Vis studentum.dk som: Mobile

Hvad skal du efter 9. eller 10. klasse?

Går du i 9. Eller 10. Klasse, og står du og overvejer, hvad du skal efter? Så læs med her!

I løbet af skoletiden har du helt sikkert skulle tænke over, hvad du vil i fremtiden. Det kan føles som et stort pres, men bare rolig! Du har masser af muligheder efter 9. Og 10. Klasse. Folkeskolen og 9. Klasse er noget af det vigtigste at have afsluttet, hvis du vil have gode muligheder i fremtiden. Man skal tænke det lidt som en grundlæggende viden og udvikling du har, som gør dig klar til at følge din drøm i uddannelse, job og til voksen livet. Men hvad kan man blive med en 9. Klasse? Læs med her og få inspiration og vejledning til dit valg.

Er du i tvivl om, hvilken ungdomsuddannelse du skal vælge? Tag testen her, og bliv klogere!           Tag testen her


Hvad kan jeg blive med en 9. Klasse? 

Det kan være, at du ikke føler dig helt klar til en videregående- eller erhvervsuddannelse. Derfor har du mulighed for at starte i 10. Klasse og få et ekstra år, hvor du kan føle dig mere sikker i nogle af de fag, du måske ikke følte dig så stærk i, eller til at blive rustet mere til at have mere ansvar selv. Det kan lyde som et stort valg, en det er det slet ikke! 

Udover 10. Klasse har du også mulighed for enten at tage en gymnasial uddannelse, eller på efterskole, som er et år mellem 9. Eller 10. Klasse og en videregående uddannelse. Der er et hav af efterskoler med kreative, almene eller sportslige fag, så man både kan udvikle sig personligt, lære noget nyt og få nogle venner for livet.

Kan man gå 9. Klasse om? 

Hvis du ikke føler dig klar til at tage en videregående eller erhvervsuddannelse, så er det bedst nok at tage en 10. Klasse eller efterskole. Men du kan godt tage 9. Klasse om, hvis du for eksempel har været meget fraværrende, eller eller har fulgt så godt med fagligt. Du kan snakke med din klasselærer, studievejleder på skolen eller dine forældre om hjælp, hvis du føler, at du har brug for at gå 9. Klasse om.


Hvad skal der til for at komme i 10. Klasse?

For at komme i 10. Klasse skal du bare have gået 9 år i folkeskole, og så er du klar til at søge ind på 10. Klasse! Du kan få hjælp af dine forældre, den kommunale ungeindsats, eller lederen på din skole til at søge ind.

Hvad kan jeg blive med en 10. Klasse?

Hvis du går i 10. Klasse har du faktisk samme muligheder som, hvis du er gået ud af 9. Klasse eller efterskole. Du har dog en ekstra mulighed. Du kan nemlig tage en 2-årig gymnasial uddannelse, som hedder Højere forberedelseseksamen (HF). Du starter på et gymnasium, men afslutter gymnasiet efter kun 2 år. Du skal dog tænke på, at man på HF ikke har samme afsluttende eksaminer som på en almindelig gymnasial uddannelse. Du skal nemlig til eksamen, mundtlig eller skriftlig, i alle fag, da der ikke gives standpunktskarakterer. Både 9. Og 10. Klasse samt efterskole giver adgang til gymnasiale eller erhvervsuddannelser. 


Hvilke karakterer gælder i 9. Og 10. Klasse?

I Danmark har vi en karakterskala som hedder -3, 00, 02, 4, 7, 10 og 12, hvor -3 er den mindste karakter og 12 er den højeste karakter. I 9. Og 10. Klasse gælder de samme karakterer, men det kan være vigtigt at se på, hvilke krav der er for at komme ind på en videregående eller erhvervsuddannelse. Hvis du gerne vil på en gymnasial uddannelse efter 9. Eller 10. Klasse skal du have 5,0 i karaktergennemsnit, eller 2,0 og en samtale fra skolelederen. Hvis du vil starte på en erhvervsuddannelse skal du afslutte 9. Eller 10. Klasse med et karaktergennemsnit på 2,0. Hvis du vil starte på en erhvervsakademiuddannelse (EUX), skal du vurderes uddannelsesparat og have en karakter på mindst 02 i dansk og matematik fra 9. Eller 10. klasse.

Hvis du ikke har gennemsnittet som giver dig adgang, kan du enten gå 9. Eller 10. Klasse om, eller tage en optagelsesprøve til erhvervsuddannelser, eller bestå en vejledende samtale med rektor på din skole. Det bedste du kan gøre er, at snakke med dine lærere, skoleleder eller forældre om, hvordan du trods dit gennemsnit kan komme videre eller gå en klasse om. 


Hvilke gymnasiale uddannelser findes der?

Med en 9. Klasse, 10. Klasse eller efterskole har du mulighed for at vælge en gymnasial uddannelse på enten:

  • Almen studentereksamen (STX) på 3 år
  • Højere handelseksamen (HHX) på 3 år
  • Højere teknisk eksamen (HTX) på 3 år
  • Erhvervsfaglig studentereksamen (EUX) på 4-6 år

På almen studentereksamen (STX) lærer du om samfund, historie, dansk, og kan vælge linjer med enten naturfaglig, sproglig, samfundsfaglig, musik og meget mere! Klik på linket for at læse mere om, hvad man kan med en STX. Læs mere om STX her.

På en højere handelseksamen (HHX) lærer du om handel, service, international business, virksomhedsnære forhold. Klik her for at læse mere om, hvad man kan med en HHX. Læs mere om HHX her.

På en højere teknisk eksamen (HTX) lærer du mere om teknik, erhvervsrettet teknik, naturvidenskab, teknologi og natur. Klik på linket for at læse mere om, hvad man kan med en HTX. Læs mere om HTX her.

En erhvervsfaglig studentereksamen (EUX) på 4-6 år, er en erhvervsfaglig uddannelse kombineret med gymnasial eksamen, hvor du kan lære i praktiske fag samtidigt med at du får en studentereksamen til at læse videre. Klik her for at læse mere om, hvad man kan med en EUX. Læs mere om EUX her.

Hvis du ikke har lyst til en gymnasial uddannelse efter 9., 10. Eller efterskole kan du tage en erhvervsuddannelse (EUD), hvor du for eksempel kan blive frisør, kok, bager, mediegrafiker eller meget mere! Klik på nedenstående link for at vide mere om, hvad man kan med en EUD.

Læs mere om EUD her


Ønsker du ikke at læse videre efter 9. Eller 10. Klasse?

Det er ikke alle der efter folkeskolen tager en erhvervsuddannelse, gymnasial uddannelse eller EUX. Nogle unge vil bare gerne direkte i gang med at arbejde, og synes måske ikke om at sidde på skolebænken mere. Hvis man ikke tager en uddannelse efter folkeskolen, kaldes det at være ufaglært. Dette betyder sådan set bare, at man arbejder uden at have en specifik uddannelse til arbejdet. Hvis man derimod har en uddannelse til det job, man har, hedder det at være faglært. Man er altså lært i et bestemt fagområde. Hvis du gerne vil arbejde som ufaglært, har du også gode muligheder. Mange ufaglærte får faktisk samme løn som faglærte.

Job som ufaglært

Fremtid som ufaglært

På diverse job hjemmesider kan man se, hvilke ledige stillinger der findes for ufaglærte. Du kan eksempelvis arbejde som produktionskonsulent, maskinarbejder, vikar i vindmølleindustrien, konsulent i jobcenter, montør i virksomheder, kirkegårdsgartner eller gartneriarbejder og meget meget mere. Mange virksomheder søger hele tiden ufaglærte, og der er i Danmark gode muligheder i at få et job, selvom man er ufaglært.     Der kan dog også være nogle fordele i at tage en erhvervsuddannelse mens man arbejder. Under uddannelsen arbejder du næsten hele tiden, og får derudover elevløn. På denne måde har du endnu bedre muligheder for en bedre løn efter du har færdiggjort erhvervsuddannelsen. Det kan også være, at flere virksomheder vil have medarbejdere, der har en faglig uddannelse inden de ansætter dem. Undersøg derfor hvilke muligheder du har, hvis du ikke ønsker at tage en uddannelse efter folkeskolen.

Så selvom du måske ikke ønsker en uddannelse efter folkeskolen, kan du altid senere tage en erhvervsuddannelse eller andet, mens du arbejder, hvis du fortryder.

Se forskellige erhvervsuddannelser her


Kan man tage på efterskole efter 9. Eller 10. Klasse?

Hvis man ikke har lyst til at tage 10. Klasse efter folkeskolen, og heller ikke føler, at man er klar til at tage på en videregående uddannelse, kan man tage på efterskole. 

En efterskole er et kosttilbud til ung mellem 14 og 18 år, og fokuserer på at man som elev udvikler sig, bliver moden på livet og bliver uddannet. Nogle efterskole har en religiøs tilgang, mens de fleste har en pædagogisk tilgang. Ofte kan man vælge efterskoler, hvor der er fokus på sport, idræt, musik og meget andet. På en efterskole skal man bo på skolen, have undervisning og kan tage hjem i weekender. Ofte bor man på værelse sammen med andre på efterskolen, og derfor er efterskoler også kendt for at skabe gode venskaber og fællesskaber. Man kan tage efterskole i 10, klasse, det vil sige efter 9. Klasse. Nogle vælger at tage efterskole i 9.klasse. Med en efterskole kan du ligesom med en 9.- eller 10. klasse, starte på en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse.

Hvilke efterskoler findes der?

Der findes efterskoler med fokus på idræt eller religion, men ofte er der mulighed for selv at vælge interesse på efterskolerne. Derudover findes der efterskoler til unge med særlige behov eller unge, som er ordblinde. Der findes mange forskellige efterskoler i Danmark, og det er derfor en god idé at besøge flere efterskoler før, du vælger. Du kan tage med til åbenthus på Efterskolernes Dag den sidste søndag i september og Efterskolernes Aften den anden onsdag i januar. 

Du kan læse mere om efterskoler på efterskolernes hjemmeside.

Hvor lang tid tager efterskole? 

En efterskole varer som regel et år, men nogle kan vare op til 4 år. For at komme på efterskole skal man have haft mindst 7 års skolegang eller være fyldt 14 år. Det er dog ikke gratis at gå på efterskole, da det ikke er helt det samme som folkeskole og gymnasium. De fleste efterskoler er privatejet, og koster mellem 35.000 kroner og 75.000 kroner. Man kan dog søge om at få elevstøtte, alt efter hvor meget ens husstand tjener.

Hvis du overvejer at tage på efterskole, kan du klikke dig ind på studentum.dk’s efterskole guide her. 

Studentum.dk's Eterskoleguide


Forhåbentlig er du, efter at have læst denne artikel, blevet lidt klogere på, hvilke muligheder du har med en 9. Eller 10. Klasse! Og husk, at skolen ikke bare er karakterer og lektier, men der hvor du har dine venner, have det sjovt og kan udvikle dig som person!

Senest opdateret: 19 aug 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 13-08-2021

Du er klar til HTX!

Måske føler du dig klar til at blive udfordret på det faglige niveau, du er en læsehest, der kan lide at lære gennem skolearbejde, hvor du bliver motiveret og inspireret. Du er måske en person, der lærer gennem at skrive opgaver, diskutere, og interesserer dig for teknologi, computere, laboratorier eller natur. Så er HTX måske det rette for dig! Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 13-08-2021

Du er klar til HHX!

Du er nysgerrig på at lære noget nyt og blive udfordret på det faglige, du lærer godt gennem læsning, skrive opgaver, og diskutere. Du bliver måske inspireret og motiveret, når du laver lektier eller andet skolearbejde. Du interesserer dig for handel, business, virksomheder eller økonomi. Det virker til, at HHX er det rette for dig! Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 04-08-2021

Få hjælp til studievalg: HF

Skal du tage stilling til hvilken ungdomsuddannelse du skal starte på? Synes du det er en jungle med alle de forskellige muligheder du har? Synes du det er svært at finde hoved og hale i, hvad de forskellige uddannelser kan tilbyde dig?  Det er bestemt ikke nemt at finde den rigtige ungdomsuddannelse. Læs med her og bliv klogere!

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2021

Du er klar til 10. Klasse!

Måske kunne du godt have brug for lidt ekstra tid til at blive klar til en videregående uddannelse. Måske har du brug for mere tid til at dyrke sport, være kreativ ved siden af skolen. Så kan det være, at en 10. klasse er det rette for dig! Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 10-09-2021

Test: Hvilken ungdomsuddannelse skal jeg vælge?

Er du snart færdig med 9. eller 10. klasse, og er du i tvivl om, hvilke muligheder du har, eller hvilken vej du skal gå? Tag testen på Studentum.dk, og find ud af, hvilken ungdomsuddannelse du skal vælge. Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 19-08-2021

Hvad kan man med en STX?

Der er mange forskellige parametre og prioriteringer, der skal overvejes, inden man vælger eller afslutter en gymnasial uddannelse på STX. Hvad kan jeg uddanne mig til efter STX? Skal jeg have nogle specifikke valgfag for at søge ind på en bestemt uddannelse? Læs med her, og få inspiration og vejledning til en gymnasial STX uddannelse.

Læs mere
Sidst opdateret 19-08-2021

Hvad kan man med en HF?

Skal du til at vælge en gymnasial uddannelse? Eller er du i gang med en gymnasial uddannelse på HF, og overvejer, hvad du skal efter? Hvad er en HF? Hvad kan man efter endt uddannelse på HF? Læs med her og få inspiration og vejledning til en uddannelse på HF.

Læs mere
Sidst opdateret 13-08-2021

Du er klar til EUD eller EUX!

Måske er du er nysgerrig på at lære noget nyt, du lærer bedst gennem kreative fag, eller praktiske øvelser, gennem at arbejde, afprøve ting og redskaber eller udarbejde fysiske ting. Måske interesserer du dig for enten teknologi, byggeri, sundhed, omsorg, pædagogik, handel eller kontor. Så er en EUD eller EUX måske det rette for dig. Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 19-08-2021

Hvad kan man med en EUX?

Med en erhvervsfaglig studentereksamen uddannelse får du en gymnasial uddannelse kombineret med erhvervsfaglighed og praktik. 

Der er mange forskellige parametre og prioriteringer, der skal overvejes, inden man vælger eller afslutter en uddannelse på EUX. Hvad er en EUX? Hvad kan jeg efter endt uddannelse på EUX? Læs med her og få inspiration og vejledning til en uddannelse på EUX.

Læs mere
Sidst opdateret 13-08-2021

Du er klar til STX!

Måske er du er frisk på at blive udfordret på det faglige, du er måske glad for at læse og du bliver motiveret og inspireret, når du laver skolearbejde. Du interesserer dig måske for mennesker, samfund, sprog, historie og sport, og drømmer måske om, at tage en videregående uddannelse, som giver dig mulighed for at arbejde med det du drømmer om i fremtiden. Læs mere her om, hvorfor du er klar til STX!

Læs mere
Sidst opdateret 13-08-2021

Du er klar til efterskole!

Måske føler du, at du har brug for mere tid til at blive klar til en videregående uddannelse. Du føler måske, at du har brug for en slags pause fra den gammeldags skolegang, og vil gerne prøve kræfter med noget kreativt, sportsligt eller en anden hobby. Så er en efterskole måske det rette for dig! Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 16-08-2021

Du er klar til HF!

Føler du dig klar til at lære nye mennesker at kende, og kan du lide at læse, lave lektier og skolearbejde, men ønsker du ikke at bruge mange år på skolebænken? Måske interesserer du dig for samfund, mennesker, sprog, historie eller religion, og vil gerne have mulighed for at tage en videregående uddannelse efterfølgende. Hvis du kan nikke genkendende til dette, så er en HF måske det rette for dig! Læs mere her!

Læs mere
Sidst opdateret 20-08-2021

Hvilken ungdomsuddannelse skal jeg vælge?

Er du snart færdig med 9. eller 10. klasse, og overvejer hvad du skal efter? På Studentum.dk har vi samlet et overblik over forskellige ungdomsuddannelser, som man kan tage efter 9. eller 10. klasse. Læs med her, og bliv klogere på, hvilke muligheder du har for forskellige ungdomsuddannelser! Eller tag testen og find ud af, hvilken ungdomsuddannelse, der passer bedst til dig!

Læs mere
Sidst opdateret 19-08-2021

Hvad kan man med en EUD?

Med en erhvervsuddannelse får du den faglige viden, der skal til for at arbejde ude i den virkelige verden, samtidigt med at du kommer i praktik i en virksomhed og prøver tingene af selv. Læs om dine muligheder her!

Læs mere
Sidst opdateret 19-08-2021

Hvad kan man med en HHX?

Skal du til at afslutte en 9.- eller 10.klasse, og er du i tvivl omkring, hvad du skal efter folkeskolen? Overvejer du at vælge en gymnasial uddannelse på HHX, men er i tvivl omkring, hvad den indebærer? Læs med her, og få gode råd og vejledning til, hvad HHX indebærer.

Læs mere
Sidst opdateret 19-08-2021

Hvad kan man med en HTX?

Der er meget, der skal overvejes, inden man vælger eller afslutter en gymnasial uddannelse på HTX. Hvad kan jeg uddanne mig til efter HTX? Skal jeg have nogle specifikke fag for at søge ind på en bestemt uddannelse? Læs med her og bliv klogere på, hvad HTX indebærer.

Læs mere