Maskinmester uddannelse

Denne uddannelsestype er for dig, som vil arbejde med uanede muligheder i et spændende og internationalt miljø. Fællesnævnerne for uddannelserne inden for maskinmester, søfart og offshore er: Frihed, variation og selvstændighed. Læs mere om maskinmester uddannelserne her. 

Vil du uddanne dig til buschauffør, lastbilchauffør eller taxichauffør? Så er en uddannelse fra DEKRA noget for dig! Vi er en af landets største udbydere af transportuddannelser og afholder kurser og uddannelser i hele Danmark.

Viser 1-4 af 4
Søgeresultat Uddannelsestype Sted
Maskinmesteruddannelsen
Aarhus Maskinmesterskole
Professionsbachelor
Århus
Maskinmesteruddannelsen er for dig, der vil tage en teknisk uddannelse med et væld af muligheder inden for et fag med...
Maskinmesteruddannelsen - fjernundervisning (MFU)
Aarhus Maskinmesterskole
Professionsbachelor
Fjernundervisning
Som den eneste i landet tilbyder Aarhus Maskinmesterskole (AAMS) dig muligheden for at blive maskinmester uanset, hvor i landet du...
Automatik- og procesuddannelsen
Tradium
Erhvervsuddannelse
Randers
Er du med på beatet, og elsker du at nørkle med teknik og elektronik? På automatik og procesuddannelsen bliver du klædt...
Maskinmester – Professionsbachelor i maritim og maskinteknisk ledelse og drift
Fredericia Maskinmesterskole
Professionsbachelor
Flere byer (2)
Tværfaglige elementer, herunder metodelære Termiske maskiner og anlæg Elektriske og elektroniske maskiner, anlæg og udstyr Procesanalyse og automation Ledelse, økonomi og...
 • = Udtalelse med tidligere deltager på denne uddannelse
Viser 1-4 af 4
 

Mere om Maskinmester uddannelse

Du har mange karrieremuligheder med en uddannelse til maskinmester. Du kan eksempelvis arbejde i forskellige produktions- og industrivirksomheder, på kraftværker, rensningsanlæg eller i energiforsyningsselskaber. Du kan også få en karriere til søs på et handelsskib, passagerskib eller i marinen. Fælles for dine jobmuligheder er, at du styrer og administrerer grundlæggende systemer såsom vand, el og varme. 

Bliv uddannet maskinmester

Uddannelsen til maskinmester åbner op for en karriere inden for søfart og offshore, hvor de fællesnøgleord for uddannelse er: Frihed, variation og selvstændighed. Uddannelsen er internationalt anerkendt og SU-berettiget.

Hvorfor tage en uddannelse til maskinmester?

I Danmark er der maskinmestre i alle landets væsentligste funktioner, som styrer og administrerer de grundlæggende systemer, som vores samfund bygger på såsom el, vand, varme.

Og i dagens samfund ser man, at globaliseringen og en øget international handel har medført en stærk vækst i skibsfarten. Vidste du, at 90 % af al global varetransport foregår til søs?

Dette er også den mest miljøvenlige måde at fragte passagerer og vare på. Alt dette gør at behovet for skibsfarten fortsætter med at være stor, også et godt stykke inde i fremtiden. Samtidigt er det også vigtigt at livet i havet forvaltes på en måde hvor der er en god balance mellem udnyttelse og beskyttelse. Der er nødvendigt med regulering og tilsyn af fiskeri og fangstsektoren for at sikre disse ressourcer for fremtiden.

Hvem kan uddanne sig til maskinmester?

Der er flere veje ind på uddannelsen til maskinmester. Du kan blive optaget med en:

 • Gymnasial uddannelse (HTX, HF, STX eller HHX)
 • Håndværksmæssig baggrund

Hvis du har en gymnasial uddannelse, skal du bruge 9 semestre (4½ år) på at blive maskinmester. Har du derimod en godkendt erhvervsuddannelse, så tager det først 6 måneder på et adgangskursus og bagefter 6 semestre (3 år) at blive maskinmester.

Hvad består maskinmester uddannelsen af?

Uddannelsen til maskinmester giver dig en professionsbachelor tilsvarende til en mellemlang videregående uddannelse. Undervisningen er alsidig og består både af:

 • Teoretisk undervisning
 • Praktisk undervisning
 • Virksomhedspraktik

Din undervisning foregår både i værksteder og laboratorier, hvor du får klasseundervisning og vil opleve gruppearbejde. I gruppearbejdet arbejder i med cases og forskellige større projekter. 

Du afslutter din uddannelse til maskinmester ved at skrive et bachelorprojekt, hvor du analyserer og kommer med løsningsforslag til en problemstilling, som du selv har valg. Undervisningen er centreret om:

 • Naturvidenskabelige grundfag
 • Maskinteknik
 • El
 • Ledelse
 • Sprog

Du har også mulighed for at vælge mellem en lang række valgfag. På den måde er du selv med til at præge din faglige profil og fremtidige karriere som maskinmester.

Obligatorisk virksomhedspraktik som maskinmester

I løbet af din uddannelse skal du i erhvervspraktik i 9 måneder enten på land i en virksomhed eller til søs hos et af de store rederier. I praktik får du:

 • Praktisk erfaring
 • Bliver endnu dygtigere
 • Mulighed for at opbygge et netværk i erhvervslivet

På den måde er erhvervspraktikken med til at kvalificere dig til fremtiden som maskinmester. Du kan både blive uddannet maskinmester til de maritime brancher og til virksomheder i land.

Det er dig vigtigt, at du har en aftale med et rederi, hvis du gerne vil ud at sejle - allerede inden du søger ind på uddannelsen til maskinmester.

Praktikforløb på et skib

Livet om bord kan være krævende, for du kan ikke bare vende ryggen til, hvis problemer melder sig. Til gengæld lærer du at samarbejde i et stærkt team om at løse opgaverne overalt på skibet.

Du kan f.eks. starte din uddannelse i Svendborg og begynde din karriere i Singapore. Og har du evnerne, modet og ambitionerne, kan du selv bestemme antallet af karrierestationer.

Eksempler på uddannelser er: Skibsofficer, Maskinmester, Skibsmekaniker, Catering, Skibsassistent, Skibsfører, Sætteskipper, Kystskipper.

Hvad er mine karrieremuligheder som maskinmester?

Med en uddannelse til maskinmester har du mange karrieremuligheder. Du kan eksempelvis få jobtitler som:

 • Projektleder
 • Salgsingeniør
 • Miljø- og kvalitetschef
 • Teknisk chef
 • Driftsleder
 • Energirådgiver

Og som regel vil du få arbejde i/på:

 • Produktions og industrivirksomheder
 • Kraftværker
 • Rensningsanlæg
 • Energiforsyningsselskaber
 • Offshore med vind, olie og gasproduktion

Du kan også blive teknisk leder, hvor du beskæftiger dig med salg og rådgivning. Eller du kan vælge at få et job til søs på  handelsskibe, passagerskibe eller i marinen.

Lyder en uddannelse til maskinmester som noget for dig? Så kan du læse mere om uddannelserne øverst på denne side.

Kilde: Maskinmester.dk/karriere