Tvivler du på dit studie?

Mange tvivler indimellem på deres valg af studie, men der er nogle ting, du bør overveje, før du dropper ud. Læs med i guiden her.

Tvivler du på dit studie?

Er du startet på et studie, hvor du er blevet i tvivl, om det egentlig er det rigtige for dig? Bare rolig, du er ikke alene!

En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at 35% af de studerende på universitetet ind imellem tvivler på, om de har valgt rigtigt. Så du er ikke alene med de overvejelser ind i mellem.


Studietvivl er ikke nødvendigvis en dårlig ting; den kan både være konstruktiv og hjælpe dig til at reflektere over dine valg og fravalg. Der er dog en grænse, for tvivlen skal helst ikke blive et benspænd for dig og din indsats på studiet.

Studietvivlen kan nemlig hurtigt få overtaget i dine tanker og bliver dermed en hæmsko. Læs med herunder og find ud af, hvad du kan gøre med din studietvivl. 

3 refleksioner du skal gøre dig, før du dropper studiet

Ifølge Studenterrådgivningen er der tre vigtige ting, du skal overveje, før du tager din endelige beslutning om at droppe studiet.

💡 Tre ting du skal gøre, inden du træffer beslutningen

1. Find ud af, hvorfor du tvivler

2. Søg informationer om dine valgmuligheder

3. Få rådgivning og vejledning

Vi tager dig herunder igennem alle tre refleksioner, så du kan træffe en velovervejet beslutning.

Første skridt: Find ud, hvorfor du tvivler

Når du vælger at tage en uddannelse over flere år, kan det være meget naturligt at du kommer i tvivl om dit valg undervejs. Når tvivlen kommer snigende er det vigtigt, at du tager dig tid til at stoppe op og undersøge, hvor tvivlen kommer fra. 

3 grunde til studietvivl:

  • Studietræthed
  • Stress
  • Krise og personlige forhold

Det er vigtigt, du ikke blander ovenstående sammen med en grundlæggende studietvivl. De tre grunde er noget du sagtens kan arbejde med, og du behøver derfor ikke at droppe ud eller skifte retning.

Måske har du brug for orlov? Eller er det en tvivlsfølelse, der overmander dig hver gang du skal til eksamen? Overvej, hvornår tvivlen kommer, og om den hænger sammen med noget specifikt på dit studie.

4 tegn på grundlæggende studietvivl:

  • Studiet er fagligt set for udfordrende for dig?
  • Du interesserer dig mere for et andet emne?
  • Du har personlige problemer, der tager din opmærksomhed?
  • Du har svært ved at finde dig til rette socialt på studiet?

Grundlæggende studietvivl er ikke ensbetydende med, at du skal gå direkte ned og melde dig ud af dit studie. Her er det vigtigt, at du overvejer, om der er noget du kan gøre for, at det bliver bedre.

Men ind imellem udfordrer livet dig også, og du kan se dig nødsaget til at droppe ud. Det kan eksempelvis være på grund af sygdom, ulykker eller store sociale problemer.

Det er altså vigtigt, at du får kortlagt, hvad der nærer din tvivl, og om du faktisk helt overordnet er glad for det du studerer eller om din interesse har ændret sig.

Så spørg dig selv, om du har givet dig selv en chance for at komme ordentlig til rette på dit studie, eller om du faktisk ikke har givet dig selv en mulighed for at være tilfreds.

Tag stilling, beslut dig og find dine valgmuligheder

Inden du tager beslutningen, så find ud af, om der er mulighed for, at få merit for nogle af dine kurser, så du kan tage nogle af dine fag et andet sted. Om en praktik eller udveksling måske er vejen frem. Hvad end du nu kan gøre for at gøre din situation god - uden at forlade studiet.

Bliver studietvivlen ved med at nage, selvom du har ransaget alle dele af dit studieliv? Så skal du tage tvivlen alvorlig. Tag ordenlig stilling til dit studievalg.

Beslut dig for, om du vil blive og få det til at fungerer, eller om du skal begynde at se dig om efter et andet studie. Husk, du bør også tage din økonomiske situation med i dine betragtninger - hvor meget SU har du fx tilbage?

Lav eventuelt en liste med fordele og ulemper ved at blive på studiet, eller at vælge og skifte retning.

Søg råd og vejledning

Det kan være et rigtig svært valg at finde ud af, om man skal droppe ud af sig studie. Måske kræver det, at du søger hjælp for også at kunne se det hele lidt udefra, og finde frem til din egentlige tvivl.

Når du endelig har taget beslutningen om enten at blive eller at droppe ud, vil du formentlig opleve en lettelse, der også får din studieglæde til at vende tilbage.


Annoncer