Vær på forkant med de nye optagelsesregler
13 mar 2023

Hvad betyder de nye optagelsesregler for dig og dit gymnasievalg?

Det kan være svært at finde hoved og hale i de forskellige muligheder, der efterhånden tilbydes hvad angår uddannelse og arbejde. Endnu sværere synes du måske det bliver, når der introduceres nye optagelsesregler i form af en ny form for elevfordeling på landets gymnasier.


At tage en beslutning om ens fremtid efter afslutningen af 9. klasse kan være en udfordrende opgave, og det kan føles endnu mere overvældende nu grundet de nye regler. Hvis du ønsker at få et mere klart overblik over de nye regler, kan du fortsætte med at læse her. 

Hvordan fungerer reglerne for den nye elevfordelingsmodel?

Som noget nyt vil eleverne blive fordelt i en landsdækkende fordelingsmekanisme, der er administreret af Børne- og Undervisningsministeriet, som man kender fra de videregående uddannelser.

Nye regler om elevfordeling til de gymnasiale uddannelser trådte i kraft den 1. juli 2022, og gælder for alle gymnasiale institutioner, herunder både private og offentlige STX-, HTX-, HHX- og HTX-uddannelser. Dog er både EUX og den 2-årige STX ikke omfattet af de nye fordelingsregler, og det samme gælder for erhvervsuddannelserne (EUD).

Med de nye regler ønsker man at opnå en mere balanceret elevsammensætning. Reglerne har også en betydning for hvor og hvordan du kan få en plads på en gymnasial uddannelse

De nye optagelsesregler ved gymnasier

Hvad betyder det reelt for dig?

De nye regler om elevfordeling til de gymnasiale uddannelser trådte som sagt i kraft den 1. juli 2022 og indebar blandt andet, at ansøgere i dele af landet skulle fordeles på baggrund af forældreindkomst. Folketinget har den 7. februar 2023 vedtaget, at forældreindkomst ikke anvendes som fordelingskriterie i skoleåret 2023/24.

Elevfordeling

Hvis der er flere ansøgere end pladser på et bestemt gymnasium, vil eleverne blive fordelt ud fra transporttiden fra deres bopæl til gymnasiets adresse. Hvis det ikke er muligt at finde en plads på det ønskede gymnasium, vil fordelingsmekanismen forsøge at finde en plads på den uddannelse, som ansøgeren har som sin 1. prioritet på et gymnasium, hvor den maksimale transporttid hver vej er 45 minutter. Tidligere var det muligt at have op til 60 minutters transporttid hver vej.

Hvis fordelingsmekanismen ikke kan finde en plads til ansøgeren, vil regionen træde til og fordele ansøgeren til et gymnasium. Er der ledige pladser, vil regionen bestræbe sig på at placere ansøgeren på et prioriteret gymnasium.

Hvis ingen af disse gymnasier har ledige pladser, vil regionen normalt øge kapaciteten på ansøgerens 1. prioriterede uddannelse på det gymnasium, hvor vedkommende har kortest transporttid. Dette vil give mulighed for at skabe plads til ansøgeren.

En god ting at huske... 

Det kan være gavnligt at drøfte dit studievalg og prioriteter med andre. Det er også vigtigt at huske, at hvert gymnasium har sine unikke fordele, hvis du ikke får tildelt plads på et af dine første valg. Du kan finde mere information om forskellige uddannelser efter folkeskolen på denne side, som muligvis kunne være interessante for dig.

Læs mere her

De nye optagelsesregler ved gymnasier

Kilde: uvm.dk 

Senest opdateret: 13 mar 2023
Jana Khoraizat
Jana Khoraizat
Kommunikationsassistent

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 30-01-2023

De mest søgte uddannelser i 2019

Overvejer du at søge ind på én af de rigtige populære uddannelser? Og frygter du ikke at blive blive optaget? Eller har du måske allerede fået afslag? Her giver vi dig overblikket over de mest søgte uddannelser i 2019 - og gode bud på alternativer til drømmestudiet, hvis du finder din favorit på listen.

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2020

Mød en webintegrator-studerende

Michala er i gang med at blive uddannet webintegrator. En spændende, kreativ og lektiefri uddannelse, som åbner døre for en fremtid, hvor du til dagligt kommer til at arbejde med at skabe dynamiske hjemmesider og internetløsninger.

Læs mere
Sidst opdateret 13-07-2022

Venstres Ungdom om uddannelsespolitik

Studentum har interviewet Simon Lindkær, der er uddannelsesordfører for Venstres Ungdom. I interviewet fortæller han om Venstres holdning til fremdriftsreformen, fremtidens unge, adgangskrav til gymnasiet og meget mere! Vil du vide, hvad Venstres mærkesag inden for uddannelsespolitik er?

Læs mere
Sidst opdateret 31-08-2022

Det betyder Fremdriftsreformen for dig

Skal du begynde på en uddannelse? Så skal du være forberedt på at droppe svinkeærinder og skynde dig igennem. Der er nemlig gulerødder til de hurtige og pisk til de langsomme ude på landets studiesteder efter et 2013, der stod i reformernes tegn på uddannelsesområdet.

Læs mere
Sidst opdateret 16-06-2015

Quick-guide til Fremdriftsreformen

Er du i tvivl om, hvad fremdriftsreformen betyder for dig? Reformen stiller krav til de studerende om at nedsætte deres studietid og afslutte deres studie på normeret tid. Reformen indeholder 8 studiefremdriftsinitiativer, der skal sikre at studietiden bliver reduceret. Her får du det hurtige overblik.

Læs mere
Sidst opdateret 11-07-2016

Ungdomspartierne om studievalg

Op til dette års kvote 1 deadline lancerede Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs (V) kampagnen ”Studievalg=Jobvalg”, der sætter spot på uddannelser med lav ledighed.  I foråret foretog vi en undersøgelse af, hvad der afgør studievalget for unge i Norden. Resultatet viste, at der ikke er mange blinde vinkler i studievalget anno 2016. Selvom unge først og fremmest vælger med hjertet, ...

Læs mere
Sidst opdateret 01-11-2016

Nye sosu-uddannelser på vej i 2017

I år fejrer sosu-uddannelserne en særlig fødselsdag. På bare 25 år har de to uddannelser til social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent gjort en sektor faglært. I den anledning stiller vi skarpt på sosu'ernes betydning samt de nye sosu-uddannelser, der træder i kraft til næste år.

Læs mere
Sidst opdateret 24-10-2016

"Kvalitet bag beslutningerne!"

Besparelser på uddannelsesområdet har også ramt Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet. Vi har mødt de studerendes nye formand i HUMrådet, Jonathan Morell, til en snak om sine visioner for arbejdet i rådet og humanisternes rolle i samfundet såvel som uddannelsespolitisk.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2017

SOSU Skills i Hovedstaden

Velkommen til Copenhagen Skills 2016. Mød her social- og sundhedsassistenteleverne Tim Christensen og Kia Gazt. De er i de regionale mesterskaber i SOSU Skills i dag.

Læs mere
Sidst opdateret 14-02-2023

Guide til den nye HF

Overvejer du at starte på en 2-årig HF til næste år, eller har du HF enkeltfag i tankerne som næste trin på vejen mod din drømmeuddannelse? Så møder du ind til en ny uddannelse med bedre muligheder for at målrette forløbet til dine fremtidsdrømme. Her går vi bagom den nye HF efter gymnasiereformen.

Læs mere
Sidst opdateret 12-07-2022

Guide - Bliv bartender

Vil du gerne være bartender? Tag et bartender kursus og få et bartender job fyldt med oplevelser. Som bartender får du hele verden som arbejdsplads. Det er ofte at bartendere søges i de varme lande, hvis du er til sol og strand. Se dine muligheder i guiden.

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2022

Sådan bliver du dyrepasser

At arbejde med dyr kan være utrolig givende. Hvad end du drømmer om at arbejde i en zoologisk have, med forsøgsdyr eller i en dyrehandel, skal du have helt styr på, hvad dyrene har brug for af pasning og pleje. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-04-2019

Den fleksible ungdomsuddannelse: Hf online

Går du og overvejer om du skal tage en ungdomsuddannelse, og har du drømme om at studere videre?

Læs mere
Sidst opdateret 27-03-2020

Oscar Lindhardt: Fra model til HD-uddannelse og godt job

Læs om Oscar, der tog til Asien som model, kom hjem efter seks måneder, fandt et godt job og om tre år er han færdig med sin HD-uddannelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 11-11-2020

Mød en kandidat i virksomheds- og arbejdslivsstudier

Ida læser Virksomhedsstudier og arbejdslisstudier på Roskilde Universitet. Virksomhedsstudier giver et indblik i organisation, ledelse og udvikling, hvor arbejdslivsstudier giver indsigt i arbejdslivet og arbejdets organisering ift. medarbejdernes identitetsdannelse.   

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

Mød en psykologistuderende

Sara er i gang med sit første år af sin kandidat i psykologi på Københavns Universitet. Hun drømmer om at bruge sine færdigheder i erhvervslivet som organisationspsykolog. Læs Saras oplevelse af at være studerende på psykologistudiet og bliv inspireret til din egen uddannelse!

Læs mere
Sidst opdateret 23-12-2020

Mød en lærerstuderende

Cecilie har lige siden hun selv gik på efterskole drømt om at undervise efterskoleelever. Derfor begyndte hun på læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole for at forfølge sin drøm! Læs her om Cecilie oplevelse af studiet.

Læs mere
Sidst opdateret 14-07-2022

Overvejer du at holde orlov fra dit studie?

Her er alt, du skal vide, før du tager dit valg! Vi har i denne artikel samlet, hvad du skal vide i forbindelse med at tage orlov fra studiet.

Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2023

Sådan kommer du ind på din drømme kandidatuddannelse

Skal du til at søge ind på en kandidatuddannelse? Så er kan denne guide måske hjælpe dig gennem den proces, som du står overfor. Få blandt andet et overblik over din to do liste til din kandidat ansøgning samt en række gode råd til en motiveret ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 08-12-2022

Hjælp andre mod et sundere liv: Bliv kostvejleder

Drømmer du om at kunne hjælpe andre med at blive den bedste udgave af sig selv gennem kost, motion og mental sundhed? Så kan kostvejlederuddannelsen meget vel være det rette valg for dig. 

Læs mere