheder, hvis du gerne vil ind i undervisningsverdenen. Du kan fx tage de tre følgende uddannelser:

Læreruddannelsen

Pædagogisk diplomuddannelse

Meritlæreruddannelse

Vil du være gymnasiaelærer skal du tage en bachelor- og kandidatuddannelse i et gymnasiefag. I løbet af uddannelsen skal du desuden tage et tilvalg i et andet fag inden for gymnasiets fagrække, hvor du har 45 ECTS på din bachelor såvel som på kandidatuddannelsen. Som nyuddannet vil dit første år som gymnasielærer være et pædagogikum. Her er du ansat med fuld løn. Sideløbende med undervisningen følger du et pædagogisk undervisningsforløb.

Lærer i folkeskolen

Læreruddannelsen er en professionsbachelor, som varer fire år. For at blive optaget på uddannelsen skal du have en gymnasial adgangsgivende eksamen. I løbet af de fire år lærer du at planlægge din undervisning fagligt og pædagogisk, og der indgår i alt tre praktikforløb, som hver har forskellige temaer. I praktikken får du mulighed for at afprøve den tilegnede teori ved bl.a. at skulle planlægge og gennemføre forskellige undervisningsforløb.

På uddannelsen vælger du mellem fagene, der undervises i i folkeskolen, og her har du mulighed for at dreje din uddannelse i retning af netop det, der interesserer dig. Du opnår undervisningskompetence i to-tre fag, typisk med dansk eller matematik som det ene af dem. Undervisningsformen på læreruddannelsen vil i høj grad veksle mellem klasseundervisning, gruppearbejde og selvstændigt arbejde.

Find din læreruddannelse her

Pædagogisk diplomuddannelse for lærere

Denne uddannelse er for dig, som i forvejen har en professionsbachelor som lærer og derudover min. to års erfaring. Hvis du har det og kunne tænke dig nye udfordringer og yderligere kvalifikationer inden for dit fag, kan det være en diplomuddannelse er noget for dig.

En diplomuddannelse dækker over en bred vifte af muligheder for videreuddannelse inden for næsten 30 forskellige pædagogiske områder som fx kommunikation, ledelse og didaktik. Du sammensætter selv modulerne på din uddannelse alt efter dine behov - evt. i samarbejde med uddannelsesstedet.

Varigheden af diplomuddannelsen afhænger af, hvordan du gerne vil tilrettelægge den. Forløbet svarer til et års fuldtidsstudium og kan tages på deltid på op til tre år. Undervisningen på uddannelsen er bl.a. forelæsninger, casearbejde, oplæg og observationer.

Find din pædagogiske diplomuddannelse her

Meritlæreruddannelsen

Denne uddannelse er en mulighed for dig, som er fyldt 25 år og i forvejen har en uddannelse og nogle års erhvervserfaring. Hvis du har det og godt kunne tænke dig at komme til at undervise i folkeskolen, er det en mulighed at tage uddannelsen til lærer på kortere tid, to-tre år, fordi du får overført noget af din hidtidige uddannelse og erfaring og dermed ikke skal have den fulde uddannelse.

Undervisningen er modulopbygget, og du skal gennemføre en række fagmoduler fra læreruddannelsen. Undervisningen ligner derfor den, der gennemføres i uddannelsen til professionsbachelor, og du skal også ud i praktikforløb. Dit specifikke studieforløb tilrettelægges på baggrund af tidligere uddannelse og erhvervserfaring.

Find din meritlæreruddannelse her

Hvilke karriereveje og videreuddannelsesmuligheder er der?

Med en professionsbachelor som folkeskolelærer kan du læse videre på en pædagogisk diplomuddannelse inden for de områder, du gerne vil specialisere dig i, når du har min. to års erhvervserfaring. Du kan også læse videre og tage en kandidatuddannelse i pædagogik og fx psykologi, sociologi eller filosofi. Kandidatuddannelsen varer to år på fuld tid og er gratis. Du har desuden mulighed for at få SU, hvis du opfylder betingelserne.

Når du arbejder inden for undervisningsområdet, er der også mulighed for lederstillinger som fx skoleleder.


Annoncer