Vis studentum.dk som: Mobile
Åbent Hus gjorde Jakob sikker i sit valg af uddannelse

Åbent Hus gjorde Jakob sikker i sit valg af uddannelse

Det kan være en overvældende og svær beslutning at vælge sit kommende studie og ikke mindst sin kommende studieby. Fordi hvordan bliver man afklaret omkring sit valg, før man står i det?

Svaret er "Åbent Hus". I hvert fald hvis man spørger Jakob Fin Rasmussen. 


Jakob Fin Rasmussen er i gang med en bachelor i Sociologi og kulturanalyse på Syddansk Universitet i Esbjerg. Jakob fik bekræftet interessen for uddannelsen og fandt ro i sit valg ved hjælp af blandt andet at deltage i et Åbent Hus arrangement.

Mange er lidt småforvirrede, når det kommer til valg af uddannelse, og det samme gjorde sig gældende for Jakob. Jakob har nemlig en baggrund som uddannet skibsfører, og i en periode studerede han også landbrug. Men han følte ikke helt, at han var landet det rigtige sted, og jagten på drømmeuddannelsen blev derfor sat ind.

"Inden jeg deltog i Åbent Hus arrangementet i Esbjerg, vidste jeg ikke, at den bachelor, jeg studerer nu, eksisterede, og jeg var derfor overbevist om, at jeg skulle studere i Odense på en lignende bachelor. Men gennem min samfundsfagslærer på VUC hørte jeg om uddannelsen og Åbent Hus arrangementet, og jeg tog derfor afsted for at få et indblik i, hvilke muligheder der er i Esbjerg." fortæller Jakob. 

Åbent hus er for enhver

Et Åbent Hus arrangement er nemlig ikke kun for dig, der trænger til den sidste bekræftelse i, at en bestemt uddannelse er det rigtige valg. Åbent Hus er også til for dig, der vil udforske dine muligheder. Det er en god anledning til at mærke atmosfæren på studiet, opleve uddannelsesinstitutionen og studiemiljøet samt snakke med nuværende studerende.

Dette bakker Jakob op om: "Jeg har været til flere Åbent Hus arrangementer, og jeg synes, der er mange grunde til at tage afsted. Det er en god måde at se stedet på og se uddannelsen an på og samtidig finde ud af mere, end hvad man kan læse i en brochure. Det er også en god mulighed for at få sorteret nogle uddannelser fra, hvis man er det mindste i tvivl." 

Hvad et Åbent Hus arrangement kan føre til

Jakob har naturligvis været glad for andet end Åbent Hus arrangementet og sit studie. Han bruger for eksempel sin studieby Esbjerg meget, og han er glad for de muligheder, man har som studerende og de tiltag, som findes i byen – tiltag og muligheder som han ikke er sikker på, han ville have fundet i en større studieby.

Under corona-nedlukningen gjorde Esbjerg virkelig en ekstra social indsats for de studerende. F.eks. arrangerede Study in Esbjerg flere online events. En af dem var gratis ølsmagning, hvor man fulgte med i en ølsmagning online samtidig med, at man selv smagte på øllene - direkte hjemme fra sofaen. Det var virkelig sjovt, og det er initiativer som disse, der siger en masse positivt om Esbjerg som studieby,” fortæller Jakob og fortsætter.

Nu er jeg også glad for at komme ud i den friske luft og bruger Esbjergs mange smukke naturområder en hel del. Men jeg er også glad for at komme på biblioteket eller bruge Huset Esbjerg til socialt samvær”.

Byens mange muligheder og initiativer gør, at Jakob i dag er utrolig glad for sit valg om at vælge en mindre studieby som Esbjerg, og han kan i dag ikke forestille sig at flytte fra Esbjerg og området omkring den jyske vestkyst. Alt det pga. Åbent hus.

Jakobs 5 gode råd til et succesfuldt Åbent Hus

• Opsøg de nuværende studerende og spørg dem!

Ved de fleste Åbent Hus arrangementer kan man møde nuværende studerende. Og det er noget som Jakob virkelig anbefaler, at man udnytter: ”Du får oftest et tydeligere og bedre indblik i uddannelsen eller institutionen fra en studerende, fremfor hvis du snakker med en underviser eller en professor. Det giver dig et bedre og mere ærligt billede af, hvad du kan forvente - og det er virkelig en ærgerlig chance at brænde af.

• Vær opsøgende

Vær nysgerrig, og spørg mens du er der. Det er et af Jakobs gode råd: "Det er dig, der gerne vil lære mere om uddannelsen, så sørg for at være så opsøgende som du kan. Hvis du for eksempel har hørt et oplæg omkring den uddannelse, du er interesseret i, så stil gerne nogle opfølgende spørgsmål, når oplægget er ovre."

• Gør dit forarbejde

Det kan selvfølgelig være svært, men Jakobs klare anbefaling er forberedelse: "Forbered dig godt, inden du deltager i Åbent Hus. Undersøg uddannelserne hos den uddannelsesinstitution du planlægger at besøge og dyk ned i de uddannelser, der fanger din interesse. På den måde kan du få besvaret vigtige spørgsmål af dem, som har med uddannelsen at gøre."

•  Tag afsted alene

Om du vil afsted alene eller sammen med andre, er selvfølgelig helt op til dig selv. Men for Jakob gav det mening at tage af sted alene. Blandt andet for at mærke ordentligt efter, hvilken uddannelse, der var den rigtige for ham uden påvirkning fra andre. Som Jakob siger: ”Det er din fremtid - du skal derfor ikke lade dig påvirke af andre. Selvfølgelig forstår jeg godt, hvis man føler sig mere tryg ved at tage afsted med venner eller familie, men tager man flere afsted sammen, kan man nemt komme til at påvirke hinanden eller miste fokus.

Fordi Jakob tidligere har taget en uddannelse og har deltaget i en del Åbent Hus arrangementer, så har han også mere erfaring med Åbent Hus end de fleste andre. Står du og overvejer at tage til et af dine første Åbent Hus, kan det derfor også være en fordel for dig at tage venner eller familie med, da I så bliver flere til at samle indtryk og informationer, som kan være udslagsgivende for dit valg.

• Følg din mavefornemmelse

Den eneste, der kan svare på, om det er det rigtige valg - det er dig. Og husk, at det er helt okay at stille krav til den uddannelse, du vil ind på, for de vil stille krav til dig de kommende år. Udnyt et besøg på Åbent Hus til at få styr på din mavefornemmelse og få afklaret, om du kan se dig selv lige præcis dér. 

Til slut spørger vi Jakob, om han vil opfordre andre til at tage til Åbent Hus, og hans svar er soleklart: 

JA – kom bare afsted! Det værste der kan ske, det er, at du har brændt en lørdag af. Der er ikke noget at tabe ved det, du har kun noget at vinde. Det er virkelig en god mulighed for at se både uddannelse og sted an og mærke efter i maven, om du kan se dig selv dér og på uddannelsen”.

Senest opdateret: 14 feb 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en zoneterapi-studerende

Sarah valgte at studere på Den Danske Zoneterapeutskole, da hun fandt skolen og undervisningen kompetent, professionel og troværdig. I interviewet fortæller hun om sin uddannelse, livet på skolen og giver dig, der drømmer om at blive zoneterapeut et par gode råd med på vejen!

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2019

Alternative drømmeuddannelser - hvad skal du vælge?

Drømmer du om at blive læge, psykolog eller arbejde med international business? Så ved du også, hvor svært det kan være at komme ind på studierne - fint dit alternativ her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Sådan bliver du radiograf

Trives du i den tætte kontakt med mennesker, og vil du gerne have en højteknologisk og specialiseret uddannelse? Så er uddannelsen til radiograf måske det rigtige for dig? Læs mere om dine muligheder for at blive radiograf i vores karriereguide

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Handicappede studerende - studiet kræver planlægning

Hvordan er det i virkeligheden at studere, når man har et fysisk handicap? Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-11-2018

Hvad er Ivy League?

Hvis du nogensinde har set en film om livet på et amerikansk college, så har du helt sikkert også hørt om Ivy League universiteterne. Læs om de 8 mest prestigefyldte amerikanske universiteter her. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Derfor skal du tage din uddannelse online

Er du et morgenmenneske eller en natugle? På en online uddannelse har du mulighed for at tilrettelægge dit eget skema. Se nogle af dine muligheder for online uddannelse her.

Læs mere
Sidst opdateret 15-09-2022

Dine muligheder som makeup artist

Være en del af den store dag og lægge makeup på den kommende brud, få Anders W. Berthelsen til at ligne Bamse, arbejde med modellerne på catwalken eller noget helt fjerde. Lyder det som drømmen for dig? Dette kunne meget vel være nogle af de muligheder, der åbner sig med en makeup artist uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en nyuddannet folkeskolelærer

Luana er nyligt uddannet folkeskolelærer med kompetencer til særligt at undervise i Engelsk og Musik samt børn i komplicerede læringssituationer (specialpædagogik). Her i interviewet fortæller hun om sin tid som studerende, giver dig et par gode råd med på vejen og sætter kursen for, hvor fremtiden skal bære hende hen.

Læs mere
Sidst opdateret 23-12-2020

Mød en Leisure Managementstuderende

Sofie har haft fire sabbatår og har haft svært ved at finde ud af, hvad hun gerne ville i gang med. Hun fandt ud af, at Leisure Management var et perfekt match til hende og hendes interesserer! Klik og læs mere om Sofies oplevelse af hendes uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-11-2015

Hvad skal du efter 3.G?

Det er maj måned, solens stråler kigger frem fra et par regnvejrsskyer og tre år med lektier, eksamener og minder om fester, venskab og kærlighed lakker mod ende for landets elever i 3.G. Livet ligger for deres fødder, men det kan være lettere sagt end gjort at beslutte, hvad man skal? Mød Jonas, Sofie og Kristoffer og hør om deres drømme for fremtiden. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Hvad er GMAT - trin for trin vejledning til testen

Står GMAT imellem dig og din drømmeuddannelse? Her får du svar på, hvad GMAT er samt en vejledning til, hvordan du kommer godt igennem processen.

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Leder hos Ørsted: “De, der kan vise, at de har løst nogle udfordringer i praksis, kan noget særligt”

Julian Johansen droppede ud efter et år på sit drømmestudie, HA(fil). I stedet har han fået en masse erhvervserfaring – og en nu næsten færdiggjort HD-uddannelse fra CBS. Læs hans historie her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

8 fancy jobtitler

Har du nogen gange undret dig over, hvad en salgs-ninja laver? Vi har samlet 8 bud på kuriøse jobtitler og oversat dem for dig. Måske får du inspiration til, hvad der skal stå på dit CV.

Læs mere
Sidst opdateret 11-08-2022

Skal du også gennem Kvote 2-nåleøjet?

Der er rift om studiepladserne på landets universiteter, og i 2018 var adgangskvotienterne højere end nogensinde. Læs derfor, hvordan du kommer igennem nåleøjet til Kvote 2 lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Den fleksible ungdomsuddannelse: Hf online

Går du og overvejer om du skal tage en ungdomsuddannelse, og har du drømme om at studere videre?

Læs mere
Sidst opdateret 23-05-2022

Stewardesse uddannelse - Sådan bliver du stewardesse

Har du et godt servicegen og drømmer du om at arbejde mennesker? Så er uddannelsen til kabinepersonale måske noget for dig! Læs mere her om stewardesse uddannelsen, hvad det kræver og hvad arbejdet indebærer. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for ernæring og sundhed

Hvordan bliver man kostvejleder eller diætist? I denne karriereguide kan du blive klog på uddannelsesmuligheder, job og karriere inden for ernæring og sundhed lige fra kostvejlederuddannelsen til en professionsbachelor i ernæring og sundhed. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en fysioterapeutstuderende

Nikolaj er studerende på fysioterapeutuddannelsen ved Københavns Professionshøjskole - Campus Nord! Lige nu er han på sit fjerde semester og drømmer om at arbejde med Elite sportshold, når han en dag er færdiguddannet!

Læs mere
Sidst opdateret 25-11-2019

Bliv klar til din videregående uddannelse på kun 2 år på ASK

Vidste du, at du ikke behøver bruge hele tre år på din STX? Faktisk kan du komme i mål med din STX på kun to år; du kan altså på rekordtid komme direkte videre med din drømmeuddannelse!

Læs mere