Svar om optagelse på din uddannelse - hvad gør du nu?
02 mar 2023

Svar om optagelse på din uddannelse - hvad gør du nu?

Slut juli hvert år er en skæbnens dag for tusindevis af håbefulde studiesøgende. Det er nemlig dagen, hvor du får svar på, om du er blevet optaget på dit drømmestudie for dig, der har søgt gennem kvote 1 eller kvote 2.

Der er tre muligheder for, hvilken besked der kan tikke ind i din mailboks eller e-boks på dagen:

  • Du får tilbudt en studieplads på en af de op til otte uddannelser, som du har søgt ind på via kvote 2 eller kvote 1. Svaret kommer direkte fra studiestedet.
  • Du får tilbudt en standby-plads på et af dine uddannelsesønsker.
  • Du får et samlet afslag fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT). Det betyder, at du ikke er kommet ind på nogle af dine ønskede uddannelser.

Her guider vi dig igennem processen for, hvad der sker, når sløret bliver løftet for, om du kom ind på drømmeuddannelsen, én af dine andre prioriteter, eller om du er en af de uheldige, der desværre ikke kom ind. 

Tjek eller hold øje med svar på din ansøgning på din e-mail, e-boks, ansøgerportal eller i postkassen. 


Tillykke, du er blevet optaget!

Du har skrevet en god ansøgning eller haft det rigtige karaktergennemsnit, og du er blevet optaget på ét af dine uddannelsesønsker. Hvad gør du nu? 

Først skal du læse hele optagelsesbrevet, der kan indeholde vigtige deadlines og informationer, om hvordan du takker ja til din nye studieplads. Hvis du overser denne dato, vil studiepladsen gå videre til en anden, og det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på denne. I brevet står også, hvordan og hvor du bekræfter din studieplads. 

Der er ikke nogen fælles frist for, så du skal være helt sikker på at tjekke, hvornår netop du skal bekræfte din studieplads. Der kan også være en dato for, hvornår du senest skal sende dokumentation for suppleringsfag eller lignende.

Svarer du nej til studiepladsen, betyder det ikke, at du kan blive optaget på én af dine andre prioriteter. 


Tillykke, du er blevet optaget - måske!

Har du sat kryds i ‘Standby’-feltet på din KOT-ansøgning? Så kan du også stå med et tilbud om en standbyplads på din kommende uddannelse. 

Standby-pladsen betyder, at du står i kø til at overtage en studieplads, hvis der er én, som springer fra og takker nej. Kommer der ikke en ledig studieplads, får du en tilsagnsskrivelse. Søger du den samme uddannelse året efter, og vedhæfter du tilsagnsskrivelsen, er du garanteret optagelse. Du skal blot stadig opfylde de specifikke adgangskrav til uddannelsen.

I dit optagelsesbrev står der en dato for, hvor lang tid standby-perioden er. Får du tilbudt en studieplads inden fristens udløb, som du svarer nej til, er du ikke længere sikret en studieplads året efter. Svarer du nej til en studieplads efter fristens udløb, bevarer du dit tilsagn om en studieplads til næste års optag.


Desværre, du er ikke blevet optaget på en uddannelse

Det kan desværre også ende med, at du ikke bliver optaget på et af dine uddannelsesønsker. Med rekordmange studiesøgende hvert år er der desværre mange, der oplever at stå i samme situation som dig. Hvert år er der ca. en fjerdel af studiesøgende, der ikke er blevet optaget. Du har nu to valgmuligheder:

Listen med ledige studiepladser bliver lagt ud, når alle har fået svar. Her kan du være heldig at finde din drømmeuddannelse i en anden studieby eller med vinterstart. Måske er der en anden uddannelse, der kan bringe dig i samme retning som drømmestudiet.

Vælger du et sabbatår, er det ikke ensbetydende med, at du skal arbejde på den lokale café eller tage på et dyrt backpackereventyr i Asien. Måske kan et eller flere HF enkeltfag få dig igennem nåleøjet til næste år. Du kan også tage på højskole i Danmark eller i udlandet, på sprogrejse eller vælge et Study Abroad program. Måske er en privat uddannelse en mulighed for dig?

Klik dig videre og læs mere om de forskellige muligheder i dit sabbatår: 

Senest opdateret: 02 mar 2023

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en sygeplejerskestuderende

Sygeplejerskeuddannelsen er en uddannelse, hvor vi lærer vidt og bredt om alt det indebærer at være sygeplejerske i de forskellige sektorer. Dette omfatter blandt andet viden omkring anatomi og fysiologi, sygepleje, farmakologi og lægemiddelregning, etik, kommunikation, sygdomslære og meget mere.   Da jeg gik i gymnasiet, havde jeg biologi som hovedfag, hvilket har interesseret mig så la ...
Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Bliv klar til udlandsstudier med en sprogtest

Drømmer du om at studere i udlandet? Inden du kan komme ind på din drømmeuddannelse i udlandet, skal du ofte have taget en sprogtest. Her kan du læse om de forskellige sprogtests og finde ud af hvilken en, der er den rette for dig.

Læs mere
Sidst opdateret 10-01-2023

Karriereguide: Kommunikation

Kan du trylle med ord og billeder, er du god til at forvandle den skæve idé til effektive budskaber og har du styr på målgruppen? Så er en karriere inden for marketing, kommunikation og medier måske noget for dig. Tjek karriereguiden til medie- og kommunikationsbranchen her.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

3 fordele ved at vælge en erhvervsuddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Din guide til uddannelse med løn

Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Der kan være mange grunde til at overveje en uddannelse med løn. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Her guider vi dig til uddannelser med løn.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for psykologi og terapi

Hvordan bliver man psykolog? I denne karriereguide bliver du klog på, hvilke muligheder der er for dig, som drømmer om en uddannelse og karriere inden for psykologi og terapi fra autoriseret psykolog til certificeret parterapeut. Læs mere lige her.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriere inden for ernæring og sundhed

Hvordan bliver man kostvejleder eller diætist? I denne karriereguide kan du blive klog på uddannelsesmuligheder, job og karriere inden for ernæring og sundhed lige fra kostvejlederuddannelsen til en professionsbachelor i ernæring og sundhed. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Karriereguide: Design, stil og kreative fag

Hvis du interesserer dig for kreative områder som design, dans, musik, teater, indretning eller mode, så kan du måske gøre din interesse til din levevej ved at vælge en uddannelse inden for design, stil og kreative fag. Udforsk mulighederne i denne guide.

Læs mere
Sidst opdateret 30-06-2017

Kvinder i IT-branchen: Sådan bryder vi den skæve kønsfordeling

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-08-2022

Eksempel på kvote 2 ansøgning: Jordemoder

Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lære alt om graviditet, fødsel og barsel? Men er du i tvivl, om du har snittet til at komme ind? Få et overblik over kvote 2-reglerne her og se et eksempel på en motiveret ansøgning. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-02-2023

Sådan kommer du ind på drømmestudiet

For nogle, er fordelingen af studiepladser svær at forstå, for hvordan er det lige, at man bliver fordelt blandt de danske videregående uddannelser?

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Kom bagom Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole ligger solidt forankret i sweet-spottet mellem Roskilde Festivalpladsen og Roskilde by. Læs mere om højskolen lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 01-07-2019

Fra backpacker til barchef

Mike Thomsen er barchef i VEGA, hvor han efter nogle år som backpacker startede i kælderen med at håndtere fadøl.

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en informationsteknologistuderende

Frederik har ikke altid vidst, hvad han ville læse, men uddannelsen har gjort, at han drømmer om at arbejde med softwareudvikling! Hvis du går og drømmer om en uddannelse inden for IT, så er dette måske noget for dig!

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en HA(kom) studerende

Julie læser HA(kom) på CBS, hvor hun lærer hvordan man strategisk planlægger den interne og eksterne kommunikation i en virksomhed og hvordan den formidles bedst muligt i forhold til den enkelte kommunikationsindsats. Hun er især glad for kombinationen af det erhvervsøkonomiske med det kommunikative og de muligheder det giver hende. Læs mere om Julie her!

Læs mere
Sidst opdateret 23-12-2020

Mød en lærerstuderende

Cecilie har lige siden hun selv gik på efterskole drømt om at undervise efterskoleelever. Derfor begyndte hun på læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole for at forfølge sin drøm! Læs her om Cecilie oplevelse af studiet.

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2023

Sådan kommer du ind på din drømme kandidatuddannelse

Skal du til at søge ind på en kandidatuddannelse? Så er kan denne guide måske hjælpe dig gennem den proces, som du står overfor. Få blandt andet et overblik over din to do liste til din kandidat ansøgning samt en række gode råd til en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 22-08-2022

Sådan bliver man kostvejleder

Er du en vaskeægte kostnørd, der elsker at kigge på indhold i madvarer og samtidig drømmer om at motivere andre? Så er en uddannelse inden for kostvejldning måske lige dig! Læs mere her om de forskellige uddannelsesmuligheder.

Læs mere
Sidst opdateret 13-03-2023

Hvad betyder de nye optagelsesregler for dit gymnasievalg?

Med de nye optagelsesregler ved gymnasiet er der kommet stort fokus på en ny form for  elevfordeling på landets gymnasier. Her på siden kan du læse mere om hvordan denne fordeling kan påvirke dig og dit gymnasievalg. 

Læs mere