Åbent Hus gjorde Jakob sikker i sit valg af uddannelse

Åbent Hus gjorde Jakob sikker i sit valg af uddannelse

Det kan være en overvældende og svær beslutning at vælge sit kommende studie og ikke mindst sin kommende studieby. Fordi hvordan bliver man afklaret omkring sit valg, før man står i det?

Svaret er "Åbent Hus". I hvert fald hvis man spørger Jakob Fin Rasmussen. 


Jakob Fin Rasmussen er i gang med en bachelor i Sociologi og kulturanalyse på Syddansk Universitet i Esbjerg. Jakob fik bekræftet interessen for uddannelsen og fandt ro i sit valg ved hjælp af blandt andet at deltage i et Åbent Hus arrangement.

Mange er lidt småforvirrede, når det kommer til valg af uddannelse, og det samme gjorde sig gældende for Jakob. Jakob har nemlig en baggrund som uddannet skibsfører, og i en periode studerede han også landbrug. Men han følte ikke helt, at han var landet det rigtige sted, og jagten på drømmeuddannelsen blev derfor sat ind.

"Inden jeg deltog i Åbent Hus arrangementet i Esbjerg, vidste jeg ikke, at den bachelor, jeg studerer nu, eksisterede, og jeg var derfor overbevist om, at jeg skulle studere i Odense på en lignende bachelor. Men gennem min samfundsfagslærer på VUC hørte jeg om uddannelsen og Åbent Hus arrangementet, og jeg tog derfor afsted for at få et indblik i, hvilke muligheder der er i Esbjerg." fortæller Jakob. 

Åbent hus er for enhver

Et Åbent Hus arrangement er nemlig ikke kun for dig, der trænger til den sidste bekræftelse i, at en bestemt uddannelse er det rigtige valg. Åbent Hus er også til for dig, der vil udforske dine muligheder. Det er en god anledning til at mærke atmosfæren på studiet, opleve uddannelsesinstitutionen og studiemiljøet samt snakke med nuværende studerende.

Dette bakker Jakob op om: "Jeg har været til flere Åbent Hus arrangementer, og jeg synes, der er mange grunde til at tage afsted. Det er en god måde at se stedet på og se uddannelsen an på og samtidig finde ud af mere, end hvad man kan læse i en brochure. Det er også en god mulighed for at få sorteret nogle uddannelser fra, hvis man er det mindste i tvivl." 

Hvad et Åbent Hus arrangement kan føre til

Jakob har naturligvis været glad for andet end Åbent Hus arrangementet og sit studie. Han bruger for eksempel sin studieby Esbjerg meget, og han er glad for de muligheder, man har som studerende og de tiltag, som findes i byen – tiltag og muligheder som han ikke er sikker på, han ville have fundet i en større studieby.

Under corona-nedlukningen gjorde Esbjerg virkelig en ekstra social indsats for de studerende. F.eks. arrangerede Study in Esbjerg flere online events. En af dem var gratis ølsmagning, hvor man fulgte med i en ølsmagning online samtidig med, at man selv smagte på øllene - direkte hjemme fra sofaen. Det var virkelig sjovt, og det er initiativer som disse, der siger en masse positivt om Esbjerg som studieby,” fortæller Jakob og fortsætter.

Nu er jeg også glad for at komme ud i den friske luft og bruger Esbjergs mange smukke naturområder en hel del. Men jeg er også glad for at komme på biblioteket eller bruge Huset Esbjerg til socialt samvær”.

Byens mange muligheder og initiativer gør, at Jakob i dag er utrolig glad for sit valg om at vælge en mindre studieby som Esbjerg, og han kan i dag ikke forestille sig at flytte fra Esbjerg og området omkring den jyske vestkyst. Alt det pga. Åbent hus.

Jakobs 5 gode råd til et succesfuldt Åbent Hus

• Opsøg de nuværende studerende og spørg dem!

Ved de fleste Åbent Hus arrangementer kan man møde nuværende studerende. Og det er noget som Jakob virkelig anbefaler, at man udnytter: ”Du får oftest et tydeligere og bedre indblik i uddannelsen eller institutionen fra en studerende, fremfor hvis du snakker med en underviser eller en professor. Det giver dig et bedre og mere ærligt billede af, hvad du kan forvente - og det er virkelig en ærgerlig chance at brænde af.

• Vær opsøgende

Vær nysgerrig, og spørg mens du er der. Det er et af Jakobs gode råd: "Det er dig, der gerne vil lære mere om uddannelsen, så sørg for at være så opsøgende som du kan. Hvis du for eksempel har hørt et oplæg omkring den uddannelse, du er interesseret i, så stil gerne nogle opfølgende spørgsmål, når oplægget er ovre."

• Gør dit forarbejde

Det kan selvfølgelig være svært, men Jakobs klare anbefaling er forberedelse: "Forbered dig godt, inden du deltager i Åbent Hus. Undersøg uddannelserne hos den uddannelsesinstitution du planlægger at besøge og dyk ned i de uddannelser, der fanger din interesse. På den måde kan du få besvaret vigtige spørgsmål af dem, som har med uddannelsen at gøre."

•  Tag afsted alene

Om du vil afsted alene eller sammen med andre, er selvfølgelig helt op til dig selv. Men for Jakob gav det mening at tage af sted alene. Blandt andet for at mærke ordentligt efter, hvilken uddannelse, der var den rigtige for ham uden påvirkning fra andre. Som Jakob siger: ”Det er din fremtid - du skal derfor ikke lade dig påvirke af andre. Selvfølgelig forstår jeg godt, hvis man føler sig mere tryg ved at tage afsted med venner eller familie, men tager man flere afsted sammen, kan man nemt komme til at påvirke hinanden eller miste fokus.

Fordi Jakob tidligere har taget en uddannelse og har deltaget i en del Åbent Hus arrangementer, så har han også mere erfaring med Åbent Hus end de fleste andre. Står du og overvejer at tage til et af dine første Åbent Hus, kan det derfor også være en fordel for dig at tage venner eller familie med, da I så bliver flere til at samle indtryk og informationer, som kan være udslagsgivende for dit valg.

• Følg din mavefornemmelse

Den eneste, der kan svare på, om det er det rigtige valg - det er dig. Og husk, at det er helt okay at stille krav til den uddannelse, du vil ind på, for de vil stille krav til dig de kommende år. Udnyt et besøg på Åbent Hus til at få styr på din mavefornemmelse og få afklaret, om du kan se dig selv lige præcis dér. 

Til slut spørger vi Jakob, om han vil opfordre andre til at tage til Åbent Hus, og hans svar er soleklart: 

JA – kom bare afsted! Det værste der kan ske, det er, at du har brændt en lørdag af. Der er ikke noget at tabe ved det, du har kun noget at vinde. Det er virkelig en god mulighed for at se både uddannelse og sted an og mærke efter i maven, om du kan se dig selv dér og på uddannelsen”.

Senest opdateret: 17 okt 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 10-10-2022

Overvejer du at studere i udlandet?

Et studieophold i udlandet giver dig personlig og faglig ballast, som åbner døre i din fremtidige karriere. Vi giver dig her seks gode grunde til, at du skal gribe chancen og tage til udlandet i din studietid. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Kom du ikke ind?

Har du fortrudt, at du ikke søgte ind i år? Eller er du en af de uheldige, som ikke i første omgang får opfyldt drømmen om at kunne skrive studerende på CV'et efter sommerferien? Fortvivl ej. Der er som regel stadig mange spændende uddannelser, der har ledige studiepladser allerede i år.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en politistuderende

Martin har altid drømt om at arbejde i politiet, men vejen dertil har ikke været legende let. Undervejs har han arbejdet 10 år som kok, og først da han søgte ind på politiskolen for anden gang, kom han ind. I dag er Martin igang med sin bacheloruddannelse i politiet.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Erhvervsakademi eller akademiudd.?

Har du tænkt over, hvad forskellen på en erhvervsakademiuudannelse og en akademiuddannelse er? Og hvilken en af dem passer bedst til dine behov og ønsker? Få et lynhurtigt overblik over de to uddannelsestyper, og hvordan de skiller sig ud fra hinanden. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en salgs-ninja laver? Vi har samlet 8 bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Pædagogik og psykologi

Vil du arbejde med mennesker? Så kan en uddannelse til for eksempel pædagog, lærer eller psykolog muligvis være noget for dig. Læs meget mere om mulighederne lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for pædagogik

Hvordan bliver man pædagog? I denne karriereguide bliver du klogere på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for det pædagogiske område. Læs mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Guide til stipendier

Studentum.dk har samlet et overblik over dine muligheder for at få et studieophold i udlandet finansieret ved hjælp af stipendier, scholarships og legater. Guiden indeholder stipendier fra flere lande og dækker alt fra bacheloruddannelser til PhD.-studier. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2019

Alternative drømmeuddannelser - hvad skal du vælge?

Drømmer du om at blive læge, psykolog eller arbejde med international business? Så ved du også, hvor svært det kan være at komme ind på studierne - fint dit alternativ her. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Hvordan bliver man dyrlæge?

Som dyrlæge har mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd. Men hvordan bliver du dyrlæge? Find dine mange muligheder her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Sådan bliver du klar til pædagoguddannelsen på 1 år

Med en HF pædagog fagpakke kan du blive klar til at studere på pædagoguddannelsen inden for 1 år. Her tager du nemlig de fag, som er obligatoriske, for at kunne ansøge om optagelse på studiet via kvote 2.

Læs mere
Sidst opdateret 23-04-2019

Bliv social- og sundhedsassistent

Overvejer du en uddannelse inden for social og sundhed, men er i tvivl om du skal vælge hjælper- eller assistentuddannelsen?

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-04-2022

Annika valgte HD i stedet for bacheloren: “Det, du lærer i dag, kan du bruge i morgen”

Annika Borbye Omraninejhad kom skævt ind på studielivet i gymnasiet, men tog revanche på CBS’ HD-uddannelse, hvor hun kunne studere, mens hun gjorde karriere.

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Leder hos Ørsted: “De, der kan vise, at de har løst nogle udfordringer i praksis, kan noget særligt”

Julian Johansen droppede ud efter et år på sit drømmestudie, HA(fil). I stedet har han fået en masse erhvervserfaring – og en nu næsten færdiggjort HD-uddannelse fra CBS. Læs hans historie her.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en jurastuderende

Drømmer du om at komme ind på jurastudiet? Vil du gerne vide mere om, hvordan det er at være studerende på uddannelsen? Så klik ind og læs om Frederikke, der læser bachelor i jura på Aarhus Universitet!

Læs mere
Sidst opdateret 29-09-2021

Blomsterbinder: Få en kreativ og spændende hverdag

Drømmen om en fremtid i frisørfaget blev desværre knust for Tinna Bruun, men hun har nu taget hul på et nyt kreativt kapitel i sit liv. Med blomsterbinder uddannelsen fra JU Århus på CV’et og et fast job i en blomsterbutik har fremtiden fået nyt håb. 25-årige Tinna Bruun fra Stoholm har altid vidst, at hun ville være frisør og på den måde bruge sine hænder kreativt.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du zoneterapeut

Hvad er zoneterapi egentlig, og hvordan bliver man zoneterapeut? Hvad kræver det, og hvordan ser dine fremtidsmuligheder ud? Læs mere om dine muligheder for at tage en uddannelse til zoneterapeut her. 

Læs mere