Hvordan bliver man maskinmester
29 aug 2023

Hvordan bliver man maskinmester

At vælge maskinmester som din fremtidige karrierevej åbner dørene for en bred vifte af spændende og udfordrende jobmuligheder. Maskinmesteruddannelsen kan være en oplagt mulighed for dig, der har en interesse for blandt andet maskiner, teknologi samt energi og grøn omstilling. Men hvordan bliver man egentlig maskinmester, og hvad kræver det at blive optaget på uddannelsen? Det gennemgår vi med dig i denne guide.


Som maskinmester får man en bred teknisk uddannelse, og man vil få viden inden for såvel maskinteknik som el-teknik og automation. Uddannelsen ruster dig til arbejdsopgaver inden for drift, overvågning, udvikling og vedligehold af forskellige maskiner, tekniske anlæg og energisystemer i både ind- og udland.

Du har måske en forestilling om, at en maskinmester arbejder til søs og offshore - men sådan er det ikke nødvendigvis. Størstedelen af maskinmestre arbejder nemlig på land, inden for mange forskellige brancher. Du kan fx være teknisk leder i selskaber, der producerer energi og forsyner landet med el, vand og varme. Eller du kan have ansvar for, at tekniske anlæg i bygninger, fabrikker og på hospitaler kører stabilt. Blot for at nævne nogle eksempler på, hvad en maskinmester kan lave.

Hvad laver en maskinmester?

En maskinmester er ansvarlig for at sikre den optimale drift, vedligeholdelse og reparation af forskellige tekniske anlæg og maskiner. Deres arbejde er afgørende for at sikre, at komplekse systemer fungerer problemfrit og sikkert. Nogle af de primære ansvarsområder for en maskinmester inkluderer:

 1. Driftsovervågning: Maskinmestre overvåger og styrer driften af tekniske systemer og maskiner for at sikre, at de fungerer effektivt og opfylder de nødvendige standarder. Dette kan omfatte alt fra at monitorere tryk og temperatur i kedler til at overvåge energisystemer.

 2. Vedligeholdelse: En væsentlig del af en maskinmesters arbejde er at planlægge og udføre vedligeholdelsesarbejde på tekniske anlæg og maskiner. Dette kan involvere regelmæssig inspektion, reparation af komponenter, udskiftning af slidte dele og generel vedligeholdelse for at forhindre nedetid og eventuelle komplikationer i diverse processer.

 3. Fejlfinding og reparation: Når tekniske systemer eller maskiner oplever problemer eller fejl, er det maskinmesterens opgave at diagnosticere årsagen og udføre reparationer. Dette kræver en dybdegående teknisk viden og evnen til hurtigt at tage handling for at genoprette normal drift. 

 4. Energioptimering: I mange tilfælde er maskinmestre ansvarlige for at identificere og implementere energibesparende løsninger. Dette kan omfatte optimering af processer, udskiftning af ineffektive komponenter og implementering af miljøvenlige teknologier.

 5. Ledelse og Koordinering: I nogle tilfælde er maskinmestre også involveret i ledelses- og koordineringsopgaver, hvor de styrer et team af teknikere og sikrer, at arbejdet udføres korrekt og inden for tidsrammerne.

Som du måske kan fornemme ud fra ovenstående, spænder arbejdsopgaverne bredt for en maskinmester og omfatter en række afgørende ansvarsområder inden for ledelse, teknisk drift, vedligeholdelse og reparation. Dette kræver selvfølgelig en solid grundlæggende viden, som man netop opnår gennem maskinmesteruddannelsen.

Maskinmesteruddannelsen

Med maskinmesteruddannelsen får man som sagt en bred teknisk uddannelse, hvor man kan se frem til at træde ind i branche med gode lønninger, lav ledighed og en masse spændende jobmuligheder. For at kunne se frem til denne fremtid, skal du som sagt læse på maskinmesteruddannelsen. Der er tale om en professionsbacheloruddannelse, der tager 3-4½ år at gennemføre, afhængigt af, hvilken uddannelsesbaggrund du kommer med.

Gennem uddannelsen vil du have både tekniske og ledelsesmæssige fag, og du vil gennem undervisningen få både teoretisk og praktisk viden og færdigheder. Du vil derfor blive klædt godt på til at arbejde som maskinmester, og alle de arbejdsopgaver, en maskinmester kan stå overfor. Herunder eksempelvis ledelse, drift og rådgivning.

Hvor kan man tage maskinmesteruddannelsen?

Du kan tage en uddannelse som maskinmester på flere uddannelsesinstitutioner i Danmark. Blandt disse kan nævnes:

 • Aarhus Maskinmesterskole
 • Fredericia Maskinmesterskole
 • MARTEC
 • Maskinmesterskolen København
 • SIMAC (Svendborg International Maritime Academy)

Disse er blot nogle af de uddannelsesinstitutioner i Danmark, der tilbyder maskinmesteruddannelsen. Hver især leverer de en solid grunduddannelse for dig som kommende maskinmester. 

Find din maskinmesteruddannelse her

Adgangskrav til maskinmesteruddannelsen

Maskinmesteruddannelsen er uden for kvotesystemet og har derfor ikke adgangskvotienter. Der er derimod nogle adgangskrav, du kan læse mere om her. Derudover kan der være krav om motiveret ansøgning.

Maskinmesteruddannelsen tager som sagt 3-4½ år at gennemføre, afhængigt af din uddannelsesbaggrund. Du kan enten blive optaget på maskinmesteruddannelsen med en gymnasial uddannelse (STX, HTX, HHX eller HF) eller med en håndværksmæssig baggrund, eller med begge dele

Optagelse med gymnasial uddannelse

Hvis du søger om optagelse på maskinmesteruddannelsen med en gymnasial baggrund, vil uddannelsen tage 4½ år inklusive 9 måneders værkstedsforløb og 9 måneders virksomhedspraktik. Gennem værkstedsforløbet får du de fornødne håndværksmæssige kompetencer, og du opnår den grundlæggende forståelse for denne del af maskinmesterfaget. Hvis du samlet set har en bestået gymnasial uddannelse, er der ikke nogle karakterkrav, krav om specifikke fag eller faglige niveauer.

Håndværksmæssig baggrund

Med en håndværkmæssig baggrund skal du typisk først gennemføre et ½ års adgangskursus. Dette adgangskursus består af at læse dansk (C-niveau), engelsk (C-niveau), matematik (B-niveau) og fysik (B-niveau). Med en relevant erhvervsuddannelse er du fritaget for værkstedsforløbet, men der er derimod krav til, at du har 2 af følgende fag på B-niveau, resten på C-niveau: Matematik, engelsk og dansk og enten fysik eller kemi eller bioteknologi eller geovidenskab. Dette kan opnås gennem det nævnte adgangskursus. Adgangskurset tager 6 måneder, så din samlede tid på maskinmesteruddannelsen bliver 3½ år. 

Gymnasial baggrund og erhvervsuddannelse

Hvis du ansøger med både en gymnasial uddannelse og en håndværksmæssig baggrund, f.eks. fra en EUX, er der mulighed for, efter en individuel vurdering, at starte direkte på 4. semester af hovedforløbet. I så fald vil uddannelsen tage 3 år. Her er det dog et krav, at du har en relevant erhvervsuddannelse.

Læs mere om adgangskravene til maskinmesteruddannelsen her

Er du i tvivl om, hvilke muligheder du har med din uddannelse, kan du altid tage kontakt til uddannelsesinstitutionen.

Opbygning af maskinmesteruddannelsen

Fremtidsmuligheder som maskinmester

Med en maskinmesteruddannelse får du som sagt en bred teknisk uddannelse, der åbner muligheder i mange forskellige brancher. Dog vil der ikke nødvendigvis stå maskinmester på dit visitkort. Som uddannet maskinmester kan du blandt andet se frem til at kunne varetage følgende stillingsbetegnelser:

 • Driftstekniker
 • Driftsleder
 • Driftsmester
 • Energikonsulent
 • Maskinchef
 • Miljøkonsulent
 • Produktionsleder
 • Projektleder
 • Teknisk chef
 • Vedligeholdschef

Du kan som sagt finde beskæftigelse i mange forskellige brancher, uanset om du vil foretrække at arbejde til lands eller til søs eller offshore. Nogle af de typiske områder, hvor du som maskinmester kan finde beskæftigelse, omfatter nemlig blandt andet kraftværker, skibe, platforme, produktionsvirksomheder, byggeri, energi og grøn omstilling med flere.

Som maskinmester har du generelt gode fremtids- og beskæftigelsesmuligheder. Ledigheden blandt maskinmestre er generelt lav, og du har desuden gode muligheder for efter- og videreuddannelse, hvor du kan specialisere dig yderligere og opnå mere avanceret viden og færdigheder, hvilket kan føre til et endnu større udvalg af jobmuligheder og potentielle stillingsbetegnelser. 

Lyder en fremtid som maskinmester som det rette for dig?

Find din uddannelse til maskinmester her

Senest opdateret: 29 aug 2023
Michelle Hjorth
Digital Content Specialist

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 28-05-2020

Væddemål og gåpåmod førte til drømmejob og business uddannelse

Christian Martin droppede sociale medier, byture og studiefravær i et år. Siden da har han stykket en karriere sammen via forskellige jobs og relevante uddannelser. Christian Martin har fået sit drømmejob hos Fitnessguru. Han har altid været aktiv sportsudøver og interesseret sig for det sunde liv – også når det handler om det, vi putter i munden.
Læs mere
Sidst opdateret 05-08-2022

Guide til de sværeste optagelser

Går du og frygter at dit drømmestudie er en af de sværere uddannelser at blive optaget på herhjemme? Og mangler du inspiration til alternativer til din drømmeuddannelse? Så fortvivl ej! Denne artikel giver dig en oversigt over de sværeste uddannelser at komme ind på i Danmark.

Læs mere
Sidst opdateret 05-09-2022

Find vej i fagforenings- og a-kasse junglen

Når du er færdiguddannet, og måske er så uheldig ikke at få et job med det samme, er der hjælp at hente hos a-kasserne. Hvis du altså har meldt dig ind i tide. Læs med her, hvor Studentum Danmark, i samarbejde med Frie Funktionærer, guider dig igennem a-kasse- og fagforeningsjunglen.

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvinder i IT-branchen: Sådan bryder vi den skæve kønsfordeling

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-08-2019

Iværksætterdrømme? Få de bedste råd fra unge iværksættere

Drømmer du om at blive iværksætter? Her giver en række unge, succesfulde iværksættere dig de bedste råd og erfaringer. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Få luft under vingerne

Drømmer du om at blive pilot en dag? Læs med her, hvor vi har spurgt Christian og Luca hvordan en pilots hverdag ser ud, og hvad det flotteste de har set fra deres cockpit er.

Læs mere
Sidst opdateret 10-10-2022

Drømmer du om at tage din uddannelse i Kina?

Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? Læs med her!

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Praksisnære uddannelser sikrer høj beskæftigelse

Virkelighedsnære opgaver og praktik er bare nogle af de tangenter erhvervsakademierne spiller på for at sikre, at de studerende kommer hurtigt i job efter endt uddannelse. Se mere her.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Handicappede studerende - studiet kræver planlægning

Hvordan er det i virkeligheden at studere, når man har et fysisk handicap? Her kan du læse om tre handicappede studerendes studieliv og gode råd. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Sådan bliver du radiograf

Trives du i den tætte kontakt med mennesker, og vil du gerne have en højteknologisk og specialiseret uddannelse? Så er uddannelsen til radiograf måske det rigtige for dig? Læs mere om dine muligheder for at blive radiograf i vores karriereguide

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Hvordan bliver man psykolog efter pædagoguddannelse?

Hvordan bliver man psykolog efter en pædagoguddannelse? Her finder du ud af, hvordan du kan læse videre på psykologi, når du har en pædagoguddannelse bag dig.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2019

Mentor - Det perfekte studiejob/Det ideelle studjob

Er du fagligt og bogligt stærk, og har du generelt fået gode karakterer i løbet af din skolegang og/eller studietid? Kan du godt lide at udfordre dig selv og lære fra dig? Så skulle du overveje at blive mentor! 

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Iværksætter og studerende: "Man kan konvertere den viden, man får, direkte"

Læs om Martine Birlund, der er iværksætter og studerende på HD-uddannelsen på CBS. Her får hun ny og nyttig viden, som hun kan bruge  direkte i sit fuldtidsarbejde og i sit liv som selvstændig. Man behøver nemlig ikke vælge iværksætterlivet fra for at vælge studierne til. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-06-2020

Kickstart din karriere på 5 uger

Bliv klar til at komme ud i erhvervslivet på 5 uger, for dig der har en STX, HTX eller HF bag dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en studerende i Strategisk Kommunikation og Digitale Medier

Cecilie læser kandidat i Strategisk Kommunikation og Digitale Medier på Roskilde Universitet. Hun drømmer om at arbejde med kommunikation og markedsføring, når hun er færdig med sin uddannelse! Bliv klogere på, hvordan det er at gå på uddannelsen. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en humaniorastuderende

Josefine drømmer om at skrive og bruge sine færdigheder i det journalistiske felt. Hun bruger sin humanistiske bachelor til at få en større forståelse for mennesket og det, der gør os til. Mød Josefine her og læs, hvorfor hun har valgt at studere på Roskilde Universitet. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Åbent Hus gjorde Jakob sikker i sit valg af uddannelse

At vælge studie og studieby kan være en overvældende og svær beslutning. Her kan et Åbent Hus arrangement virkelig hjælpe med at tage den helt rigtige beslutning - det skete i hvert fald for Jakob. Læs mere i denne artikel.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du Body SDS terapeut

Har du læst om Body SDS uddannelsen og overvejet om det kunne være noget for dig? Vi har snakket med Dorte Mølgaard fra Body SDS A/S - der, hvor det hele startede. Læs med lige her, og find ud af, om uddannelsen til Body SDS Kropsterapeut er noget for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 27-10-2022

Det kan du med en uddannelse i hospitality og hotel management

Har du en stor interesse for ledelse og drift inden for turisme, hotelbranchen eller oplevelsesøkonomi? Måske er du faldet over en uddannelse i Hospitality Management eller Hotel Management og har undret dig over, hvad uddannelsen giver dig af muligheder? Vilija Gecaite fra Swiss Education Group vil forsøge at give dig svaret her.

Læs mere
Sidst opdateret 13-03-2023

Hvad betyder de nye optagelsesregler for dit gymnasievalg?

Med de nye optagelsesregler ved gymnasiet er der kommet stort fokus på en ny form for  elevfordeling på landets gymnasier. Her på siden kan du læse mere om hvordan denne fordeling kan påvirke dig og dit gymnasievalg. 

Læs mere