Vis studentum.dk som: Mobile
Vær på forkant med de nye optagelsesregler

Hvad betyder de nye optagelsesregler for dig og dit gymnasievalg?

Det kan være svært at finde hoved og hale i de forskellige muligheder, der efterhånden tilbydes hvad angår uddannelse og arbejde. Endnu sværere synes du måske det bliver, når der introduceres nye optagelsesregler i form af en ny form for elevfordeling på landets gymnasier.


At træffe et valg om hvad der skal ske efter afslutningen af 9. klasse er bestemt ikke en nem beslutning og denne føles måske endnu sværere at tage nu. Hvis du ønsker dig et lidt bedre overblik over de nye regler, og hvordan det kan komme til at påvirke dig og dit valg, så læs videre her. 

Reglerne for den nye elevfordelingsmodel

Fremadrettet er det Børne- og Undervisningsministeriet der administrerer elevfordelingen på landets gymnasier. Dette sker som følge af nye regler, der blev vedtaget i 2021. De nye regler om elevfordeling vil være gældene for skoleåret 23/24. Dette gælder alle STX, HTX, HHX og HX gymnasiale institutioner (både private og offentlige). Dog er både EUX og den 2-årige STX ikke omfattet af de nye fordelingsregler. Det samme gælder erhvervsuddannelserne (EUD). 

Med de nye regler ønsker man at opnå en mere balanceret elevsammensætning. Reglerne har også en betydning for hvor og hvordan du kan få en plads på en gymnasial uddannelse.

De nye optagelsesregler ved gymnasier

Hvad betyder det for dig?

Elevfordeling

Nu deles landets gymnasier op i to zoner: en fordelingszone og en afstandszone. For hver zone gælder bestemte optagelsesregler. For begge zoner gælder det, at du ikke er garanteret din førsteprioritet. Der tages dog hensyn til dine ønsker således, at du, så vidt det er muligt, kommer ind på et af de gymnasier, du helst vil ind på.   

Fordelingszoner

I fordelingszoner inddeles gymnasiepladserne i tre indkomstgrupper, der er baseret på forældrenes indkomst:

  • Lav indkomst
  • Mellemindkomst
  • Højindkomst

Det betyder, at den indkomstgruppe du placeres i, baseres på dine forældres indkomst. Med andre ord: 

  • Er der plads til alle i din indkomstgruppe, tilbydes du en foreløbig plads på gymnasiet 
  • Hvis ikke der er plads til alle i din indkomstgruppe, tilbydes ansøgerne med kortest transporttid til gymnasiet først en foreløbig plads 

Gymnasier i byer som København, Odense og Aarhus er placeret i fordelingszoner. 

Afstandszoner

For gymnasier i afstandszoner gælder andre regler. Med andre ord: 

  • Er der plads til alle ansøgere på gymnasiet, tilbydes du en foreløbig plads
  • Hvis ikke der er plads til alle ansøgere, tilbydes ansøgerne med kortest transporttid først en foreløbig plads

Gymnasier i byer som Roskilde, Helsingør og Kolding er placeret i afstandszoner. 

OBS: Uanset hvilken zone du søger ud fra, må du maksimalt have 45 min. i transporttid hver vej. Tidligere var det sådan, at du kunne have op til 60 min. i transporttid hver vej. 

Et godt råd ... 

Det kan være rart at snakke med andre om dit studievalg og dine prioriteringer. Det er også vigtigt at huske, at alle gymnasier har forskellige ting at byde på i tilfælde af, at du ikke får tilbudt plads på et af dine topprioriteter. Her på siden kan du læse mere om flere forskellige uddannelser efter afslutning af folkeskolen som måske kunne være noget for dig

Læs mere her

De nye optagelsesregler ved gymnasier

Kilde: uvm.dk 

Senest opdateret: 09 nov 2022
Jana Khoraizat
Jana Khoraizat
Kommunikationsassistent

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 30-06-2017

Kvinder i IT-branchen: Sådan bryder vi den skæve kønsfordeling

Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen? Det har vi spurgt 5 (kvindelige) IT-talenter om, så læs med her og bliv klogere med kvinderne bag koderne. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

3 fordele ved at vælge en erhvervsuddannelse

Har du kreativitet i fingerspidserne eller talent for det praktiske? Så er en erhvervsuddannelse måske noget for dig. Du udvikler din faglighed fra dag ét og har et væld af muligheder for at bygge videre på din fremtid med en videregående uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Jobs med højeste og laveste ledighed

Se toplisten over uddannelser der fører dig direkte ind i ledighed - eller direkte ind på arbejdsmarkedet. Alle veje fører til Rom, men det gælder desværre ikke uddannelser og jobs. Hvis du vil undgå ledighed, bør du undersøge dine muligheder, inden du vælger uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 19-10-2022

10 gode grunde til at tage en IT-uddannelse

Du får job med det samme, høj løn og mulighed for en international karriere. Det er blot 3 ud 10 gode grunde til, at du bør søge ind på en IT-uddannelse til sommer. Se de resterende grunde her.

Læs mere
Sidst opdateret 03-07-2019

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Der bliver højere til uddannelsesloftet

I efteråret så uddannelsesloftet dagens lys under store protester. Med begrænsningen af dobbeltuddannelse på samme eller lavere niveau, fangede bordet pludselig og studievalget blev definitivt. Nu er der gode nyheder på vej. Med en ny aftale bliver der højere til uddannelsesloftet. Læs her hvordan.

Læs mere
Sidst opdateret 05-02-2016

Blå eller Rød: Hvem er du enig med?

Vi har taget fat i to uddannelsesordførere fra henholdsvis rød og blå blok og spurgt dem til emner som fremdriftsreformen, karakterkrav og gruppeeksamen. Læs hvad de mener her og bliv klogere på, hvilken blok du er enig med på uddannelsesfronten.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Overvejer du at holde orlov fra dit studie?

Her er alt, du skal vide, før du tager dit valg! Vi har i denne artikel samlet, hvad du skal vide i forbindelse med at tage orlov fra studiet.

Læs mere
Sidst opdateret 28-10-2020

Mød en Design og Businessstuderende

Amalie læser uddannelsen Design og Business med speciale i Branding og Marketing management. Hun lærer blandt andet om at udvikle kreative brandstrategier, kampagner og events, samt at bruge de rette markedsføringskanaler til at sprede et budskab. Er det lige noget for dig? Så læs Amalies interview om hendes uddannelse her!

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en studerende i Politisk Kommunikation og Ledelse

Alberte ønskede at starte på en uddannelse, hvor fokus var på det teoretiske aspekt frem for det praktiske. Efter at have taget en bachelor DMJX, der var meget praktisk var hun klar til at stikke hovedet i bøgerne og hun valgte derfor at starte på kandidaten i Politisk Kommunikation og Ledelse på CBS. Mød Alberte her!

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du buschauffør

Har du masser af køreglæde og har overvejet om en fremtid som buschauffør er det rette for dig? Vi forsøger her at give dig svar på, hvordan man bliver buschauffør, hvordan fremtidsudsigterne ser ud og hvad en buschauffør tjener. Læs med her. 

Læs mere
Sidst opdateret 10-10-2022

Bliv læge i udlandet

I de senere år er flere og flere danske studerende rejst til udlandet for at opfylde drømmen om en fremtid som læge. Vil du være en af dem? Her kan du læse mere om ansøgningsprocessen og alt, hvad du skal være opmærksom på, inden du læser medicin i udlandet.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Virtual event: Hvorfor vælge hybrid formatet?

Er der noget, vi har lært med pandemi, nedlukning og restriktioner, så er det, at vi er nødt til at være fleksible og agile. I den forbindelse er virtuel undervisning og virtuelle events virkelig blevet en ting, og noget særligt uddannelsesudbydere er blevet bevidste om. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-11-2016

Optagelse: Hvem er de bedst egnede?

Hvordan sikrer man, at det er de bedst egnede, der slipper igennem nåleøjet til drømmeuddannelsen? Det har Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) undersøgt via en række analyser af optagesystemet i de seneste år. Analyserne viser, at karaktergennemsnittet fra den gymnasiale uddannelse er en markant indikator for, om den studiesøgende vil klare sig godt på universitetet og komme i job efterfølgende. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Dine muligheder som makeup artist

Være en del af den store dag og lægge makeup på den kommende brud, få Anders W. Berthelsen til at ligne Bamse, arbejde med modellerne på catwalken eller noget helt fjerde. Lyder det som drømmen for dig? Dette kunne meget vel være nogle af de muligheder, der åbner sig med en makeup artist uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 28-05-2020

Væddemål og gåpåmod førte til drømmejob og business uddannelse

Christian Martin droppede sociale medier, byture og studiefravær i et år. Siden da har han stykket en karriere sammen via forskellige jobs og relevante uddannelser. Christian Martin har fået sit drømmejob hos Fitnessguru. Han har altid været aktiv sportsudøver og interesseret sig for det sunde liv – også når det handler om det, vi putter i munden.
Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan bliver du indretningsarkitekt

Er du kreativt anlagt, og giver det dig et kick at beskæftige dig med æstetik og indretning? Så er det måske noget for dig at blive indretningsarkitekt - måske har tanken allerede strejfet dig? Men hvad kræver det egentlig at blive indretningsarkitekt? Få svaret i denne guide. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-06-2019

Investér i dig selv med en Pilatesuddannelse

Pilates er ikke en særlig kendt uddannelse i Danmark, men I andre dele af verden bliver Pilatesuddannelsen sidestillet med andre fysiske uddannelser. Nu er der dog en ny spiller på banen. 

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Derfor bør du tage din praktik i udlandet

Rejs til fjerne himmelstrøg og få praktisk erfaring på din uddannelse samtidig. I artiklen her møder du fire tidligere udlandspraktikanter, som alle er enige om én ting: Tag afsted og få en oplevelse for livet!

Læs mere