Svar om optagelse på din uddannelse - hvad gør du nu?

Her guider vi dig gennem processen for, hvad der sker, når sløret bliver løftet for, om du kom ind på drømmeuddannelsen i år, og hvad du alternativt kan gøre.

Svar om optagelse på din uddannelse - hvad gør du nu?

I slutningen af juli hvert år kommer skæbnens dag for tusindevis af håbefulde studiesøgende. Det er nemlig dagen, hvor du får svar på, om du er blevet optaget på dit drømmestudie for dig, der har søgt gennem kvote 1 eller kvote 2.

Der er tre muligheder for, hvilken besked der kan tikke ind i din mailboks eller e-boks på dagen:

  • Du får tilbudt en studieplads på en af de op til otte uddannelser, som du har søgt ind på via kvote 2 eller kvote 1. Svaret kommer direkte fra studiestedet.
  • Du får tilbudt en standby-plads på et af dine uddannelsesønsker.
  • Du får et samlet afslag fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT). Det betyder, at du ikke er kommet ind på nogle af dine ønskede uddannelser.

Her guider vi dig igennem processen for, hvad der sker, når sløret bliver løftet for, om du kom ind på drømmeuddannelsen, én af dine andre prioriteter, eller om du er en af de uheldige, der desværre ikke kom ind. 

Tjek eller hold øje med svar på din ansøgning på din e-mail, e-boks, ansøgerportal eller i postkassen. 


Tillykke, du er blevet optaget!

Du har skrevet en god ansøgning eller haft det rigtige karaktergennemsnit, og du er blevet optaget på ét af dine uddannelsesønsker. Hvad gør du nu? 

Først skal du læse hele optagelsesbrevet, der kan indeholde vigtige deadlines og informationer, om hvordan du takker ja til din nye studieplads. Hvis du overser denne dato, vil studiepladsen gå videre til en anden, og det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på denne. I brevet står også, hvordan og hvor du bekræfter din studieplads. 

Der er ikke nogen fælles frist for, så du skal være helt sikker på at tjekke, hvornår netop du skal bekræfte din studieplads. Der kan også være en dato for, hvornår du senest skal sende dokumentation for suppleringsfag eller lignende.

Svarer du nej til studiepladsen, betyder det ikke, at du kan blive optaget på én af dine andre prioriteter. 


Tillykke, du er blevet optaget - måske!

Har du sat kryds i ‘Standby’-feltet på din KOT-ansøgning? Så kan du også stå med et tilbud om en standbyplads på din kommende uddannelse. 

Standby-pladsen betyder, at du står i kø til at overtage en studieplads, hvis der er én, som springer fra og takker nej. Kommer der ikke en ledig studieplads, får du en tilsagnsskrivelse. Søger du den samme uddannelse året efter, og vedhæfter du tilsagnsskrivelsen, er du garanteret optagelse. Du skal blot stadig opfylde de specifikke adgangskrav til uddannelsen.

I dit optagelsesbrev står der en dato for, hvor lang tid standby-perioden er. Får du tilbudt en studieplads inden fristens udløb, som du svarer nej til, er du ikke længere sikret en studieplads året efter. Svarer du nej til en studieplads efter fristens udløb, bevarer du dit tilsagn om en studieplads til næste års optag.


Desværre, du er ikke blevet optaget på en uddannelse

Det kan desværre også ende med, at du ikke bliver optaget på et af dine uddannelsesønsker. Med rekordmange studiesøgende hvert år er der desværre mange, der oplever at stå i samme situation som dig. Hvert år er der ca. en fjerdel af studiesøgende, der ikke er blevet optaget. Du har nu to valgmuligheder:

Listen med ledige studiepladser bliver lagt ud, når alle har fået svar. Her kan du være heldig at finde din drømmeuddannelse i en anden studieby eller med vinterstart. Måske er der en anden uddannelse, der kan bringe dig i samme retning som drømmestudiet.

Vælger du et sabbatår, er det ikke ensbetydende med, at du skal arbejde på den lokale café eller tage på et dyrt backpackereventyr i Asien. Måske kan et eller flere HF enkeltfag få dig igennem nåleøjet til næste år. Du kan også tage på højskole i Danmark eller i udlandet, på sprogrejse eller vælge et Study Abroad program. Måske er en privat uddannelse en mulighed for dig?

Klik dig videre og læs mere om de forskellige muligheder i dit sabbatår: 


Annoncer