Vis studentum.dk som: Mobile
Viser 1-20 af 31
Viser 1-20 af 31
12

Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen

En journalistuddannelse er for dig, der er nyhedsjunkie, grammatiknørd og har næse for den gode historie i hverdagen. Som journalist har du fingeren på pulsen. Du er knivskarp til at indsamle information, bearbejde det i forhold til din målgruppe og formidle det i det rette format og den rette kanal for maksimal gennemslagskraft.

Her giver vi dig svar på de mest almindelige spørgsmål om journalistuddannelsen og karrieremulighederne for fremtidens journalister.. Læs fx om, hvad en journalist laver, hvordan et højskoleophold booster din forberedelse til optagelsesprøven på Journalisthøjskolen og hvordan en journalistuddannelse åbner døre til mediebranchen.

Vær på pletten med en journalistuddannelse 

Hvad laver en journalist?

Som journalist er det din fornemste opgave at indsamle nyheder og formidle dem til din læser, seer eller lytter. Det gør du ofte der, hvor de sker. Det betyder for eksempel, at du tager ud og dækker demonstrationen i stedet for at sidde bag computerskærmen ved skrivebordet. I forbindelse med research kommer du også ud interviewer fagfolk og involverede i den historie, du dækker. 

Når nyheden er i hus,  skal du bearbejde den og til sidst sørge for, at den bliver til en læseværdig artikel eller reportage, der fanger modtageren uden at gå på kompromis med objektiviteten. Du skal sørge for rammende og præcise rubrikker, informative faktabokse og for, at billedmaterialet stemmer overens med teksten. Herefter tager redaktionssekretæren over.

I radio og på TV arbejder journalisten på samme måde. Det er blot mediet, der er anderledes. Her er det producenten, som er ansvarlig for slutresultatet i stedet for redaktionssekretæren.

Hvordan bliver jeg journalist?

For at blive journalist skal du tage en journalistuddannelse på Danmarks journalisthøjskole i Århus, på Roskilde Universitet eller på Syddansk Universitet i Odense.

Det tager fire år at tage uddannelsen. Her vil du modtage teoretisk undervisning i alle de journalistiske facetter som f.eks. det journalistiske håndværk, det danske sprog, interviewteknik, genrer, kildekritik, dokumentation og research. 

En stor del af uddannelsen foregår i praktik på en dansk avis eller TV-station. Det giver dig en solid praktisk erfaring allerede, mens du studerer, ligesom du tidligt i forløbet kan begynde at skabe dit faglige netværk, som i høj grad kan hjælpe dig i job efter endt uddannelse.

På uddannelsen tilegner du dig nemlig stor viden om de enkelte medier og deres publikum, kildekritik, etiske spørgsmål, research, formdiling, argumentation og fortælletelnik. 

Hvor får man arbejde som journalist?

Det mest almindelige for en journalist er at blive ansat i dagspressen og fag- og ugebladene. Men flere og flere kommer til at arbejde med formidling i radio, TV eller på Internettet. Der er også stadig flere informationsafdelinger i både offentlige og private virksomheder, som ansætter journalister.

Vil du arbejde inden for radio, film og TV? Find din medie uddannelse her

Ønskeliste
Danmarks Bedste Studieby

Danmarks Bedste Studieby