Hvad skal du efter 9. eller 10. klasse?

Går du i 9. Eller 10. klasse, og står du og overvejer, hvad du skal efter? Så læs med her og få inspiration og vejledning til dig valg.

I løbet af skoletiden har du helt sikkert skulle tænke over, hvad du vil i fremtiden. Det kan føles som et stort pres, men bare rolig! Du har masser af muligheder efter 9. og 10. klasse. 

Folkeskolen og 9. klasse er noget af det vigtigste at have afsluttet, hvis du vil have gode muligheder i fremtiden. Man skal tænke det lidt som en grundlæggende viden og udvikling du har, som gør dig klar til at følge din drøm i uddannelse, job og til voksen livet. Men hvad kan man blive med en 9. Klasse? Læs med her og få inspiration og vejledning til dit valg.

Er du i tvivl om, hvilken ungdomsuddannelse du skal vælge?

Tag testen her, og bliv klogere på dit valg


Hvad kan jeg blive med en 9. klasse? 

Det kan være, at du ikke føler dig helt klar til en videregående- eller erhvervsuddannelse. Derfor har du mulighed for at starte i 10. klasse og få et ekstra år, hvor du kan føle dig mere sikker i nogle af de fag, du måske ikke følte dig så stærk i, eller til at blive rustet mere til at have mere ansvar selv. Det kan lyde som et stort valg, men det er det slet ikke!

Udover 10. klasse har du også mulighed for enten at tage en gymnasial uddannelse, eller på efterskole, som er et år mellem 9. eller 10. klasse og en videregående uddannelse. Der er et hav af efterskoler med kreative, almene eller sportslige fag, så man både kan udvikle sig personligt, lære noget nyt og få nogle venner for livet.

Kan man gå 9. klasse om? 

Hvis du ikke føler dig klar til at tage en videregående eller erhvervsuddannelse, så er det bedst nok at tage en 10. klasse eller efterskole. Men du kan godt tage 9. klasse om, hvis du for eksempel har været meget fraværrende, eller ikke har fulgt så godt med fagligt. Du kan snakke med din klasselærer, studievejleder på skolen eller dine forældre om hjælp, hvis du føler, at du har brug for at gå 9. klasse om.


Hvad skal der til for at komme i 10. Klasse?

For at komme i 10. klasse skal du bare have gået 9 år i folkeskole, og så er du klar til at søge ind på 10. klasse! Du kan få hjælp af dine forældre, den kommunale ungeindsats, eller lederen på din skole til at søge ind.

Hvad kan jeg blive med en 10. klasse?

Hvis du går i 10. klasse har du faktisk samme muligheder som, hvis du er gået ud af 9. klasse eller efterskole. Du har dog en ekstra mulighed. Du kan nemlig tage en 2-årig gymnasial uddannelse, som hedder Højere forberedelseseksamen (HF). Du starter på et gymnasium, men afslutter gymnasiet efter kun 2 år. Du skal dog tænke på, at man på HF ikke har samme afsluttende eksaminer som på en almindelig gymnasial uddannelse. Du skal nemlig til eksamen, mundtlig eller skriftlig, i alle fag, da der ikke gives standpunktskarakterer. Både 9. og 10. klasse samt efterskole giver adgang til gymnasiale eller erhvervsuddannelser.


Hvilke karakterer gælder i 9. Og 10. klasse?

I Danmark har vi en karakterskala som hedder -3, 00, 02, 4, 7, 10 og 12, hvor -3 er den mindste karakter og 12 er den højeste karakter. I 9. og 10. klasse gælder de samme karakterer, men det kan være vigtigt at se på, hvilke krav der er for at komme ind på en videregående eller erhvervsuddannelse.

Hvis du gerne vil på en gymnasial uddannelse efter 9. eller 10. klasse skal du have 5,0 i karaktergennemsnit, eller 2,0 og en samtale fra skolelederen. Hvis du vil starte på en erhvervsuddannelse skal du afslutte 9. eller 10. klasse med et karaktergennemsnit på 2,0. Hvis du vil starte på en erhvervsakademiuddannelse (EUX), skal du vurderes uddannelsesparat og have en karakter på mindst 02 i dansk og matematik fra 9. eller 10. klasse.

Hvis du ikke har gennemsnittet som giver dig adgang, kan du enten gå 9. eller 10. klasse om, eller tage en optagelsesprøve til erhvervsuddannelser, eller bestå en vejledende samtale med rektor på din skole. Det bedste du kan gøre er, at snakke med dine lærere, skoleleder eller forældre om, hvordan du trods dit gennemsnit kan komme videre eller gå en klasse om. 


Hvilke gymnasiale uddannelser findes der?

Med en 9. klasse, 10. klasse eller efterskole har du mulighed for at vælge en gymnasial uddannelse på enten:

  • Almen studentereksamen (STX) på 3 år
  • Højere forberedelseseksamen (HF) på 2 år
  • Højere handelseksamen (HHX) på 3 år
  • Højere teknisk eksamen (HTX) på 3 år
  • Erhvervsfaglig studentereksamen (EUX) på 4-6 år

På almen studentereksamen (STX) lærer du om samfund, historie, dansk, og kan vælge linjer med enten naturfaglig, sproglig, samfundsfaglig, musik og meget mere! Klik på linket for at læse mere om, hvad man kan med en STX. Læs mere om STX her.

En højere forberedelseseksamen (HF) er især henvendt til dig, der gerne vil læse videre på en professionsbachelor- eller erhvervsakademiuddannelse. Fagene på uddannelsen vil være orienteret mod de videregående uddannelser og de job, som den 2-årige hf-uddannelse forbereder dig til. Klik på linket for at læse mere om dine muligheder med en HF. Læs mere om HF her.

På en højere handelseksamen (HHX) lærer du om handel, service, international business, virksomhedsnære forhold. Klik her for at læse mere om, hvad man kan med en HHX. Læs mere om HHX her.

På en højere teknisk eksamen (HTX) lærer du mere om teknik, erhvervsrettet teknik, naturvidenskab, teknologi og natur. Klik på linket for at læse mere om, hvad man kan med en HTX. Læs mere om HTX her.

En erhvervsfaglig studentereksamen (EUX) på 4-6 år, er en erhvervsfaglig uddannelse kombineret med gymnasial eksamen, hvor du kan lære i praktiske fag samtidigt med at du får en studentereksamen til at læse videre. Klik her for at læse mere om, hvad man kan med en EUX. Læs mere om EUX her.

Hvis du ikke har lyst til en gymnasial uddannelse efter 9., 10. Eller efterskole kan du tage en erhvervsuddannelse (EUD), hvor du for eksempel kan blive frisør, kok, bager, mediegrafiker eller meget mere! Klik på nedenstående link for at vide mere om, hvad man kan med en EUD.

Læs mere om EUD her


Ønsker du ikke at læse videre efter 9. Eller 10. Klasse?

Det er ikke alle, der efter folkeskolen tager en erhvervsuddannelse, gymnasial uddannelse eller EUX. Nogle unge vil bare gerne direkte i gang med at arbejde, og synes måske ikke om at sidde på skolebænken mere. Hvis man ikke tager en uddannelse efter folkeskolen, kaldes det at være ufaglært. Dette betyder sådan set bare, at man arbejder uden at have en specifik uddannelse til arbejdet.

Hvis man derimod har en uddannelse til det job, man har, hedder det at være faglært. Man er altså lært i et bestemt fagområde. Hvis du gerne vil arbejde som ufaglært, har du også gode muligheder. Mange ufaglærte får faktisk samme løn som faglærte.

Job som ufaglært

På diverse job hjemmesider kan man se, hvilke ledige stillinger der findes for ufaglærte i en række forskellige brancher. Du kan eksempelvis arbejde som rengøringsassistent, bygningsarbejder, It-supporter, tjener, køkkenmedarbejder og meget mere. Mange virksomheder søger hele tiden ufaglærte, og der er derfor gode muligheder for at komme i job, selvom man er ufaglært.

Fremtid som ufaglært

Der kan dog også være nogle fordele i at tage en erhvervsuddannelse og blive faglært. Under uddannelsen arbejder du næsten hele tiden, og får derudover elevløn. På denne måde har du endnu bedre muligheder for en bedre løn efter du har færdiggjort erhvervsuddannelsen. Det kan også være, at flere virksomheder vil have medarbejdere, der har en faglig uddannelse inden de ansætter dem.

Så selvom du måske ikke ønsker en uddannelse lige efter folkeskolen, kan du altid senere tage en uddannelse mens du arbejder, hvis nu du fortryder og alligevel vil have bevis på dine kompetencer. 


Kan man tage på efterskole efter 9. eller 10. klasse?

Hvis man ikke har lyst til at tage 10. klasse efter folkeskolen, og heller ikke føler, at man er klar til at tage på en videregående uddannelse, kan man tage på efterskole. 

En efterskole er et kosttilbud til unge mellem 14 og 18 år, og fokuserer på at man som elev udvikler sig, bliver moden på livet og bliver uddannet. Nogle efterskole har en religiøs tilgang, mens de fleste har en pædagogisk tilgang. Ofte kan man vælge efterskoler, hvor der er fokus på sport, idræt, musik og meget andet. På en efterskole skal man bo på skolen, have undervisning og kan tage hjem i weekender. Ofte bor man på værelse sammen med andre på efterskolen, og derfor er efterskoler også kendt for at skabe gode venskaber og fællesskaber. Man kan tage efterskole i 10. klasse, det vil sige efter 9. klasse. Nogle vælger at tage efterskole i 9. klasse. Med en efterskole kan du ligesom med en 9. eller 10. klasse starte på en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse.

Hvilke efterskoler findes der?

Der findes efterskoler med fokus på idræt eller religion, men ofte er der mulighed for selv at vælge interesse på efterskolerne. Derudover findes der efterskoler til unge med særlige behov eller unge, som er ordblinde.

Der findes mange forskellige efterskoler i Danmark, og det er derfor en god idé at besøge flere efterskoler før, du vælger. Du kan tage med til Åbent Hus på Efterskolernes Dag den sidste søndag i september og Efterskolernes Aften den anden onsdag i januar. 

Du kan læse mere om efterskoler på efterskolernes hjemmeside.

Hvor lang tid tager efterskole? 

Et efterskoleophold varer som regel 42 uger, men nogle kan vare op til 4 år. For at komme på efterskole skal man have haft mindst 7 års skolegang eller være fyldt 14 år. Det er dog ikke gratis at gå på efterskole, da det ikke er helt det samme som folkeskole og gymnasium. De fleste efterskoler er privatejet, og koster mellem 50.000 kroner og 100.000 kroner. Man kan dog søge om at få elevstøtte, alt efter hvor meget ens husstand tjener.

Hvis du overvejer at tage på efterskole, kan du klikke dig ind på studentum.dk’s efterskole guide herunder. 

Gå til studentum.dk's efterskoleguide her


Forhåbentlig er du, efter at have læst denne artikel, blevet lidt klogere på, hvilke muligheder du har med en 9. eller 10. klasse! Og husk, at skolen ikke bare er karakterer og lektier, men der hvor du har dine venner, kan have det sjovt og kan udvikle dig som person!


Annoncer