Vis studentum.dk som: Mobile
Esbjerg som studieby - det siger de studerende

Esbjerg som studieby: Det siger de studerende

Esbjerg er mulighedernes by for dig som studerende! I 2022 er Esbjerg kåret som Danmarks 5. bedste studieby, hvilket især skyldes byens mange muligheder for dig som studerende. Dette gælder både dine uddannelses- og karrieremuligheder, studieboliggarantien i byen, såvel som dine muligheder for at skabe nye sociale relationer.


Hør, hvad andre studerende synes om Esbjerg som studieby, og de mange muligheder, byen byder på. 


Esbjerg sikrer dig en bolig med studieboliggaranti

Alice Rivière, studerer Cultural Sociology på 2. semester på SDU Esbjerg

Alice er født og opvokset i Frankrig, har levet og studeret i USA i 10 år, og valgte at studere i Esbjerg, da hun her fandt sin drømmeuddannelse. Studieboliggarantien i Esbjerg spillede også en stor rolle, da Alice tog sit valg om studieby.

"Da jeg søgte ind på min uddannelse i Esbjerg, vidste jeg allerede, at SDU såvel som Esbjerg kommune havde et tilbud om boliggaranti til studerende, hvilket var en kæmpe lettelse for mig. Det var nemlig vigtigt for mig, at jeg på overkommelig vis kunne finde et sted at bo i min kommende studieby, og her gjorde boliggarantien gennem SDU og Esbjerg kommune forskellen for mig."

Tag over hovedet og venner for livet

Studieboliggarantien betød som sagt meget for Alice, da hun kom langvejs fra. Garantien gælder dog ikke kun for internationale studerende, da Esbjerg kommune ligeledes tilbyder studieboliggaranti til studerende, der opfylder nogle specifikke krav. Det betyder, at man kan søge en uddannelse i Esbjerg med ro i maven, uden at man skal bekymre sig om ens boligsituation, uanset om man er international studerende eller ej. For Alice betød studieboliggarantien dog ikke kun tag over hovedet, det har også betydet roomies og nye bekendtskaber, der siden er blevet Alices nære venner. Så selvom Alice ikke selv har haft direkte indflydelse på, hvor hun fik tilbudt en bolig gennem studieboliggarantien, har det været en god oplevelse med nye venner, nære bånd og hyggelige stunder med grill, solbadning og spilleaftener.

Gode råd til boligsøgning som tilflytter i Esbjerg

"Et råd jeg vil give til kommende studerende i Esbjerg, er at undersøge byens studieboliggaranti og alternativt eventuelt undersøge, om deres kommende uddannelsesinstitution har nogle former for boligtilbud. Derudover skal man ikke være bange for at række ud, enten til administrationen på uddannelsen, kommunen eller andre studerende. Der kan for eksempel være meget hjælp at hente blandt tidligere såvel som nuværende studerende og høre om deres erfaringer. Derudover er Esbjerg en sjov og festlig by med masser af gode tilbud, du kan benytte dig af som studerende. Blandt andet en livlig bymidte og fantastiske arrangementer, hvor du har gode muligheder for at lære endnu flere skønne mennesker at kende."


Ny i Esbjerg? Der findes masser af sociale muligheder

Mads Lyngsø Schou, studerer HA – Sports- og Event management på 6. semester på SDU Esbjerg.

Mads er oprindeligt fra Nordsjælland, men valgte Esbjerg som studieby, da det er her, han kan tage sin drømmeuddannelse. Som tilflytter føler Mads, at der er mange gode sociale muligheder i Esbjerg. 

"Der er altid forskellige aktiviteter, man kan deltage i, og det er ofte billigt eller gratis at være med. I starten er det selvfølgelig en fordel at være opsøgende og nysgerrig, men der er altid hjælp at hente. Måske kender en af dine studiekammerater til de mange gode tilbud, men uanset hvad finder du hurtigt ud af, at der er et hav af gode muligheder for studerende i Esbjerg."

Sådan har Mads fået et socialt netværk og blevet en del af et fællesskab

For at skabe sociale relationer har Mads forsøgt at være åben og imødekommende overfor alt hvad han blev inviteret til, og særligt i starten af hans uddannelse, hvor det var vigtigt for ham at skabe et netværk. Her har studiebaren Lounge 81 klart været et af de steder, hvor han mødte flest personer - både fra hans eget studie, men også fra andre studier og semestre. Lige efter studiestart er der en masse intro aktiviteter på de forskellige uddannelsesinstitutioner, man har mulighed for at deltage i, men man har også mulighed for at deltage, når Study in Esbjerg har deres Welcome Week. Mads forklarer, at der her er en masse fede "welcome" events for alle studerende, hvor man kan skabe relationer på tværs og møde andre studerende. Derudover har Mads stor succes med at deltage i de mange andre aktiviteter rundt omkring i byen. F.eks. tager ham og hans medstuderende gerne på street food eller ind for at se en fodbold- eller ishockeykamp - her har Mads og hans medstuderende ofte anvendt Study in Esbjergs gratis billetter. Mads har endda selv, sammen med en studiekammerat, startet studenterforeningen Show Up Get Hot, hvor studerende en gang om ugen kan mødes og dyrke en ny sport sammen og styrke deres sociale netværk.

Mads' råd til andre unge studerende og tilflyttere

"Mit bedste råd er at være åben og imødekommende overfor byen. Gode venner, inspirerende studiekammerater og interessante oplevelser falder ikke nødvendigvis bare i armene på én, men husk på, at mange andre står i samme situation som dig som tilflytter. I Esbjerg er der en kæmpe lyst til at hjælpe de studerende, og der findes et væld af muligheder, der bare venter på at blive udforsket."


Kom trygt i gang med din videregående uddannelse i Esbjerg

Mette Van Der Sluis, studerer til lærer på sit næstsidste semester på UC SYD Esbjerg

Mette er født og opvokset i nærheden af Ribe, men flyttede til Esbjerg for to år siden. Valget faldt på Esbjerg grundet byens størrelse, de mange muligheder i byen og den tætte geografiske placering på Mettes hjemby og hendes forældre.

"Helt fra starten af mit studie har der været tilbud, aktiviteter og hjælp at hente for de nytilflyttede studerende i Esbjerg. Dette er samtidig med at der huses mange forskellige events og arrangementer for studerende generelt, både på uddannelsesinstitutionerne, men også rundt omkring i byen, hvor der er rigtig gode muligheder for at møde nye mennesker og skabe sig et socialt netværk."

God hjælp at hente som studerende i Esbjerg

For Mette var overgangen fra at være elev på en ungdomsuddannelse til at være studerende på en videregående uddannelse sværere end forventet. Dog er hun glad for, at det hele foregår i Esbjerg, og hun føler, at hun på sin videregående uddannelse i byen har god tid til fordybelse, selv- og medbestemmelse samt individuel tilpasning. Derudover føler Mette, at der er god hjælp at hente som studerende på en videregående uddannelse i byen, uanset om du er tilflytter eller ej. På UC SYD oplevede Mette for eksempel både tutorer, der kunne hjælpe vedrørende studiestart, men hun oplevede også tilbud om for eksempel rådgivning eller mentorer af forskellige arter. Mette påpeger også de mange forskellige events og arrangementer for studerende generelt, der både har været af faglig såvel som social karakter samt på de individuelle skoler såvel som på tværs af uddannelsesinstitutionerne eller initiativer rundt omkring i byen. 

Det kan du se frem til som kommende studerende i Esbjerg

"Som kommende studerende i Esbjerg kan man se frem til at studere i en by, der har alt hvad man skal bruge, uden at det bliver for meget og for stort. Der er hjælp at hente diverse steder, både til de praktiske ting som tilflytning og offentlig transport, men også til opstart af sit studieliv, kurser, oplæg osv. Der er altid nogen, der står klar til at hjælpe."


Få en god start på din karriere i Esbjerg

Ditte Foged Jensen, studerer Diplomingeniør i kemi og bioteknologi på Aalborg Universitet Esbjerg

Ditte valgte at rykke fra Sydfyn og sammen med sin kæreste flytte til Esbjerg. I starten var det de gode uddannelsesmuligheder, der gjorde indtryk på Ditte, men siden har mulighederne for karriere i byen også spillet en stor rolle.

"Når man nærmer sig afslutningen på sit studie, starter tankerne omkring kommende karriere. Her har Esbjerg via Education Esbjerg et mentorprogram, der har givet mig indsigt i, hvordan min kommende karriere kan se ud, og hvilke muligheder jeg har i byen. Gennem mentorprogrammet har jeg fået kendskab til spændende virksomheder, hvilket endda har resulteret i en praktikplads."

Rustet til fremtiden og kommende karriere

For Ditte er Esbjerg ikke kun et fedt sted at studere. Det er også en by, der på mange måder har rustet hende til fremtiden. Blandt andet gennem det førnævnte mentorprogram fra Education Esbjerg, men også gennem universitetet. Ditte forklarer, at der gennem hele studiet har været semesterprojekter, hvor det har været muligt at skrive disse i samarbejde med forskellige virksomheder, og på den måde har der hele tiden været oplagte muligheder for at skabe sig et netværk og få foden indenfor i Esbjergs erhvervsliv. På baggrund af de nævnte initiativer føler Ditte sig klædt godt på med viden omkring sine muligheder, og hvilke virksomheder i byen, der beskæftiger sig med det, hun interesserer sig for. Endvidere beskriver Ditte, at hun gennem mentorprogrammet har fået et godt indblik i, hvordan det rent faktisk er at arbejde som ingeniør, og hun føler derfor, at hun er godt rustet til sin fremtidige karriere.

Sådan får du succes i overgangen fra studieliv til arbejdsliv

"Hvis du ønsker at få indsigt i de arbejdsopgaver, som personer med en lignende baggrund beskæftiger sig med i deres stilling, så vil jeg anbefale at deltage i mentorprogrammet. Derudover er det altid en god ide at snakke med dine medstuderende omkring hvilke studiejobs de har. De har måske kontakter i en interessant virksomhed, så de kan hooke dig op. Slutteligt vil jeg virkelig anbefale at deltage i så mange arrangementer som muligt! De kan være guld værd i forhold til at skabe kontakter og netværk."


Find din videregående uddannelse i Esbjerg her

Senest opdateret: 17 okt 2022
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 13-01-2022

SDMK | Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg

Hos SDMK, også kendt som Syddansk Musikkonservatorium, finder du kunstneriske uddannelser på højeste niveau.

Læs mere
Sidst opdateret 28-02-2022

EASV | Erhvervsakademi Sydvest i Esbjerg

EASV er også kendt som Erhvervsakademi Sydvest, en videregående uddannelsesinstitution der har lokationer i både Esbjerg og Sønderborg. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

SDU | Syddansk Universitet i Esbjerg

Syddansk Universitet har et campus i Esbjerg, hvor du har gode muligheder for både bacheloruddannelser og kandidatuddannelser. SDU Esbjerg byder nemlig på 4 forskellige bacheloruddannelser og 7 forskellige kandidatuddannelser.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

FMS | Fredericia Maskinmesterskole i Esbjerg

Ved FMS i Esbjerg kan du tage maskinmesteruddannelsen, som byder på spændende karrieremuligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 28-02-2022

UC SYD | Hvordan er det at studere på Campus Esbjerg?

Bliv en del af et aktivt studiemiljø på UC SYD Esbjerg campus. Med 3100 studerende og 12 uddannelser er der nok at vælge imellem.

Læs mere
Sidst opdateret 28-02-2022

AAU | Aalborg Universitet i Esbjerg

Aalborg Universitet har et campus i Esbjerg, og hvis du er på jagt eftere en ingeniøruddannelse, så er du kommet til det helt rette sted.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Åbent Hus gjorde Jakob sikker i sit valg af uddannelse

At vælge studie og studieby kan være en overvældende og svær beslutning. Her kan et Åbent Hus arrangement virkelig hjælpe med at tage den helt rigtige beslutning - det skete i hvert fald for Jakob. Læs mere i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 10-05-2022

Hvorfor er Esbjerg en god studieby?

Er du blevet grebet af ideen om at studere i Esbjerg? Eller skal du vide lidt mere? Herunder har vi samlet en masse viden om Esbjerg som studieby.

Læs mere